Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kemin kaupunginteatteri julkaisi syksyn ohjelmistonsa – mukana neljä omaa tuotantoa

Kemin kaupunginteatteri valmistautuu jälleen esityskauteen pitkän tauon jälkeen.

Elokuvaohjaaja Rauni Mollberg puhalsi tupakansavua lapsen silmiin, jotta elokuvasta tuli sellainen kuin hän halusi

Vuonna 2007 kuollut Mollberg uudisti kotimaista elokuvaa, mutta hinta oli kova. Tuore dokumenttielokuva esittelee Mollbergin sadistisena hahmona.

Teatterin Mukka-harjoituksissa rakastetaan turvavälin takaa – Johanna Ahonen Marttana: "On erikoista näytellä rakastumista, kun ei saa koskettaa"

Harjoitukset koronarajoituksin ovat sujuneet odotettua paremmin, mutta teatterin väki uskoo, että kun turvaväliharjoittelun jälkeen päästään taas näyttämölle, lataus on kova.

Joulukuussa Elävässä arkistossa Tonttu Toljanterin matkassa kohti Lehmän vuotta

Tämä ja paljon muuta löytyy Elävän arkiston tarjonnasta.

Nämä kirjat muuttivat elämäni – tutustu tarinoihin

Riku Rantala, Maija Vilkkumaa ja Sanna Stellan kertovat

Maa on syntinen laulu – uudemman kotimaisen elokuvan klassikko

Seksi, syntymä ja kuolema jylläävät pohjoisen taivaan alla.

Ovatko seksikuvaukset härskiintyneet, Juha Itkonen?

Häräntappoase kyllä nosti punan poskille

Muistatko kirjallisen ensisuudelmasi?

Sitä en muista, suudeltiinko poikakirjoissa

Timo K. Mukka: Tabu – Suomalaisen seksuaalikuvauksen uudistaja

Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1965 teokseen.

Heimoerot: lappilaiset

Minkälaisia lappilaiset oikeasti ovat? Katso video!

Kristian Smedsin häkellyttävä Tabu

Kansallisteatterin kunnianosoitus Timo K. Mukalle

Kaari Martin: Carmen on törkeä akka – katso video

Kaari ja Roni Martin riisuivat Carmenilta romanttisuuden ja höystivät flamencoteosta balkanilaisella musiikilla. Kill Carmen -tanssiteos on osa Helsingin juhlaviikkoja.

Legenda elää teoksillaan - Timo K. Mukan syntymästä 70 vuotta

Evakkomatkalla Ruotsissa 17. joulukuuta 1944 syntynyt Mukka oli aikansa kohutuin suomalaiskirjailija. Kirjallisten piirien hylkimän pellolaiskirjailijan elämä oli lyhyt, sillä ensi maaliskuussa hänen kuolemastaankin tulee jo 42 vuotta. Aikalainen ja ystävä, kirjailija Erno Paasilinna tunsi miehen kohuotsikoiden takaa.

Jari Tervo: Revontultentie

Jari Tervon Revontultentie on tarkkaa luettavaa, jotta romaanin kaikista vivahteista ja erikoisesta huumorista voisi nauttia kunnolla. Pienoinen piruilun maku romaanissa kyllä pilkahtelee mutta sen me varmasti jokainen ansaitsemme, jos tekemisiämme tarkastellaan kymmeniä vuosia myöhemmin, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Timo K. Mukan syntymästä 70 vuotta

Kirjailija Timo K. Mukan syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi 70 vuotta. Timo K. Mukka -seura järjestää merkkivuoden kunniaksi taiteilijan elämäntyöstä kertovan näyttelyn Rovaniemen kirjastossa.

Timo K. Mukan seinätaulu dokumentoitiin Kuusamossa

Kansallisgalleria ei ole halukas siirtämään Kuusamosta löytynyttä kirjailija Timo K. Mukan suurinta taulua suojiinsa. Kuusamolainen taideyhdistys on kiinnostunut hankkimaan myynnissä olevan talon seinään maalatun työn.

Kuusamolaistalosta löytynyt taulu on Timo K. Mukan suurin työ

Maalariapulainen taiteili kuusamolaiseen keittiöön seinän kokoisen maisemataulun. Ateneum dokumentoi taulun valokuvaamalla.

Timo K. Mukan seinämaalaukselle ei ole löytynyt ottajaa

Kuusamossa on etsitty uutta kotia Timo K. Mukan suoraan talon seinälle maalaamalle maisemateokselle. Maalausta ei olla siirtämässä, vaan se dokumentoidaan.

Kuusamosta löytyi Timo K. Mukan seinämaalaus - talo nyt myynnissä

Kuusamossa sijaitsevan omakotitalon ruokailuhuonetta koristaa tapetin päälle maalattu iso maisemakuva, joka on varmistunut Timo K. Mukan maalaamaksi. Timo K. Mukka on maalannut teoksen vuonna 1962 ollessaan kesätyössä oululaisessa maalausliikkeessä. Talon omistaja on myymässä taloa ja haluaa luovuttaa teoksen parempaan talteen. Tähän asti mikään taho ei ole ilmoittanut olevansa valmis teoksen irroittamiseen tai museointiin.

Elokuvatrilogia: Palsa, Mukka ja Reidar

Ohjaaja Pekka Lehto suunnittelee jatkoa perjantaina ennakkoensi-iltansa saaneelle Palsa-elokuvalle. Seuraavissa osissa aiheina ovat lappilaistaiteilijat Timo K. Mukka ja Reidar Särestöniemi. Mahdollisesti vuonna 2015 valmistuva, Mukan Kyyhky ja unikko-romaaniin pohjautuva elokuva on intohimon ja rakkauden sävyttämä balladielokuva.

Timo K. Mukka imi tietoa Raamatusta ja Kuluttaja-lehdestä.

Pellolainen Mukka haaveili 60-luvulla kirjailijanimestä Timo.K Mukkanojo, mutta luopui siitä kustantajan toiveesta. Emeritus kirjallisuuden lehtori Hannu Rahikainen Lapin Yliopistosta on perehtynyt Mukan esikoisteoksen, Maa on syntinen laulu, syntyhistoriaan. Rahikaisen julkaisu Kärme! paljastaa Mukasta uusia näkökulmia.

Miksi minua ei kiinnosta mennä teatteriin vaikka olen potentiaalinen kävijä?

Kuvataiteilija Katariina Katla pohtii kolumnissaan mikseivät näyttelijät ilmaise tunteita, vaan huutavat ja juoksevat ympäriinsä.

Minja Koski tekee hurjan Martan roolin

Lahtelainen Teatteri Vanha Juko on tuonut näyttämölle harvoin teatterisovituksena nähdyn, Timo K. Mukan Maa on syntisen laulun. Yhteistyö helsinkiläisen Korjaamo Teatterin kanssa oli tuotannon elinehto.

Maa on syntinen laulu Jukossa

Teatteri Vanha Juko ottaa syksyllä käsittelyyn Timo K. Mukan aikanaan kohua herättäneen esikoisteoksen. Ohjelmistossa on pitkästä aikaa luvassa myös lastenteatteria.

Simpauttaja palaa, mutta mitä Heikki Turunen sai Vuonislahden lavalla?

Simpauttaja nähdään Lieksan Vuonislahdessa teatteriesityksenä myös tulevana kesänä. Ristiriidat tekikijänoikeussopimusten tulkinnasta on sovittu. Tulevana kesänä näyttelijät tekevät suorituksensa ilman ohjaajaa. Lieksan teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Kaija Öystilän mukaan se onnistuu hyvin, sillä muutoksia viime kesän esitykseen ei ole tehty ja näyttelijäkaarti on hyvin sitoutunutta.

Timo K. Mukan kuvataide Ateneumille

Ateneumin taidemuseo Helsingissä on saanut merkittävän taideteoslahjoituksen. Tuula, Tuuli ja Johan Mukka ovat lahjoittaneet museolle puolisonsa ja isänsä, kirjailija ja kuvataiteilija Timo K. Mukan kuvataiteellisen jäämistön. Kokoelmasta koottu FOKUS-näyttely avataan 1. marraskuuta.

Mukka vei tutkijan Lappiin asti

Nuorena menehtynyt kirjailija Timo K. Mukka on kiehtonut jo vuosikausia tamperelaista tutkijaa Toni Lahtista. Hän matkusti viime kesänä Rovaniemelle tapaamaan kirjailijan leskeä. Matkan tuloksena syntyi teos Näin hetki sitten ketun, joka sisältää Mukan ennen julkaisemattomia kirjoituksia.

Timo K. Mukka -seura järjestäytyy

Kesäkuussa Rovaniemellä perustettu Timo K. Mukka -seura aloittaa toimintaansa. Seuran järjestäytymiskokous pidetään torstaina kello 18 Rovaniemen kirjaston Lapponica-salissa.

Valtion kääntäjäpalkinto hepreantajalle

10 000 euron valtion ulkomainen kääntäjäpalkinto on myönnetty Rami Saarelle. Saari on kääntänyt hepreaksi suomalaiskirjallisuutta jo parikymmentä vuotta, muun muassa Timo K. Mukkaa, Arto Paasilinnaa, Mika Waltaria ja hiljattain Sofi Oksasta.

Timo K. Mukalle nimikkoseura

Edesmennyt kirjailija Timo K. Mukka on saanut oman nimikkoseuransa Rovaniemelle. Seuran perustamissanat lausuttiin viime torstaina, ja sen toiminta käynnistyy elokuussa.

Leikkaussalin henkilökunta vapautuu näyttämöllä

Oulun yliopistollisen sairaalan Keskusleikkausosaston musiikkinäytelmä Kyyhky ja Unikko nähdään perjantai-iltana ensiesityksenä Oulussa. Valveen isoon saliin sovitetussa näytelmässä esiintyy 35 terveydenhuoltoalan ammattilaista.

Puoliso: Timo K. Mukka vapautuu seksuaalimystikon taakasta

Edesmenneen kirjailijan Timo K. Mukan puoliso, Tuula Mukka on tyytyväinen, että hänen miehensä tuotanto on jälleen ajankohtaista. Mukan tuotannosta on tekeillä parikin väitöskirjaa ja kirjailijan aikaisemmin julkaisematonta materiaalia ollaan julkaisemassa.

Timo K. Mukan jäämistöstä löytyi runokokoelma ja romaani

Kirjailija Timo K. Mukan jäämistöstä on löytynyt aikaisemmin julkaisematon romaanikäsikirjoitus ja runokokoelma, jonka luultiin tuhoutuneen. 'Tuula Mukan Kuu' -runokokoelman löytyminen oli yllätys, sanoo kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen.

Heli Slunga on Vuoden Sara 2010

Oulun Naisunioni ry jakoi maanantai-iltana Vuoden Sara 2010 tunnustuksen kiiminkiläiselle runoilijalle ja vapaalle toimittajalle Heli Slungalle. Slunga on julkaissut mm. kaksi runokokoelmaa ja osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun kolumnistina.

Väitös valaisee Mukkaa tragedian takana

Kirjailija Timo K. Mukka näyttäytyy uudessa valossa Joensuun yliopistossa tarkastetussa väitöksessä. Filosofian lisensiaatti Elina Armisen väitös nostaa esille erityisesti Mukan myöhemmän tuotannon yhteiskunnalliset ja kokeelliset piirteet.

Mikin Vintti hauskuttaa absurdilla hautakertomuksella

Torniolaisen Mikin Vintti ry:n uusi näytelmä "Minä, Kirjailijatar" saa ensi-iltansa lauantaina Torniossa. Näytelmä kertoo kirjailija Annikki Kariniemen mielikuvituksellisesta ja humoristisesta hautakertomuksesta, jossa Kirjailijatar ennen hautaanlaskemistaan tapaa eläviä ja edesmenneitä Lapin taiteilijoita.

Rauni Mollberg -ilta YLE Teemalla ensi viikon lauantaina

YLE Teema muistaa torstaina kuollutta ohjaaja Rauni Mollbergia lauantaina 20. lokakuuta omistamalla illan suomalaisen elokuvan suurelle tekijälle.

Rauni Mollberg 1929 - 2007

Akateemikko Rauni Mollberg kuoli 10. lokakuuta. 78-vuotiaana menehtynyt ohjaaja kuului suomalaisen elokuvataiteen suuriin nimiin.

Rauni Mollberg on kuollut

Ohjaaja Rauni Mollberg on kuollut. Hän oli 78-vuotias. Mollberg kuoli varhain torstaiaamuna terveyskeskuksessa Loimaalla sairastettuaan neljä vuotta verisyöpää.

Timo K. Mukka, Suomen rivoin kirjailija?

Mukka kuvasi pohjoisen seksuaalisuutta.

Suomen vanhin kaunokirjallinen viikkolehti on 100-vuotias

Suomen vanhin kaunokirjallinen viikkolehti Nyyrikki täyttää aprillipäivänä 100 vuotta. Nyyrikki tarjoaa foorumin kirjailijoille ja kirjallisuuden harrastajille. Alun perin lehti perustettiin kansansivistyksen tarpeisiin.

Kritiikin Kannukset 2005 Taito Hoffrénille

Kritiikin Kannukset -palkinnon saa tänä vuonna muusikko Taito Hoffrén. Palkinto luovutetaan tunnustuksena erityisesti Hoffrénin musiikista ja äänimaailmasta näytelmään Maa on syntinen laulu, joka esitettiin ensi kertaa Kuopion kaupunginteatterissa 18.9. 2004.