Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pohjois-Karjalan rahasto jakoi 900 000 euroa

Tieteelle ja taiteelle myönnetyistä rahoista merkittävä osa oli työskentelyapurahoja.

Wimme Saari laulaa illalla kohuttuja virsiään kirkossa, jossa hänen konserttinsa yritettiin estää: "Veisaan omalla tyylilläni"

Saamelaisartisti Wimme Saari uskoo, että hänen musiikkiinsa kohdistuvien epäilyjen taustalla olivat vanhat perinteet.

Wimme Saari sittenkin esiintymään Sippolan kirkkoon

Anjalankosken seurakunnan kirkkoherra on pyörtänyt päätöksensä ja antoi esiintymisluvan.

Lehdet: Kirkkoherra esti saamelaisartistin konsertin Sippolan kirkossa – Wimme Saaren musiikki ei sopusoinnussa kirkon sanoman kanssa

Saamelaismuusikko Wimme Saari on esiintynyt kirkoissa Suomessa ja ulkomailla. Aikaisemmin hänen esiitymistään ei ole haluttu estää.

Suorakulmaista kovaa betonia, Seitsemisen virtoja ja unimaailmaa. Avaruusromua 17.9.2017

Kaikkea tätä yritetään kotimaisin voimin selvittää.

Saamelaismuusikko Wimme Saari: Koti-ikävä tuntureille helpottaa järven jäällä

Wimme Saari on yli 30 vuotta joikannut musiikkiaan maailmalle. Pohjoiseen kaipaava saamelainen pitää majapaikan Pohjois-Karjalassa, koska isän rooli menee kaiken edelle.

Urho Kaleva Kekkonen ja sápmelaččat

Urho Kekkonen ja olbmát geat su dovde Sámis

Some-kuuluisuus ja ylistetyt taidot poikivat työtä nuorelle piirtäjätaiturille

Sosiaalisen median taidokas käyttö voi poikia yllättäviä työmahdollisuuksia. Näin on käynyt liperiläiselle Akke Saarelle, joka jakaa piirtämiään muotokuvia netissä. Hänen teoksensa ovat saaneet niin paljon huomiota, että häneltä tilataan päivittäin uusia töitä. Oppia piirtämiseen Saari on saanut sekä koulun penkiltä että taiteellisilta vanhemmiltaan.

Heimoerot: lappilaiset

Minkälaisia lappilaiset oikeasti ovat? Katso video!

Voimakkaimmin joiku elää esiintymislavoilla - ja Enontekiöllä

Joiku ja joikaaminen on säilynyt parhaiten Suomessa Enontekiön porosaamelaisten keskuudessa. Nykyisin joiku elää voimakkaimmin esiintymislavoilla. Tunnettu saamelainen joikaaja Wimme Saari rohkaisee uusia joikaajia joikaamaan silloin, kun siltä tuntuu.

Näin joikaa Andte Gaup-Juuso ennen kuin hänestä tuli BB-Andte

Porosaamelainen Andte Gaup-Juuso esiintyi NRK Sápmin joikukonsertissa Juoigalasat maaliskuussa 2013. Gaup-Juuso kertoo NRK Sápmin netti-tv:n tallenteella joikaavansa ensimmäistä kertaa julkisesti.

Maanantaina Utsjoen koulussa ei järjestetä tavallista opetusta

Maanantaina Utsjokisuun koulussa, Utsjoen kirkonkylällä ei järjestetä tavallista opetusta. Rehtori-sivistystoimenjohtaja Laura Arola kertoo, että aamu alkaa yhteisellä tilaisuudella ja sen jälkeen kriisiavustusryhmä on koululla valmiina auttamaan lapsia ja nuoria.

Pohjoisen tuulet ja laulurunous puhaltavat Kajaanin Runoviikolle

Aulikki Oksanen, laulurunous ja pohjoisten seutujen taiteiljoiden esillemarssi korostuvat tulevan kesän Kajaanin Runoviikon ohjelmistossa. Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto haluaa tapahtumasta muun muassa pienten suomalaisten esitysten katselmuksen.

Lapin kansanedustajat saivat kulttuurikummit

Musiikintekijöiden etujärjestö Teosto on jo parin vuoden ajan yhyttänyt luovan alan ammattilaisia ja kansanedustajia yhteen kulttuurikummi-hankkeella. Kulttuurikummi on jo 150:lla kansanedustajalla koko maassa.

Wimme Saari esiintyy Ijahis Idjassa

Alkuperäiskansojen musiikkitapahtumassa Ijahis idjassa Inarissa kuullaan tänä vuonna saamelaista äänitaituria Wimme Saarta, jonka uusi levy on ollut maailmalla myyntimenestys.

Teosto-palkinto Chisulle, Wimmelle ja Sebastian Fagerlundille

Tämän vuoden Teosto-palkinto on jaettu Sebastian Fagerlundille teoksesta Ignite ja Chisulle hänen levystään Vapaa ja yksin. Wimme Saari, Tapani Rinne ja Tuomas Norvio palkittiin puolestaan Mun-levystä.

Taidetoimikunta tukee taiteilijoiden työtä

Pohjois-Karjalan Taidetoimikunta takaa tänä vuonna työrauhan yli 30 taiteilijalle. Taidetoimikunta on jakanut kaikkiaan 17 kohdeapurahaa ja saman määrän eripituisia työskentelyapurahoja.

Wimme räppää Raamatun saameksi

Liperiläinen taiteilija Wimme Saari räppää Raamatun saamen kielellä. Saari kertoo, että tarkoitus ei ole pilkata kirjaa, vaan antaa uusi ikkuna vanhaan tekstiin.

Kirkko aikoo pyytää anteeksi saamelaisilta

Suomen evankelisluterilainen kirkko aikoo pyytää anteeksi saamelaisilta. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi kertoo, että tapahtuman näyttämönä toimii niin kutsuttu sovitusseminaari, joka järjestetään Oulussa saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta vuonna 2012.

Wimme räppää Raamatun saameksi

Saamelaistaiteilija Wimme Saaren usutti Raamatun kimppuun Facebookissa viisastelu. Hän aikoo räpätä Ison kirjan kannesta kanteen. Tarkoitus ei ole pilkata, vaan antaa uusi ikkuna vanhaan tekstiin.

Riddu Riddussa vahva lappilaisedustus

Pohjois-Norjassa Kåfjordissa keskiviikkona alkavan Riddu Riddu -festivaalin ohjelmistossa on neljä ohjelmanumeroa Suomen Lapista.

Kahdelle saamelaismuusikolle valtion apurahat

Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt apurahan kahdelle saamelaismuusikolle.

Filippiineiltä lämpöä Skábmagovat festivaaleille

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaalit, Skábmagovat, alkoivat keskiviikkona Inarissa. Festivaalien erikoisteemana on filippiinien alkuperäiskansojen elokuva.

Filippiiniläisten alkuperäiskansojen elokuvia Skábmagovatiin

Skábmagovat-elokuvafestivaali esittää filippiiniläisten alkuperäiskansojen elokuvia. Festivaali järjestetään 28. tammikuuta - 2. helmikuuta 2009.