Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Selität maailmaa tarinalla, ja tarinasi määrää, minne päädyt elämässäsi

Keski-ikäistyessä sitä alkaa nähdä, millaisilla tarinoilla on itse elämäänsä selittänyt, kirjoittaa kirjailija Joonas Konstig.

Eeva Lennon , toimittaja  kirjan julkistus tilaisuudessa plk

Yksi Suomen ensimmäisistä naiskirjeenvaihtajista oli vihainen feministi, jota Thatcher ärsytti ja jonka Samuel Beckett kutsui pöytäänsä – nyt hän asuu leskenä Lontoossa ja odottaa Brexitiä

Eeva Lennon oli Suomen ensimmäisiä naispuolisia kirjeenvaihtajia. Hän kertoo elämäkerrassaan ajastaan Pariisissa ja Lontoossa. Lennon raportoi Uuteen Suomeen, Suomen sosialidemokraattiin ja pisimpään Yleisradion radio- ja tv-uutisiin.

Eeva Lennon haastateltavana Pasilan studiossa

Utelias feministi Eeva Lennon, Lontoo, raottaa yksityiselämänsä verhoa

Toimittajamme maailmalla, joka ei ole pelännyt ketään.

Näyttelijät Nuppu Ervasti ja Elisa Kinnunen.

Kaksi suomalaisteatteria joutui perumaan esityksensä vaihdettuaan miehet naisiin – esitykset kieltänyt agentuuri vastaa: Emme sooloile, noudatamme kirjailijan tahtoa

Nordic Drama Corner -teatteriagentuurin mukaan näytelmien esityskielto on aina viimeinen vaihtoehto. Miksi nyt kiellettiin? Paljonko tekijänoikeuksista väännetään kättä? Agentuuri vastaa.

Hortensia: Mona Kortelampi ja Gertrud: Salla Kozma.

Kaksi suomalaista teatteria joutui perumaan esityksensä vaihdettuaan miehet naisiin: "Käsittämätöntä, että tällainen rajoittuneisuus on mahdollista"

Turun Ylioppilasteatteri joutui viime tipassa peruuttamaan kevään esityksensä Samuel Beckettin Godota odottaessa perikunnan tahdosta. Saman kohtalon koki helsinkiläinen Valtimonteatteri joulukuussa.

Tuomas A. Laitinen

Tekoäly kirjoittaa runoja ja tekee maalauksia – neuroverkot kiehtovat taiteilijoita

Yhä useampi suomalaistaiteilija on ryhtynyt hyödyntämään teoksissaan tekoälyä. Sen käyttäminen taiteessa on kuitenkin vielä alkutekijöissään.

Buster Keaton. Teeman elokuvafestivaalin 2016 visuaalista ilmettä.

Playhousesta Palefaceen: viisi Buster Keatonia

Teeman elokuvafestivaalin jokainen päivä alkaa Keatonilla.

Buster Keaton katsoo kameraa. Kuva Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin kokeellisesta elokuvasta Viimeinen rooli (Film, 1965).

Viimeinen rooli eli Film on Buster Keatonin ja Samuel Beckettin yhteinen elokuva

Lyhyt elokuva katsomisesta – eli elokuvan perusolemuksesta.

Joanna Haartti kuunnelmassa Olen alkuräjähdys.

Vimmainen nainen

Joanna Haartti painaa rec ja nauhoittaa c-kasetille

Ulkoministeri Timo Soinin pitää puhettaan ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta 17. kesäkuuta.

Soini ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon aikataulusta: Hallitus ei ole voinut jäädä odottamaan tätä tai tuota tapahtumaa

Timo Soinin mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon antamista olisi ollut turha lykätä syksyyn. Eduskunta kävi selonteosta tänään lähetekeskustelun.

Maapallo avaruudesta kuvattuna.

Ilmastonmuutos tuli myös teatterilavoille: "Tämä aika muistetaan murrosvaiheesta"

Tutkijan mukaan sään ja ilmaston käsittely taiteessa on muuttunut. Sää on saattanut aiemminkin olla mukana esityksissä, mutta vasta viime vuosina siitä on tullut näkyvää.

Hannu Mäkelän kuva käsitelty Andy Warhol -tyyliin

Tulvavesi opetti Hannu Mäkelälle tärkeimmän asian rakkaudesta

Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo, mikä on olennaista elämässä.

Valokuvaaja Jane Bown on kuollut

Brittikuvaajan ensimmäinen työtehtävä Observer-sanomalehdelle oli filosofi Berntrand Russellin muotokuva. Vuosi oli 1949, kertoo the Guardian.

Juha Hurme

Juha Hurme: Väärässä olemisen taito

Me olemme aina väärässä. Suunnitelmat eivät pidä kutiaan ja kaikki menee aina hiukan pieleen. Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme myöntää olevansa väärässä ja siten inhimillinen.

Kaksi näyttelijää

Palestinians "act out" in Finland

Young Palestinian actors have brought their territorial struggle to the stage in Finland. Their production frames the Palestinian strife in a famous Samuel Beckett play.

Jack Witikka ohjaa näytelmää (1954).

Jack Witikka tallensi ohjausotteensa Beckettin Godot'sta filmille vuonna 1954

Witikka ohjasi Beckettin hittinäytelmän Kansallisessa 1954

Näyttämölle astuminen on unelma

Yhteisöteatteriesityksessä näytteleminen Kokkolan kaupunginteatterissa on ollut Piia Virrankoskelle unelmien täyttymys. Piia on yksi niistä neljästä työttömästä, jotka pääsevät näytelmän kautta esittämään katsojille, millaista työttömän elämä on.

sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Aamun lehdet

Tiistain lehdet käsittelevät terveyttä, Suomen mainetta ja euroviikkoa.

Kuvassa hymyilee sopraano Anu Komsi.

Anu Komsi sai kiitosta Salzburgin musiikkijuhlilla

Itävaltalaissanomalehdet ovat huomioineet laajasti Salzburgin musiikkijuhlilla laulaneen Anu Komsin. Suomalaissopraano esitti Basel Sinfoniettan kanssa Morton Feldmanin oopperan Neither, joka perustuu Samuel Beckettin runoon.

Samuel Beckett: Askeleet ja Viimeinen ääninauha

Beckett-harvinaisuudet ensi-iltaan Lappeenrannan kaupunginteatteriin

Lappeenrannan kaupunginteatterissa saavat torstaina 10.2. ensi-iltansa Samuel Beckettin näytelmät Askeleet ja Viimeinen ääninauha. Näytelmän ohjaa ns. mustasta teatterista tunnetuksi tullut, Azerbaidzhanista Imatralle kotiutunut elokuva- ja teatteriohjaaja Kamran Shahmardan.

Turire Hindikka, Teatteri Fiaskon 30-vuotisjuhlan näyttelytyö

Täyttä fiaskoa jo 30 vuotta

Joensuulainen harrastajateatteri Fiasko juhlii 30-vuotista taivaltaan 10.10.10. Aleksis Kiven päivä on hieno ja arvokas ajankohta viettää syntymäpäivää. Fiaskolaiset aikovat juhlia sunnuntaina kymmenestä kymmeneen.

Kapellimestari johtaa orkesteria

Boulezin edustaja kiistää oopperahuhut

Ranskalaisen säveltäjä-kapellimestarin Pierre Boulezin edustaja kiistää huhut, joiden mukaan Boulez aikoisi säveltää ensi kertaa oopperan.

Kapellimestari johtaa orkesteria

Pierre Boulez debytoi oopperasäveltäjänä?

Ranskalaisen säveltäjä-kapellimestari Pierre Boulezin huhutaan suunnittelevan ensimmäisen oopperansa säveltämistä.

Robert Åsbacka: Urkujenrakentaja ( suom. Katriina Huttunen )

Estonian uppoamisesta ei ole vielä ilmestynyt juurikaan romaaneja. Tänä syksynä niitä on yllättäen ilmestynyt ainakin kolme. Robert Åsbackan Urkujenrakentaja on yksi niistä. Päähenkilö Thomasson on erakoitunut liki 80-vuotias mies, joka menetti Estonian onnettomuudessa urkurivaimonsa Sirin. Hän on juuttunut suruunsa ja on rakentanut urkuja kerrostalokaksioonsa vaimonsa katoamisesta lähtien.

Caj Westerberg ja Ilkka Rekiaro saivat käännöspalkinnot

Korkeatasoisesta käännöksestä jaettava vuoden 2007 Mikael Agricola -palkinto on myönnetty Caj Westerbergille irlantilaisen kirjailijan Samuel Beckettin romaanin Watt suomennoksesta. J. A. Hollon tietokirjakäännöksistä jaettavan palkinnon sai Ilkka Rekiarolle Tim Flanneryn teoksen Ilmaston muuttajat suomennoksesta.

Samuel Beckett täyttäisi sata vuotta

Irlantilaiskirjailija Samuel Beckettin syntymästä tulee kiirastorstaina kuluneeksi sata vuotta. Usein ahdistavia aiheita näytelmissään, runoissaan ja kirjoissaan käsitellyt Beckett oli samalla mustan huumorin mestari: "Mikään ei ole hauskempaa kuin onnettomuus", sanoo hahmo Leikin lopussa.

Beckettin varhainen romaani Watt vihdoin suomeksi

Kirjailija Samuel Beckettin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Suomessa juhlavuosi on huomioitu kääntämällä hänen varhainen romaaninsa Watt.