Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Somalia käytti ensi kertaa dna-todisteita rikosjutun ratkaisussa: 12-vuotiaan raiskausmurha ratkesi

Maa sai toissa vuonna ensimmäisen rikosteknisen laboratorionsa.

Somalian erillisalueet Puntmaa ja Somalimaa sotivat keskenään

Vuosia kytenyt konflikti roihahti veriseksi sodaksi.

Avustustyöntekijä: Kehitysyhteistyörahojen leikkaaminen pahentaa pakolaiskriisiä Euroopassa

Tilanne Itä-Afrikassa on erityisen vaikea Etelä-Sudanissa ja Somaliassa, joissa kummassakin ongelmia aiheuttavat sekä kuivuus että väkivaltaiset konfliktit.

Kymmeniä tuhansia avuntarpeessa Somalian Puntmaassa

Somalian Puntmaahan on julistettu hätätila. Eristyksiin joutuneet ihmiset tarvitsevat ennen kaikkea vettä trooppisen syklonin runnomalla alueella.

Satojen pelätään kuolleen Somalian Puntmaan myrskyssä

Kuolonuhrien lisäksi kateissa on satoja. Puntmaan viranomaiset ovat vedonneet ulkomaihin avun saamiseksi alueelle.

Kymmeniä kuollut myrskyssä Somalian Puntmaassa

Trooppinen sykloni murjoi Puntmaan aluetta viikonloppuna.

Merirosvojen vankeina vuosia viruneet vapautettiin Somaliassa

Somalian Puntmaan alueen viranomaiset kertovat vapauttaneensa 22 merimiestä, jotka olivat merirosvojen panttivankeina lähes kolmen vuoden ajan.

Tuhoisa veneonnettomuus Somalian edustalla

55 ihmistä on hukkunut tai kateissa liian täynnä olleen veneen kaaduttua Somalian edustalla.

Vihdoin toivoa Somaliassa?

YK:n ja länsimaiden avustuksella maahan ollaan rakentamassa pysyvää hallintoa, mutta sen valta on vielä huteralla pohjalla. Kuka maata oikein hallitsee ja ketkä vallasta kilpailevat?

Etiopiassa tuomitut ruotsalaiset anovat armahdusta

Etiopiassa terroristijärjestön avustamisesta ja laittomasta maahantulosta tuomitut ruotsalaismiehet eivät aio valittaa tuomioistaan. Sen sijaan toimittaja Martin Schibbye ja valokuvaaja Johan Persson anovat maan presidentiltä armahdusta, sillä he uskovat pääsevänsä siten nopeammin vapaiksi. Miehet saivat joulukuussa 11 vuoden vankeustuomiot.

Somaliassa siepattiin avustustyöntekijöitä

Somalian pohjoisosassa on siepattu kolme tanskalaisen avustusjärjestön työntekijää. Miinanraivauksessa auttava DDG-järjestö kertoo, että siepatut ovat somalialainen ja tanskalainen mies sekä yhdysvaltalainen nainen.

Somalian kaaos yritetään lopettaa vuoden sisällä

Somalian johto on hyväksynyt aikataulun, "tiekartan", maan poliittiseksi uudistamiseksi ja hallinnon saamiseksi järjestykseen. Maassa aiotaan järjestää vaalit vuoden sisällä.

Kymmeniä kuollut taisteluissa Somaliassa

Somalian keskiosissa on taisteltu raskaasti viimeisten kahden päivän aikana. Ainakin 30 ihmistä on kuollut aseellisten joukkojen yhteenotoissa Somalian keskiosissa. Haavoittuneita on sata.

EU:lta 175 miljoonaa Somalian toipumiseen

EU-komissio on päättänyt myöntää Somalialle 175 miljoonaa euroa lisää kehitysapua hallinnon, koulutuksen ja elintarviketurvan kehittämiseen. Varat annetaan niille alueille, joilla on riittävä hallinto ja rauhallisemmat olot. Tämä ei koske Etelä-Somaliaa, jonne kohdennetaan erillistä hätäapua.

Somalimerirosvot tappoivat sotilaita

Somalisotilaita tapettiin tanskalaispanttivankien pelastusoperaatiossa. Ehkä jopa kymmenen somalisotilasta kuoli, kun hallituksen joukkojen ryhmä pyrki kidnappaajien piilopaikalle tanskalaisvankeja pelastamaan. Merirosvojen väijytykseen joutuneet sotilaat olivat Puntlandin alueen hallitusjoukkoja.

Somaliaan suunnitellaan omia vankiloita merirosvoille

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä on pohtinut mahdollisuutta perustaa Somaliaan erikoisvankiloita merirosvoille. Somalian tuomioistuinten ja vankiloiden puutteiden takia eri puolilla maailmaa, yhteensä 16 eri maassa istuu tuomiotaan yli 800 somalimerirosvoa.

Sotilaat vapauttivat merirosvojen kaappaaman laivan

Somalian Puntmaan sotilaat ovat vapauttaneet merirosvojen keskiviikkona kaappaaman rahtialuksen. Kaapparit tappoivat Panaman lipun alla kulkevan laivan kapteenin vapautusoperaation aikana.

Totuus suomea ymmärtäneestä somalimerirosvosta selvisi

Suomalaiset dokumentintekijät ovat toimittaneet lisätietoa internetissä hämmennystä herättäneestä somalimerirosvosta, joka näytti ymmärtävän suomea.

"Finnish" Somali Pirate Makes Waves

The American newsmagazine “20/20” aired a show about Somali pirates last Friday that included a film clip that appeared to show a pirate taking instructions in Finnish from a cameraman.

Somalialaiset merirosvot vapauttivat jemeniläisaluksen

Somalialaiset merirosvot ovat vapauttaneet viime viikolla kaappaamansa jemeniläisen rahtialuksen. Asiasta kertoo Somaliaan kuuluvan Puntmaan ulkoministeri Ali Abdi Aware.

Pommi-iskut kylvivät tuhoa Somaliassa

Kymmeniä ihmisiä on kuollut ja haavoittunut pommi-iskujen sarjassa Somalian pohjoisosissa. Somalimaan ja Puntmaan autonomisilla alueilla tehdyt itsemurhaiskut kohdistuivat muun muassa aluehallintojen toimistoja sekä YK:ta vastaan.

Somalian poliisi vapautti siepatun saksalaisen ja tämän vaimon

Somalian poliisi on vapauttanut saksalaisen miehen ja tämän somalialaisen vaimon sieppaajien käsistä. Poliisin mukaan yksi sieppaajista haavoittui poliisin tulituksessa vapautusoperaation aikana.

Merirosvojahti tuotti tulosta Somalian rannikolla

Somalian vaarallisella rannikolla on otettu kiinni 14 merirosvoa ja heidän aluksensa tuhottu. Asiasta kertoi Somaliasta eronneen Puntlandin alueen hallituslähde.

Somalialaiset merirosvot vapauttivat omanilaisaluksen

Somalialaiset merirosvot ovat päästäneet menemään Omanin lipun alla purjehtivan rahtialuksen, jonka he olivat kaapanneet jo puoli vuotta sitten.

Somaliassa kaapattu risteilijä yhä merirosvojen hallussa

Somalian rannikolla kaapattu loistoristeilijä on edelleen merirosvojen hallussa. Paikalliset viranomaiset arvioivat, että lauantaina kaapattu ranskalaisalus on matkalla kohti merirosvojen lymypaikkaa Puntlandissa, Koillis-Somaliassa.

Kymmeniä etiopialaisia kuollut Somaliassa

Somaliassa kymmeniä etiopialaisia on kuollut räjähdyksessä sekä kranaatti-iskussa. Ainakin 20 ihmistä kuoli ja sata loukkaantui maan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Bosassossa sattuneessa räjähdyksessä. Räjähdyksen syytä ei vielä tiedetä.

Sieppaajia piiritetään Somaliassa

Somaliassa poliisi on piirittänyt asemiehet, jotka pitävät panttivankeinaan kahta länsimaista avustustyöntekijää Bosasson satamakaupungissa.

Länsimaisia islamistitaistelijoita tapettu Somaliassa

Somalian taisteluissa on viikonloppuna kuollut kuusi ulkomailta tullutta islamistitaistelijaa.

USA pommitti kapinallisia Somaliassa

Yhdysvaltain sotalaiva on pommittanut syrjäistä kalastajakylää Somalian pohjoisessa Puntmaassa, somalialaiset viranomaiset kertovat. Myöhään perjantai-iltana pudonneiden pommien ei ainakaan vielä tiedetä vaatineen uhreja.

Somalian rauhanturvaoperaatio rahavaikeuksissa

Somaliaan suunniteltujen Afrikan rauhanturvajoukkojen rahoitus on suurissa vaikeuksissa. Afrikan maat eivät ole lupauksistaan huolimatta maksaneet osuuksiaan Somalia-operaatioon.

Somalian rannikolla pidätetyt kalastusalukset eivät olleet suomalaisia

Suomen Nairobin suurlähettilään Matti Kääriäisen mukaan Puntlandin viranomaiset ovat pidättäneet kolme egyptiläistä kalastusalusta, jotka olivat alueella ilman tarvittavia lupia. Aiempien tietojen mukaan kalastusalukset olisivat olleet suomalaisia.

Merirosvot kaappasivat YK:n avustuslaivan Somaliassa

Somaliassa merirosvot ovat kaapanneet YK:n avustuslaivan ja sen miehistön. YK:n edustajan mukaan laiva oli juuri tuonut kaksi ruoka-avustuslastia Koillis-Somalian Puntlandiaan ja oli palaamassa Keniaan, kun sieppaajat iskivät.

Somaliassa käyty verisiä taisteluita

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ja yli kymmenen haavoittunut Keski-Somaliassa puhjenneissa taisteluissa, joissa islamistitaistelijat valtasivat Bandiradleyn kaupungin. Islamistit taistelivat myös Puntlandin autonomisen alueen joukkojen kanssa.

Somalian hallitus ahdingossa

Somalian islamistikapinalliset estävät polttoainekuljetukset maan hallituksen päämajakaupunkiin Baidoaan. Islamistit ovat myös vallanneet Saakowin pikkukaupungin, mikä tiukentaa Baidoan saartoa.

Refugees From Southern Somalia Won't Be Repatriated

Refugees from central and southern parts of Somalia will not be repatriated yet, says the Directorate of Immigration.

Etelä- ja Keski-Somaliasta tulleita ei aleta käännyttää

Ulkomaalaisvirasto (Uvi) on päättänyt, ettei Etelä- ja Keski-Somaliasta kotoisin olevia kielteisen turvapaikka- tai muun oleskelulupapäätöksen saaneita poisteta maasta.

Suomi saattaa palauttaa somalialaisia

Suomi saattaa alkaa palauttaa somalialaisia turvapaikanhakijoita ja rikoksiin syyllistyneitä takaisin kotimaahansa, kertoo Helsingin Sanomat.

Presidentti pohjoisesta, pääministeri Mogadishun seudulta

Uusi presidentti Abdullah Yusuf Ahmed on pohjoisen Puntlandin alueen presidentti ja Darood-klaanin alaklaanin Majertenin jäsen. Pääministeri Ali Mohammed Ghedi on puolestaan Hawiye-klaanista, joka on hallitsevana Keski-Somaliassa pääkaupungin Mogadishun alueella.

Löytyykö Somaliassa sovinto?

14 vuotta ilman keskushallitusta olleessa Somaliassa on herännyt uutta toivoa vakaudesta, kun 2,5 vuotta jatkuneessa rauhanprosessissa syntyi tammikuussa sopu hallituksesta. Keniassa muodostettu hallitus aikoo palata Somaliaan kevään aikana, mutta rauhanprosessin onnistumisen tiellä on monia mutkia.

Somalimaa haluaa itsenäisyyden

Somalian pohjoisimmassa kolkassa sijaitseva Somalimaa julistautui itsenäiseksi valtioksi heti Barren syrjäyttämisen jälkeen ja on tuoreen rauhansovun ulkopuolella. Alue on ollut verraten vakaa, mutta sillä on ollut rajakiistoja Somalian presidentiksi valitun Yusufin johtaman Puntlandin kanssa.

Rajuja yhteenottoja Somaliassa

Somaliassa pelätään yli sadan ihmisen kuolleen Puntlandin ja Somalimaan joukkojen välisissä taisteluissa. Ne liittyvät kiistoihin etenkin itäisen Somalimaan hallinnasta.

Somaliaan valittiin presidentti

Somalian parlamentti on valinnut maan presidentiksi Abdullahi Yusuf Ahmedin, joka on autonomiseksi julistautuneen Puntlandin alueen johtaja. Valinta on osa anarkian tilassa olleen maan rauhanprosessia. Uuden presidentin on määrä nimittää aikanaan maalle pääministeri.