Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Patsaiden kaatelu jakaa mielipiteitä Suomessa – moni laittaisi osan patsaista varastoon, tutkijat säilyttäisivät historiallisen arvon takia

Suomessa patsaat esittävät usein presidenttejä tai kulttuurihenkilöitä. Poliittiset muistomerkit herättävät tunteita.

Leninin patsasta töhritty Kotkassa – otsassa Daavidin tähti ja jalustassa massamurhaaja-teksti

Poliisi selvittää, aloitetaanko ilkivallasta rikostutkinta.

Lenin kohtasi Stalinin ensimmäistä kertaa Tampereella, ja paikalle perustettiin museo – Lähde Ylen mukana opastetulle kierrokselle

Historiallisen kohtaamisen näyttämönä toiminut sali esittelee nykyään Suomen ja Neuvostoliiton yhteistä historiaa kriittisellä tavalla.

Taidemuseonmäen Lenin-rintakuva töhrittiin – patsaalle tehty ilkivaltaa aiemminkin

Patsaaseen oli maalattu hakaristejä spray-maalilla

"Ilman Suomen apua Lenin ei ehkä olisi tuhonnut Venäjää" – tietokirjailija avaa suomalaisten roolia venäläisterroristien suojelijoina

Lenin tuhosi Venäjän suomalaisten suosiollisella avustuksella, väittää tietokirjailija Erkki Vettenniemi. 1900-luvun alussa suomalaiset auttoivat ja piilottelivat venäläisiä vallankumouksellisia, jotka suunnittelivat täällä tuhansia henkiä vaatineita pommi-iskuja. Yksi suomalaisten piilottelema henkilö oli tuolloin vielä tuntematon Vladimir Lenin.

Stalin rakasti elokuvia, himoitsi nuoria tyttöjä eikä uskaltanut jättää henkiin ketään, joka oli mahdollinen vastustaja

Ylen haastattelema historioitsija Oleg Hlevnjuk ei pelkää tutkia Stalinia. "En koe vainoa Venäjällä. Kirjaa on myyty ja käännetty paljon."

Suomalaismuusikot Neuvostoliitossa – pianisti Meri Louhos muistelee

Kulttuuriviikot Neuvostoliitossa 1970–1980-luvuilla.

Analyysi: "Viedään tämä nyt vaan bolsevistisella rauhallisuudella maaliin" – Politiikan kentillä taistellaan vallasta kieli keskellä suuta

Poliitikot ovat kamppailleet näkyvyydestä viikonloppuna Venäjän vallankumouksen mieli- ja kielikuvin, Vapaus-kaljaa siemaillen sekä "Suuren Ruuvimestarin" asein

7+1 syytä, jotka johtivat Suomen itsenäistymiseen Venäjästä – "Väki lähtee barrikadeille viimeistään silloin, kun leipä loppuu"

Suomen siirryttyä Venäjän vallan alle alkoi vuonna 1809 suuriruhtinaskunnan aika, mutta suomalaisia yhdisti vain kieli ja vanhat lait. Reilussa sadassa vuodessa syntyi suomalainen identiteetti ja Suomi kasvoi valtioksi Venäjän valtion sisällä.

Suomen itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin sata vuotta sitten synkissä tunnelmissa – “Joulukaan ei tuntunut joululta”

Suomen ”hullun vuoden” 1917 kiihkeät tapahtumat huipentuivat loppuvuodesta. Kun Suomesta tuli Suomi –sarja jatkuu.

Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

iJari Korkki: Täyttääkö Suomi sata vuotta jo ensi viikolla? – Uusi itsenäisyysjulistus keskiviikkona

Keskiviikkona tulee sata vuotta siitä, kun eduskunta otti korkeimman vallan Suomessa. Ja taas annetaan itsenäisyysjulistus, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Kuva lokakuun vallankumouksesta on yksi historian suuria huijauksia

Neuvostoliiton alkusysäyksestä, lokakuun vallankumouksesta, on kulunut tasan sata vuotta. Tapahtumat Pietarissa etenevät suhteellisen rauhallisesti, mutta elokuvassa päivä muuttui hyvinkin dramaattiseksi.

Uuden ajan vallankumouksellinen – Yli sata kertaa pidätetty oppositiopoliitikko Sergei uskoo yhä parempaan Venäjään

Venäjällä oppositio on hajallaan, mutta vasemmistojohtaja Sergei Udaltsov uskoo muutokseen. Tiistaina venäläiset muistavat lokakuun 100-vuotiasta vallankumousta.

Elokuvan vallankumous

Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

"Ase sano klik vaan" – tuleva presidentti Risto Ryti pelastui täpärästi venäläismatruusien luodeilta marraskuun 1917 kahakassa

”Sydän tahtoo harmista haljeta kun maassamme ollaan kansalaissotaan astumassa.” Itsenäistymisvuosista kertova Kun Suomesta tuli Suomi -sarja jatkuu.

Venäjän vallankumouksen aikainen propagandataide tunkeutui ihmisten arkeen: "Jopa ruokailuastioista tehtiin poliittisia"

Venäjän vallankumouksesta tulee kuluneeksi sata vuotta. Pietarissa vallankumousta muistetaan erilaisissa taidenäyttelyissä.

Päivälleen sata vuotta sitten Suomessa äänestettiin historian tärkeimmissä vaaleissa – maata riivasi nälkä ja pelko

Suomen lopullinen kahtiajakautuminen sosialisti- ja porvarileireihin käynnistyi alkusyksystä 1917. Kun Suomesta tuli Suomi -sarja jatkuu.

Voisiko Lenininpuisto saada uuden nimen? Ainakin se olisi hyvin harvinaista

Kolumnisti Jari Ehrnrooth ehdotti tänään, että Helsingin Alppilassa sijaitseva Lenininpuisto olisi nimettävä uudelleen. Nimistöntutkijaa ehdotus ei yllätä.

Jari Ehrnroothin kolumni: Lenin-kultti pois Suomesta!

Satavuotiaan Suomen pääkaupungissa on yhä Leninille omistettu puisto. Voitaisiinko juhlavuoden kunniaksi katsoa menneisyyteen hieman kriittisemmin, kysyy Jari Ehrnrooth.

Sosialistit pyrkivät itsenäistämään Suomea jo heinäkuussa 1917 – porvarit harasivat vastaan

Samaan aikaan salaisissa järjestöissä valmistauduttiin aseelliseen taisteluun venäläisiä vastaan. Kun Suomesta tuli Suomi -sarjan 7. osa.

Natiseva Neuvostoliitto juhli vallankumousta

Vallankumousjuhla oli kunniassaan perestroikan aikanakin

Venäläissivusto kertoo somesukupolvelle vuoden 1917 vallankumouksesta – ”Vastustamme historian vääristelyä"

Riippumaton verkkosivusto esittelee vallankumousvuoden tapahtumia tiukasti aikalaislähteisiin perustuen.

Kahdeksan tunnin työpäivä saavutettiin sata vuotta sitten yhdessä päivässä – aseella uhaten

Sarja Suomen itsenäistymisen dramaattisista vuosista on edennyt vappuun 1917. Järjestyvalta järkkyy. Kun Suomesta tuli Suomi -sarjan viides osa.

Lääkäreitä, opettajia, lakimiehiä... Millä koulutuksella ihmisestä voi tulla maanmiehiään tappava hirmuhallitsija?

Sivistys tai edes ihmisten auttamiseen tähtäävä koulutus ei estä ihmistä tarttumasta pahuuden keinoihin. Syyrian kaasuiskuista syytetty Bashar al-Assad on koulutukseltaan silmälääkäri. Kansanmurhasta tuomittu Bosnian serbijohtaja Radovan Karadžić on psykiatri.

Ecuadorin uusi presidentti on vasemmistolainen Lenin Moreno

Hallitsevan sosialistipuolueen ehdokas Moreno sai 51 prosenttia äänistä. Oikeiston ehdokas Guillermo Lasso ei hyväksy tulosta ja vaatii äänten uudelleenlaskua.

Historian professori: Suomen itsenäistyminen ei ollut mitenkään erikoinen tapaus

Asioiden tarkastelu vain kansallisesta vinkkelistä antaa väärän kuvan historiasta. Suomen itsenäistyminen oli osa yleiseurooppaalaista kehitystä, eikä siinä suomalaisilta paljon kyselty, sanoo professori Pertti Haapala.

Pietarissa kiehui sata vuotta sitten – näissä viidessä paikassa pääset vallankumoushistorian ytimeen

Vallankumous repii yhä venäläisten haavoja auki. Virallisesti sadan vuoden takaisia tapahtumia muistetaan sovinnon hengessä.

Luottamus – 70-lukulainen näkemys Suomen itsenäistymisestä

Suomalais-neuvostoliittolainen versio itsenäistymisestä

Historia: Stalinin ja Trotskin taistelu

Stalin ja Trotski kamppailivat vallasta kuolemaan saakka.

Sunnuntai 19.6.2016 (radio)

Monta lasta kuoli onnettomuudessa Venäjällä. Homoseksuaaliset turvapaikanhakijat pelkäävät syrjintää vastaanottokeskuksissa. Tampereen Lenin-museo on avattu remontin jälkeen. Tamperelainen joukkue Koovee on voittanut Jukolan viestin.

Lenin-museo avautui uudistuneena: "Neuvostoliitto on merkittävin tamperelainen keksintö" – video

Uusittu Lenin-museo vie kävijän kriittiselle matkalle Neuvostoliiton historiaan ja maalaa kuvan siitä, miten Suomi on varttunut Venäjän kupeessa. Video vie sinut vierailulle museoon.

Kapusta Master - osa 5: Kulttuuria ja harrastuksia

Verbien taivutus, harrastuksia ja pitämisen ilmaisuja.

Epätavallista puhetta Putinilta: "Lenin pani Venäjän alle aikapommin"

Putinin mielestä Neuvostoliiton hajoaminen oli tragedia, joka johtui Lenin hallinnon linjauksista. Liittovaltion osille annettiin tuolloin oikeus erota, jos ne sitä haluaisivat.

Venäjän verkossa: Mistä tunnet ystävän?

Sosialistinen kokeilu Neuvostoliitossa vaati miljoonia uhreja ja epäonnistui täysin. Siksi Lenin ja lokakuun vallankumous on syytä unohtaa. Toinen maailmansota vaati myös uhrinsa, mutta päättyi Venäjän voittoon. On luonnollista, että Stalin on nostettu kuolleista.

Lenin-patsas muuttui Darth Vaderiksi Odessassa

Huhtikuussa hyväksytty laki kieltää kommunistisen propagandan Ukrainassa, mutta paikalliset asukkaat eivät halunneet tuhota Leniniä esittävää patsasta.

Ilmatieteen laitos selvittää Siperian ikiroudan sulamista

Ilmatieteen laitos aloittaa lokakuussa kasvihuonekaasujen mittaukset Siperiassa Bolshevikin saarella. Yhteistyökumppaneiden menettämistä pelkäävä Venäjä iloitsee päätöksestä.

Ukrainan presidentti vahvisti neuvostosymbolit kieltävät propagandalait

Lakipaketin voimaantulo tarkoittaa, että Neuvostoliiton lippu on vastedes Ukrainassa laiton ja Leninin patsaat on kaadettava. Venäjä on kritisoinut lakeja totalitaarisiksi.

Neuvostohuumori, KGB ja toisinajattelijat nousevat Lenin-museon näyttelyteemoiksi

V. I. Leninin henkilöhistoria jää vähemmälle, kun Tampereen Lenin-museo uudistaa perusnäyttelynsä. Museon kävijät saivat äänestää tulevista näyttelyteemoista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle