Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Martin Bahne Viirus Teater 2021, syyskuu, ROCKY! Return of the Loser

Palkittu näytelmä syyttää kulttuurieliittiä muiden väheksymisestä – ohjaaja: “Meillä on taipumus olla näkemättä omaa ylimielisyyttämme”

Rocky! Return of the Loser -monologi kertaa aluksi tutun elokuvan tarinaa. Hiljalleen esitys alkaa kuoria esiin ennakkoluuloja ja pelkoja, joita moni tiedostavaan vasemmistolaiseen sivistyneistöön lukeutuva tuntee toisin ajattelevia kohtaan.

Kuvassa näyttelijät Lauri Mikkola ja Petrus Kähkönen.

Syksyn ensi-illoissa glitter pölisee ja maailma tuhoutuu – Nämä seitsemän teatteriesitystä kannattaa nähdä

Ohjelmistoissa on tarjolla jokaiselle jotain; näyttäviä musikaaleja, ilmastonmuutoksen pohdintaa, ja menestysromaanin ensimmäinen teatteriversio.

IC-98:n piirrosanimaatio Näkymä vastarannalta vuodelta 2011.

Maailma loppuu ja pappi siunaa kuollutta lihaa – tältä näyttää tulevaisuus nykytaiteen silmin

Onko ihmisen sukupuutto uhka vai mahdollisuus? Voiko rakkaan lemmikin syödä, kun se kuolee? Ympäristotuhosta tuli taiteen muovailuvahaa.

Teatteriohjaaja Lauri Maijala.

Ohjaaja Lauri Maijala Helsingin Kaupunginteatteriin

Lauri Maijala tulee kaupunginteatteriin kahden vuoden sopimuksella vuodesta 2019 alkaen.

Sanna Stellan: Uskon, että monet miehet kokevat paineita siitä, millainen miehen pitää olla

YleX Etusivun vieraina Aleksanterin teatterin Kaikki mieheni -näytelmän yksi luojista ja näyttelijä Sanna Stellan, sekä Viirus-teatteriin Them-näytelmän ohjannut Anna Korolainen, joka myös näyttelee esityksessä.

telttoja ja ihmisiä Kiasman aukiolla

Teattereissa luetaan tänään ääneen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä – "Saadaan edes jotain aikaiseksi"

Teatterintekijät haluavat korostaa, että turvapaikkapäätöksiin johtava työ on tehtävä mahdollisimman hyvin ja perusteellisesti.

Neljä henkilöä.

Lampedusa – näytelmä, joka jäi vaivaamaan tekijöitään

Eurooppaa ravisteleva pakolaiskriisi on siirtynyt näyttämölle. Helsinkiläinen Viirus-teatteri matkusti Välimerelle ja haastatteli turvapaikanhakijoita. Tarinoista syntyi perjantaina ensi-iltansa saanut näytelmä Lampedusa – Dreams of EUtopia.

Amadeus on Seinäjoen kaupunginteatterin kevään suurtapaus.

Seinäjoen kaupunginteatteri on vuoden teatteri

Seinäjoen kaupunginteatteri on valittu vuoden teatteriksi 2015. Palkinto myönnettiin sunnuntai-iltana Suomen teatterit ry:n vuosittaisessa palkitsemistilaisuudessa. Palkintoa on myönnetty vuodesta 1996 ja se on mennyt harvoin maakuntateatterille.

Rimpparemmi Vuoden Teatteri-kisan finaaliin

Tanssiteatteri Rimpparemmi on päässyt Vuoden Teatteri 2015 -kilpailun finaaliin. Finaalissa on neljä kilpailijaa.

Yle Areena logo.

Lepakon monet kasvot

Helsingin Ruoholahdessa sijainnut Lepakko, entinen maalivarasto ja alkoholistien yömaja nousi 1980-luvulla yhdeksi pääkaupungin merkittävimmistä kulttuurikeskuksista, jossa toimi radioasema, teatteriryhmiä, tanssikoulu sekä oma moottoripyöräjengi, suhteellisen sulassa sovussa. Siellä järjestettiin keikkoja ja kellarissa treenasi moni aikakauden suosituimmista yhtyeistä.

Kuvassa kukkaiskohtaus musiikkinäytelmästä Lumikuningatar

Neljä teatteria kisaa Vuoden Teatteri -tittelistä

Näyttelijä Seela Sella päättää tänä vuonna, mikä teattereista on maan ansioitunein. Vuoden Teatteri 2014 -titteliä tavoittelevat Kokkolan ja Seinäjoen kaupunginteatterit, Jojo - Oulun Tanssin Keskus ja Viirus-Teatteri Helsingistä. Voittaja ratkeaa sunnuntaina 9.3.

Pasi Takkunen/Yle

Seinäjoki kisaa vuoden teatterin tittelistä

Seinäjoen kaupunginteatteri on yksi neljästä teatterista, joiden joukosta valitaan Vuoden Teatteri 2014. Muut tittelistä kilpailevat teatterit ovat Kokkolan kaupunginteatteri, Jojo – Oulun tanssin keskus ja Teatteri Viirus. Kilpailun voittajasta päättää tänä vuonna näyttelijä Seela Sella.

Tanssija Pirjo Yli-Maunula teoksessa Soolo itselle ja toiselle

Jojo ehdolla vuoden teatteriksi

Oulun tanssin keskus Jojo on mukana Vuoden Teatteri -kilpailun finaalissa. Muut kolme finaaliin päässyttä ovat Kokkolan kaupunginteatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri sekä Teatteri Viirus.

Viiruksen teatterilaivalle ja raja-alueiden työtiloille miljoonatuet EU:lta

Teatteri Viiruksen teatterilaiva ja HIAP ry:n rajaresidenssit saivat yli miljoonan euron EU-tuen. Muissa tukea saaneissa projekteissa ovat mukana myös nykytaiteen museo Kiasma ja Radion Kamarikuoron laulajat.

Kuopion kaupunginteatterin Lapin Kesä -näytelmä.

Kuopion kaupunginteatteri vierailee Tšekissä

Kuopion kaupunginteatterin esitys Lapin Kesä vierailee tällä viikolla Tšekissä Hradec Kralovessa kansainvälisellä teatterifestivaalilla. Teatterinjohtaja Lasse Lindemanin mukaan pääsy kansainvälisille teatteriareenoille on vahva merkki siitä, että esitysten taiteellinen taso on kohonnut.

Ruotsinkieliselle taiteilijalle apuraha helpommin

Taiteilijoiden apurahakilpailussa ruotsinkieliset tai kaksikieliset ovat vahvoilla varakkaiden säätiöiden ansiosta. Svenska Kulturfonden on viime vuosina jopa ohittanut Suomen kulttuurirahaston taiteelle jaettujen apurahojen määrässä.

Suomenruotsalaiset teatterit vaativat näyttämöä Viirus-teatterille

Suomenruotsalaisten teatterien kenttä vaatii Helsingin kaupunkia kiinnittämään huomionsa helsinkiläisen Viirus-teatterin tilanteeseen.

Stand-up kehittyi pääosin Yhdysvalloissa

Stand-upin juuret ovat 1800-luvun viihteessä, vaudevillessä, minstrelissä ja burleskissa. Stand-up on saanut vaikutteita sekä amerikkalaisesta että eurooppalaisesta perinteestä, mutta laji on kehittynyt lähinnä Yhdysvalloissa.

Näyttämötaiteen valtionpalkinto Dick Idmanille

Näyttelijä, ohjaaja Dick Idman on saanut tämän vuoden näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Valtion näyttämötaidetoimikunta myönsi 15 000 euron suuruisen palkinnon Idmanille hänen pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta taiteellisesta työstään.