Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapsi istuu selkä kameraan päin ikkunan ääressä katsoen ulos.

Ministeriö yrittää saada uudet ohjeet eroperheiden rahariitoihin – isät kaipaavat avuksi laskuria

Kahdessa kodissa asuvat ovat Kelan mukaan useimmiten hyvätuloisten ja koulutettujen vanhempien lapsia. Oikeusministeriö on saanut valmiiksi ehdotuksen ohjeista, joilla helpotettaisiin riitoja elatusavusta.

Ihmisiä Torikadulla Maarianhaminassa

Ahvenanmaasta julkaistiin oppikirja, samalla vietetään Ahvenanmaa–päivää

Kirja on osa 100-vuotisen Ahvenanmaan itsehallinnon huomioimista.

Valkampanjer med tält och banderoller i olika partifärger på Hagnäs torg.

Eduskuntavaaleissa ehdokas voi valita vaalipiirinsä vapaasti – äänestäjä päättää, onko kansanedustajan kotikunnalla merkitystä

Toisin kuin kunta- ja aluevaaleissa, eduskuntavaaleissa ehdokkuus ei edellytä asumista tietyssä vaalipiirissä.

Nuija pöydällä hämärässä valaistuksessa.

Hausjärvi mukaan korruption vastaiseen kampanjaan – haastaa myös muun Kanta-Hämeen mukaan

Oikeusministeriön koordinoiman kampanjan tavoitteena on lisätä tietoutta korruptiosta ja korruption torjunnasta.

Potilas makaa vuoteella. Potilaan jalkojen välistä löytyy laatikko missä on leikkaukseen tarvittavia työkaluja.

Tyttöjen sukuelinten silpomista koskeva laki jämähti oikeusministeriöön ja aiheutti ison kiistan

Ylen tietojen mukaan ministeriö vaati kahdelta virkamieheltä selvitystä siitä, ovatko he ylittäneet tehtävänannon.

hankekoordinaattori Suvi Wanswet esittelee RIKO-hankkeeseen osallistuneiden nuorten teoksia.

Anni, 29: ”Ilman näitä ihmisiä olisin takaisin vankilassa” – pilottihanke on auttanut jo parikymmentä nuorta kaidalle tielle Rovaniemellä

Monella hankkeeseen osallistuneella nuorella on takanaan jo usean vuoden rikoskierre. Kaksivuotisen hankkeen jatko yhä epävarma.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi saamelaiskäräjälain edistymistä

Hallitukseen repesi ilmiriita saamelaiskäräjälaista – Saarikko synkkänä: Kävimme viisikossa tiukan keskustelun hallituksen toimintakyvystä

Pääministeri Sanna Marin haluaa viedä uuden lain eduskunnan päätettäväksi, ja hänen mukaansa menettelytavasta on sovittu keskustan kanssa. Keskustan vastustus viivyttää etenemistä.

Anonyymi, ulkona otettu valokuva Ylelle kokemuksistaan kertoneesta naisesta.

"Ei tuolla määrällä ihmeitä tehdä" – poliisi ja tuomioistuimet huolissaan koventuneen seksuaalirikoslain toteuttamisesta vähällä väellä

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Minna Ketolan mukaan poliiseja ei saada riittävästi tutkintaan. Tuomioistuinviraston mukaan tuomareista tulee pulaa. Oikeusministeriä puutteet hämmästyttävät.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa

SSS: Käräjäoikeus lähtee Salosta

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden Salon istuntopaikka esitetään lakkautettavaksi vuodenvaihteessa. Istuntoja ei ole järjestetty Salossa yli kolmeen kuukauteen.

nilkkapanta infografiikkakuvitus

Lähestymiskieltoon määrätty voi saada pannan jalkaansa ensi vuonna – oikeusministeri: "Jos on uhrin lähellä, niin laite piippaa ja hälyttää"

Hallitus antaa lähiaikoina lakiesityksen lähestymiskiellon tehostamisesta. Jatkossa poliisi voisi määrätä väliaikaisen lähestymiskiellon omasta aloitteestaan. Lisäksi hakemisesta tulisi maksutonta kaikissa tilanteissa.

Oikeusministeriön kyltti ministeriön seinässä

Analyysi: Turkki vaati Suomea arvioimaan luovutuspäätöksiä uudelleen, mutta oikeusvaltion kädet ovat sidotut ja taipuminen laitonta

Oikeusministeriöstä on jo ilmoitettu Turkille, että päätöksiä ei muuteta. Luovutusasioissa viimeinen sana on korkeimmalla oikeudella, kirjoittaa Ylen rikos- ja oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläinen.

Oikeusministeriön sisäänkäynti.

Oikeusministeriö ei aio avata luovutuspäätöksiä, jotka Turkki on pyytänyt arvioimaan uudelleen

Turkki on kesän aikana pyytänyt Suomea arvioimaan uudelleen kuutta Suomen aiemmin hylkäämää luovutuspyyntöä. Oikeusministeriö kertoo, että se ei aio käsitellä kyseisiä tapauksia uudestaan.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump.

Oikeus suostui Trumpin pyyntöön: Ulkopuolinen asiamies käy läpi takavarikoidut asiakirjat

Tuomarin tuore päätös viivästyttänee oikeuministeriön meneillään olevaa rikostutkintaa.

Yhdysvaltain oikeusministeriön valaehtoinen todistus.

Trumpin kotietsinnästä uutta tietoa, Mar-a-Lagossa lojui huippusalaisia asiakirjoja Yhdysvaltain vakoojista – tämä tutkinnasta tiedetään

Yhdysvaltain oikeusministeriö julkaisi perjantaina perusteet elokuun alussa tehdylle kotietsinnälle.

FBI teki kotietsinnän Donald Trumpin Mar-a-Lago kartanoon Floridassa.

Oikeusministeriö julkaisi Trumpin kartanon kotietsintäluvan perusteet – arkaluontoisimmat kohdat jäivät odotetusti pimentoon

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump vei laatikoittain salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja Floridan kartanoonsa. Osa asiakirjoista oli luokiteltu huippusalaisiksi. Joukossa on arvioitu olleen papereita, joiden varomaton säilyttäminen rikkoo Yhdysvaltain vakoilulakeja.

Poliisi seisoo selkä kameraan. Uniformun selässä lukee poliisi.

Suomen ja Venäjän yhteistyö rikostutkinnoissa katkesi – "Yhtään oikeusapupyyntöä ei ole lähtenyt Suomesta maaliskuun jälkeen"

Poliisin rikostutkinnat ja oikeudenkäynnit viivästyvät, kun Suomesta ei lähde nyt oikeusapupyyntöjä Venäjälle. Syynä yhteistyön katkeamiseen on Ukrainan sota.

Mevlut Cavusoglu ja Pekka Haavisto kättelevät. Taustalla mm. Recep Tayyip Erdogan.

Kävimme läpi Turkin luovutuspyynnöt ja Suomen vastaukset niihin – listalla väitettyjä terrorismikytkyjä ja vankilasta karannut liettualainen

Suomi on luovuttanut viime vuosina Turkkiin kaksi henkilöä, jotka ovat olleet epäiltynä tai tuomittuna seksuaalirikoksista. Valtaosaan luovutuspyynnöistä Suomi on vastannut kieltävästi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson hallituksen kehysriihen tiedotustilaisuudessa 5. huhtikuuta.

Oppositio ei hyväksy hallituksen esitystä valmiuslaista sellaisenaan – Purra: Suomen voitava kieltäytyä turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta

Hallitus esitti torstaina muutoksia valmiuslakiin, mutta esityksestä puuttui osa, jolla puututtaisiin siirtolaisten käyttämiseen politiikan teon välineenä. Hallitus antaa esityksen asiasta ennen eduskunnan kesätaukoa.

Anna-Maja Henriksson tiedotustilaisuudessa.

Hallitus esittää raiskaustuomioiden kiristämistä – suostumuksen puute huomioidaan, jatkossa keskeistä on uhrin oma tahto

Myös seksuaalisten valokuvien vastentahtoinen lähettäminen muuttuu seksuaaliseksi ahdisteluksi. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kutsuu päivää historialliseksi. Lakiesityksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Pohjanmaan käräjäoikeuden laamanni Daniel Allén

Pohjanmaan käräjäoikeus kärsii henkilöstöpulasta – laamannin mukaan uudella tuomioistuinvirastolla ei ole riittävää ymmärrystä Pohjanmaan erityistarpeista

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudet yhdistettiin vuonna 2018. Maantieteellisesti laajalla alueella kaksikielisyys ja haastavat käsiteltävät aiheet luovat lisähaasteita.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp).

Saamelaiskäräjälain uudistus edennee eduskuntaan kevättalvella – oikeusministeri: "Vaaditaan poliittista tahtoa kaikilta hallituspuolueilta"

Tämänhetkisen tiedon mukaan saamelaiskäräjälain uudistus esitellään eduskunnassa maalis-huhtikuun taitteessa. Alun perin se oli määrä esitellä jo viime marraskuussa.

Anna-Maja Henriksson.

Ministeri Henrikssonilla koronavirustartunta

Altistuminen tapahtui oikeusministeriön mukaan todennäköisesti joulunpyhinä yksityistilaisuudessa Pietarsaaressa.

Vaalityöntekijä Veikko Ahola ojentaa Keski-Suomen aluevaalilautakunnan sihteerille Pauliina Mäenpäälle vihreiden ehdokaslistapaperit toimistohuoneessa.

Paperiset ehdokaslistat jäävät vaalityössä historiaan todennäköisesti 2020-luvun loppupuolella, mutta sähköistä äänestämistä ei edes suunnitella

Oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän uudistus muuttaa lähivuosina ehdokasilmoitukset sähköiseksi. Äänestysnumero piirretään jatkossakin kynällä lappuun, sillä sähköinen äänestäminen ei sisälly uudistukseen.

Oikealla kuvassa kyltti, jossa lukee "äänestyspaikka". Mies kävelee käytävää pitkin kyltin takana.

Aluevaalien siirtämistä ei ole harkittu – tällaisia varotoimia tammikuun vaaleihin on tulossa koronan takia

Aluevaaleille ei ole käymässä kuin kuntavaaleille, jotka siirrettiin koronatilanteen takia. Nyt kansasta on niin suuri osa rokotettu, ettei vaalien siirtämiselle ole vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan tarvetta.

Joose Siira äänesti, mukana poika Leon Orama Siira.

Puolueet ovat yhä haluttomia korjaamaan vaalijärjestelmän vinoumia – muistiot avaavat, miten muutokset heilauttaisivat eduskunnan paikkajakoa

Ylen tietojen mukaan puolueet eivät ole löytäneet yhteistä näkemystä vaalilainsäädännön uudistamisesta. Useat samankaltaiset hankkeet ovat viime vuosikymmeninä kariutuneet.

Merrick Garland puhuu mikrofoniin. Hänen takanaan näkyy Yhdysvaltain lippu ja oikeusministeriön logo.

Yhdysvaltain oikeusministeriö haastaa Texasin oikeuteen osavaltion uuden syrjiväksi arvioidun äänestyslain vuoksi

Ministeriön mukaan republikaanipäättäjien läpiajama laki riistää äänioikeuden ikääntyneiltä ja vammaisilta sekä niiltä texasilaisilta, jotka eivät puhu englantia tai asuvat Yhdysvaltain ulkopuolella.

Puhemies Anu Vehviläisen pyöreän pöydän keskustelussa oikeusoppineiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa eduskunnassa.

Oikeusministeriö valmistelee taustamuistion ministerien ja kansanedustajien oikeudellisesta asemasta – Vehviläinen: Perustuslain muutos on iso asia

Ministerisyytteen tai kansanedustajan syytesuojan eduskuntakäsittelyyn ei ole luvassa nopeita muutoksia. Oikeusoppineiden kannanotoista kootaan seuraavaksi taustamuistio.

vartija Helsingin vankilan käytävällä

High cost of incarceration spurs more alternatives to prison

A day in a Finnish prison costs the same as a stay in a top hotel. Officials now favour cheaper ways for offenders to serve their sentences.

Ariel Henry

Haitissa kuohuu: Syyttäjä epäili pääministeriä presidentin murhasta – pääministeri erotti syyttäjän

Syyttäjän mukaan Haitin pääministeri Ariel Henry oli yhteydessä henkilöön, jota epäillään maan presidentin murhan suunnittelijaksi. Haitin presidentti Jovenel Moïse ammuttiin hyökkäyksessä kotiinsa heinäkuun alussa.

Abortin vastustajia koolla korkeimman oikeuden edustalla Yhdysvalloissa.

USA:n oikeusministeriö lupaa suojella Texasin aborttiklinikoita

Texasissa tuli viime viikolla voimaan laki, joka kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.

Kansanedustaja Ano Turtiainen eduskunnassa 24.2.2021

Ano Turtiaisen puolue merkittiin oikeusministeriön puoluerekisteriin

Kannatusilmoitusten keräys aloitettiin puolueelle viime kuussa ja tarvittavat kannatusilmoitukset saatiin kasaan yhden päivän aikana.

Venäläisen iStories-lehden työntekijät.

Venäjä jatkaa riippumattoman median vastaisia toimia – tutkivan journalismin verkkolehti nimettiin “ulkomaiseksi agentiksi”

Verkkomedia iStories on tehnyt useita paljastusjuttuja Venäjän johdon korruptiosta. “Tämä on kunnia”, sanoo iStoriesin perustaja Roman Anin

A-studiossa keskusteltiin koronapassista.

Keski-Suomen yrittäjät toivovat koronapassista vaihtoehtoa sulkutoimille: "Emme me voi rajoitusten kautta tätä elämää elää"

Yrittäjien etujärjestö haluaisi Suomeen samankaltaisen koronapassin kuin on käytössä esimerkiksi Tanskassa. Oikeusministeriö arvioi keväällä, että kynnyskysymyksenä koronapassin käyttöönotossa ovat kansalaisten eriarvoisuuteen liittyvät kysymykset.

Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä 2. heinäkuuta.

Koronapassi olisi oikeusoppineiden mielestä mahdollinen Suomessakin – nämä oikeudelliset ongelmat pitäisi kuitenkin ratkaista ensin

Oikeusministeriö arvioi koronapassiin käyttöönottoon liittyviä oikeudellisia ongelmia jo keväällä. Esiin nousivat ennen kaikkea yhdenvertaisuuteen liittyvät pulmat. Oikeusoppineet kertovat, millainen malli Suomessa olisi mahdollinen.

William Barr

Trumpin-aikainen oikeusministeriö urkki salaa demokraattien ja toimittajien viestitietoja – Bidenin oikeusministeriö aloitti tutkinnan

Urkinnan tavoitteena oli tunnistaa Trumpin hallinnon sisäisiä tietovuotajia. Senaatin demokraatit vaativat Trumpin-aikaisia oikeusministereitä kuultavaksi asiassa. Entinen oikeusministeri William Barr sanoo, että ei muista kuulleensa asiasta aikoinaan mitään.

Puolangan pormestari Harri Peltola henkilökuvassa.

Pormestari voi olla ehdolla kuntavaaleissa, mutta kunnanjohtaja ei – selvitimme oikeusministeriöstä, mikä erottaa tittelit toisistaan

Puolangan pormestari voi asettua ehdolle kuntavaaleissa, mutta jonkun toisen Kainuun kunnan kunnanjohtaja ei voi näin tehdä. Pormestari on aina luottamushenkilö, kun kunnanjohtaja on virkamies, joka ei ole vaalikelpoinen valtuutetuksi.

yleiskuva

Oikeusministeri järkyttyi romaninaisten kohtaamasta väkivallasta: Se oli pysäyttävä uutinen – Romaniäiti Miranda kertoi Ylelle väkivaltaisesta elämästään

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo, ettei kenenkään pitäisi joutua kokemaan sellaista väkivaltaa, josta Yle uutisoi eilen. Vankilan perheosastolta on jouduttu viemään turvaan romanilapsia, kun näiden isät ovat uhkailleet äitejä.

Liikemies Peter Fryckman Helsingin käräjäoikeudessa.

Kouri-kauppojen bulvaanina toiminut Peter Fryckman vaatii päästä Haagin välitystuomioistuimeen – käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

Fryckman vetoaa vaatimuksessaan entisen työ- ja oikeusministerin Jari Lindströmin allekirjoitukseen. Lindström on kertonut tehneensä virheen ja työuupumuksen vaikuttaneen hänen päätöksentekokykyynsä.

Venäläisiä matkustajia passitarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Analyysi: Matkailun rajoittaminen saa hallituksen kompastelemaan jälleen – uusi malli saa kritiikkiä niin etujärjestöiltä kuin oikeusoppineilta

Hallitus ei perustele Suomeen suuntautuvan matkailun rajoittamisen tarpeellisuutta tarpeeksi, ja se näyttää olevan tuoreen lakiesityksen suurin ongelma, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

RKP:n puheenjohtajaksi uudelleen valittu oikeusministeri Anna-Maja Henriksson RKP:n etäyhteyksin pidetyssä puoluekokouksessa Helsingissä 30. toukokuuta.

SPP re-elects Anna-Maja Henriksson as chair

She had no challenger for the post.

RKP:n puheenjohtajaksi uudelleen valittu oikeusministeri Anna-Maja Henriksson RKP:n etäyhteyksin pidetyssä puoluekokouksessa Helsingissä 30. toukokuuta.

Anna-Maja Henriksson jatkaa RKP:n johdossa

Valinta vahvistui virtuaalisessa puoluekokouksessa. Hallituksen oikeusministerinä toimiva Henriksson valittiin eduskuntaan ensi kertaa vuonna 2007.

Trump raamattu

Mediat: Oikeusministeriö haluaisi hylätä Trumpiin kohdistuvan kanteen mielenosoituksen hajottamisesta raamattukuvan ottamiseksi

Asianajajien mukaan Trumpia ei voida syyttää presidentin ja hänen liikkumisensa turvaamiseksi tehtyjen poliisitoimien osalta.

 Kuvassa on Anna-Maja Henriksson.

Hyvä veli -verkostojen kimppuun käydään jämerällä ohjelmalla – Henriksson: Korruptiota esiintyy yhteiskunnan kaikilla tasoilla

Hallitus hyväksyi Suomen ensimmäisen korruption vastaisen strategian. Korruption riskialuiena pidetään Suomessa poliittisen päätöksenteon ja julkisten hankintojen lisäksi muun muassa rakennusalaa, ulkomaankauppaa ja urheilua.

Lentoyhtiö Belavian kone lentokentällä.

Tiistai 25.5.2021 (radio)

EU asettaa Valko-Venäjälle pakotteita. Lisäbudjetti valmistui. Terveyspalvelut siirtyvät nettiin. Korona-aika huolettaa lapsia. Ennakkoäänestys alkaa. 

 Laura Codruta Kövesi

EU:n uusi pääsyyttäjä arvostelee Suomea haluttomuudesta selvittää EU-varojen väärinkäytöksiä – Juttuja vain vähän, Suomi puolustautuu

Euroopan syyttäjänvirasto EPPO aloittaa toimintansa kesäkuussa. Sen taustalla on ajatus, että EU-varojen väärinkäytöksiä selvitetään lepsummin kuin kansallisiin varoihin liittyviä rikoksia.

Sinimustan liikkeen sivusto puhelimen näytöllä

Sinimusta liike joutui karsimaan ohjelmaansa kovalla kädellä, jotta se sai oikeusministeriön hyväksynnän

Oikeusministeriö palautti aiemmin keväällä Sinimustan liikkeen puoluehakemuksen korjattavaksi. Ministeriön mukaan puolueen yleisohjelma sisälsi kirjauksia, joiden tarkoitus on estää ennakolta muiden oikeus käyttää sananvapautta.

saamenlippu ja suomenlippu

Saamelaiskäräjälain uudistus etenee: toimikunta esittää muutoksia muun muassa vaaliluetteloon merkitsemisen edellytyksiin

Oikeusministeriön asettama toimikunta esittää saamelaiskäräjälakiin muutoksia, joilla on tarkoitus edistää saamelaisten itsemääräämisoikeuden toteutumista. Lakimuutosesitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle