Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hanna Nohynek Redin pihalla.

Onko kesä peruttu? Tehoavatko rokotteet? Viisi kysymystä ja vastausta Suomeen rantautuneesta uudesta omikronvariantista

Turun yliopistollinen keskussairaala kertoi keskiviikkona löytäneensä potilaalta Suomen ensimmäisen Etelä-Afrikan omikronvariantin.

Maskikasvoinen nainen täyttää injektioruiskua koronarokotepullosta.

Omikronin syntysijoilla yltyvät uudet alavariantit tekevät koronaviruksesta entistäkin tarttuvamman – SARS-CoV-2 tavoittelee jo tuhkarokkoviruksen ykkösasemaa

Tuhkarokko tarttuu lähes kaikkiin altistuneisiin. SARS-CoV-2:n uusimpien alavarianttien tarttuvuus ei ole enää kaukana siitä, eikä aiemmin sairastettu koronatauti näytä antavan rokottamattomalle juuri suojaa.

Kuva tien halkeamasta kovien sateiden ja tuulien seurauksena.

Yli 400 kuoli Etelä-Afrikan tulvissa, Madeleine McCannin tapauksessa nimetty epäilty – 10 uutista, jotka jäivät Ukrainan sodan varjoon

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu. Tästä jutusta voit katsoa, mitä muuta maailmalla on tapahtunut parin viime viikon aikana.

Etelä-Afrikan tulvat ovat aiheuttaneet suurta tuhoa

Etelä-Afrikan tulvat vaatineet jo 341 kuolonuhria

Yli 40 000 ihmistä on kärsinyt eriasteisia menetyksiä luonnonkatastrofin vuoksi. Durbanin kaupunkia ja sen ympäristöä piiskanneet sateet olivat voimakkaimpia 60 vuoteen.

Afrikanpingviinien suojelukeskuksessa hoivataan ja ruokitaan huonokuntoisia lintuja.

Pingviinien hoivakodissa pelastetaan huonokuntoisia afrikanpingviinejä luontoon palautettavaksi

Afrikanpingviinien määrä on puolittunut kahdessa vuosikymmenessä. Keskuksen tavoitteena on pelastaa tuhatkunta pingviiniä vuosittain.

Desmond Tutu haudattiin tänään

Etelä-Afrikassa pidettiin koruttomat hautajaiset maan "henkiselle isälle" Desmond Tutulle

Tutu toivoi vaatimattomia hautajaisia ja lahjoituksia hyväntekeväisyyteen.

Desmond Tutun ruumis kuljetettiin Kapkaupungissa sijaitsevaan katedraaliin.

Apartheidin vastustuksen ikonille Desmond Tutulle jätetään jäähyväisiä Kapkaupungissa

Tutun ruumis lepää katedraalissa hautajaisiin saakka. Sitä ennen eteläafrikkalaiset voivat käydä jättämässä arkkipiispalle jäähyväiset.

Liselott Lindström

Kenialaiset eivät osaa sanoa ei ja muita asioita, joita en jää Afrikasta kaipaamaan

Arkea maailmalta: Neljä vuotta Afrikassa olivat suureksi osaksi mahtavia, mutta välillä ärsyttäviä, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström viimeisessä kolumnissaan. 

Etelä-Afrikassa protestoidaan Shellin öljynetsintää

Shellin öljynetsintä Etelä-Afrikan rannikolla suututti asukkaat: "Kaikki meren eliöt kuolevat"

Paikalliset pelkäävät Wild Coastin monimuotoisen luonnon sekä elantojensa puolesta. Yhtiön mukaan ympäristöhaitat pyritään estämään tai minimoimaan.

Desmond Tutu Yleisradion haastattelussa 12.3.1981

Desmond Tutu vieraili Suomessa 40 vuotta sitten – "Kirkko ei ole väkivallan vaan vapauden puolella", Tutu sanoi Ylelle, kun apartheid oli vielä voimissaan

Vuonna 1981 Etelä-Afrikan vapautuminen oli vasta edessäpäin. Keskeinen kysymys 1980-luvun alussa oli, voisiko Etelä-Afrikka muuttua rauhanomaista tietä.

Desmond Tutu.

Suomalainen rauhantyöntekijä Riikka Marjamäki ja filosofi Pekka Himanen tapasivat kumpikin Desmond Tutun: "Jos hänen filosofiansa tiivistää: vihaa syntiä, rakasta synnin tekijää"

Marjamäki tapasi Tutun, kun hän osallistui presidentti Martti Ahtisaaren kanssa Elders-ryhmän kokoukseen, jonka puheenjohtajana Desmond Tutu toimi. Himasen Tutu innosti työskentelemään ihmisarvon puolesta.

