Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Presidentti Joe Biden jäätelötuutti kädesään.

Yhdysvallat uhkaa Putinia henkilökohtaisilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan olisi toteutuessaan suurin invaasio toisen maailmansodan jälkeen. Bidenin mukaan se voisi johtaa pakotteiden asettamiseen myös presidentti Vladimir Putinille.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

Saksan Scholz: Venäjän tulisi tehdä näkyviä aloitteita Ukrainan tilanteen liennyttämiseksi

Yhdysvallat on asettanut joukkojaan valmiuteen tilanteen kiristymisen vuoksi.

Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach.

Kohukommentteja laukonut saksalaiskomentaja eroaa tehtävistään

Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach totesi muun muassa, että ”Krimin niemimaa on menetetty, eikä sitä saada koskaan takaisin."

Ruotsin puolustusvoimien kulkuneuvo Gotlannin rannikolla.

Suomi mainittu, eikä niin positiivisessa yhteydessä – viisi tapahtumaa viikon varrelta valaisee, miksi sodan uhka nousee Euroopassa

Venäjän uhittelu ja joukkojen siirrot ovat hermostuttaneet viimeisen viikon aikana Euroopassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kättelivät Genevessä ennen neuvottelujaan.

Analyysi: Venäjän ja lännen diplomatia jatkuu vielä – sopimisen varaa voi löytyä konkreettisissa kysymyksissä

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan ei ole todennäköinen, Ylen haastattelemat asiantuntijat arvioivat. Se ei tarkoita, etteikö Venäjän harjoittama painostus voisi kasvaa.

putin och niinistö

Perjantai 21.1.2022 (radio)

Presidentti Niinistö keskusteli presidentti Putinin kanssa. USA keskusteli Venäjän kanssa. Korontaudin eristysohje muuttui. Paperiliiton lakko voimalaitoksissa pitää lopettaa. Sääennuste.

President Sauli Niinistö sitter vid ett skrivbord i kostym och talar. På bordet finns en mikrofon och blommor.

Niinistö ja Putin kävivät pitkän puhelinkeskustelun Euroopan turvallisuudesta – Niinistö esitti vakavan huolensa ja painotti Suomen itsemääräämisoikeutta

Venäjä on keskittänyt joukkoja Ukrainan rajalle ja vaatinut Naton laajenemisen lopettamista. Aiemmin viikolla presidentti Niinistö keskusteli puhelimitse Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa.

Vladimir Putin puhui lehdistötilaisuudessa ja osoitti sormella yleisöön.

Kirjeenvaihtajalta: Kreml rummuttaa lännen sotilaallista uhkaa niin kauan, että se alkaa pian itsekin uskoa siihen

Venäjän johto syyttää länttä sotilaallisista aggressioista, mutta oikeasti se pelkää oman asemansa rapautumista niin Venäjällä kuin lähialueillaan, kirjoittaa Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen katsoo Venäjän pääministeri Vladimir Putinia Moskovan-vierailullaan  joulukuussa 2009.

Naton ex-pääsihteeri Ylen haastattelussa: Venäjän hyökkäys Ukrainaan vauhdittaisi Suomen ja Ruotsin Nato-pohdintoja

Anders Fogh Rasmussenin mukaan Suomi ja Ruotsi täyttävät jäsenyyskriteerit ja liittyminen hoituisi Naton puolelta nopeasti, vaikka yhdessä yössä.

Venäjä on aloittanut torstaina joukkojensa vetämisen Kazakstanista

Venäläisjoukot ovat aloittaneet vetäytymisen Kazakstanista, kertoo Venäjän puolustusministeriö

Kazakstanin presidentti Tokajevin mukaan vetäytyminen kestää enintään kymmenen päivää.´Myös Venäjän johto on vahvistanut aikataulun.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kokousti maanantaina etänä CSTO:n liittolaismaiden johtajien kanssa.

Kirjeenvaihtajalta: Kazakstanin mellakat vahvistavat Venäjän asemaa ja saavat Putinin tarrautumaan yhä tiukemmin valtaansa

Sotilasoperaatio Kazakstanin tilanteen rauhoittamiseksi on pieni mutta tärkeä askel Venäjän johtamalle sotilasliitolle, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen

Sergei Rjabkov ja Wendy Sherman.

Yhdysvallat ja Venäjä neuvotteluihin: Estetäänkö näin sota Ukrainassa ja ratkaistaanko Suomen Nato-jäsenyys – 7 kysymystä ja vastausta

Suomi ja EU ovat vastustaneet ajatusta, että suurvallat sopivat asioista niiden yli. Suomi pääsee kertomaan kantansa torstaina Ety-järjestön kokouksessa.

Sotilas kadulla.

Kazakstanin terveysministeriö: Protesteissa kuolleiden määrä yli 160

Kazakstanin hallinto näyttää tukahduttaneen viikon verran velloneet levottomuudet. Venäjän ja sen liittolaismaiden joukkoja on Kazakstanissa vartioimassa strategisia kohteita.

Sateellittikuva.

Tällaista etupiirijakoa Venäjä yrittää ensi viikon neuvotteluissa – tutkija: Venäjä toistaa Suomen suhteen samoja virheitä kuin Neuvostoliitto

Tutkijan mukaan Putin rakentaa vaaratilannetta saadakseen tavoitteitaan läpi, mutta Suomessa Nato-uhkailu voi viedä päinvastaiseen suuntaan kuin Venäjä haluaa.

Ukrainalaissotilas tarkkaili tilannetta asemistaan Donetskissa joulukuun alussa.

Lehti: Tällaisia pakotteita on suunniteltu Venäjän varalle, mikäli se hyökkää Ukrainaan

Yhdysvallat ja Venäjä istuvat neuvottelupöytään maanantaina Sveitsin Genevessä. Maiden välit ovat kiristyneet entisestään Ukrainan tilanteen vuoksi.

Suomalaissotilas yhteisharjoituksessa heinäkuussa 2015 Ravlundassa, Ruotsissa.

Venäjä pakottaa länttä myönnytyksiin "ase ohimolla" – lue, miksi tärkeät neuvottelut Genevessä voivat koskea myös Suomea ja Ruotsia

Ylen haastatteleman asiantuntijan mielestä Venäjä ei edes halua vakaata ja ennustettavaa suhdetta lännen kanssa. Lännen ei kuitenkaan pitäisi taipua Venäjän kiristykseen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää lehdistötilaisuutta presidentin linnassa.

Presidentti Niinistö: Vuosi vaihtuu kireimmissä tunnelmissa vuosikymmeniin, Suomen liikkumavara Nato-kysymyksessä ennallaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi radion Ykkösaamussa jännittynyttä tilannetta Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

Presidentit Biden ja Putin.

Putin varoitti Bidenia uusista pakotteista – Bidenin mukaan USA liittolaisineen vastaa, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli tyytyväinen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa käymäänsä puhelinkeskusteluun, kertoi Putinin neuvonantaja keskustelujen jälkeen.

Volodymyr Zelensky.

Koomikosta presidentiksi ponnistanut Ukrainan presidentti joutuu vastaamaan Venäjän-sodan uhkaan – poimimme tärkeimmät haasteet

Tutkijan mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin hallintoa on arvosteltu nopeista henkilövaihdoksia ja liian vähäisestä osaamisesta turhaan. Hän sanoo, että Venäjä tuskin yrittää laajaa hyökkäystä Ukrainaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka pelasivat jääkiekkoa Pietarissa pidetyn tapaamisen jälkeen

Putin ja Lukašenka tapasivat Pietarissa – Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat pitää yhteiset sotaharjoitukset

Sotaharjoitukset on määrä pitää Valko-Venäjällä alkuvuodesta. Lisäksi maat kertoivat lisäävänäs yhteistyötään muun muassa lentokoneiden valmistamisessa. Tapaamisen jälkeen miehet osallistuivat jääkiekko-otteluun.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasivat kasvotusten Genevessä kesäkuussa.

Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat Ukrainan kriisistä ja ydinaseista tammikuussa

Suurvaltojen väliset jännitteet ovat kasvaneet erityisesti Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi. Tammikuussa Ukrainasta neuvottelevat Venäjän kanssa myös Nato ja Etyj.

Pietarilaiset pohtivat uuden sodan uhkaa Ukrainassa

Venäläiset pelkäävät maailmansotaa, mutta monien nuorten mielestä sota on ajan tuhlausta: "On yhä enemmän nuoria, jotka kannattavat rauhaa"

Uusi maailmansota on venäläisten toiseksi suurin pelon aihe, mutta sotainto ei ole suurta etenkään nuorten keskuudessa. Tutkijan mukaan nykyvenäläiset eivät ole valmiita sodan uhrauksiin.

Boris Jeltsin tekee tanssieleitä lavalla kravatti kaulassa ilman puvuntakkia. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy mieslaulaja punaisessa paidassa ja liiveissä. Kaksi naista minihameissa tanssii Jeltsinin oikealla puolella. Kankaalla taustalla lukee isoin kirjaimin: Meidän presidenttimme.

Venäjä voisi olla aivan toisenlainen naapuri – Neuvostoliiton raunioille olisi voinut syntyä demokratia, mutta sitten kaikki meni pieleen

Uusi Venäjä tarkoitti kansalaisille köyhyyttä ja valikoiduille liikemiehille valtavia rikkauksia. Politiikasta tuli kovaa peliä, jossa demokratian ihanteet unohtuivat melkein saman tien.

Vladimir Putin puhui lehdistötilaisuudessa ja osoitti sormella yleisöön.

Venäjän mukaan sen konsulaattiin Ukrainassa tehtiin polttopulloisku, suurlähetystö lähetti protestikirjeen Ukrainalle

Tass: Ukrainan suurlähettiläs Venäjällä kutsuttiin puhutteluun asiasta.

Toimittaja Simo Ortamo kommentoi Putinin tiedotustilaisuutta Moskovasta

Putin kiihtyi, kun hän pääsi haukkumaan länttä, mutta toivoi myös neuvotteluja – neljä huomiota suuresta lehdistötilaisuudesta

Venäjän lännelle asettamista uhkavaatimuksista ei saatu uutta selkoa. Lehdistötilaisuus oli tarkkaan orkesteroitu mediashow.

Putin syytti Natoa aggressiivisuudesta

Putin jatkoi Naton syyttelyä: "Te vaaditte minulta takuita, teidän tässä pitää antaa takuita" – Yle seurasi jokavuotista mediaspektaakkelia

Presidentti Putin toisti lehdistötilaisuudessa kantansa, jonka mukaan Nato ja länsimaat käyttäytyvät Ukrainassa aggressiivisesti ja Venäjä puolustautuu.

Putin seisoo ja puhuu.

Putin pitää perinteisen lehdistötilaisuutensa Kremlin valitsemille toimittajille

Ulkomailla seurataan, jatkaako Venäjän presidentti sotaisia puheitaan.

Kaksi miestä puhuu.

Putin uhkasi sotilaallisteknisillä toimilla, jos länsimaiden "aggressiivinen linja" Ukrainassa jatkuu

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatii, ettei sotilasliitto Nato saa laajentua entisiin neuvostotasavaltoihin. Hän peräänkuuluttaa tästä Yhdysvalloilta ja Natolta pitkäkestoisia ja sitovia takuita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Yhdysvallat torjui pikaisesti Venäjän yrityksen neuvotella turvallisuustakuista ilman liittolaisia

Venäjä on toimittanut Yhdysvalloille ehdot, joiden pohjalta Euroopan turvallisuudesta sen mukaan pitäisi keskustella. Valkoinen talo sanoo, että ilman liittolaisten mukaantuloa keskusteluja ei synny.

Vladimir Putin kokoustaa videon välityksellä Xi Jinpingin kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin haki videoneuvottelussa Kiinan johtajan Xi Jinpingin tukea – ja sai sitä turvatakuualoitteellensa

Putinin neuvonantaja Juri Ushakov sanoi, että Kiina tukee Venäjän vaatimusta turvatakuiden saamiseksi Natolta. Vladimir Putin ilmoitti vierailevansa Pekingin olympialaisissa.

Katso videolta Daria Navalnayan vetoomus isänsä puolesta.

Daria Navalnaya otti vastaan Saharov-ihmisoikeuspalkinnon vangitun isänsä puolesta – uudet syytteet voivat pidentää Aleksei Navalnyin tuomiota

Daria Navalnaya vetosi Euroopan parlamenttiin isänsä vapauden puolesta. Aleksei Navalnyin neuvonantaja Leonid Volkov varoitti, että uudet syytteet voivat tuoda vangitulle oppositiojohtajalle jopa 23 vuoden uuden tuomion.

USA;n presidentti Biden ja Venäjän presidentti putin.

Joe Bidenin aloite huolestuttaa Virossa – ehdotusta neuvotteluista Venäjän kanssa verrataan jopa natsien kanssa tehtyyn sopimukseen

Yhdysvaltain presidentti ehdotti suurten Nato-maiden ja Venäjän neuvotteluita. Virossa aloite on rinnastettu Münchenin konferenssiin, jossa Britannia ja Ranska suostuivat Hitlerin tahtoon.

Vladimir Putin kokoustaa videon välityksellä presidentin kansliasta.

Idän suurvaltojen vuoro tavata videoneuvottelussa – Kremlin mukaan Putin ja Xi keskustelevat USA:n ja Naton "aggressiivisista" puheista

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat aamulla jo toistamiseen videoyhteydellä tänä vuonna. Molempien maiden suhteet länteen ovat jännitteiset.

Turun vankilan vartija nojaamassa kaltereihin.

Tiistai 14.12.2021 (radio)

Vankiloiden on vartijapula. Norja tiukentaa koronarajoituksia. Suomen koronatartunnat. Presidentti Niinistö keskusteli presidentti Putinin kanssa. Aluevaalien ehdokasasettelu päättyi. Sääennuste.

President Sauli niinistö och president vladimir Putin sitter på två stolar med en blomma emellan sig.

Finland's Niinistö expresses "grave concern" over Ukraine in call with Putin

Niinistö expressed grave concern over the tense situation at the borders of Ukraine and stressed the need to find a diplomatic resolution.

Rysky Riiheläinen

Janne “Rysky” Riiheläisen kolumni: Kremlin kelloista soitetaan taas etupiiriä

Tuore hävittäjäpäätös oli vahva merkki Suomen sitoutumisesta Yhdysvaltojen johtamaan länsiliittoumaan, kirjoittaa Riiheläinen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää lehdistötilaisuutta presidentin linnassa.

Biden kiitteli Niinistöä hävittäjävalinnasta – "Luo vahvan pohjan tiiviimmille puolustussuhteille tulevaisuudessa"

Niinistön on tiistaina määrä keskustella puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (vas.) tapasi Venäjän-kollegansa Sergei Lavrovin ulkopoliittisten jännitteiden kiristyessä joulukuun alussa.

G7-maat varoittavat Venäjää: Hyökkäys Ukrainaan tietäisi "massiivisia seuraamuksia ja kovaa hintaa"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Nord Stream 2 -kaasuputkea tuskin otetaan käyttöön, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lehdistötilaisuudessa Pariisissa 10. joulukuuta 2021.

Naton pääsihteeri torjuu Venäjän vaatimuksen estää Ukrainalta pääsy sotilasliittoon

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Nato ei voi hyväksyä Venäjän tapaa yrittää luoda vaikutuspiiriä, jossa Venäjä voi hallita tai määräillä toisten valtioiden päätöksiä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustee Ukrainan presidentin Vlodymyr Zelenskyn kanssa puhelimessa torstaina.

Yhdysvaltain ja Ukrainan presidentit keskustelivat Itä-Ukrainan konfliktista – Biden lupasi myös resursseja Nato-maille itäiseen Eurooppaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteli torstaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja itäeurooppalaisten liittolaistensa kanssa alueen jännittyneestä tilanteesta.

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola A-studiossa.

Venäjä onnistui saamaan Yhdysvaltain huomion toimillaan Ukrainan rajalla – UPI:n Aaltola: Venäjä haluaa viedä asiat kuilun partaalle

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuron mielestä Venäjä saavutti tavoitteensa Vladimir Putinin ja Joe Bidenin videoneuvottelun myötä.

Bidenin ja Putinin tapaaminen alkoi

Biden uhkasi Putinia ankarilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan – Reuters: Nord Stream 2 -kaasuputki laitettaisiin jäihin

Suurvaltajohtajien odotettu puhelu kesti hieman yli kaksi tuntia. Päivitimme tähän juttuun tuoreimmat tiedot neuvottelun sisällöstä.

Vladimir Putin ja Joe Biden.

Biden ja Putin käyvät tänään puhelinkeskustelun – Ukraina ja viisi muuta todennäköistä puheenaihetta

Ukrainan tilanne vaatii, että suurvaltajohtajien on heti yritettävä purkaa jännitystä. Ukrainan rajalla sodanuhka on ilmeinen.

Nobel-voittaja Dmitri Muratov vertaa Venäjän lehdistönvapautta jääkiekon pelaamiseen ilman sääntöjä

"Pelaat jääkiekkoa raivaustraktoreita vastaan" – Venäjän lehdistönvapaus on matsi ilman sääntöjä, sanoo lätkämailoja keräävä Nobel-voittaja

Sanomalehti Novaja gazetan päätoimittajan mukaan riippumaton media on ottanut Venäjällä parlamentin tehtävän. Muratovin alaisia on tapettu, mutta mikään juttu ei ole hänestä hengen arvoinen.

USA;n presidentti Biden ja Venäjän presidentti putin.

USA:n ja Euroopan johtajat ilmaisivat yhdessä tukeaan Ukrainalle – Biden keskustelee tänään Putinin kanssa

Yhdysvallat ja Ukraina ovat sanoneet, että Venäjä on koonnut kymmeniätuhansia sotilaita lähelle Ukrainan rajaa ja että hyökkäys voisi alkaa ensi kuussa. Venäjä on kiistänyt syytteet.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää lehdistötilaisuutta presidentin linnassa.

Presidentti Niinistö brittilehdelle: Venäjä arvostaa kovuutta vastustajissaan – "Sinun kantasi pitää olla luja"

Sunday Timesin haastattelussa Niinistö myös arvioi, ettei Geneven pakolaissopimusta ei suunniteltu vastaamaan nykypäivän tarpeisiin.

Sateliittikuva venäläisistä joukoista Ukrainan rajalla.

Ukraina epäilee, että Venäjä valmistelee massiivista sotilasoperaatiota lähellä sen rajaa – Bidenin mukaan Yhdysvallat tekee kaikkensa estääkseen "sen, mistä ihmiset ovat huolissaan"

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelevat Ukrainan tilanteesta lähiaikoina.

Naton pitkä historia

Putin ilmoitti taas, ettei pidä Naton laajentumissuunnitelmista – tässä viisi asiaa sotilasliitosta ja sen tulevaisuudesta

Yhdysvaltojen siirtäessä sotilaallista painopistettään Aasiaan liittouman tulevaisuus Euroopassa ei ole yhtä selvä kuin ennen.

Erkka Mikkonen

Erkka Mikkonen: Venäjä täyttyy voimaväestä – Murmanskin-matkalla vartijat kysyivät yhä uudestaan: “Onko teillä luvat kunnossa?”

Turvallisuuspalvelutaustainen Putin kasvattaa maansa joukkoja ulkoiseen ja sisäiseen uhkaan vedoten. Jo joka 57. venäläinen tekee töitä valtion turvallisuusorganisaatioille, kirjoittaa Mikkonen blogissaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle