Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Karjaa siirretään veden peittämän moottoritien yli Dadun piirikunnassa, Sindhin maakunnassa 30.8.2022.

Pakistanissa ensin tuli tulva – tuleeko kohta nälkä? Katastrofia on verrattu jopa Raamatun vedenpaisumukseen

Pakistanin tulvakatastrofia on verrattu vedenpaisumukseen, eikä se ole ohi vielä moneen kuukauteen. Uusin ongelma on eläinten ruokinta: vähät rehuvarastot ovat pilaantuneet ja karja näkee nälkää.

Henkilö ajaa tulvavedessä kolmepyöräisellä skootterilla.

Pakistanin tulvakatastrofin uusi aalto – malaria ja ripuli leviävät, kun ihmiset käyttävät tulvavesiä juomiseen ja kylpemiseen

Pakistanin tulva-alueilla on pula puhtaasta juomavedestä. Tulvavedet viilentävät helteessä, mutta myös loistaudit pesivät niissä.

Män på en översvämmad väg i Pakistan.

Tulvien kouriin jäänyt Pakistan kaipaa kipeästi apua – YK:n ilmastopaneelin pakistanilaisjäsen perää rikkailta mailta ilmastovastuuta

Pakistanissa jopa kolmasosa maasta on jäänyt tulvan alle. Tuhojen korjaamiseen kaivataan apua erityisesti ilmastonmuutokseen merkittävästi vaikuttaneista rikkaista maista.

Pakistania koettelee pahin tulva  yli 10 vuoteen

Tulvatuhot veivät osan Pakistania eristykseen – pahin koettelemus yli kymmeneen vuoteen

Pakistanin ilmastonmuutosministerin mukaan käynnissä on "ilmaston aiheuttama humanitaarinen katastrofi, jolla on eeppiset mittasuhteet"

Imran Khan puhuu.

Poliisi aloitti terrorismitutkinnan Pakistanin entisestä pääministeristä – syynä puhe, joka kritisoi poliiseja ja oikeusjärjestelmää

Oppositio pitää syytteitä poliittisesti motivoituneina. Pakistanin poliittinen tilanne on ollut tulehtunut.

Opettaja Sabeer Ahmad kertoo, mikä hänet pelasti rikollisuudelta Karachin slummissa.

Pakistanin poliittinen kriisi uhkaa kiehua yli – Yle vieraili Karachin politisoituneessa slummissa, jonne edes poliisit eivät ennen uskaltautuneet

Pakistanissa politiikka on pitkään kietoutunut väkivaltaan. Vallasta pois äänestetty Imran Khan jakaa kansaa, ja hänen puolueensa on väläytellyt jopa sisällissodan mahdollisuutta.

Savupatsas oletetulla Al-Quaida-johtajan surmapaikalla Kabulissa

Analyysi: Al-Qaida-johtajan surmaaminen vaikeuttaa neuvotteluita Afganistanin keskuspankin jäädytettyjen varojen vapauttamisesta

Toistaiseksi on epäselvää, mistä käsin Yhdysvallat toteutti iskun. Mikäli käy ilmi, että Pakistan on antanut sille tukea, Talibanin suhteet myös naapurimaahansa tulevat kärsimään, kirjoittaa Ylen Pakistanin-toimittaja Maija Liuhto.

Ilmakuva tulvien peittämistä taloista.

Maailmalla on tulvinut tällä viikolla voimakkaasti – video näyttää tuhoisten tulvien seurauksia neljässä eri maassa

Usealla mantereella on koettu tuhoisia ja osin poikkeuksellisia tulvia tällä viikolla. Sään ääri-ilmiöt, kuten tulvat, yleistyvät ilmastonmuutoksen vuoksi.

Perinteinen pakistanilainen pooloturnaus pelataan lähes 4 000 metrissä

Kilometrien korkeudessa pelataan lajia, jonka vaarallisuus hirvittää perheissä – Pohjois-Pakistan on freestyle-poolon viimeinen tyyssija

Maailmankuulu Shandurin poolofestivaali järjestetään kerran vuodessa Pohjois-Pakistanissa. Poolo on jo kauan ollut osa paikallista kulttuuria.

Toimittaja Maija Liuhto kertoo Pakistanin kerjäläisistä

Arkea maailmalta: Pakistanissa ei ole sosiaaliturvaa ja ihmiset kerjäävät kaduilla, mutta usein siitä hyötyvät vain rikollisjengit

Kerjäläisiin suhtaudutaan Pakistanissa usein ristiriitaisesti. Hyväntekeväisyys on yksi islamin peruspilareista, mutta monia kerjääminen myös ärsyttää, kirjoittaa Maija Liuhto Islamabadista.

Tässäkö maailman pisimmät vuohenkorvat? Simba ehdolla ennätysten kirjaan

Dumbo-elefantti saa haastajan – tässä on Simba, ehkä maailman pitkäkorvaisin kili

Kun Simba-vuohi syntyi, sen korvat olivat 48 senttimetriä pitkät. Kuukaudessa korvat ovat jo venyneet 56 sentin mittaan ja kasvu jatkuu.

nuori nainen katselee kaupan hyllyjen hintoja harmistunut ilme kasvoillaan

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Pieni poika makaa ulkona sängyssä ja pitelee kättä otsallaan.

Yle vieraili pakistanilaisessa kylässä, jossa lapset kuolevat kuumuuteen – alue on kärsinyt viikkoja ennätyskorkeista lämpötiloista

Lämpötilat ovat kivunneet Pakistanissa ennätyskorkealle viimeisten viikkojen aikana. Helleaallot tulevat nyt tavallista aikaisemmin ja koettelevat sietokyvyn rajoja.

Mangontuotantokin kärsii Pakistanin läkähdyttävistä ennätyshelteistä.

Pakistanin ennätyshelle näännyttää sadot – mangot kärsivät vesipulasta

Nopean sään vaihtelut ja ennätyskuumuus heikentävät maailman tärkeimpiin mangontuottajiin kuuluvan Pakistanin satotoiveita.

Kaatopaikka palaa helteissä kärvistelevässä Delhissä

Etelä-Aasiaa kärventävä helleaalto jatkuu, ja Intian kaupungeissa oloja tukaloittavat vielä palavat kaatopaikat

Jo maaliskuu oli kuumin kymmeniin vuosiin, ja nyt Intia ja Pakistan läkähtyvät yli 40 asteen helteissä.

Pakistanin syrjäytetty pääministeri Imran Khan

Krikettimestari saattaa nousta tappioasemasta – Pakistanin syrjäytetty pääministeri Imran Khan aikoo palata valtaan

Khanilla on edelleen aitoa ja laajaa kannatusta Pakistanissa, arvioi Ylen haastattelema politiikan kommentaattori Islamabadista. Juuri nyt maan suurin haaste on talouden syöksykierre.

Ihmiset katsovat Imran Khanin puhetta televisiosta ravintolassa Islamabadissa.

Krikettitähti Imran Khan äänestettiin odotetusti ulos Pakistanin johdosta

Khanin puolue yritti estää äänestystä useaan otteeseen sillä perusteella, että se olisi ulkovaltojen puuttumista maan asioihin.

Maija Liuhto

Pakistanilaiset eivät osaa kunnolla äidinkieltään – samalla kun eliitti leveilee englannin taidoillaan, miljoonat eivät ymmärrä opetusta koulussa

Arkea maailmalta: Pakistanissa puhutaan tusinoittain eri kieliä, mutta virallinen asema on vain urdulla ja englannilla. Nyt koulutuspolitiikkaa yritetään yhtenäistää, mutta asiantuntijoiden mukaan kielten ymmärtämiseen se ei välttämättä tule auttamaan.

 EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Afganistanin romahdus huolestuttaa jo naapurimaita

Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa järjestetään pikavauhtia koolle kutsuttu konferenssi. Taliban-hallinnon pääministeri vakuuttaa liikkeen rauhantahtoa.

Surmattu poliorokotteen antaja. Jalalabad.

YK aloittaa ensi kuussa poliorokotukset Afganistanissa – Taliban lupaa taata työntekijöiden turvallisuuden

Aikaisemmin Taliban esti rokotukset, koska järjestö epäili, että länsi yrittää steriloida muslimilapset. YK:n tavoitteena on rokottaa Afganistanissa lähes kymmenen miljoonaa alle viisivuotiasta lasta.

Joukko Kreikkaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita seisoo piikkilanka-aidan takana. Kuvan keskellä on parrakas mies, joka pitelee sylissään pikkulasta ja osoittaa sormellaan kuvaajan suuntaan.*

Pakolaisvastaisuus kasvaa Turkissa: Talouskriisi tiukentanut suhtautumista, samaan aikaan Afganistanista tulijoiden määrä kasvaa

Kreikka on viime aikoina vahvistanut muuriaan Turkin rajalla. Kun afganistanilaisia alkoi tänä syksynä saapua Turkkiin, se herätti maan sosiaalisessa mediassa voimakkaita reaktioita.

Abdul Qadeer Khan on kuvassa vaaleanharmaassa puvuntakissa ja punaisessa kravatisa. Hänellä on viikser ja harmaantuneet hiukset.

Pakistanin ydinaseen isä Abdul Qadeer Khan on kuollut – Khan kauppasi ydinaseteknologiaa myös Iraniin, Pohjois-Koreaan ja Libyaan

Pakistanissa Khan oli kansallissankari mutta lännessä hän tuli tunnetuksi ydinaselaitteiston levittämisestä muihin maihin. Khan tunnusti asian vuonna 2004 mutta sanoi sittemmin joutuneensa syntipukiksi.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaja Abdulrazak Gurnah.

Torstai 7.10.2021 (radio)

Kirjallisuuden Nobel-palkinto. Pakistanin maanjäristys. Puolueiden kannatus. Teksti-TV. Sää.

Maahanmuuttovirasto / Migri / Ratapihantie 11 / Pasila / Helsinki 13.04.2020

Pakistanilainen pyöritti väärennettyjen viisumien ja oleskelulupien järjestelmää Turusta – rikoshyöty jopa yli 50 000 euroa

Merivartioston Turun rikostorjuntayksikkö on selvittänyt tapauksen, jossa epäillään Suomessa asuvan Pakistanin kansalaisen järjestäneen useita viisumeita ja väärennettyjä Suomen oleskelulupakortteja pakistanilaisille useiden vuosien ajan.

Maija Liuhto

Pakistanilainen liikenne hirvitti suomalaisena naisena, kunnes opin paikallisen ajotyylin

Arkea maailmalta: Islamabadin teillä olen oppinut tunkemaan itsekkäästi sekaan ja jopa pitämään joustavasta liikenteessä luovimisesta, kirjoittaa Ylen Pakistanin-toimittaja Maija Liuhto. 

Kvinnor iklädda burka i Kabul 8.9.2021

Toimittajalta: Olen jälleen Kabulissa, mutta kaikki on muuttunut

Ylen Pakistanin toimittaja Maija Liuhto matkusti Kabuliin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Vastassa oli Taliban ja täysin muuttunut maa.

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä Afganistanissa

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä: Pääministeriksi nousee mullah Mohammad Hassan Akhund

Suurimman osan Afganistanista haltuunsa ottanut ääri-islamilainen Taliban-järjestö ilmoitti ensimmäisistä hallitusnimityksistään. Nimitykset tulevat liikkeen vanhasta kaartista eikä joukossa ole ulkopuolisia. Talibanin mukaan kyse on vasta virkaatekevästä hallituksesta.

Vihreän vyöhykkeen sisäänkäynti seisoo tyhjillään Kabulissa.

Embassy guard flees overland after Finland refuses evacuation: "I lost hope"

The guard says Finland's Ministry of Foreign Affairs has not responded. 

Yle tapasi Suomen Kabulin suurlähetystöä suojanneen vartijan, jonka onnistui paeta Pakistaniin

”Menetin toivoni” – Yle tapasi Islamabadissa Suomen Kabulin-suurlähetystön vartijan, jonka onnistui paeta Pakistaniin

Lähetystön entinen vartija pelkää Talibanin kostoa. Ilman viisumia pakoon lähtenyt mies ylitti Pakistanin rajan laittomasti. Nyt hän piileskelee viranomaisilta, koska pelkää joutuvansa takaisin Afganistaniin.

Pakistanilainen sotilas vartioi Pakistanin ja Afganistanin rajanylityspisteellä.

Afganistanissa puoli miljoonaa ihmistä voi lähteä pakoon loppuvuonna – Pakistanin lähettiläs Ylelle: Älkää jättäkö meitä hoitamaan tilannetta yksin

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla ei ole toistaiseksi nähty suuria määriä pakolaisia. Pakistanin Ruotsin ja Suomen -suurlähettiläs sanoo, että tilanne on arvaamaton ja rajalla on jo painetta.

Talibankrigare promenerar vid huvudingången till Kabuls flygplats.

Ovatko talibanit lukutaitoisia, entä mistä löytyvät heidän ystävänsä? Ylen chatti täyttyi Afganistaniin liittyvistä kysymyksistä

Millaisena Talibanin hirmuhallinto jatkuu? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastaukset Ylen verkkokeskustelusta.

 Pakistanissa äärijärjestöt iloitsevat Talibanin voitosta

Pakistanissa äärijärjestöt iloitsevat Talibanin voitosta – Yle vieraili pahamaineisen Punaisen moskeijan ulkopuolella Islamabadissa

Pakistanin äärijärjestöjen on pelätty vahvistuvan Talibanin tultua valtaan naapurimaassa. Näin ei kuitenkaan välttämättä tule käymään, arvioi paikallinen asiantuntija. Hänen mukaansa on silti selvää, että Pakistanin äärijärjestöt tukevat aattellisesti Talibania.

Yhdysvaltain sotilaat vartiovat Kabulin lentokenttää.

Mikä on Isis-K, joka uhkaa Kabulia? USA ja Britannia varoittivat terrori-iskusta ihmismassojen ympäröimällä lentokentällä jo ennen räjähdyksiä

Terrori-iskun uhka varjosti kaoottista evakuointia Kabulin kentältä jo ennen torstai-illan iskua. Yhdysvallat, Britannia ja Australia kehottivat kansalaisiaan poistumaan välittömästi alueelta. Isis-K eli Isis-Khorasan on terroristijärjestön pieni haara, joka on tehnyt tuhoisia iskuja Afganistanissa ja Pakistanissa.

Sotaharjoitus Khatlonissa.

Kiina ja Venäjä veljeilevät Talibanin kanssa mutta vastentahtoisesti, sanoo tutkija: "Ei Kiina ole tunkemassa Afganistaniin aktiivisesti"

Kiina ja Venäjä luovat Talibaniin käytännönläheisiä suhteita. Ne haluavat pitää Afganistanin naapurimaat vakaina ja estää huumeiden ja terrorismin leviämistä. Kumpikaan ei ole kaatamassa Afganistaniin kasoittain rahaa, asiantuntijat ennustavat.

Afganistanilaiset ihmiset ylittävät rajan Pakistaniin.

Pakolaisuus Afganistanista on kysymysmerkki – naapurimaat Pakistan ja Iran ovat kovimmassa paineessa

Uutta pakolaisaaltoa pelkäävä Eurooppa sysää vastuuta afganistanilaisista naapurimaille. Talibanin valtaa pakenevien tie on kuitenkin nyt tukossa, kun ääriliike on sulkenut raja-asemat ja useimmat lentokentät.

Tunnelmia Afganistanin ja Pakistanin rajalta

Talibanin 21-vuotias taistelija Hamza valvoo nyt Pakistanin rajaa – Yle kävi Torkhamin rajanylityspisteellä, jossa liehuu Talibanin valkoinen lippu

Pakistanin Afganistanin vastaisella rajalla Taliban-taistelijat vartioivat rajaa aivan Pakistanin armeijan vieressä. Talibanien kannattajat pyrkivät Afganistaniin samalla, kun monet afganistanilaiset yrittävät lähteä maasta.

Yle pakolaisleirillä: osa aikoo palata Afganistaniin

"Taliban voi antaa meille kunniallisen elämän" – Pakistanissa pakolaisleirillä asuva afganistanilainen suurperheen isä aikoo palata kotiin

Monet afganistanilaispakolaiset valmistautuvat palaamaan kotiinsa Pakistanista. Moni kannattaa Talibania, mutta kaikki eivät ole vakuuttuneita ääriliikkeen kyvystä ylläpitää rauhaa. Ylen toimittaja Maija Liuhto vieraili pakolaisleirillä Islamabadissa.

Kartalla Pakistan.

Pommi räjähti šiiojen kulkueessa Pakistanissa, ainakin kolme kuollut ja haavoittuneita kymmenittäin

Ašurajuhlaa viettävät šiiat ovat osallistuneet uskonnollisiin kulkueisiin eri puolilla Pakistania. Enemmistö pakistanilaisista on sunnimuslimeja.

Ylen Pakistanin-toimittaja Maija Liuhto arvioi Afganistanin tilannetta

Pakistanissa asuvia afganistanilaisia palaa nyt kotimaahansa – "Täällä on paljon Talibania tukevia pakolaisia", kertoo Ylen toimittaja Maija Liuhto Islamabadista

Osa afganistanilaisista pakolaisista haluaa Talibanin valtaannousun jälkeen palata Pakistanista kotiin, kertoi toimittaja Maija Liuhto keskiviikkoiltana. Liuhto seuraa Afganistanin tilannetta naapurimaa Pakistanin pääkaupungista Islamabadista.

Toimittaja Maija Liuhto

Yle vahvistaa läsnäoloaan Etelä-Aasiassa – Pakistanin-toimittaja Maija Liuhto: "Toivottavasti Afganistanin ihmiskohtalot eivät vaivu unholaan"

Maija Liuhto on asunut Pakistanissa ja Afganistanissa jo vuodesta 2012 saakka. Tällä hetkellä hän seuraa erityisen tarkasti äärijärjestö Talibanin etenemistä Afganistanissa.

Hinduvähemmistö osoitti mieltään Rahim Yar Khanissa Pakistanissa sen jälkeen kun hindutemppeliin oli hyökätty.

Pakistanilainen pikkupoika syytteessä jumalanpilkasta – jopa kuolemantuomio on mahdollinen

Kahdeksan vuotta vanha hindupoika pissasi matolle islamilaisessa koulussa ja sai syytteen jumalanpilkasta. Oikeusoppineet ovat tyrmistyneitä.

Afganistanilainen Muhammad Irshad kertoo Ylelle, mistä hän hän unelmoi

Yle vieraili pakolaisleirillä Pakistanissa: Nuoret unelmoivat rauhasta, vaikka Talibanin valloitukset syventävät Afganistanin sotaa

Kolme miljoonaa afganistanilaista pakolaista odottaa rajan takana Pakistanissa, että tilanne kotimaassa parantuisi. Rauhanneuvottelut ovat kuitenkin jumissa, ja ääri-islamistisen Taliban-liikkeen sotamenestys voi johtaa uuteen pakolaistulvaan.

Talibanit liikehtivät taas

Taliban väittää vallanneensa merkittävän rajanylityspaikan Pakistanin rajalla

Taliban on viime viikkoina vallannut laajoja alueita hallituksen joukoilta, kun Yhdysvaltain joukot ovat poistuneet maasta.

Pakistan torjuu terrorismia ja huumeita pitkällä raja-aidalla

Video huikeista vuoristomaisemista näyttää, miten Pakistan yrittää torjua Osama bin Ladenin kaltaisia terroristeja ja huumeita

Pakistan on rakentanut yli 2 600 kilometriä suoja-aitaa Afghanistanin vastaiselle rajalle. Aita ei ole vielä täysin valmis, mutta toimittaja Maija Liuhto selvitti raja-seudulla, miten aita on vaikuttanut terroristien toimintaan ja ihmisten elämään.

Hamid Mir pyörätuolissa 2014.

Armeijaa arvostellut suosittu tv-ankkuri hyllytettiin Pakistanissa – huoli maan sananvapaudesta syvenee

Pakistanissa on puhjennut kiivas keskustelu sananvapaudesta maan tunnetuimpiin kuuluvan tv-juontajan jouduttua pois ruudusta. Armeijan harjoittamaa sensuuria kyseenalaistanut Hamid Mir hyllytettiin toukokuun lopussa.

pakistan raiskaus protesti mielenosoitus naiset

Kahdelle miehelle kuolemantuomio Pakistania kuohuttaneesta raiskauksesta – uhria syyllistänyt poliisipäällikkö erotettiin

Laajojen protestien seurauksena Pakistanissa on perustettu seksuaalirikoksia käsitteleviä erityistuomioistuimia.

al-Holin leiri.

Al-Holin leiriltä haettu norjalaisnainen sai syytteen osallisuudesta Isisin toimintaan

Syyttäjä linjasi lasten ja kodin hoitamisen Isisin avustamiseksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle