Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuulimyllyjä ja öljysatama lumisessa maisemassa.

Kaidin hanke Kemin biojalostamosta on päättynyt – yhtiö ei täydennä ympäristö- ja vesitalouslupaansa

Kaidia pyydettiin tarkistamaan kaikki hakemusasiakirjat ja huomioimaan Vaasan hallinto-oikeuden perustelut luvan kumoamiselle sekä asian vireilletulon jälkeen muuttunut ympäristölainsäädäntö.

Kaksi poliisia työvaatteissa.

Lapin poliisilla oli kiireitä viikonloppuna, Vaaran sahalla Tervolassa savusi

Rovaniemellä sattui useita pahoinpitelyitä ja häiriökäyttäytyminen työllisti poliisia lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Nainen menossa Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalaan marraskuussa 2021

Lapin aluehallitus: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alijäämän kattaminen jäsenkuntien vastuulla – jätti Keminmaan oikaisuvaatimuksen tutkimatta

Aluehallitus päätti myös, ettei Keminmaan laskusta lähettämä reklamaatio anna aihetta luopua sairaanhoitopiirin yhtymävaltuuston päättämästä laskutuksesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tasavallan presidentti Niinistö vierailee Rovaniemellä helmikuussa

Presidentti Sauli Niinistö matkaa Rovaniemelle yhdessä Suomen vierailulla olevan Kanadan kenraalikuvernöörin Mary Simonin kanssa.

Kuvataiteilija Paula Suominen ateljeessaan.

Posion liikenneympyrää koristaa kesällä jättimäinen, mosaiikkipaloista koottu vesimolekyyli

Posion kunta järjesti kiertoliittymään tulevasta taideteoksesta avoimen kilpailun. Voittajaksi valittiin paikkakuntalaisen kuvataiteilijan Paula Suomisen teos H2O.

Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan rakennustyömaa helmikuussa 2022

Kemin uudelle sellutehtaalle Tukesin kemikaaliturvallisuuslupa – kemikaalien suuronnettomuusriskeihin on varauduttu riittävästi

Metsä Fibren uusi tehdas tuottaa havusellua, lehtipuusellua, raakamäntyöljyä ja tärpättiä sekä sähköä, höyryä ja kaukolämpöä. Lisäksi se tekee muita kemikaaleja tehtaan omaan käyttöön.

Nuoret soittavat tanssiville ikäihmisille Kemin Tervahallilla. Kuva otettu ylhäältä hallin katsomosta.

Kemi laittaa 850 000 euroa Bilteman tonttijärjestelyihin – tontin myyntihinta on 250 000 euroa

Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen mukaan kaupunki saa uudesta kiinteistöstä kiinteistöverotuottoa useita kymmeniätuhansia euroja vuodessa.

Rovaniemen hovioikeus kyltti

Hovioikeus lievensi Lapin pelastuslaitokselta yli 260 000 euroa kavaltaneen ex-työntekijän vankeusrangaistusta

Talouspäällikkö siirsi kuuden vuoden aikana omalle tililleen Lapin pelastuslaitoksen rahoja väärentämällä laskuja. Hän perusteli tekoaan työuupumuksella ja katkeruudella työnantajaa kohtaan.

Hirviä kulkee metsässä Inarissa.

Hirvikannan lentolaskennat ovat alkaneet Lapissa – maanantaina Salla, tiistaina Meri-Lappi

Luonnonvarakeskus tekee hirvien lentolaskentoja Lounais-, Etelä- ja Itä-Lapissa. Laskennat pyritään päättämään helmikuun loppuun mennessä.

Sodankylän kunnantalo edestäpäin kuvattuna, talon seinässä on kunnan vaakuna.

Lapin liitto käynnistää kultakaivoksen kaavoituksen Sodankylässä – toteutuessaan kaivos työllistäisi suoraan satoja henkilöitä

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) arvioi, että kaavoituksen keskiöön nousevat elinkeinojen yhteensovittaminen ja ympäristöllinen kestävyys.

Johanna Virsunen ja Olli Halttu harjoittelevat menuteatterin esitystä. Näyttelijät hymyilevät toisilleen.

Kemiin nousee lakkautetun kaupunginteatterin raunioille teatteri, jonka ensimmäiset esitykset ovat helmikuussa – vaikka oma katsomo puuttuu

Uusi yhdistyspohjainen teatteri aloittaa esityksensä menuteatterilla, jossa katsojat saavat tilata listalta kiinnostavimmat näytelmäannokset. Lavalla ovat kaikki Kemin teatterin neljä näyttelijää.

Utsjoen kirkon uusi alttarin polvistumispenkin päällinen on otettu käyttöön jouluna 2022.

Kylmä penkki sai pehmikkeen – Utsjoella ommeltiin kirkkoon tekstiilejä saamen väreissä

Tekstiilejä ommeltiin kirkon penkeille ja alttarin polvistumispenkille. Tekijöitä oli mukana parikymmentä.

Ruskea hevonen on päitsistään kiinni metallisen kehikon sisällä. Suun ympärillä on metallinen pyöreä kehä ja suussa metalliset pidikkeet, jotka pitävät suuta auki. Otsalamppuun ja kuulosuojaimiin sonnustautunut nainen tähystää suuhun kirkkaalla valolla.

Kun hevonen sairastuu Lapissa, apu on usein kaukana, mutta Tornion uusi eläinklinikka helpottaa tilannetta lähialueella

Yksityisiä eläinlääkäriasemia on Lapissa vähemmän muuhun maahan verrattuna. Rovaniemellä toimii Lapin ainoa hevosklinikka ja Tornioon tulee alueen ensimmäinen liikkuva klinikka.

Kuvassa näkyy aitojen ympäröimä konsulaattirakennus.

Ulkoministeriö sulkee toimipisteen Murmanskissa

Ulkoministeriön arvion mukaan Suomella ei ole toistaiseksi tarvetta ylläpitää toimipistettä Murmanskissa, sillä toimipisteen ydintehtävät ovat merkittävästi vähentyneet.

Kuvassa tielle poikittain kääntynyt rekka

Kemi-Tornion moottoritiellä raskaan kaluston liikenneonnettomuus

Tilanne on ohi onnettomuuspaikalla. Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuuden syynä oli liukas tie ja huono ajokeli. Ajokelivaroitus on voimassa koko Lapissa. Katso video onnettomuusalueen raivaustöistä.

Sairaanhoitaja laittamassa valvontamonitoria päälle, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Potilastietojärjestelmässä oli ongelmia Meri-Lapissa – viat on saatu korjatuksi

Keskiviikkona aamulla potilastietojärjestelmän vika hidasti merkittävästi Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion terveysasemien toimintaa, kuten ajanvarausta.

Paloautoja talvisessa maastossa.

Onnettomuuksissa kuolleiden ja vakavasti loukkaantuneiden määrä laski Lapissa – pelastuslaitoksen tehtävissä hieman kasvua viime vuonna

Lapin pelastuslaitoksen tehtävien määrä kasvoi viime vuonna neljällä prosentilla edellisestä vuodesta. Liikenneonnettomuuksien määrä kuitenkin väheni.

Kemin kulttuurikeskuksen sisäänkäynti. Rakennuksen edustalla on hiukan lunta. Aurinko paistaa.

Kemi laatii kulttuuristrategian vuosien tauon jälkeen – myös kuntalaisia ja kulttuuritoimijoita luvataan kuunnella

Syksyllä tehty aloite on nytkäyttämässä strategian tekemisen alkuun. Tavoitteena on saada tulevien vuosien toimintaa viitoittava työ valmiiksi tänä vuonna.

Havainnekuvassa näkyy Tornion meren rannalle suunniteltu teollisuusalue.

Tornio on saanut 118 000 euron avustuksen vihreään siirtymään – uuden teollisuuspuiston ykköstuote olisi vety

Tornio on saanut merkittävän potin vihreään siirtymään tarkoitetusta EU:n elpymisrahastosta. Avustuksella Tornio valmistelee teollisuuspuiston asemakaavaa Outokummun terästehtaan viereen.

Etualalla siniseen toppatakkiin ja pipoon pukeutunut nainen Noora Barria. Hänen taustallaan näkyy luminen labyrintti ja valkoisia isoja rakennuksia.

Kemin Lumilinnan talvipuiston avaaminen myöhästyy leudon sään vuoksi – avataan perjantaina

Kemin talvipuiston oli määrä avautua maanantaina, mutta viime päivien leuto ilma ja vesisateet keskeyttivät Kemin talvipuiston rakennustyöt.

Ilmakuva Tornio-Haaparannan rajasta.

Tornio tukee tapahtumia uudella avustuksella tänä vuonna – rahaa on jaossa 30 000 euroa

Tornion kaupunki on päättänyt pilotoida uuden tapahtumien avustusmuodon. Kaupungilla on haussa omintakeisia ja ”meän henkeen” istuvia tapahtumia, joilla on vaikutuksia aluetalouteen.

Matkailijoita saapumassa Rovaniemelle lentoaseman ovesta.

Lapin lentoasemilla tehtiin uusi matkustajaennätys joulukuussa – viidellä kentällä 365 000 matkustajaa

Lapin lentoasemista eniten lentomatkustajien määrä kasvoi joulukuussa Rovaniemellä, jossa matkustajia oli 40 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Jäädytyskone huoltaa Lappi-areenan harjoituskaukalon jäätä.

Jäähalleista löytyy huikeita säästökohteita – Rovaniemellä lähti LED-lampuilla sähkönkulutuksesta 400 000 kilowattituntia vuodessa

Rovaniemellä Lappi-Areena on tehnyt yhteistyötä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa energian säästämiseksi. Säästöpotentiaalia on löytynyt huomattavat määrät.

Natalia Kuikka pallottelemassa Pajarinrannan päiväkotilaisten kanssa.

Kemi muisti historiaa tehnyttä jalkapalloilija Natalia Kuikkaa: ”Olen ihminen, joka tykkää mennä kotisohvalle katsomaan elokuvaa”

Natalia Kuikka on valittu Suomessa vuoden jalkapalloilijaksi ensimmäisenä naisena. Se näyttää, että miehet eivät ole ainoita huippu-urheilijoita ja me naisetkin teemme kovaa duunia, Kuikka sanoo.

Laskettelijoita Kallin hiihtokeskuksessa.

Keminmaan kunnanhallitus kumosi päätöksensä Kallinkankaan hiihtokeskuksen yhteistyösopimuksesta – markkinaperusteinen vuokrataso selvitetään

Keminmaa on rakennuttanut Kallille puolen miljoonan euron kahvilarakennuksen, josta viime syksynä tehdyn sopimuksen mukaan yrittäjä olisi alkanut maksaa vuokraa vain 2 500 euroa vuodessa.

Ylitornion terveyskeskus

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti lintutornien hintaa 50 000 eurolla Ylitorniolla

Ylitorniolla vesilaitoksen investoinnit eivät toteutuneet viime vuonna täysimääräisenä, joten niistä voidaan siirtää rahoitusta lintutorneille.

Etualalla siniseen toppatakkiin ja pipoon pukeutunut nainen Noora Barria. Hänen taustallaan näkyy luminen labyrintti ja valkoisia isoja rakennuksia.

Kemin ympärivuotisen lumilinnan yhteyteen rakennetaan lumilabyrintti, tuubimäki ja curling-rata – talvipuisto on avoin kaikille

Kemin talvipuisto avataan maanantaina ja se on kaikille maksuton. Katettua lumilinnaa ei rakenneta tänä vuonna.

Ilmakuva Kemin sisäsatamasta helmikuussa 2022

Kemi jatkaa osallistavaa budjetointia – kaupunkilaiset päättävät tänä vuonna 30 000 eurosta

Kemi ehdottaa osallistavan budjetoinnin teemaksi kaupunkikeskustan viihtyisyyden ja vetovoiman kehittämistä. Kävelykadulle on kuitenkin jo olemassa oma määräraha.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan professori Satu Miettinen

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta sai 350 000 euron rahoituksen palvelukonseptien kehittämiseen

Kaksivuotisessa hankkeessa tutkitaan, testataan ja kehitetään luovien alojen osaamista hyödyntäviä digitaalisia palvelukonsepteja yhdessä yritysten kanssa.

Simon Sarvisuolle valmistumassa olevan tuulivoimapuiston tuulimyllyjä maaliskuussa 2022

Simossa valmistellaan 11 miljoonan euron koulun rakentamista – talouden kestävyys vaatii kuitenkin tarkempia laskelmia

Simon kunnanhallitus esittää, että talousarvion suunnitelmavuosiin lisätään 11 miljoonaa euroa. Suunnitelmissa oleva yhtenäiskoulu kattaisi alakoulun, yläkoulun ja lukion.

Kaakamojoen silta Torniossa.  Joki on jäässä ja maisema luminen. Taustalla näkyy omakotitaloja.

Tornion Kaakamojoen sillan remontti alkaa – helmikuusta alkaen liikenne ohjataan kiertotielle

Kaakamojoen sillan kansi uusitaan ja sillan maa- ja välituet korjataan. Perusparannus valmistuu kesäkuun loppuun mennessä.

Etualalla puista aitaa, ja heikoista jäistä varottava kyltti. Taustalla Jätkänkynttilä-silta.

Kemijoen jäätilanne on paikoin poikkeuksellisen epävarma – jokiyhtiö on lisännyt veden juoksutusta sähköntarpeen vuoksi

Jos Suomea uhkaa sähköpula, Kemijoen pääuoman voimalaitosaltaiden pinnankorkeus voi laskea tavanomaista alhaisemmaksi. Tämä voi nostaa vettä jään päälle ja etenkin ranta-alueille.

Matkailuautoja Best Caravan Oy Pirkkalan myymälän pihalla.

Suomen suurin matkailuautojen myyjä Best Caravan on laajentunut Ruotsiin

Best Caravanin toimitusjohtaja Lasse Sorvari kertoo, että yhtiö on pikkuhiljaa siirtänyt kalustoa Haaparannalle ja toimitiloja rakennetaan yhä. Kauppa on kuitenkin käynnistynyt jo joulukuun puolella.

Nainen menossa Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalaan marraskuussa 2021

Tornio ja Keminmaa ovat reklamoineet sairaanhoitopiirin laskusta – eivät aio vieläkään maksaa käyttämiään erikoissairaanhoidon palveluita kokonaan

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on laskuttanut omistajakuntia sairaanhoitopiirin alijäämistä. Lasku perustuu siihen, kuinka paljon kunnat ovat käyttäneet erikoissairaanhoidon palveluita.

Ilmatieteen laitoksen ilman laadun mittausasema Rovaniemellä.

Ilmanlaatu huononi Rovaniemellä alkuviikosta jopa välttäväksi

Rovaniemellä aloitettu ilmanlaadun mittaus paljastaa, että ilmanlaatu on joinakin päivinä ollut tyydyttävä ja käynyt jopa välttävän puolella. Päästöissä voi näkyä talviturismin dieselbussien osuus.

Lompakosta pilkottaa 10 euron seteli ja kelakortti

Lappilaisille maksettiin yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksia noin miljoona euroa vuonna 2021 – nyt korvauksen saa todella harvoin

Vuodenvaihteen jälkeen korvattavia lääkärikäyntejä tuetaan kahdeksalla eurolla per käynti. Aiemmin esimerkiksi lääkärikäynneistä korvattiin 10-15 prosenttia, eli keskimäärin 27 euroa tunnista.

Juna lähdössä Kemin rautatieasemalta kohti Rovaniemeä.

VR lisäsi yöjunavuoroja Lappiin talvilomasesongiksi: ”Lappi on tänäkin vuonna selkeä suosikki”

VR lisää yhteensä neljä viikoittaista junavuoroa helmi-huhtikuussa Helsingin ja Kolarin sekä Helsingin ja Rovaniemen välille.

Tyttö peittää käsillään kasvonsa

Itsemurhaa yrittäneiden tukea lisätään Lapissa – ITRO-hanke laajenee Meri-Lapista pohjoiseen

Meri-Lapissa on hankkeen aikana on koulutettu jo lähes 730 ammattilaista itsemurhavaaran tunnistamiseen ja puheeksiottoon.

Iida Laihon sormet näppäimistöllä.

Korkeakoulujen kevään ensimmäinen yhteishaku alkaa – Lapissa voi hakea muun muassa englanninkieliseen tradenomi- ja restonomikoulutukseen

Haettavana ovat opiskelupaikat ensi syksynä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin.

Lammas, jonka korvissa on vihreät merkit.

Paimenviikkohaku tulee taas – ensi kesän uusi kohde on Pielpajärven erämaakirkko Inarissa

Paimen huolehtii paikasta riippuen joko lampaista, lehmistä tai hevosista.

Paloauto kerrostalon vieressä.

Kemissä ruoka kärysi kerrostaloasunnossa

Pelastuslaitos tarkasti tilanteen ja tuuletti huoneistossa.

Sädehoito-osaston kyltti sairaalassa

Lappilaiset kuolevat eniten verenkiertoelinten sairauksiin ja syöpiin

Koronavirus kirjattiin vuonna 2021 peruskuolemansyyksi kymmenelle lappilaiselle.

Palolaitoksen kaksi autoa sisällä hallissa, niiden välissä kahdet palomiehen varusteet valmiina hälytystä varten.

Turistit aiheuttavat sesonkina usein valtaosan Lapin pelastuslaitoksen hälytyksistä – ”Pitää vain yrittää sinnitellä”

Vaikka matkailu teettää töitä, pelastustoimen rahoitus lasketaan vakinaisesti asuvan väestön mukaan. Lapin pelastuslaitoksella ollaan silti valmiita uuteen hyvinvointialueeseen.

Haaparantalainen Janita Maunu ja hänen vastasyntynyt poikavauvansa.

Ruotsissa asuva Janita Maunu synnytti Suomessa: ”On iso asia, että pääsee näin lähelle synnyttämään ja saa suomenkielistä apua”

Lapin kahdessa keskussairaalassa syntyi viime vuonna yhteensä 1 300 vauvaa. Molemmissa jäädään tuhannen synnyttäjän vähimmäismäärästä. Ruotsin synnyttäjistä ei yksin ole apua rajan saavuttamiseen.

Ilmakuva Kemin keskustasta helmikuussa 2022

Kemin uusi vastaanottokeskus avataan tänään – ensimmäiset asukkaat saapuvat parin viikon sisällä

Lapissa toimii nyt yhteensä viisi vastaanottokeskusta ja yksi yksityismajoittujien palvelupiste.

Uusi psykiatrinen sairaala valmistumassa joulukuussa 2022. Ilmakuva.

Lapissa siirryttiin hyvinvointialueeseen ilman dramatiikkaa – moni muutos toteutuu vasta tulevaisuudessa

Lähipalveluiden toteuttamistapoja pohditaan parhaillaan laadittavassa strategiassa. Kevään aikana mietitään muun muassa, mitä lähipalveluita voitaisiin toteuttaa digitaalisesti.

Poliisin hihamerkki

Lapin poliisilla kiireinen uusivuosi: Torniossa nuoret räjäyttelivät ilotulitteita liikekiinteistössä – Kemissä ammuttiin rakennuksia kohti

Poliisilla riitti vuodenvaihteessa kiirettä muun muassa pahoinpitelyjen ja rattijuopumusten kanssa. Sen piti puuttua myös ilotulittamiseen.

Ilotulitteita taivaalla.

Ilotulituksen ammattilainen seuraa maailman trendejä, mutta turvallisuudesta ei tingitä – kova myrskytuuli on pahin vihollinen

Suomen Ilotulitus Oy toteuttaa viikonlopun aikana lähes 100 ilotulitusnäytöstä. Uusia ilotulitetrendejä on seurattava, mutta kaikkia perinteisiä ilotulitteita ei saa unohtaa.

Paloautoja talvisessa maastossa.

Lato tuhoutui tulipalossa Tervolassa

Pelastuslaitos sammutti tulipalon, jonka syttymisestä ei ole tietoa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle