Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Riikka Purra puhuu.

Purra: Hyvä kun vihdoinkin rajoitetaan venäläisten turistiviisumeja

Puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) ihmettelee, miten Suomi pystyy nyt rajoittamaan turistiviisumien käyttöä, kun kuukausien ajan sen on kerrottu olevan oikeudellisesti mahdotonta.

Vanhus lukee lehteä.

Hoitajien työtaistelu toi vaikeuksia Tornion kotihoidolle – kaupunki toivoo omaisten pitävän nyt tiiviisti yhteyttä vanhukseen

Kaupungin mukaan sosiaali- ja terveydenhoito ei pysty toimimaan hoitajien työtaistelun aikana normaalitasolla.

Nuorten bändi soittaa ja ihmiset tanssivat monikulttuurisessa Maailma tuli kaupunkiin -tapahtumassa Kemin kulttuurikeskuskessa.

Kemissä toimivan monikulttuurikeskuksen rahoituksesta neuvotellaan – tavoitteena on siirtää rahoitus Kemiltä Lapin hyvinvointialueelle

Toivola-Luotolan Setlementin monikulttuurikeskus Mikseri edistää maahanmuuttajien kotoutumista Meri-Lapin alueella. Keskus tarjoaa matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluja.

Kemin seudun Osuuspankin logo

Pohjoiseen syntyy uusi suurpankki – isojen matkailuhankkeiden rahoitus helpottuu

Oulun, Pohjolan ja Tornion Osuuspankit yhdistyvät Pohjolan Osuuspankiksi. Kemin Seudun Osuuspankin edustajisto päätti jäädä pois uudesta suurpankista äänin 14–9.

Kolmen kimppa -komedian kohtaus: nainen ja mies istuvat sohvalla, mies hymyilee. Sohvan takana on mies, joka irvistää.

“Ei kolmen kimppa ikinä toimi” – vai toimiiko se sittenkin Kemin kaupunginteatterin viimeisessä näytelmässä?

Kemin kaupunginteatterin 75-vuotisen toiminnan viimeinen ensi-ilta tuo näyttämölle komedian.

Kemin Seudun Osuuspankin nostoautomaatti ja ulkoseinä

Pohjoiseen leivotaan paikallisten osuuspankkien suurfuusiota – päätös tullee torstai-illan aikana

Kolme lappilaista osuuspankkia ja Oulun Osuuspankki päättävät mahdollisesta yhdistymisestä torstaina. Uusi pankki olisi Suomen toiseksi suurin osuuspankki ja sillä olisi yhteensä 22 konttoria.

Mauri-myrskyn tuhoja Lapissa 1982.

Tasan 40 vuotta sitten Lapin yllätti raju myrsky, joka pinosi veneet koulun pihalle ja riepotteli Merja Peltoniemeä: "Et sinä siitä nouse"

Mauri-myrskyssä 22. syyskuuta 1982 tuuli puhalsi kovimmillaan jopa 40 metriä sekunnissa. Kemin historiallisessa museossa avataan vuosipäivänä näyttely tuhoisasta myrskystä.

Vastasyntynyt poikavauva nukkuu peittojen sisällä sairaalassa.

Hyvinvointialue hakee Lapin synnytyksiin poikkeuslupia selvitysten jälkeen

Lapin hyvinvointialue pyytää sairaanhoitopiireiltä selvitykset synnytystoiminnan jatkamisesta. Hyvinvointialueen hallitus päättää uusien lupien hakemisesta, kun se on saanut selvitykset.

Pieni tyttö, Enni Herajärvi, istuu ulkoiluhaalarissaan ohjaamassa polkutraktoria. Taustalla oikea traktori ja MTK-Tornion puheenjohtaja Anne-Mari Söderström.

Tornion päiväkodit saivat polkutraktorit ja pääsivät tutustumaan oikeaan traktoriin – MTK haluaa tuoda maataloutta lähemmäksi lapsia

MTK:n tempauksella halutaan tuoda maataloutta – ja vaikkapa maidon alkuperää – jo pienten lasten tietoon. Edes Tornion kaltaisessa perinteisessä maatalouspitäjässä maatalous ei ole kaikille tuttua.

Nainen kävelee Kemin kirjastoon.

Kirjastot näivettyvät ympäri maata – Kemissä tilanne on niin paha, ettei kaupunginkirjasto pysty enää hoitamaan laissa määrättyjä tehtäviä

Aluehallintoviraston selvityksen mukaan kirjastojen henkilökunnan määrä on vähentynyt viime vuosina koko maassa.

Keskiyön auringossa kylpevä maisema Ylitornion Aavasaksanvaaralta etelään katsottuna, keskellä Tornionjoki.

Tornionjokilaaksossa alkaa Euroopan suurin vesistön ennallistaminen – seitsemän vuoden aikana vapautetaan 3 000 km kalojen vaellusreittejä

Tornionjoen valuma-alueen luonnontilaisuuden kohentuminen myös lieventää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kuten tulvavaaraa. Myös luontomatkailun ja kalastuksen edellytysten uskotaan paranevan.

Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalan aulassa on hiljaista marraskuisena perjantai-aamupäivänä

Tornio ei hyväksy sairaanhoitopiirin alijäämien kattamista tasapuolisesti – perustelee sillä, että Kemi on hyötynyt sairaalan sijainnista

Simo, Tervola ja Ylitornio ovat yhtyneet Kemin näkemykseen siitä, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alijäämä tulisi kattaa tasapuolisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi istuu Eduskuntatalon edessä.

Kaikki lappilaiset kansanedustajat äänestivät potilasturvallisuuslaista – vasemmistoliiton Mustajärvi äänesti hallitusta vastaan

51 kansanedustajaa oli poissa potilasturvallisuuslain äänestyksestä. Markus Mustajärvi on aiemmin erotettu vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä hänen vastustettuaan hallituksen esitystä.

Läheltä-juttuihin tarkoitettu grafiikka

Kemissä jäi kiinni useita päihdekuskeja

Poliisi sai muun muassa lauantai-iltana hätäkeskuksen kautta ilmoituksen henkilöautosta, joka ajaa epävakaasti ja hätävilkut päällä.

Kemin Metsä Groupin sellutehtaat ja tehdastyömaa kaukaisuudessa.

Metsä Groupin Kemin tehtaiden vuosihuoltoseisokki voi ruuhkauttaa liikennettä etenkin aamuisin

Ruuhkiin kannattaa tällä viikolla varautua Tehdastien ja Pajusaarentien risteysalueella.

Metsää Inarissa.

Ekologinen kompensaatio on uusi keino luontokadon hidastamiseen – laki ei siihen pakota, mutta pankki voi pian velvoittaakin

Viranomaisten valvoma kompensaatiorekisteri pitäisi huolen siitä, ettei luontohaittojen hyvitys mene yritysten viherpesuksi ilman todellisia hyötyjä.

Mustaan takkiin pukeutunut nuori nainen, Eija Meriläinen, seisoo valkoisen kerrostalon edessä.

Eija Meriläinen tutkii Suomessa ja Ruotsissa tehdasmuutosten vaikutusta arkeen: "Asiat ovat vähän erilaisia etelässä kuin pohjoisessa"

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää millaisia konkreettisia vaikutuksia teollisuuden isoilla muutoksilla on ihmisten arkeen.

Poliisin logo poliisiauton kyljessä.

Rattijuopon matka pysähtyi kiviseen kukkalaatikkoon Torniossa

Kukkalaatikkoon törmännyt nuori nainen puhalsi alkometriin yli törkeän rattijuopumuksen lukemat. 

Greenpeacen aktivisteja nosturissa.

Greenpeacen aktivistien mielenilmaus Torniossa Röyttän satamassa päättyi

Ympäristöjärjestö kritisoi mielenilmauksellaan energiayhtiö Gasumia ja Suomen hallitusta venäläisen fossiilisen energian tuonnista Suomeen. Gasumin mukaan yhtiö toimii rajoitusten ja sitovan sopimuksen mukaisesti.

Kemin kaupungin ranta ja venesatama ilmasta kuvattuna.

Kemiin suunnitellaan tekosaaria – kohta koko kaupungin läpi voi kulkea merenrantareittiä pitkin

Uusi rantaraitti valmistuu vielä ennen talvea. Perämerelle sijoittuvat tekosaaret on suunnitelmissa rakentaa myöhemmin ja niistä on tarkoitus tehdä kaupunkilaisille viihtyisiä paikkoja.

Tornion ortodoksinen kirkko.

Barentsin alueen kirkot ovat perustaneet yhteistyöverkoston ilman Venäjää

Verkoston jäseniä ovat Norjan, Ruotsin ja Suomen luterilaisten kirkkojen pohjoisimmat hiippakunnat sekä Oulun ortodoksinen hiippakunta.

Vetyauto

Tuore selvitys: Meri-Lapissa on hyvät mahdollisuudet edistää vetytaloutta

Kemin Digipoliksen tilaaman selvityksen mukaan Meri-Lapissa on merkittävää potentiaalia vetytaloudelle.

Vauva makaa kehdossa ja näyttää uniselta.

Tervolan vauvarahaa ollaan nostamassa merkittävästi – viidessä vuodessa voisi saada 6 000 euroa

Tällä hetkellä Tervola maksaa 500 euron suuruisen vauvarahan, jonka kustannukset kunnalle ovat 10 000 euron luokkaa vuodessa. Korotettu vauvaraha maksaisi kunnalle enimmillään 150 000 euroa vuodessa.

Rovaniemen kirkko kesäpäivänä, aurinko paistaa kirkontornin takaa

Seurakuntavaalien ehdokasmäärä on paikoin laskenut roimasti – varsinkin nuoria on vaikea saada mukaan

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt. Ennakkoäänestää voi 8.-12. marraskuuta ja varsinainen äänestyspäivä on 20. marraskuuta.

Kemin Metsä Groupin sellutehtaat ja tehdastyömaa kaukaisuudessa.

Metsä Groupin Kemin tehtaiden vuosihuoltoseisokki alkaa – alueella voi haista pahalle

Kemin tehtaiden vuosihuoltoseisokki kestää ensi viikon perjantaihin.

Puunosturi rakennusvaiheessa ja sen ympärillä vielä normaaleja nostureita.

Suomeen rakennetaan kaksi poikkeuksellista puunosturia – itsenäisesti toimivat koneet pystyvät tekemään päätöksiä ja laskemaan puita

Nosturit korvaavat vanhat puunsiirrossa käytetyt dieselkäyttöiset työkoneet, joten esimerkiksi ilmastopäästöt ja tehtaalta kantautuvat meluhaitat vähenevät.

Rajasilta Tornionjoen yli Matarenkiin.

Pohjois-Ruotsin vaalitulos: Sairaalapuolue romahti, ruotsidemokraatit voittivat, sosiaalidemokraatit on kuitenkin suurin puolue

Kuntavaaleissa kirjoa on enemmän kuin alue- ja valtiopäivävaaleissa: esimerkiksi Övertorneån listoilta ruotsidemokraatit puuttuvat kokonaan.

Tietokonegrafiikalla tehty kuva Air Canadan ES-30 -sähkölentokoneesta

Ruotsalaisyhtiö julkisti 30-paikkaisen sähkölentokoneen – koneilla voisi hoitaa suuren osan Suomen sisäisestä lentoliikenteestä

Heart Aerospace aikoo saada 30-paikkaisen sähkölentokoneen kaupalliseen liikenteeseen vuonna 2028. Yhtiö rakentaa Göteborgiin uudet tutkimus- ja tuotantotilat.

Harmaasävyinen iso rakennus, jossa on vaaleanoransseja ja -keltaisia raitoja. Rakennuksesta kävelee ulos mies. Rakennuksen edustalla on parkkipaikka ja autoja.

Hoito paranee, kun yhteistyö tiivistyy – Länsi-Pohjan uusi psykiatriatalo palvelee kuuluisaa Keroputaan mallia

Henkilökunta on ollut mukana jo varhaisessa vaiheessa psykiatriatalon suunnittelussa. Tuloksena on tilat, jotka sopivat hoitoon hyvin ja joissa henkilökunta viihtyy.

Savonlinnan ja Kemin kaupungin edustajat vierailevat eduskunnassa ministeri Aki Lindénin luona. Kuvassa seisotaan kokoussalin pöydän ympärillä ja katsotaan kameraan.

Kemi ja Savonlinna ovat vedonneet jälleen kahden sairaalan puolesta – tavoitteena ympärivuorokautinen päivystys ja kustannusten kompensaatio

Kaupungit vaativat, että hyvinvointialueet on velvoitettava toistaiseksi ylläpitämään kaupungeissa ympärivuorokautinen päivystyssairaala, jossa leikkaustoiminta on mahdollista.

Lapin ammattikorkeakoulun Kemin toimipisteen pihassa on etäopiskelun vuoksi hiljaista

Yli 3500 hakijaa pyrki Lapin ammattikorkeakouluun syksyn yhteishaussa

Opiskelupaikan Lapin AMKista saa yksi seitsemästä hakijasta. Eniten kiinnostivat sosionomin, tradenomin ja metsätalousinsinöörin opinnot.

Stora Enson Kemin sellutehdas

Stora Enso on myynyt kaksi paperitehdasta, kaksi on edelleen myynnissä – Kemissä suljettiin tehdas ja myytiin paperikoneet muualle

Stora Enso on myynyt Ruotsissa sijaitsevan Nymöllan ja Saksassa sijaitsevan Maxaun paperitehtaan. Molemmissa tehtaissa ostajat aikovat jatkaa paperintuotantoa.

Lihaperunalaatikoita.

Lapin aluehallitus: Hyvinvointialueen aloittaessa kuntien on liityttävä perustettuun ateriapalveluyhtiöön tai yhtiöitettävä ruokapalvelunsa

Aluehallitus teki keskiviikon kokouksessaan myös yhden johtajavalinnan, suunnitteli taloutta ja antoi luvan tilata kahdeksan ambulanssia.

Barentsin hiippakunnat kokoontuivat Torniossa seminaarissa. Edessä lukee Oulun evankelis-luterilainen hiippakunnan piispa Jukka Kuusela.

"Ei olisi oikein, että Venäjä lamauttaisi muidenkin toiminnan" – Barentsin kirkot tiivistävät yhteistyötä nyt pohjoismaissa

Pohjoiset hiippakunnat ovat jäädyttäneet yhteistyön Venäjälle jo viime keväänä. Venäjän ortodoksisesta kirkosta itsestään riippuu, voidaanko siihen vielä joskus rakentaa luottamusta Barentsin alueella.

Kulttuuriministeri Petri Honkonen vierailulla Kemin kulttuurikeskuksessa.

Kulttuuriministeri vahvisti Kemissä: Uusi teatteriyhdistys voi saada valtionapua

Valtionosuuksien siirtyminen Kemin kaupungilta teatteriyhdistykselle on edellytys teatteritoiminnan jatkumiselle. Päätöstä asiasta odotetaan lähiviikkoina.

Kemin kaupunginteatterin näyttelijät Johanna Virsunen ja Satu Tala esittelevät värien maailmaa. Vieressä maalausteline, johon on vedetty monenvärisiä kaaria.

Teatteritoiminta myllätään uuteen uskoon Kemissä – remontilla alkaa jo olla kova kiire

Harjoituspaikkana toimiva Pankki pitäisi kiireesti remontoida, jotta myös esitykset olisivat siellä mahdollisia. Edes päätöstä remontin aloittamisesta ei ole vielä tehty, vaikka toiminnan muutos tapahtuu vuodenvaihteessa. 

Läheltä-juttuihin tarkoitettu grafiikka

Simossa syttyi palo omakotitalon pesuhuoneessa

Palo saatiin nopeasti hallintaan.

Läheltä-juttuihin tarkoitettu grafiikka

Tornioon kaavaillaan peräti 40-kerroksista monitoimitaloa matkailuvetonaulaksi

Visio pitää sisällään myös mahdollisuuden gondolihissiyhteyteen Haapa­ran­nan Cape East -alueelle.

Kuvayhdistelmässä Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien keskussairaalat

OYS:n teho-osaston lakolla voisi olla vaikutuksia myös Lappiin – ongelmaksi voisi tulla vaativamman hoidon tarve tai paikkojen loppuminen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on jättänyt käräjäoikeuteen hakemuksen hoitajalakon kieltämisestä Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolla.

Lapsi leikkimässä päiväkodissa.

Simon 5 000 euron vauvalahja on tuottanut tulosta – muuttoliike on tuonut uusia pikkukuntalaisia

Viiden tuhannen euron vauvarahan saamiseksi perheen on oltava kirjoilla Simon kunnassa viisi vuotta lapsen syntymästä eteenpäin. Vauvarahaa jaetaan tuhat euroa vuodessa, viiden vuoden ajan.

Kemin Länsi-Pohjan Keskussairaalan etuoven Länsi-Pohja -kyltti.

Mehiläinen Länsi-Pohjalle sertifikaatti laadunhallinnasta

ISO 9001 -sertifikaatin edellytykset on arvioinut Bureau Veritas Certification Finland.

Tornion McDonald's ulkoa.

Tornion uuden McDonald’sin suosio on jatkunut kiivaana – välillä sisätilat on jouduttu sulkemaan, koska työntekijöitä ei ole tarpeeksi

Avajaispäivänään Tornion uusi McDonald's rikkoi ketjun aiemman avajaispäivän myyntiennätyksen. Päivän aikana ravintolassa kävi noin 3 000 ruokailijaa.

TE-palvelut kyltti.

TE-palveluiden siirto kunnille: Meri-Lapissa valmistellaan kuuden kunnan työllisyysaluetta

TE-palvelut siirtyvät kunnille vuonna 2025. Käytännössä se tarkoittaa monien kuntien yhteistyöalueiden perustamista, koska järjestämisvastuun kriteerinä on 20 000 henkilön työvoimapohja.

Valkoisella paperilla on vesivärimaalaus, jossa näkyy valkoiseen korkeaan hattuun ja pitkään valkoiseen takkiin sonnustautunut mies. Kuvan vierellä lapsen käsi, jossa on vesivärisivellin.

Nuori yleisö löysi taiteen luo Torniossa – Aineen taidemuseon evakko mahdollisti uudet houkuttelevat keinot

Aineen taidemuseon taidekasvatus on noussut huimaan suosioon lasten parissa. Kauppakeskukseen viety näyttely puolestaan kiinnosti nuoria aikuisia.

Mikko Sipilän johtamalla syrjäisellä Värriön tutkimusasemalla tutkitaan useilla eri menetelmillä ilmastonmuutosta

Syrjäinen Värriön tutkimusasema on keskeinen paikka ilmakehätutkimuksessa – tutkija huomaa ilmastonmuutoksen havainnoissa ja ympäristössä

Värriön tutkimusasemalla näkyy selkeästi pohjoisen ilmastonmuutoksen merkit. Sallassa sijaitsevan tutkimusaseman ilmasto on nykyisin samanlainen kuin 300 kilometriä etelämpänä runsaat 40 vuotta sitten.

Vaalimainoksia Tukholmassa.

Sosiaalidemokraatit ja ruotsidemokraatit nousijoita Norrbottenissa – valta vaihtuu alueella ja myös muutamissa kunnissa

Neljä vuotta sitten Norrbottenin aluehallinnossa vallan kahmaisseen sairaanhoitopuolueen kannatus romahti. Se on menettämässä aluevaltuustossa jopa  yli 20 paikkaa. 

Rut Innala COOPin pihalla Haaparannalla.

Ruotsalaisia huolettaa vaalien alla kaksi asiaa, ja toinen niistä on tuttu suomalaisillekin

Sunnuntaina pidettävien vaalien äänestäjät etenkin Pohjois-Ruotsissa ovat tuskastuneet terveydenhoidon surkeaan tilanteeseen. Moni pelkää jäävänsä ilman sairaanhoitoa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin uusi psykiatriatalo ulkoa päin.

Länsi-Pohjan uusi psykiatriatalo otetaan käyttöön ensi viikolla, psykiatrinen hoito muuttaa Torniosta Kemiin

Psykiatriatalo korvaa kokonaan Tornion Keroputaan sairaalan. Psykiatriataloa on rakennettu Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen kaksi vuotta. Hanke pysyi 13 miljoonan euron budjetissaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle