Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sokea Markku Yli-Pentilä havaitsee sen, mitä näkevä ei voi – näkövammainen on digi-yrityksessä tärkeä asiantuntija

Näkövammaisten työllisyys laahaa samalla tasolla jo toistakymmentä vuotta. Työnantajat arkailevat sokean tai heikkonäköisen palkkaamista usein turhaan.

Luontokeskus avasi näkövammaisille oven lintujen maailmaan: perustuu muistiin ja muihin aisteihin

Liminganlahden luontokeskus haluaa tarjota luontoelämyksiä myös vammaisille. Liikuntaesteisten henkilöiden lisäksi opastusta on nyt tarjolla myös näkövammaisille.

Sokea koodari näkee koodin mielessään puuna – "Ei kannata pelätä haasteita vaan kohdata ne"

Ohjelmistosuunnittelija Tuukka Ojala ei ole koskaan nähnyt tietokonetta. Vastavalmistunut on alallaan harvinainen. Näkövammaisten nuorten hakeutuminen korkeakoulutukseen on vähentynyt huomattavasti.

Näkövammaisten opaskoirien kilpailutus pielessä – oikeus ei määrännyt korvauksia

Markkinaoikeus on torjunut opaskoirien hankinnasta vaaditut hyvitykset Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymältä.

Make roadworks safer for people with sight difficulties, pressure group says

"I have even come across incidences where someone has fallen into a trench and landed on top of a worker,” said a representative of Finland’s Federation of the Visually Impaired.

"Kerran putosin kaapeliojaan" – Varoitusmerkit eivät hyödytä näkövammaista

Nopeasti muuttuva kaupunkiympäristö aiheuttaa vaaranpaikkoja näkövammaisille ja sokeille. Esimerkiksi katutyöt ja työmaamontut sekä vaihtuvat kyltit ja puomit päivittäisen kävelyreitin varrella saattavat olla kohtalokkaita kepin ja koiran kanssa kulkeville.

Näkövammaiset käsityöntekijät jatkavat Katuluudan valmistusta tänään

Sokeva Oy on ilmoittanut jatkavansa perinteikkään Katuluudan valmistamista ilman Raha-automaattiyhdistyksen tukea. Näkövammaisten valmistaman Katuluudan tuotanto näytti jo tulleen tiensä päähän, kun RAY lakkautti avustukset Näkövammaisten Keskusliiton Sokeva Käsityö -yksiköltä. Tuotanto saa kuitenkin tänään jatkoa.

Näkökulma: Mitä, jos et voisi käyttää nettiä?

Lähes kaikki suomalaiset ovat netissä. Moni palvelu verkossa on kuitenkin toteutettu siten, että kaikki eivät pysty niitä käyttämään. Korjataan asia. Palveluiden kehittäjät, tulkaa hyvisten puolelle.

Näkövammainen saa oivan kulkuavun kohokartoista

Näkövammaisten liikkumista helpotetaan kohokartoilla Espoon Leppävaarassa. Karttaa koskettamalla voi erottaa esimerkiksi kulkureittin kauppaan.

RAY:n tukien väheneminen kova isku näkövammaisille

Näkövammaisten tuet ja tukihenkilöt ovat merkittävästi vähentymässä kun Näkövammaisten keskusliiton päätukija Raha-automaattiyhdistys puolittaa tukiensa määrän.

RAY: Sokeva saa rahansa, jos järjestää toimintansa toisin

Useita näkövammaisten käsityöyrityksiä uhkaa lopettaminen. Sadat yrittäjät menettävät merkittävän tuen, kun Näkövammaisten keskusliiton Sokeva-Käsityö päättää toimintansa. Raha-automaattiyhdistys on ilmoittanut, ettei se tue elinkeinotoimintaa.

Vammaisten taksimaksujen eri käytännöt kummastuttavat

Laki mahdollistaa vammaisten kuljetuspalvelut omavastuun hinnalla. Joissain kunnissa asia on toteutettu vammaisia eriarvoistavalla ja byrokraattisella tavalla.

Puhuva Facebook on tärkeä tukiverkko näkövammaisille

Sosiaalisen median käyttö on näkövammaisen mukaan usein sujuvampaa mobiililaitteilla kuin läppäreillä tai pöytäkoneilla, koska apuohjelmat saattavat kompastua chat-ohjelmiin tai muihin pop-up -elementteihin. Kuviin voi tilata jo kuvaselostuksiakin.

Sokean kädet näkevät

Soketa kädet lukevat ja näkevät

Tänään vietetään Lapsen oikeuksien päivää

Tänä vuonna korostetaan erityisesti niiden lasten ja nuorten oikeuksia, joilla on jokin vamma.

Nyt puhuu pankkiautomaatti!

Saldon kailottamista pitkin kauppakeskusta on turha pelätä, sillä puhuva pankkiautomaatti puhuu vain niille, jotka haluavat kuulla ja joilla on kuulokkeet mukana. Suomessa on jo 250 puhetuettua automaattia.

Pankkiautomaatit alkavat pian puhua

Puhuva Otto-automaatti helpottaa erityisesti näkövammaisten asiointia pankkiautomaatilla. Satakuntaan ensimmäiset puhuvat Otto-automaatit asennetaan syyskuussa, kun kolme Porissa toimivaa automaattia päivitetään uudella ohjelmistolla.

Näkövammaisten odotus palkitaan - ensimmäinen puhuva raha-automaatti käyttöön Itiksessä

Näkövammaiset ovat odottaneet puhuvaa automaattia jo pitkään, sillä se mahdollistaa rahan noston ilman avustajaa.

Kela aloitti henkilökohtaisen neuvonnan vammaisille ja sairaille

Sosiaaliturvan tukiviidakko on vammaisjärjestöjen mukaan sekava. Kela onkin helpottanut sairaiden ja vammaisten asiakkaiden tuen saantia henkilökohtaisella neuvonnalla.

Otto-pankkiautomaatit ryhtyvät puhumaan

Suomessa kokeillaan kesällä puhuvia pankkiautomaatteja. Ne on suunniteltu helpottamaan näkövammaisten asiointia automaateilla.

Puhuvat pankkiautomaatit otetaan käyttöön tänä vuonna

Tämän vuoden lopussa rahaa voi nostaa myös puhuvista pankkiautomaateista. Näkövammaisten keskusliitto ja Automatia Pankkiautomaatit ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan uusiin Ottopisteisiin asennetaan kuulokeliitäntä ja kehitetään puhuva käyttöliittymä.

Älypuhelin on sokealle aika älytön

Kännykänkäyttäjät ovat ottaneet omakseen niin kutsutut älypuhelimet ja niissä käytettävät monet sovellukset. Näkövammaisille älypuhelinten kosketusnäytöt ovat kuitenkin vielä hankalia käyttää. Puhelimesta kun puuttuvat näppäimet.

Tänään vietetään maailman pistekirjoituspäivää

Näkövammaiset lapset oppivat pistekirjoituksen samaan aikaan kuin heidän ikätoverinsa tavallisen kirjoittamisen. Sokeankin kielitaito karttuu lukemalla ja kirjoittamalla.

Opaskoiraa voi joutua odottamaan vuosia – alalle saatu vihdoin kilpailua

Vantaalla sijaitsevan Näkövammaisten keskusliiton opaskoirakoulun valta on pikkuhiljaa murtumassa. Johtavaksi opaskoirakouluttajaksi tähyää muun muassa kuopiolainen yritys.

Näkövammaisten keskusliitto kiertää Suomea

Näkovammaisten liiton mukaan Suomessa on noin 70 000 heikentyneestä näöstä kärsivää ihmistä, jotka eivät ole saaneet näkövammaisten palveluita.

Pistevirsikirjasta vihdoin uusi versio

Vanhan pistevirsikirjan painos on ollut pitkään loppu.

Näkövammaisten omatoimisuuden tukemisessa kehitettävää

Pistekirjoitusta löytyy yhä useammista tuotteista ja esimerkiksi junien istuimista. Yhteiskunnan esteettömyys lisääntyy silti hyvin hitaasti.

Pankkiautomaatit puhuvat ensi vuonna

Suomeen asennetaan uutta tekniikkaa sisältäviä otto-automaatteja. Asioinnista on tarkoitus tehdä nykyistä turvallisempaa, mutta jatkossa rahaa voi nostaa myös puhuvasta pankkiautomaatista.

Puhuvat purkit helpottavat näkövammaisen elämää

Puhuvista lääkkeistä ja elintarvikkeista odotetaan suurta apua näkövammaisten ja vanhusten arkeen. Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt tekniikkaa, jossa tuotteisiin liimattavien tunnistetarrojen sisältämä tieto muuttuu puheeksi, kun niitä hipaisee lukulaitteella.

Nettisurffailu onnistuu näkövammaiseltakin

Tiedon etsiminen ja sen saanti keskittyvät yhä enemmän nettiin, mutta näkövammaiselle verkossa surffailu tuottaa omat haasteensa. Näkövammaisille tietotekniikkataitoja kouluttava Jouni Keränen kuitenkin kertoo, että netti on nykyään hyvin näkövammaisten saavutettavissa. Netissä surffailua on pohdittu tänään keskiviikkona, maailman pistekirjoituspäivänä.

Tänään on maailman pistekirjoituspäivä

Tänään vietetään maailman pistekirjoituspäivää. Suomessa on arviolta 80 000 näkövammaista, joiden arkea helpotetaan pistekirjoitusmerkinnöillä esimerkiksi lääkepakkauksissa. Muissa tuoteryhmissä, kuten elintarvikkeissa kohomerkinnät ovat yhä harvinaisia. Sokeita Suomessa on noin 10 000.

