Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ruusun ja Leijonan matkassa – suomalainen kunniamerkkiperinne on pitänyt pintansa

Minkälainen on Suomen kunniamerkkijärjestelmän historia?

Huipentuuko Suomen 100-vuotisjuhla vääränä päivänä?

Suomen itsenäisyyspäivä, 6. joulukuuta, oli vain yksi monista vaihtoehdoista. Eikä sitä suinkaan juhlittu vielä vuonna 1917.

Valitut sanat: Matti Klinge - ei päivää ilman riviä

Matti Klingen uusi päiväkirja

Tervetuloa Ylen seurassa Helsingin kirjamessuille perjantaina 28.10.

Yle Teema ja Yle Areena suorana kirjamessuilta

Pelätyistä ratsumiehistä tekeillä dokumenttielokuva: "Lapsia peloteltiin, että jos he eivät ole kiltisti, hakkapeliitat tulevat"

Suomalaisista 1600-luvun hakkapeliitoista ja heidän muistoaan ylläpitävästä Tammelan Hakkapeliitta-tapahtumasta on tekeillä pitkä dokumenttielokuva. Historiaa ja nykyhetkeä yhdistelevä elokuva valmistuu vuodeksi 2018. Kuvaukset alkavat elokuussa sekä Lounais-Hämeessä Tammelassa että Saksassa.

Professori pitää kiinni etiketistä ja Kekkosesta

Matti Klingen muistelmissa on hienoa ajankuvaa.

Professori Päivi Setälä on kuollut

Naistutkimuksen edistäjä, professori Päivi Setälä on kuollut.

Ruotsalaistuneet suomalaisnuoret kertovat kaipuusta

Ruotsinsuomalaisille finnjävel ja hurri ovat tuttuja sanoja.

Euroopan kuningashuoneissa sukupolvenvaihdos

Britannia meni sekaisin pikkuprinssistä. Kauan odotetun kruununperillisen syntymä vahvisti entisestään monarkian kannatusta brittiläisten keskuudessa.Myös muissa Euroopan kuningashuoneissa eletään murroskautta - uusia lapsia on syntynyt ja kruunuja vaihdettu. Monarkian tulevaisuutta pohtii historian professori Matti Klinge.

Vuonna 1992 lamaa torjuttiin ennennäkemättömällä jättigaalalla

Lenita Airisto kävi omilla aseillaan tappiomielialaa vastaan

Talousikoni Björn Walhroos taipui näytelmäksi

Lilla Teaternissa saa ensi-iltansa Timo Harakan ja Antti Karumon käsikirjoittama näytelmä Kungen. Se kertoo Björn Wahlroosista, joka järjestää kartanoonsa juhlat. Näytelmän muina hahmoina nähdään muun muassa toimittaja Leif Salmén ja etikettimies, historioitsija Matti Klinge.

Minullako kulttuurikoti?

Tekevätkö flyygeli erkkerissä ja seinällinen arvokirjoja asunnosta kulttuurikodin? Entä kelpaavatko kitara ja julisteet? Kulttuurikoti-käsitteellä on vanhahtava kaiku, mutta aihe puhuttelee yhä muun muassa sisustuslehdissä ja nettikeskustelupalstoilla.

Alvar Renqvist -palkinto kustannustoimittaja Markku Aallolle

Suomen kirjasäätiö on myöntänyt Alvar Renqvist –palkinnon toimituspäällikkö Markku Aallolle. Palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena ansioituneelle kustannustoimittajalle.

UKK värväsi Leninin Suomen itsenäisyyden takuumieheksi

Matti Klinge kertoo Kekkosen puheen taustasta.

Aamun lehdet

Veroparatiiseja, Afganistanin sotaa sekä Euroopan historiaa pohditaan tämän aamun lehdissä.

WSOY:n säätiö palkitsi Matti Klingen elämäntyöstään

WSOY:n kirjallisuussäätiö on palkinnut professori Matti Klingen elämäntyöstään historian ja kirjallisuuden parissa. Säätiö palkitsi samansuuruisella 10 000 euron tunnustuspalkinnolla myös yhdeksän muuta kirjailijaa, kääntäjää ja kuvittajaa.

Mirkka Lappalaisen Susimessu palkittiin

Filosofian tohtori Mirkka Lappalaisen kirja Susimessu - 1590-luvun sisällissota Ruotsi-Suomessa on saanut Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiön tunnustuspalkinnon. Kirjaa kiitetään palkintoperusteluissa kieleltään rikkaaksi ja oivaltavaksi historiantutkimukseksi.

Brinkhall soi jälleen

Turun Brinkhallin kartanon ympärille syntynyt kulttuuriviikko Brinkhall soi aloittaa keskiviikkona kuudennen kesänsä. Tällä kertaa kesän teemana on Ranska.

Matti Klinge on myös taidemaalari

Professori Matti Klingestä paljastuu tänä syksynä uusi, suurelle yleisölle tuntemattomampi puoli. Professori taitaa myös taidemaalauksen. Hänen akvarellejaan on esillä Heinolan museoissa.

Heinolan taidemuseoissa eletään kädestä suuhun

Heinolan kaupunginmuseoissa pelätään talousvaikeuksien ajavan museotoiminnan alas. Johtaja Kari-Paavo Kokki muistuttaa, että museot toimivat nykyisellään hyvin pienillä määrärahoilla, joista on enää vaikea säästää. Ensi vuodesta odotetaan hyvin vaikeaa.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaetaan tänään

Tämän vuoden tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään keskiviikkona. Opetusministeri Henna Virkkunen jakaa palkinnot iltapäivällä.

4 600 suomalaista saa kunniamerkin itsenäisyyspäivänä

Itsenäisyyspäivänä myönnettävien kunniamerkkien saajat on julkaistu. Tänä vuonna merkkejä myönnetään 4 600. Presidentti myöntää perinteisesti itsenäisyyspäivänä kunniamerkkejä ansioituneille Suomen kansalaisille.

Valtion ulkomainen kääntäjäpalkinto Saksaan

Tämän vuoden valtion ulkomainen kääntäjäpalkinto on myönnetty saksalaiselle Gabriele Schrey-Vasaralle. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Suomen kansallisbiografia esittelee kansanparantajia ja presidenttejä

Kymmenosainen Suomen kansallisbiografia on valmistunut, viimeinen osa ilmestyi viikonvaihteessa. Kansallisbiografiassa on kuuluisuuksien rinnalla tilaa myös tuntemattomille ja tavallisille. Mukana on murhamiehiä ja varkaita, kapinallisia kansanjohtajia ja toisinajattelijoita. Laaja bibliografia sisältää 6 000 pienoiselämäkertaa, joita on ollut kirjoittamassa yli 700 tutkijaa.

Klinge ja von Bagh palkittiin tiedonjulkistamisen elämäntyöstä

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnot on myönnetty poikkeuksellisesti kahdelle henkilölle, emeritusprofessori Matti Klingelle ja professori Peter von Baghille. Palkittujen joukossa oli myös kaksi työryhmää YLEstä.

Ryssäviha ja neuvostovastaisuus Suomessa vuonna 1972

Onko Suomessa ryssävihaa vuonna 1972?

Satusetä Topelius kritisoi kapitalismia ja tehohakkuita

Matti Klinge kertoo Topeliuksen kriittisestä ajattelusta.

Suomen autonomian ajan juhlat kova pala Ruotsille

Suomen autonomian ajan muistojuhlan valmistelu on synnyttänyt sananvaihtoa Suomen ja Ruotsin välillä. Vuonna 2009 tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun Suomi irrotettiin Ruotsista ja liitettiin Venäjään itsenäisenä maakuntana.