Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Armottoman hyökkäyssodan riehuessa Ukrainassa on parasta sanoa f-sana ääneen

Demokratian ja sananvapauden halveksunta, voimapolitiikan ihannointi ja länsimaiden demonisointi olivat ja ovat edelleen fasistisen ajattelun tunnusmerkkejä, kirjoittaa Enqvist.

Trumpin kohupuhe

Yksi lause paljasti fasismia tutkineelle historioitsijalle, millainen johtaja Donald Trump on: "Vain yksinvaltias puhuu ihmisen ampumisesta"

Amerikkalainen Ruth Ben-Ghiat liittää kirjassaan Mahtimiehet Donald Trumpin samaan joukkoon fasisti Mussolinin ja sotilasdiktaattori Pinochetin kanssa. Hänen mukaansa Trump yritti Yhdysvalloissa vallankaappausta.

Toimittaja Tuukka Tervonen

Tuukka Tervosen kolumni: Inceleiden ja öyhöttäjien keskuudessa versoo uusia Hitlereitä

Meillä on tapana mytologisoida Hitlerin kaltaisia hirmuhallitsijoita ja se sokaisee meidät siltä, että he olivat banaalin tavanomaisia reppanoita, kirjoittaa Tuukka Tervonen.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Huomenna alkaa hilpeä tai ihan kauhea 2020-luku – Mitäköhän 1920-luvun ihmiset olisivat meistä ajatelleet?

1920-luku oli kansainvälistymisen ja modernismin aikaa, jota varjostivat rankka eriarvoisuus ja diktatuurien nousu. Se kuulostaa jotenkin tutulta, kirjoittaa Tuija Siltamäki.

Italia

Italian populistijohtaja julkaisee somessa kuvia spagettiannoksestaan ja lainaa Mussolinia – Tutkija: Kuin naapurin mies, joka viljelee väkivaltaista puhetta

Italian oikeistopopulistisen La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini villitsee kansaa ympäri maata. Hän on saanut siihen oppia muun muassa Trumpin ex-kampanjapäälliköltä Steve Bannonilta.

Historia-dokumentti Mussolinin viimeisistä päivistä.

Historia: Mussolinin viimeiset päivät

Ranskalainen dokumentti diktaattorin viimeisistä hetkistä.

Sophia Loren ja Marcello Mastroianni elokuvassa Kohtaaminen Roomassa

Kohtaaminen Roomassa

Ettore Scolan draama kahden erilaisen ihmisen kohtaamisesta

Äärioikeisto ja populistiset liikkeet Euroopassa etsivät tietä valtaan

Äärioikeisto ja populistiset liikkeet Euroopassa

Kirjailija Göran Hägg menehtyi yllättäen

Ruotsalaiskirjailija sairastui Italian-matkalla ja kuoli vain neljä päivää myöhemmin. Italian historian ja kulttuurin tuntija Hägg kirjoitti muun muassa Mussolinista ja Lucrezia Borgiasta.

Mellakkapoliisi lähetettiin suojaamaan vastaanottokeskusta Italiassa

Jännitteet paikallisten asukkaiden ja maahanmuuttajien välillä ovat kiristyneet äärimmilleen roomalaislähiössä.

Sisäänkäynti bunkkeriin aurinkoisessa puistossa.

Mussolinin suljettu bunkkeri avaa viimein ovensa – video

Yleisö pääsee tutustumaan Italian diktaattorin asuintalon viinikellariin rakennettuun bunkkeriin nyt ensimmäisen kerran.

Talveran silta jakaa Bolzanon italian- ja saksankielisiin alueisiin.

Etelä-Tirolin separatistit saavat inspiraatiota Skotlannista

Suurin osa etelätirolilaisista ei kuitenkaan jaa maakunnan vapauspuolueen toivetta kansanäänestyksestä.

Viinipulloja, joiden etiketeissä esiintyvät Hitler ja paavi Johannes Paavali II, myynnissä supermarketissa

Italiassa myytävät Hitler- ja Mussolini-viinit herättävät kummastusta

Norjalaisturistit törmäsivät outoihin alkoholijuomiin ruokakaupassa Riminissä. Viime kesänä Hitler-viinipulloja löytyi Gardajärvellä sijaitsevasta kaupasta. Viinit ovat osa Lunardellin viinitilan historiallisten henkilöiden viinisarjaa.

Lazion Paolo Di Canio tuulettaa katsomon edessä.

Kiistelty Sunderland-manageri: En ole fasisti

Paolo Di Canion palkkaaminen sai seuran varapuheenjohtajan eroamaan. Manageri vakuuttaa ettei ole poliittisesti sitoutunut mihinkään liikkeeseen.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi Shoah -museossa järjestetyssä muistotapahtumassa  Milanossa 27. tammikuuta

Berlusconilta Mussolini-möläytys holokaustin muistotapahtumassa

Ex-pääministeri sanoi ymmärtävänsä Mussolinin päätöstä liittoutua natsien kanssa.

Pappi siunaa vastapaljastetun paavi Johannes Paavali II:sta esittävän patsaan Rooman päärautatieaseman edessä.

Rumaksi moitittu paavin patsas paljastettiin korjailtuna

Arvostelijoiden mukaan Johannes Paavali II:n patsas esitti ennemminkin Batmania. Valimon vika, puolustautui taitelija.

Mussolinin bunkkerit avautuivat virtuaalivieraille

Mussolini halusi Rooman alle suojapaikan palopommeilta ja kaasulta. Sähkö poljettiin itse.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi nauraa ja taputtaa käsiään konferenssin yleisössä.

Berlusconi - verbaalisammakoiden kuningas

Tiistaina epäluottamuslauseäänestykseen voittanut Italian pääministeri Silvio Berlusconi on kuuluisa omalaatuisesta huumorintajustaan ja kerkeästä kielestään. Vuonna 2001 EU:n elintarvikeviraston sijainnista kilpaillut Berlusconi ihmetteli, miten virasto voitaisiin sijoittaa maahan, joka ei tunne prosciuttoa, ilmakuivattua kinkkua. Neljä vuotta myöhemmin hän kertoi käyttäneensä playboyn taitojaan presidentti Tarja Haloseen saadakseen elintarvikeviraston. Ja vuonna 2009 Berlusconi ivaili suomalaisia puukirkkoja purkukuntoisiksi hökötyksiksi. Mutta myös muunlaisia kömmähdyksiä on pääministerille sattunut.

Keisari Haile Selassie sivuprofiilissa korkkihattu päässään.

Haile Selassie I – keisari ja jumala

Etiopian pitkäaikainen hallitsija on myyttinen hahmo.

Venäjä palauttaa italialaissotilaiden jäännöksiä

Venäjä on palauttanut takaisin kotimaahansa 121 Neuvostoliitossa toisen maailmansodan aikana kuolleen italialaisen sotilaan jäännökset. Ne luovutettiin Italian viranomaisille Tshkalovskin sotilaslentokentällä Moskovan ulkopuolella.

Adolf Hitler

Mussolini piti Hitleriä mukavana miehenä ja romantikkona

Italian diktaattori Benito Mussolini piti saksalaista virkaveljeään Adolf Hitleriä suurena romantikkona ja halveksi paavia, kertovat hänen rakastajattarensa päiväkirjat. Niihin perustuva kirja on tulossa kirjakauppoihin lähipäivinä. Corriera della Sera -lehti on julkaissut kirjasta otteita ennakkoon.

Krusifiksi-kielto suututtaa Italiassa

Italian puolueet oikealta vasemmalle ovat tuominneet Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen, jonka mukaan krusifiksit kouluissa ja muilla julkisilla paikoilla rikkovat uskonnonvapautta.

Tuhansia varastettuja esineitä palautetaan Yhdysvalloista Italiaan

Tuhansia esineitä - kuten Benito Mussolinin käsin kirjoittama asiakirja tai 900-luvulle ennen ajanlaskumme alkua ajoittuvaa antiikkia - palautetaan takaisin alkuperämaahansa Italiaan, Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoi maanantaina. Esineet paljastuivat edesmenneen keräilijän kotoa.

F1-kisoja pusketaan Mussolinin takapihalle

Rooman kaupunki suunnittelee täyttä häkää järjestävänsä kaupungissaan Formula 1 -osakilpailun. Mikäli Benito Mussolinin rakentamalle alueelle kaavailtu hanke toteutuu, formulasirkus nähdään Italiassa jo vuonna 2012.

Kirjeet paljastavat Mussolinin tyttären rakkauden kommunistiin

Italialaiselta Liparin saarelta löytyneet 36 kirjettä paljastavat Italian fasistidiktaattorin Benito Mussolinin tyttären kielletyn rakkauden. Intohimoisten kirjeiden perusteella Mussolinin tytär Edda Ciano oli rakastunut merkittävään kommunistipartisaaniin.

Italian entiset uusfasistit Berlusconin uuteen puolueeseen

Italiassa uusfasistien poliittista perintöä kantava oikeistopuolue sulautuu pääministeri Silvio Berlusconin uuteen keskustaoikeistolaiseen ryhmittymään. Alleanza Nazionale -puolue lakkautetaan, ja sen jäsenet siirretään Berlusconin perustamaan Vapauden kansa -puolueeseen.

Entinen uusfasisti Fini puhemieheksi Italiassa

Konservatiivipoliitikko Gianfranco Fini on Italian parlamentin uusi puhemies. Tulevan pääministerin Silvio Berlusconin liittolainen Fini sai puhemiesäänestyksessä 335 ääntä annetuista 611:sta äänestä.

Italiassa marssittiin fasismin päättymisen muistoksi

Italiassa on perjantaina marssittu 63 vuotta sitten tapahtuneen fasistien vallan päättymisen muistoksi. Järjestäjien mukaan Roomassa marssiin osallistui jopa 40 000 ihmistä.

Italian kuninkaan pojanpoika pyrkii kansanedustajaksi

Italian viimeisen kuninkaan pojanpoika pyrkii maan parlamenttiin ensi kuun vaaleissa. Samalla 36-vuotias Savoyn prinssi Emanuele Filiberto lupaa luopua Italian valtiota vastaan nostamastaan oikeusjutusta. Filiberton ja hänen isänsä Vittorio Emanuelen kerrottiin viime vuonna vaativan valtiolta 260 miljoonan euron korvauksia kuningasperheen karkotuksesta.

Tuli tuhosi Rooman maineikkaita filmistudioita

Tulipalo on tuhonnut osan Cinecittàn maineikkaista filmistudioista Roomassa. Perjantain vastaisena yönä puhjennut palo saatiin hallintaan vasta varhain aamulla.

EU-parlamenttiin äärioikeistolainen ryhmä

Euroopan parlamenttiin on syntynyt uusi poliittinen ryhmittymä äärioikeistosta. Ryhmän on kerännyt kasaan joukko parlamentin muissa ryhmissä jo pitkään vaikuttaneita äärioikeistolaisia, joista jokainen tunnetaan EU:n laajentumisen kiivaana vastustajana, kertoo YLEn Brysselin-kirjeenvaihtaja Jarmo Mäkelä.

Oslo torjui suosikkikuninkaan patsaan

Norjassa on syntynyt lihava riita kuningas Olavia esittävästä patsaasta. Oslon kaupunginhallitus päätti alkuviikosta, ettei se lunasta kuvanveistäjä Knut Steenin veistämää patsasta, vaikka tilaustyö on jo valmis.

Neljä saksalaista Junkers 87 -syöksypommikonetta ilmassa (1942).

Toisen maailmansodan alusta Pariisin vapautumiseen

Radio-ohjelmassa kerrataan toisen maailmansodan tapahtumia.

Yle Areena logo.

Otto Skorzeny - seikkailija vai aatteen mies

Hitlerin erikoismies Otto Skorzeny vapautti Mussolinin heinäkuussa 1943 ja sieppasi amiraali Horthyn lokakuussa 1944. Toimittaja Paavo Eini tapasi salamyhkäisen kommandon Madridissa vuonna 1968.

Liitto haastaa Vapauksien talon

Italian puoluekartta on laaja, kirjava ja repeilevä. Näihinkin vaaleihin käydään osin uudelleen ryhmittyneinä, ja mukana on myös uusia tulokkaita. Perusasetelma on kuitenkin ennallaan: Silvio Berlusconin johtama oikeisto vastaan keskusta-vasemmistolainen oppositio.

Etiopian kansallisaarre palaa kotiin

Italialaissotilaiden lähes 70 vuotta sitten Etiopiasta viemä obeliski on palaamassa vihdoin kotimaahansa.

Etiopian kansallisaarre palaa kotiin

Italialaissotilaiden lähes 70 vuotta sitten Etiopiasta viemä obeliski on palaamassa vihdoin kotimaahansa.

Etiopia saa takaisin kulttuuriaarteitaan

Etiopia saa takaisin kaksi historiallista käsikirjoitussivua, jotka brittisotilaat varastivat 1800-luvulla. Aiemmin tänä vuonna varmistui, että myös Italian ryöväämä muinainen hautamuistomerkki palautetaan kotimaahansa Etiopiaan.

Etiopia saa takaisin tärkeän kulttuurimuistomerkin

Italia palauttaa tämän kevään aikana etiopialaisen Axumin obeliskin, kertoo Italian ulkoministeriö. Italian sotajoukot ryöstivät obeliskin Pohjois-Etiopiasta toisen maailmansodan alla vuonna 1937.