Näkövammaiset toivovat harkintaa ulkotulien sijoitteluun

Näkövammaisten ihmisten on vaikea huomata pikkujoulukauden myötä kaduille asetettuja ulkotulia, muistutetaan Näkövammaisten Keskusliitosta. Näkövammaiset toivovat, että ulkotulet sijoitetaan paikkoihin, jossa ne eivät aiheuta vaaratilanteita.

Opaskoiraa ei saa ottaa pois näkövammaista kuulematta

Näkövammaiselta ei saa ottaa opaskoraa pois edes väliaikaisesti häntä kuulematta, oikeusasiamies katsoo.

Lukutelevisio auttaa kirjaston asiakkaita

Kemin kaupunginkirjasto on saanut käyttöönsä lukutelevision helpottamaan näkövammaisten ja huononäköisten kirjaston asiakkaiden elämää. Kyseessä on laite, jonka avulla muun muassa lehtien, kirjojen ja erilaisten pienten lappusten lukeminen suurennettuna on helppoa.

Vastuullisia toimintatapoja esiteltiin messuilla

Yhdenvertaisuus ei toteudu työpaikoilla. Erityisryhmät kohtaavat ongelmia niin työpaikkojen toiminnassa kuin työhön rekrytoitumisessakin.

Järjestöt haluavat oikeuden nostaa kanteita kansalaisten puolesta

SAK ja kymmenen kansalaisjärjestöä haluavat järjestöille itsenäisen kanneoikeuden. Järjestöjen mukaan seuraavan hallituksen tulisi valmistella laki kanneoikeudesta, jolla voitaisiin puuttua työelämän, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden epäkohtiin.

Näkövammaiset huolissaan kirjastonsa puolesta

Näkövammaisten Keskusliitto vastustaa ehdotusta siirtää näkövammaisten Celia-kirjaston ylläpito valtiolta yhdistykselle. Liitto pelkää, että kirjaston kohtalo jää isompien kysymysten jalkoihin päätettäessä opetus- ja kulttuuriministeriön virastojen uudelleenjärjestelyistä.

Näkövammaiset huolissaan tietokonerahojen leikkauksesta

Näkövammaisten keskusliitto vaatii tietokoneiden lainauspalvelun rahoituksen palauttamista ennalleen. Liiton mukaan avustusleikkausten vuoksi köyhimmät näkövammaiset sysätään yhteiskunnan ulkopuolelle, koska heidän tiedonsaantinsa vaikeutuu.

Näkövammaisille lahjoitettiin kuuntelulaite

Tornion Monitoiminaiset on lahjoittanut Tornion Sairaskotisäätiö Saarenvirelle 500 euron arvoisen näkövammaisten kuuntelulaitteen. Laitteen avulla voi kuunnella Näkövammaisten keskusliiton Celia kirjaston äänikirjoja. Kirjoja voi tilata netin kautta.

Tekniikka ei poista pistekirjoituksen tarvetta

Näkövammaisten keskusliiton alueellinen pistekirjoitusohjaaja Susanna Hannu ei koe, että pistekirjoituksen tarve olisi vähentynyt. Sen sijaan sen luonne on muuttunut, mutta sitä ei aina aivan oivalleta.

Nuoret vammaisurheilijat kisaavat Jyväskylässä

Vammaisurheilun nuorisokisat kokoavat tänään Jyväskylään yli 300 nuorta. Liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisten Junior Games -kisoissa kilpailevat alle 19-vuotiaat nuoret.

Näkövammaisuus esillä Valkoisen kepin päivänä

Kansainvälistä valkoisen kepin päivää vietetään torstaina. Valkoinen keppi on näkövammaisuuden tunnetuin symboli.

Viisi RAY:n tuen saajaa osti RAY:n Vihriälän tauluja

Ainakin viisi RAY:n tukea saavaa yhdistystä tuki RAY:n hallituksen puheenjohtajan Jukka Vihriälän vaalikampanjaa, kirjoittaa Aamulehti.

Vammaisurheiluun uusi keskusjärjestö

Vammaisurheilujärjestöjen kaksi vuotta kestänyt yhdistymisprosessi on saatu päätökseen. Uuden keskusjärjestön nimeksi tulee Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry.

Vammaisurheilujärjestöt yhdistymässä

Vammaisurheilujärjestöt ovat käynnistäneet prosessin, jonka tavoitteena on yhteisen vammaisurheilujärjestön perustaminen.

Rahapelien tuotot kutistuvat, RAY karsii avustuksia

Raha-automaattiyhdistys aikoo remontoida avustusrahojensa jaon. Tuettavien järjestöjen määrä vähenee, kun jaettava potti pienenee. RAY tahtoo eroon muun muassa pelastushelikoptereiden rahoittamisesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle