Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aku Ankka -lehti menetti leijonanosan tilaajistaan, mutta päätoimittaja Aki Hyyppä on toiveikas: "Aallonpohjasta selvittiin"

70-vuotias Aku Ankka on edelleen Suomen suosituin viikkolehti, vaikka sen tilaajamäärä on laskenut kolmannekseen huippuvuosista. Ankkalinnassa eletään tätä päivää, mutta tarinoiden perusasetelmakin voi avautua nykylukijalle uudessa valossa.

Poimi tästä kirjavinkit lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille

Nappaa tästä nuorten omat kirjavinkit!

Lukutoukille koittaa pääsiäispaasto – Kirjastot ovat kiinni huomisaamusta lähtien

Kirjastot ovat kiinni huomisaamusta lähtien pääsiäissunnuntaita seuraavan maanantaihin asti.

Äidinkielen opettajain liitto yhä enemmän huolissaan nuorten kirjoitustaidoista: "Opetukseen on kova paine saada lisää resursseja"

Moni lukioikäinenkään ei välttämättä osaa rakentaa johdonmukaisesti etenevää tekstiä.

Ketterän kausikortteja saa lainaksi kirjastosta Imatralla – taka-ajatuksena nuorten lukuharrastuksen lisääminen

Ketterä on ensimmäinen kirjastoyhteistyöhön lähtenyt Mestis-joukkue. 

Huoli kielellisestä kehityksestä – neuvoloista kirjakasseja vauvoille

Neuvolat jakavat kaikkiaan yli 100 000 lastenkirjaa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Lukiolaisen näkökulma lukemisen puolesta: Kirjojen avulla ymmärrän maailmaa paremmin

Hektinen elämäntyyli ja virtuaalimaailma ovat irrottaneet otteemme monista itseämme kehittävistä harrastuksista, kuten lukemisesta, kirjoittaa Yle Uutisluokan Siiri Piirainen.

Nuorten lukuharrastus jakautuu yhä voimakkaammin Suomessa – osa koululaisista ahmii kirjoja, osaa lukeminen ahdistaa

Opettajan mukaan lukutaito ja lukeminen ovat avain yhdenvertaiseen osallistumiseen yhteiskunnassa.

Yhä useampi suomalainen harrastaa lukemista – luettujen kirjojen määrä on pienentynyt

Suomalaiset lukevat enemmän kuin 2000-luvun alussa. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan lukuharrastus on yleisempää naisilla. Miehet lukevat enimmäkseen miesten kirjoittamaa kirjallisuutta.

50 kirjan lukuhaasteet eivät haasta kaikkia – Himolukija Tiina Koskinen ahmi parhaana kirjavuonnaan 345 opusta

Todellinen lukutoukka kantaa kirjoja aina mukanaan ja osaa lukea kävellessään ilman, että törmää kehenkään.

Lastenkirjainstituutti palkittiin kirjamessuilla: ”Resurssit ovat pienet, mutta toiminta kauaskantoista ja vaikuttavaa”

Instituutti järjestää tapahtumia lapsille ja aikuisille, julkaisee Onnimanni-lehteä sekä ylläpitää omaa erikoiskirjastoa ja kuvituskokoelmaa.

Miehetkö muka eivät lue!

Toisin kuin väitin, miehetkin lukevat kirjoja.

Eduskunta sai lukupiirin karaoke- ja moottoripyöräkerhojen rinnalle – "On kiitelty, että vihdoinkin"

Kansanedustajilta periaatteessa hyvin innostuneen vastanoton saanut kirjapiiri kokoontui ensi kerran keskiviikkona 18.4. Monella oli kuitenkin työesteitä. Keskusteltavana oli Juha Hurmeen Finlandia-palkittu teos Niemi.

Kolmasluokkalaiset pyörittävät rapistunutta koulun kirjastoa Piikkiössä – "Hyvät asiat etenevät, kun oppilaat ovat itse niistä innostuneita"

Kirjastot ovat monissa kouluissa huonossa kunnossa. Maanlaajuinen Lukuklaani-hanke tukee lasten lukuharrastusta kehittämällä koulukirjastoja.

Onko kirja kertakäyttö- vai kestokulutustuote?

Kirjan lyhyt elinkaari huolestuttaa

Kirjastovaikuttajan unelma: Ei mitään lukutoukkaimagoa – kaikki saman katon alle

Rauha Maarnolla on kirjastojen tulevaisuudesta monta unelmaa, mutta kesän kirjavinkit hän antaa jo nyt.

Kuopion omista kirjastokasseista tuli pieni hitti – "Joensuusta on tultu varta vasten ostamaan"

Kuopion kirjastoissa lainaaminen on osaltaan helpottunut kun uudet kirjastokassit ovat olleet saatavilla yli kaksi viikkoa. Kasseilla tavoitellaan ainakin lapsiperheitä.

Lukutoukat joutuvat pian todistamaan ikänsä – omatoimikirjastoon esitetään ikärajaa

Pyhtään omatoimikirjastoon ehdotetaan 16 vuoden ikärajaa. Ikärajan asettamista jouduttiin harkitsemaan sen jälkeen kun lapset ja nuoret pistivät kirjaston tiloissa ranttaliksi henkilökunnan poistuttua.

Lukutoukat pääsevät syksylläkin sunnuntaina kirjastoon

Kokkolan pääkirjasto pitää syyskuusta lähtien ovensa auki sunnuntaisin. Myönteisten kokemusten ja palautteen perusteella aukiolokokeilua päätettiin jatkaa.

Jyväskylän kirjamessut hakee tiukempaa otetta - mukaan tulee myös suklaa?

Jyväskylässä viikonvaihteessa järjestetty kirjamessut-tapahtuma hakee jatkossa kilpailuvalttia selkeämmästä profiilista. Jo tänä vuonna haluttiin tietoisesti painottaa tietokirjallisuutta ja ajankohtaisina teemoina politiikkaa ja turvallisuuta. Nyt pohditaan sitä, pitäisikö messuillla keskittyä tietokirjallisuuteen.

Blogit ja sarjikset korvaavat usealle nuorelle kirjan

Kovakantiset kirjat eivät ole kadonneet lasten ja nuorten käsistä. Osa heistä suorastaan ahmii kokonaisia kirjasarjoja, mutta kasvava joukko nuoria lukee enemmänkin lyhyempiä tekstejä, kuten blogeja ja sarjakuvia.

Lapin nuorilla lukutoukilla kirja pysyy käsissä

Nykypäivän peruskoululaiset ovat valistuneempia lukijoita kuin isänsä ja äitinsä. Lukuintoa Lapissa -projektipäällikkö Tuija Jerndahl on selvittänyt nuorten lukutottumuksia Lapissa.

Koukuttava kirja on meno- ja paluumatka mielikuvitukseen

Kesällä voi rentoutua rannalla, terassilla tai vaikkapa mökkilaiturilla hyvän kirjan seurassa. Monet kirjastot ovat kesäisinkin avoinna, koska innokkaita kesän lukutoukkia riittää.

Massiivinen järjestelmäpäivitys sulkee pääkaupunkiseudun kirjastot

HelMet-kirjastojen lainausjärjestelmä päivitetään uuteen alkuviikon aikana. Tavoitteena on saada kirjastoista tehokkaampia. Lukutoukalle uudistus ei kuitenkaan päällisin puolin tule näkymään.

Arkisista tilanteista runoteokseksi

Markku Kokkolan esikoisteoksessa punaisena lankana on äijyys, mutta tekijä toivoo hempeilemättä arkea kuvaavien runojen puhuttelevan myös naisia.

Hajamieliset lukutoukat kartuttavat kirjastojen kassaa

Kirjastolainojen myöhästymismaksut ovat merkittävä tulonlähde kirjastoille. Porin kaupunginkirjasto peri myöhästymismaksuja viime vuonna noin 50 000 euroa.

Nuorten mielestä kirja on hupi, eikä terapialelu

Nuoret lukutoukat arvostavat jännitystä, hyviä käänteitä ja epämääräisiä loppuja

Mikkelin pääkirjasto sulki ovensa kesäksi

Lukutoukkia palvelee Mikkelissä läpi kesän ainoastaan Lähemäen kirjasto. Rantakylän kirjaston muutto ja pääkirjaston remontti sattuivat samaan aikaan vahingossa.

Kirjailija on ammatti siinä missä muutkin

Lasten ja nuorten kirjailijat ovat kiertäneet kouluissa kertomassa työstään. Monen nuoren aika kuluu mieluummin tietokoneen kuin kirjan äärellä, mutta kirjailijat itse uskovat, että perinteinen nidekin pitää pintansa.

Lukevat miehet halutaan ulos kaapista

Lukutoukka, kirjaurpo, mammanpoika, vissysukkapoika. Näillä nimillä kutsutaan julkisesti kirjan avaavaa miestä, ainakin jos Helsingin kaupunginkirjastoa on uskominen. Mieslukijoiden asian edistämiseksi on nyt perustettu yhteisö nimeltä JAMIT - Julkisesti Avoimet Mieslukijat.

Pohjoiskarjalaiset ovat lukutoukkia

Pohjoiskarjalaiset ovat Itä-Suomen innokkaimpia kirjojen lainaajia. Jokainen pohjoiskarjalainen lainasi viime vuonna kirjastoista keskimäärin 21,4 kirjaa. Määrä on useita niteitä enemmän kuin naapurimaakunnissa.

Karjaloiden lapset piirsivät älykkyyden

Älykkyys on lasten mielestä sukupuolineutraali ominaisuus. Tämä selviää petroskoilaisille ja joensuulaisille lapsille tehdystä tutkimuksesta. Itä-Suomen yliopiston ja Petroskoin Pedagogisen Akatemian yhteistutkimuksessa 11-12-vuotiaita koululaisia pyydettiin piirtämään älykäs ja tavallinen oppilas.

Pietarsaaren kirjasto vaalii kahta kieltä

Pietarsaaren 110-vuotias kaupunginkirjasto pitää tiukasti kiinni kaksikielisyydestä. Kirjailijasuosikit syntyvät median nosteella, mutta viime vuosina lainausmäärien kasvu on taittunut. Aikakauslehtivalikoimiaan kirjasto on joutunut karsimaan ankaralla kädellä.

Vanhan kirjallisuuden päivillä uskollinen yleisö

Vammalan Vanhan kirjallisuuden päivien kävijät ovat tapahtuman uskollisia ystäviä. Viime kesän kirjapäivillä tehdyn kyselyn mukaan yli puolet osallistujista oli ollut mukana enemmän kuin viisi kertaa.

Hämeenkyrö haastaa pirkanmaalaiset talkoisiin

Hämeenkyrön kunnanvaltuutetut ovat lähteneet yhteiskuntatalkoisiin. Toiminta alkoi valtuustokirpputorista. Vapaaehtoistyö on laajentunut mm. sosiaali- ja terveyspuolelle laitosvierailuihin sekä teknisen toimen siivous- ja kunnostustalkoisiin.

Napero-Finlandian voittaja on vaasalainen Samu Peltomäki

Lapsille suunnatun kirjoituskilpailun voitto irtosi seikkailusadulla pojasta ja puhuvasta sudesta. Kilpailijoita oli tuhatkunta.

Kaarinalaiset lapset lukutalkoissa

Kaarinalaiset lapset ahmivat kesän aikana kirjallisuutta lähes 150 000 sivun verran. Kaarinan kaupunginkirjasto järjesti ala-asteikäisille lapsille Jäätelökesä 2009 -lukukilpailun. Kilpaan osallistui kaikkiaan yli sata lasta.

Sota ja rakkaus houkuttelevat lukutoukkia Sastamalaan

Kirjakansa kokoontuu jälleen Sastamalassa, missä alkavat tänään Vanhan kirjallisuuden päivät. Tänä vuonna festivaaleilla muistellaan sotia ja rakkautta, jotka historian kohtaloissa monesti liittyvät toisiinsa.