Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kultainen vasikka tulee kotisohville, koska teatterit ovat kiinni – katso tästä maistiainen

Teattereiden ovet pysyvät yleisöltä suljettuna vielä ainakin helmikuun ja valtaosa esityksistä on peruttu. Aivan hiljaista ovien sisäpuolella ei kuitenkaan ole.

Syksyn ensi-illoissa glitter pölisee ja maailma tuhoutuu – Nämä seitsemän teatteriesitystä kannattaa nähdä

Ohjelmistoissa on tarjolla jokaiselle jotain; näyttäviä musikaaleja, ilmastonmuutoksen pohdintaa, ja menestysromaanin ensimmäinen teatteriversio.

Sotku-teatterissa laaja kattaus syksyllä

Luvassa on kolme itäsuomalaista nykytanssin kantaesitystä.

Martinin rikos on tv-näytelmä valheesta, vihasta ja rakkaudesta

Tarina perheestä ja sen mutikkaista ihmissuhteista

Viha vaihtui sopuun 1920-luvulla

Lukulista 1920-luvun kirjallisuuteen

Nainenkin alistaa, nöyryyttää ja kuristaa – Huojuva talo saa uuden tulkinnan Tampereella

Tampereen Teatterissa nähdään ohjaaja Antti Mikkolan uusi versio Maria Jotunin Huojuvasta talosta. Siinä on käännetty supuoliroolit nurinniskoin.

Teatterisyksy alkaa: Pirkko Saisio versioi Topeliusta Kansallisteatterissa, näyttämön kauhukakara Lauri Maijala tarttuu Aleksis Kiveen ja viisi muuta tärppiä

Suomen satavuotisjuhlat näkyvät suurimpien teattereiden ohjelmistossa: Tänä syksynä esitetään kotimaisia klassikkoita ja yksi ranskalainen peräruiskekomedia.

Maalle mars! Suomalaisen maaseudun epäromanttinen historia

Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

Rovaniemen teatteritalo huojuu keväällä

Rovaniemen teatteri tuottaa yhden Suomi-klassikon tänä keväänä, kun Maria Jotunin romaaniin perustuva Huojuva talo asettuu näyttämölle.

Uusiomuovista valmistetut Canth ja Jotuni koristamaan kaupunginteatterin seiniä Kuopiossa

Kirjailijoiden kasvoista tehdyt veistokset ovat kuvanveistäjä Villu Jaanisoon käsialaa.

Aalto-yliopiston opiskelijat kahmivat kärkisijat Maria Jotunin puiston ideakilpailussa

Kuopion kaupunki ja Lappset Group järjestivät Kuopionlahdella sijaitsevaan puistoon maisemasuunnittelukilpailun. Voiton vei maisema-arkkitehtuuriopiskelijoiden ehdotus "Kaupunki kukkii puistossa".

10.3. Kino Suomi: Kultainen vasikka

Hervoton komedia ahneudesta, keinottelusta ja romahduksesta.

Jotunin Kultainen vasikka taipui kiitetyksi elokuvaksi 1961

Ritva Arvelo ohjasi Kultaisen vasikan elokuvaksi 1961

Kesäkirjat ovat kirjallisuuden pelastus

Kesällä kannattaa lukea klassikko.

Kesäkino: Kultainen vasikka

Maria Jotunin näytelmään perustuva lempeän ironinen satiiri.

Näytelmän tie teatterin lavalle on pitkä ja mutkainen

Teatteriesityksen saattaminen käsikirjoituksesta ensi-iltaan on usean kuukauden mittainen yhteistyöprosessi, jossa on mukana kymmeniä ihmisiä. Vain pieni osa heistä näkyy lavalla esityksen aikana.

Talo ja mieli huojuu Mikin Vintillä

Torniolainen harrastajateatteri Mikin Vintti on tarttunut uudessa näytelmässään haastavaan aiheeseen, perheväkivaltaan. Lauantaina Torniossa saa ensi-iltansa Huojuva talo -esitys.

Marjatta Linna ruotii läpi seitsemän teatterinjohtajaa

Vuonna 1971 Lappeenrannan kaupunginteatterin lavalle astunut näyttelijätär Marjatta Linna on ehtinyt pitkän uransa aikana työskennellä seitsemän eri teatterinjohtajan kanssa. 40 vuoden ura päättyy tällä viikolla Linnan siirtyessä eläkkeelle.

Seniorit perustivat uuden teatteriryhmän Poriin

Uusi PIIRONKI -ryhmä on tavallaan pilottikokeilu. Tarkoituksena on selvittää, miten lapset, nuoret ja seniorit voivat toimia yhdessä Annankatu 6:ssa. Ryhmä aloittaa Jotunin teksteillä. Syksyllä PIIRONKI tekee näytelmän lapsille.

Uusi kiertoliittymä otettiin käyttöön Kuopionlahdella

Kuopiossa on otettu tänään käyttöön uusi kiertoliittymä. Musiikkikeskuksen tuntumaan rakennettu Kuopionlahden kiertoliittymä on avattu liikenteelle aamuseitsemältä. Samalla Haapaniemenkatu ja Maria Jotuninkatu muuttuvat kaksisuuntaisesti kiertoliittymän ja Kuopionlahdenkadun välillä.

Kaupunginteatteri tuo kevääksi kolme uutuutta

Kilpakosijat, Huojuva talo ja Gabriel, tule takaisin ovat Oulun kaupunginteatterin näytelmäuutuuksia tulevana keväänä. Mukaan mahtuu myös pitkä lista vierailijoita.

Kuopiossa taas kaksisuuntaistamisia

Uusia katuosuuksia muuttuu kaksisuuntaiseksi tänään Kuopion keskustassa. Kaksisuuntaiseksi muuttuvat Tulliportinkadun ja Kauppakadun länsipäät. Tulliportinkatu ei ole enää yksisuuntainen välillä Savonkatu - Puistokatu eikä Kauppakatu välillä Puistokatu - Sairaalakatu.

Kuopion keskustassa jälleen kaksisuuntaistamisia

Uusia katuosuuksia muuttuu kaksisuuntaiseksi keskiviikkona Kuopion keskustassa. Kaksisuuntaiseksi muuttuvat Tulliportinkadun ja Kauppakadun länsipäät. Tulliportinkatu ei ole enää yksisuuntainen välillä Savonkatu–Puistokatu eikä Kauppakatu välillä Puistokatu–Sairaalakatu.

Liikenneympyrä Kuopion Musiikkikeskuksen kulmille

Kuopion Musiikkikeskuksen kulmalle suunnitellun liikenneympyrän rakennustyöt saataneen alulle jo tänä kesänä. Kiertoliittymä rakennetaan Tasavallankadun, Haapaniemenkadun ja Maria Jotunin kadun risteykseen, Musiikkikeskuksen pysäköintialueen eteläpuolelle.

Yksisuuntainen Kuopio pian historiaa

Moni autoilija hieraisi silmiään ajaessaan aamulla työmatkaansa Kuopion keskustan Minna Canthin katua. Vanhasta tottumuksesta tie vei entisen yksisuuntaisen vasemmalle kaistalle, suoraan vastaantulijoiden eteen.

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuopion keskustassa

Muuttuvat liikennejärjestelyt aiheuttavat päänvaivaa autoilijoille Kuopion keskustassa aamuseitsemästä lähtien. Kaksisuuntaisiksi keskustassa muuttuu kokonaisuudessaan Minna Canthin katu. Haapaniemenkatu ja Puijonkatu muuttuvat kaksisuuntaiseksi Minna Canthin ja Kuopionlahdenkadun välisellä osuudella.

Kotimaisia kirjaklassikoita on heikosti saatavilla

Kotimaisia klassikkoteoksia on nykyisin parhaiten saatavissa internetissä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on julkaissut uusintapainoksia muun muassa F.E. Sillanpään, Joel Lehtosen ja Maria Jotunin teoksista. Kirjakaupoista klassikoita on kuitenkin vaikea löytää, sillä niiden markkinat ovat pienet.

Raimo Räty herättää tunteita Kouvolassa

Näyttelijä Raimo Räty on tehnyt 25 vuoden aikana yli sata roolia ja viihtyy edelleen ensimmäisessä työpaikassaan Kouvolan Teatterissa. Taiteilijajuhlassaan hän esittää tyttärensä Hannan kirjoittaman monologin Melkein valmis, jossa hän saa tulkita keski-ikäisen miehen tunneasteikkoa äärestä laitaan. Sen ensi-ilta on lauantaina 17.10.