Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mies tutkii tähtitornin rakenteita Helsingin observatoriossa.

Restaurointiin erikoistunut arkkitehtitoimisto nappasi Alfred Kordelinin palkinnon

Arkkitehtitoimisto Livady, julkistalouden professori Roope Uusitalo sekä kirjailija Kaari Utrio saavat Alfred Kordelinin palkinnot. Kunkin palkinnon arvo on 50 000 euroa.

Kaari Utrio.

Salon Seudun Sanomat: Kaari Utrio lopettaa kirjailijan uransa

Kaksi vuotta sitten julkaistu Hupsu rakkaus jää näillä näkymin Kaari Utrion viimeiseksi romaaniksi.

Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio

Kirjailija Kaari Utrio yhdistää kirjoissaan huvin ja hyödyn

Suomalaiset haluavat rentoutua tiedon parissa

Kai Linnilä

Tietokirjailija ja kustantaja Kai Linnilä on kuollut

Äkilliseen sairauskohtaukseen menehtynyt Linnilä oli kuollessaan 75-vuotias.

Kaari Utrio.

Kirjailija Kaari Utrio satavuotiaasta Suomesta: Tietokirjallisuus piti huolta maamme sivistyksestä

Tietokirjallisuus on muokannut suomalaisten käsitystä siitä, minkälainen on Suomi ja sen kansalaiset. Jokamiehen maailmanhistoria määritti jollain tavalla koko tulevan elämäni, sanoo Kaari Utrio.

Naisjohtajan kädet liikkuvat hänen pitäessään puheenvuoroa kokouksessa.

Naisen tie huipulle kulkee itsetuntemuksen kautta: "On uskallettava ottaa askelia eteenpäin"

Anne Berner, Minna Parikka, Nasima Razmyar, Mari Rantasila, Kaari Utrio – ja monet muut. Joukkoa menestyviä suomalaisnaisia haastatelleet Maaretta Tukiainen ja Jaana Villanen kertovat kirjassaan naisen erilaisesta tiestä huipulle.

Kaari Utrio

Kaari Utrio: "Lumpuista käytiin veristä kilpailua"

Paperiprinssi sijoittuu 1830-luvun Helsinkiin ja Suurkosken paperiruukille. Kaari Utrio kertoo, kuinka lumppujen ostamisesta kilpailtiin tuohon aikaan verisesti, sillä siitä tehtiin paperia. Esimerkiksi Suomen hienoin lumppu vietiin Ruotsiin, jossa niistä tehtiin seteleitä.

Yle Areena logo.

Sunnuntai 5.10.2014

Puolueet riitelevät kunta-asioista. Kirjailija Kaari Utrio on saanut palkinnon. Suomalaiset juovat paljon kahvia. Alkuviikko on kuiva, mutta keskiviikkona alkaa sataa.

Kirjailija Kaari Utrio.

Kirjailijaliitolta tunnustuspalkinnot Utriolle ja Ranivaaralle

Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnot jaettiin tänään sunnuntaina Turun kirjamessuilla.

Kaari Utrio.

"Mistä me tunnetaan?" – Kasvosokeita luullaan tylyiksi

100 000 suomalaista saattaa kärsiä kasvosokeudesta. Lisäksi heikentyneestä kasvojen tunnistuskyvystä kärsii arviolta joka kymmenes. Kirjailija Kaari Utrio kertoo, millaista on elää kasvosokeana.

Yle Areena logo.

Terveisiä suomalaisista perheistä, jotka voittivat vaikeudet

Suomalaisia perheitä, jotka selvisivät kriiseistä.

Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio.

Haukio tuo runon ja rakkauden Kirjamessuille

Turun kansainväliset Kirjamessut järjestetään lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ohjelmaa luotsaa nyt ensi kertaa ohjelmapäällikkö Jenni Haukio.

Kaari Utrio.

Historialliset viihderomaanit suomalaisten suosiossa

Historialliset viihderomaanit sijoittuvat Suomessa vuodesta toiseen myyntilistojen kärkipäähän. Pitkän linjan kirjailijoiden lisäksi alalle tulee myös uusia tekijöitä, mikä kertoo kasvavasta kiinnostuksesta lajityyppiä kohtaan.

Neuvostoliittolainen nainen mustavalkoisessa kuvassa

Unelmia länsimaisesta kauneudesta

Kauneus on abstrakti käsite.

Pariskunta torin myyntipöydän edessä.

Somerniemen kesätori pullistelee väkeä

Salon lähistöllä sijaitseva Somerniemen kesätori vetää joka kesälauantai tuhansia asiakkaita. Tori on tunnettu vanhasta keramiikasta ja uskomattomista, vanhoista tarve-esineistä. Kauppa käy Euroopan rahakriisin keskelläkin.

Myytäviä kirjoja Forssan kirjatapahtumassa

Halpa kirja ei ole löytänyt lukijaansa ajoissa

Forssan kutomoalueella on alkanut kuukauden kestävä kirjallisuus- ja kulttuuritapahtuma. Kirjanystäville on tarjolla Outletissä kymmeniä tuhansia kirjoja kustantajien varastoista.

Vilja-Tuulia Huotarinen

Yle Keski-Suomi vahvasti mukana kirjamessuilla - katso lähetysten aikataulu!

Yle Keski-Suomi seuraa vahvasti perjantaina ja lauantaina järjestettäviä Jyväskylän Kirjamessuja. Viikonlopun aikana Yle-lavalla haastattelussa ovat muun muassa Kaari Utrio, Pertti Jarla ja Jari Tervo.

Laboratorioteatteri Fennican Minna Jutila, Sakari Viittala, Nestori Välitalo ja Kaisla Pirkkalainen Putkinotkossa.

Joel Lehtosta juhlitaan Savonlinnassa

Kirjailija Joel Lehtosta juhlitaan lauantaina Savonlinnassa. Seminaarissa on mukana tunnettuja kirjailijoita.

Lähteenmäelle suuri kirjallisuuspalkinto

Jyväskyläläinen kirjailija Laura Lähteenmäki on saanut WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Jorma Haranen haluaa puhua varhaisperunan puolesta.

Neitsytperunafestivaali messuaa varhaisperunasta

Suomen ensimmäinen neitsytperunafestivaali temmellyttää ihmisiä viikonvaihteessa Turun Varvintorilla. Paikalla on niin musiikillista kuin tiedollista ohjelmaa ja tietysti itse juhlakalun ympärille tehdyn menyyn antimia. Mutta mikä ihme on neitsytperuna?

Harri Tapperille Maakuntakirjailijat-mitali

Suomen Maakuntakirjailijat on palkinnut kirjailija Harri Tapperin Maakuntakirjailijat-mitalilla. Palkitsemisperusteluissa todetaan, että Tapper on Maakuntakirjailija sanan parhaassa merkityksessä, ja hänen kielensä on suomalaisessa kirjallisuudessa ainutlaatuinen.

Kohtaus Presidentin kanslia -tv-sarjassa. Autonkuljettaja Illu Airisto (Aku Hirviniemi), adjutantti Jari Muurinen (Jussi Vatanen) ja  lehdistöpäällikkö Eeva Nevalainen (Mari Turunen) syövät pullaa. Pöydällä kotikaljapulloja.

Suomalainen ironia on yhä hukassa

Ironia on Suomessa edelleenkin harvinainen ja vaikea taitolaji. Asiaohjelmissa ja uutisissa ironiaa ei hyödynnetä juuri ollenkaan, mutta kotimaisessa viihteessä tätä huumorin haastavaa alalajia alkaa olla jo enemmän.

Yle Areena logo.

Mallin mitat

Pitääkö langanlaihojen mallien olla kauneusihanteitamme?

Joensuulainen kirjailija Eeva Tikka.

Maakuntakirjailijoiden mitalit Alangolle ja Tikalle

Joensuulaiset lausuntataiteilija Anna-Liisa Alanko ja kirjailija Eeva Tikka ovat saaneet Suomen Maakuntakirjailijoiden mitalit. Kolmas palkittu on kirjailija Kaari Utrio.

käsityö ja korttikauppa

Valokuvamuisto: Utrio sai tuhat vierasta

Kirjailija Kaari Utrio muistelee ilolla kesää 15 vuotta sitten, kun hän lupasi kirjailijakotinsa matkanjärjestäjän somerniemeläiseksi turistikohteeksi. Parasta kaikessa oli elävä kontakti lukijoihin, kertoo Kaari Utrio.

Tasvallan presidenttipari kättelee.

Kaari Utrio on Linnan juhlien kestovieras

Kirjailija Kaari Utrio pukeutuu Linnan juhliin vanhaan, ehjään ja puhtaaseen leninkiin. Linnassa nähdään myös mm. maakunnan kansanedustajat ja presidentin muut tämän vuoden vieraat.

Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula

Messut ravitsee sielua ja ruumista

Ravintoa sielulle ja ruumiille on tarjolla viikonloppuna Turun Messukeskuksessa. Kahdeksattatoista kertaa järjestettäville kirjamessuille odotetaan kolmen päivän aikana viime vuoden tapaan yli 23 000 kävijää. Viidettä kertaa on messuilla tarjolla myös ruokapuolen uusia trendejä.

Sairaanhoitaja ja potilas

Laillistettu eutanasia voisi vähentää itsemurhia

Suomen laki kieltää eutanasian eli armokuoleman. Viime viikkojen vanhustenhoitokritiikki on lisännyt keskustelua eutanasian sallimisesta.

Hoitaja tukee vanhusta

Kuolemanpillereillä vanhustenhoito kuntoon?

Kirjailija Kaari Utrion ilmoille heittämä ajatus yli 70-vuotiaille jaettavista kuolinpillereistä kuohuttaa tunteita. Vilkkaan kansalaiskeskustelun ohella ideaa ovat paheksuneet niin arkkiatri Risto Pelkonen kuin professori Sirkka Liisa Kiveläkin. Voiko kärsivälle vanhukselle mahdollistaa eutanasian?

Arkkiatri: Kärsivä vanhus voitaisiin tilapäisesti nukuttaa

Arkkiatri Risto Pelkonen pitää julmana kirjailija Kaari Utrion ehdotusta itsemurhan mahdollisuuden antamisesta vanhuksille, jotta he välttyisivät epäinhimilliseltä hoidolta. Sen sijaan vanhusten kärsimyksiä voitaisiin helpottaa tilapäisellä nukutuksella, Pelkonen sanoo Suomenmaa-lehdessä.

TIETOKIRJA.FI-tapahtuma käyntiin Helsingissä

Helsingissä on perjantaina käynnistynyt TIETOKIRJA.FI-tapahtuma. Kaksipäiväisessä tapahtumassa esiintyy yli sata tietokirjailijaa.

Utrio kirjoitti suomalaisen naisen historian

Suomalaisen naisen historia on nyt koottu yksiin kansiin, sillä Kaari Utrion kirjoittama Suomen naisen tie ilmestyi maanantaina. Teoksessa kerrotaan Suomen kansan historia naisnäkökulmasta, jolloin naisten aiemmin näkymättömäksi jäänyt rooli tulee näkyväksi.

Kirjailija Kaari Utrio

Kaari Utrio ja viihdekirjallisuus

Kirjailija joutui puolustamaan "pakoa todellisuudesta".

Suomalaisnaisen historia edennyt kolmanteen osaansa

Suomalaisten naisten historiaa luotaavan kirjasarjan kolmas osa, Taiteen toinen puoli, on ilmestynyt. Kaari Utrion päätoimittama Suomen naisen vuosisadat -sarja on ensimmäinen yleisesitys suomalaisen naisen vaiheista. Neliosaisen sarjan kolmas osa kertoo naisista Suomen taiteen historiassa.