Desmond Tutu tervehtii lapsia.

Rauhannobelisti Desmond Tutun poismeno koskettaa – Etelä-Afrikan presidentin mukaan Tutulle ei ollut vertaisia

Arkkipiispa Desmond Tutun kuolemasta kerrottiin sunnuntaina. Hän oli kuollessaan 90-vuotias.

Desmond Tutu.

Ihmisoikeustaistelija ja rauhannobelisti Desmond Tutu on kuollut

Tutu toimi myös Etelä-Afrikan totuuskomission puheenjohtajana ja sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1984.

Miehelle aiotaan antaa rokotus.

Omikron-aalto on jo väistymässä sen syntysijoilla Etelä-Afrikassa

Omikron-muunnoksen tuoma tautiaalto näyttää jäävän selvästi pelättyä lievemmäksi, sanovat eteläafrikkalaiset tutkijat. Tutkimusnäyttö on silti vielä puutteellista.

Kuvassa on Maailman terveysjärjestön WHO:n päämaja. Portissa on järjestön logo, jossa on YK:ta kuvaava maapallo ja lehvät ja maapallon keskellä terveydenhuoltoa symboloiva käärme sauvan ympärille kietoutuneena.

WHO: Rokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikrontartunnan saaneita pahimmilta koronataudin muodoilta

WHO:lla ei ole näyttöä siitä, ettei nykyisten rokotteiden tarjoama suoja tehoaisi omikroniin. WHO myös sanoo, ettei usko omikronin aiheuttavan vakavampia tautimuotoja kuin aiemmat virusvariantit.

Anthony Fauci.

USA:n Anthony Fauci: On lähes varmaa, ettei omikronmuunnos ole deltaa pahempi

WHO:n mukaan käytössä olevien rokotteiden uskotaan suojaavan vakavalta koronavirustaudilta myös omikronin kohdalla.

Kristian Pulli hyppäsi finaaliin miesten olympiakarsinnassa Tokiossa.

Yksin Etelä-Afrikassa leireilevä Kristian Pulli ei pelkää uutta virusvarianttia – kertoo, että Suomeen palaaminen ei ole yksinkertaista

Kristian Pulli harjoittelee Kapkaupungissa yksin. Iso suomalaisten yleisurheilijoiden ryhmä harjoittelee toisaalla Etelä-Afrikassa Potchefstroomissa.

Aurinkolasipäinen mies seisoo vakavana teollisuuslaitoksen edessä, päässä keltainen suojakypärä.

Kun Anssi Mäkelä palasi Etelä-Afrikasta, yksi koronatesteistä antoi positiivisen tuloksen – nyt näytettä seulotaan omikronin varalta

Mäkelä on karanteenissa, vaikka uskoo vakaasti, ettei hänellä ole koronan omikronvarianttia. Mäkelän virallinen testitulosrivi on negatiivinen, positiivinen, negatiivinen. THL myöntää, että jo sairastettu tartunta voi näkyä "heikkona positiivisena".

Mies istuu, nainen pistää olkavarteen rokotetta, toinen mies pitelee toisesta olkavarresta.

Etelä-Afrikassa koronatartuntojen määrä on kaksinkertaistunut, mutta tutkijoiden mukaan on liian aikaista vahvistaa, johtuuko se omikronista

Tautitapausten määrä on kasvanut Etelä-Afrikassa voimakkaasti marraskuun puolivälistä lähtien. Eilen uusia tartuntoja oli lähes 8 600.

Lentokentän taululla näkyy peruuntuneita lentoja.

Suomalainen Antti neljättä päivää jumissa eteläisessä Afrikassa, kun omikron keskeytti lennot: "Koko tilanne on täysin avoin"

Johannesburgin lentokentältä tavoitettu Antti Blåfield kertoo, että paikallisilla on uusien matkustusrajoitusten myötä syvä huoli taloudellisesta pärjäämisestä.

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä matkalaukkuineen.

Tutkija näkee uudessa omikronmuunnoksessa huolestuttavia merkkejä – STM:n Puumalainen: Tuskin vaikuttaa kotimaan jouluun

Terveysturvallisuuden asiantuntijan Taneli Puumalaisen mukaan ei ole vielä varmaa, että uusi omikronmuunnos leviää Suomeen. Tänään Suomesta löydettiin kaksi tapausta, joita epäillään omikronmuunnoksiksi.

Helsinki-Vantaalla eteläisestä Afrikasta saapuneet matkustajat ohjataan pakolliseen terveystarkastukseen

Omikron sekoitti Arto Haapalan työmatkan Etelä-Afrikassa – odottaa nyt karanteenissa kotiinpääsyä vantaalaisessa hotellissa

Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneella asuva Arto Haapala palasi sunnuntaina työmatkalta Etelä-Afrikasta. Hän on yksi niistä matkustajista, jotka joutuvat käymään läpi pakollisen terveystarkastuksen Helsinki-Vantaan kentällä.

flygplats i Johannesburg

Etelä-Afrikan presidentti tuomitsee omikronin vuoksi asetetut matkustuskiellot – Ramaphosan mukaan aluetta syrjitään epäoikeudenmukaisesti

WHO:n mukaan matkustuskiellot ovat hyökkäys maailmanlaajuista solidaarisuutta vastaan. Järjestö kuitenkin varoittaa, että omikron voi olla globaali riski.

Suojavarusteisiin pukeutuneita lentomatkustajia saapui Etelä-Koreaan maanantaina.

Omikronmuunnos leviää yhä laajemmalle – WHO:n mukaan kyseessä on ”erittäin korkea” maailmanlaajuinen riski

Uuden muunnoksen tarttuvuudesta ja vakavuudesta ei ole vielä varmaa tietoa, kuten ei myöskään rokotteiden tarjoamasta suojasta muunnosta vastaan. Rokotustahtia kiristetään ja matkustusrajoituksia asetetaan ympäri maailmaa.

Hoitajat odottavat koronapotilasta siirrettäväksi lentoasemalla Saksassa.

Koronaviruksen omikronmuunnosta on todettu ympäri Eurooppaa – Tanskassa arvellaan löytyneen kaksi tapausta, Israel kieltää ulkomaisia matkustajia saapumasta maahan

Omikronmuunnos havaittiin Etelä-Afrikassa tällä viikolla. Tämän seurauksena Etelä-Afrikasta sekä lukuisista muista Afrikan maista matkustaville asetettiin matkustusrajoituksia eri puolilla maailmaa.

Ihmisiä Amsterdamin Schipholin lentoasemalla.

Etelä-Afrikasta saapuneet lentomatkustajat eristettiin Amsterdamissa – kymmenillä matkustajilla koronatartunta

EU:n tartuntatautivirasto pitää omikronmuunnosta vakavana riskinä Euroopalle.

Vaccinering i Johannesburg, Sydafrika  17.5.2021

Eteläafrikkalainen koronamuunnos sai nimekseen omikron – variantti leviää ärhäkkäästi, tämä siitä tiedetään nyt

Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt uuden vaarallisen virusmuunnoksen kreikkalaisista aakkosista otetulla nimellä omikroniksi. Keräsimme vastauksia siihen, mikä muunnoksessa herättää huolta.

Miss Etelä-Afrikka 2021 Lalela Mswane.

Israel järjestää ensimmäisen kerran Miss Universum -kisan, ja boikottihankkeet virisivät – politiikka näkyy kisoissa puolesta ja vastaan

Miss Universum kruunataan Israelin Eilatissa 12. joulukuuta. Boikotoinnin vastapainona kisoissa nähdään kilpailijoita arabimaista, joihin Israel on solminut diplomaattisuhteita.

Etelä-Afrikan entinen presidentti F.W. de Klerk on kuollut

Etelä-Afrikan entinen presidentti F.W. de Klerk on kuollut – Nobel-palkittu mutta kiistelty de Klerk pyysi anteeksi kuolemansa jälkeen

Etelä-Afrikan entinen presidentti F.W. de Klerk kuoli syöpään torstaina, ilmoitti hänen nimikkosäätiönsä. De Klerk oli keskeisessä asemassa, kun apartheid-rotusortojärjestelmä purettiin.

Yhdysvaltalainen golffaaja Collin Morikawa.

Oosthuizen uuvahti taas päätöskierroksella, Morikawa kuittasi golfin Britannian avointen voiton: "Elämäni parhaita hetkiä"

Collin Morikawa on ensimmäinen miespelaaja, joka on voittanut kaksi golfin arvoturnausta ensimmäisillä yrityksillään. Louis Oosthuizen sijoittui kauden neljästä arvoturnauksesta kolmessa kärkikolmikkoon, mutta 11 vuoden piina jatkuu.

Levottomuuksien aalto yltyi Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan päiviä jatkuneissa levottomuuksissa kuollut yli 70 – Tutkija: taustalla pitkään jatkunut eriarvoisuus ja lohduttomuus

Mellakoissa on kyse myös mustien ja valkoisten välisestä epätasa-arvosta, joka jatkuu yhä apartheidin jälkeen.

Etelä-Afrikassa päiviä jatkuneet protestit riistäytyivät ryöstelyksi

Katso video: Ex-presidentin vankeustuomiosta alkaneet protestit riistäytyivät hurjaksi ryöstelyksi Etelä-Afrikassa – levottomuuksissa kuollut kymmeniä

Pelkästään yhdestä sowetolaisesta ostoskeskuksesta löytyi kymmenen kuollutta, kun väkijoukko oli rynnistänyt sinne ryöstelemään, sanovat viranomaiset.

Mellakointi jatkuu Etelä-Afrikassa

Ex-presidentin tuomion laukaisema mellakointi jatkuu Etelä-Afrikassa – sotilaita lähetetty kahteen provinssiin

Entisen presidentin Jacob Zuman kotiprovinssiin keskittyneissä levottomuuksissa on ryöstelty kauppoja ja sytytetty rakennuksia tuleen. Zuma sai viime viikolla vankeustuomion korruptioepäilyihin liittyen.

Etelä-Afrikan entinen presidentti Jacob Zuma kuvattuna 4. heinäkuuta 2021.

Etelä-Afrikan entinen presidentti Jacob Zuma antautui viranomaisille vankeustuomiotaan varten

Korruptiosta syytetty Zuma hakeutui kotiprovinssissaan sijaitsevaan vankilaan antautumiselle asetetun takarajan kolkutellessa jo ovella.

Kuvakaappaus IOL-lehden nettisivuilta.

Uutinen kymmenikön synnyttäneestä naisesta sai aikaan sopan Etelä-Afrikassa: Äiti joutui psykologille, vauvoista ei tietoa, mediaa ryöpytetään

Eri puolilla maailmaa uutisoitiin naisesta, joka oli saanut kerralla kymmenen vauvaa. Jopa hänen miesystävänsä on epäillyt uutista.

Rauli Virtasen -valokuvanäyttely. Kuvassa 72-vuotias Rauli Virtanen Haminan Bastionisas kuvattuna kesäkuussa 2021.

Kun Rauli Virtanen kulki pitkin Amerikkaa, hän oppi, että pelko pitää karistaa: "Parempi on luottaa ja tulla vaikka muutaman kerran jymäytetyksi"

Ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen tietää, miten luottamuksella ja uteliaisuudella pääsee lähelle ihmistä. Hän haluaa näyttää meille tavallisen ihmisen tarinan.

Senegalissa viritellään omaa koronarokotetuotantoa

Afrikka sukelsi kolmanteen korona-aaltoon – rokotetoimitukset vitkastelevat

Afrikan noin miljardille asukkaalle on toistaiseksi jaettu 31 miljoonaa rokotetta. Ugandassa tapaukset ovat kääntyneet alkukesästä erittäin jyrkkään nousuun. Toiveikkuttakin on. Ruanda on suitsinut leviämistä tarkalla jäljityksellä.

Rocco van Rooyen on keihäskauden yksi mielenkiintoisimmista nimistä. Suomessa hänen otteitaan voi seurata pitkin kesä- ja heinäkuuta.

Eteläafrikkalainen keihäsmies oli saapumassa Suomeen kilpailemaan, kun matkanteko jumittui vuorokausiksi Helsinki-Vantaalle – "Kuin Tom Hanksin elokuvasta"

Lauantainen Kultainen keihäs -kilpailu tuskin jää eteläafrikkalaisen Rocco van Rooyenin mieleen. Sen sijaan hän muistaa varmuudella kilpailuun valmistautumisen, joka sai alkuviikolla elokuvamaisia piireitä.

Sanna Nuutinen lyömässä.

Naisten Euroopan kiertue pitkän odotuksen jälkeen käyntiin – Sanna Nuutinen komeasti kahdeksas vaativalla kentällä: "Par oli kovaa valuuttaa"

Sanna Nuutinen oli paras suomalainen golfin naisten Euroopan kiertueen avauskilpailussa. Ursula Wikström vastasi sunnuntaipäivän kovimmasta tuloksesta.

76-vuotias Maire Löppönen sai Astra Zenecan rokotteen, jonka pisti sairaanhoitaja Nguelah Elisè.

Intialaiseen muunnokseen on sairastunut Suomessa kymmenkunta henkeä – Uudenmaan koronaviruskanta on vaihtunut täysin alkuvuoden aikana

Helsingin viruskannasta brittivarianttia on noin 80 prosenttia ja 20 prosenttia on puolestaan eteläafrikkalaista muunnosta. Rokotteet tehoavat alustavien tietojen mukaan variantteihinkin.

Tapio Pulkkanen Teneriffalla 9.5. 2021

Pulkkanen golfasi uran toisen kolmostilan Euroopan-kiertueella – "Jonkinlainen lukko saattoi nyt aueta"

Tapio Pulkkanen palasi lähes kolmen ja puolen vuoden tauon jälkeen kärkikolmikkoon golfin Euroopan-kiertueella, kun hän ylsi kolmanneksi Teneriffalla kisatussa 1,5 miljoonan palkintoeuron Canary Islands Championship -kisassa.

Tapio Pulkkanen lyö palloa

Pulkkanen paukutteli birdieä birdien perään – suomalaismiehet hyvissä asemissa golfin Euroopan-kiertueella

Tapio Pulkkanen vertyi lauantaina hurjaan vireeseen golfin miesten Euroopan-kiertueen kilpailussa Espanjan Teneriffalla. Hän pelasi kierroksen 10 alle parin ja nousi kolmen kierroksen jälkeen tuloslistalla jakamaan neljättä sijaa.

Kuningatar Mantfombi Dlamini.

Etelä-Afrikassa zulukuningatar Mantfombi saatettiin hautaan, kuningattaren piti nimetä uusi kuningas kesällä

Zulukuningatar Shiyiwe Mantfombi Dlamini peri hetkeksi vallan miehensä zulukuningas Goodwill Zwelithini maaliskuisen kuoleman jälkeen. Kuningasperhe on torpannut huhut, joiden mukaan kuningattaren kuoleman johtui myrkytyksestä.

Leijonanaaras ja kaksi pentua.

Etelä-Afrikka aikoo kieltää leijonien kasvatuksen vankeudessa metsästystä varten

Suosituksilla ei haluta tukahduttaa metsästystä. Laillista, säänneltyä ja sallittua metsästystä ei olla kieltämässä. – Meidän täytyy lopettaa leijonien kesyttäminen kasvattamalla ja pitämällä ne vankeudessa, sanoi ympäristöministeri Barbara Creecy toimittajille.

Palomiehet yrittävät sammuttaa Pöytävuoren kansallispuistossa riehuvaa maastopaloa.

Maastopalo riehuu Etelä-Afrikassa Unescon maailmanperintökohteen rinteillä – video näyttää miten tuli tuhosi Kapkaupungin yliopiston historiallisen kampuskirjaston

Maastopalo syttyi sunnuntaina kaupungin liepeillä sijaitsevassa Pöytävuoren kansallispuistossa. Tulipalo on vahingoittanut ihmisten koteja ja historiallisia rakennuksia.

Hoitaja suojautuneena hoitamassa mahdollista koronapotilasta tammikuussa ulos pystytetyllä osastolla Steve Biko -sairaalassa Pretoriassa, Etelä-Afrikassa.

Etelä-Afrikan raju toinen aalto hiipui osittain siksi, että niin merkittävä osa väestöstä sai koronatartunnan

Koronaviruksen karmea toinen aalto raivosi keskikesällä, sitten tilanne rauhoittui löysistä rajoituksista ja olemattomasta rokottamisesta huolimatta

Hoitaja ottaa koronanäytettä.

Etelä-Afrikan virusmuunnoksen joukkotestit Rovaniemellä: Ei yhtään koronatartuntaa

Kaikkiaan 26 ihmistä testattiin viikonlopun ja maanantain aikana.

Hoitaja laittaa kumihanskat käteen.

Rovaniemeltä löytyi Lapin ensimmäinen koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnos

Sairastuneen lähipiirissä olevia oireettomia henkilöitä aletaan testaamaan laajasti koronaviruksen varalta.

Opaste koronanäytteenottoon.

Eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen pelätään leviävän laajalle myös Suomessa – voidaanko muunnoksen lehahtaminen vielä estää?

THL:n mukaan nykyiset rokotteet antavat todennäköisesti suojaa ainakin vakavimpia tautimuotoja vastaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle