Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Meriroskapoiju on kerännyt tietoja Merenkurkun roskista koko kesän – tutkijat yllättyivät siitä, miten pitkiä matkoja poiju ja roska liikkuvat

Meressä kelluva muovi taittaa pitkiäkin matkoja, vahingoittaa merielämiä ja hilseilee mikromuovia, ennen kuin aallot ehkä heittävät sen rantaan. Merenkurkun poiju on osa kansainvälistä hanketta. Tällä hetkellä se on jumissa Uumajan edustalla.

Tutkimus: Suurin osa merten muovista ei päädykään avomerten pyörteiksi vaan herkkiin rannikkovesiin ja rannoille

Tänään tiistaina vietetään maailman merien päivää, jolla YK haluaa muistuttaa, miten tärkeitä meret ovat maapallon ilmastolle ja elämälle. Uudet tutkimukset antavat toivoa merten muovisaasteongelmaan, jos se todella halutaan ratkaista.

Kiikkeriin kajakkeihin on nostettu Itämerestä satoja kiloja piknik-jätettä ja jopa polkupyörä – ihmiset innostuivat keräämään roskia, mutta onko sillä merkitystä?

Itämeri-kajakkeja on kesän aikana saanut ilmaiseksi käyttöön sillä ehdolla, että samalla poimii kyytiin meressä lilluvia roskia.

Keskiviikko 13.5.2020 (tv)

Kysely koulujen avaamisesta. Meriroskaa tutkitaan. Nikotiini huolettaa. Sähköauton palon sammutus. Sääennuste.

Heikki Hiilamon kolumni: Maailma ei ole entisensä koronan jälkeen

Korona voi vahvistaa ymmärrystä siitä, että meidän on yhdessä sovittava toimenpiteistä myös hitaasti näkyvien uhkien kuten ilmastomuutoksen torjumiseksi, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Maanantai 16.9.2019 (radio)

Raakaöljyn hinta on noussut. Heinäpellolta valuu fosforia vesiin vähemmän kuin on luultu. Suomessa on kehitetty uusi kestävä ja joustava aine hämähäkinverkosta ja selluloosasta. 60 prosenttia Suomen lääkäreistä on naisia.

Solar-powered barge gobbles up trash in Finland's waterways

Organisers aim to clean up lakes and rivers but also educate people about the impacts of littering.

ÅU: Paraisten jätevesipäästöstä harkitaan rikosilmoitusta

Paraisilla huomattiin toukokuun lopulla, että jätevettä oli vuotanut vesistöön. Ely-keskus haluaa nyt vuodosta selvityksen.

Hanko sai oman meriroskiksen

Meriroskiksella uskotaan olevan myös roskaantumista ennaltaehkäisevä vaikutus.

180 astetta: "Käsillä on suuri murros kulutustottumuksissa ympäristön vuoksi"

Tutkija Outi Setälän mielestä parhaillaan käyty keskustelu muovien vähentämisestä on tuonut muovien kerääntymisen luontoon isolla volyymillä ihmisten tietoon.

Näin voit itse vähentää merien roskaantumista

Kun ei jätä roskia maahan, ne eivät päädy mereen.

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Syvenny Tyynenmeren jätepyörteeseen ja ikätoveriesi kuulumisiin

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Maanantai 26.3.2018 (tv)

Kymmeniä ihmisiä kuoli tulipalossa Siperiassa. Tyynenmeren jätepyörre on valtava. Keski-Euroopan nuoret tulevat vapaaehtoistyöhön Suomeen. Poliisi kertoo, missä peltipoliisi valvoo. Sää pysyy kylmänä. Pahoittelemme, että lähetyksen alkuosasta puuttuu tekstitys.

Herätys: Tyynenmeren jätepyörre luultua suurempi, Venäjällä tuhoisa ostoskeskuspalo, viikko alkaa aurinkoisena ja kylmänä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tyynenmeren jätepyörre jopa 16 kertaa isompi kuin on luultu – Suursiivous alkaa ensi kesänä

Valtameren keskelle kulkeutunutta muoviroskaa on kolmen Ranskan kokoisella alueella.

Analyysi: Mikä on vuoden merkittävin tiedeuutinen?

Vuosi 2017 on ollut geenitekniikan ja avaruuden vuosi. Silti ne eivät ole tärkeimpiä tiedeuutisia.

Merilintujen itsetuhoisen käytöksen syy selvisi: haju houkuttelee linnut ahmimaan muovia

Etenkin albatrossit ja muuta ulappakiitäjät tulevat ahnaasti muoviapajille.

Norjalaistutkimus: Autoilusta eniten mikromuovia mereen

Tuhansia tonneja autojen renkaista ja tiepinnoitteista irtoavaa mikromuovia päätyy saastuttamaan meriä.

Video: Kelluvan jätepadon prototyyppi esiteltiin – alkaa kerätä muovia merestä

Hollannin edustalle sijoitetaan 100 metriä pitkä kelluva jätepato. Pato hyödyntää veden virtauksia jätteiden keräämisessä. Patoon huuhtoutuneet roskat jäävät siihen kiinni, mutta kalat ja merieläimet pääsevät sen läpi.

Laivojen vessavesien tyhjentäminen Itämereen kielletään

Itämeri on maailman saastuneimpia meriä. Silti on ollut työn ja tuskan takana saada alueen valtiot sopimaan, ettei laivojen käymälävesiä enää hulauteta mereen.

Suurinta merten puhdistusoperaatiota yritetään tänä vuonna – katso video

Kesällä 2016 Japanissa yritetään suurinta merten puhdistusoperaatiota mitä on koskaan tehty. Katso videolta, miten kahden kilometrin pituinen roskapuomi siivoaa merten muovijätteet.

Ensimmäinen kokeilu avomerellä: Hollannin edustalle kelluva, muovia keräävä jätepato

Hollannin jätepatokokeilu alkaa vuoden 2016 toisella neljännekselle.

Japanin rannikolla testataan: Kelluva rakennelma haravoi muovia merestä

Rakennelma odottaa, että muoviroska kelluu sen syliin. Tänä kesänä alkavien testien lopullinen tavoite on nujertaa Tyynenmeren iso muovipyörre.

Meat producer lobbyists deny claims of beef polluting seas

Finnish meat producers are denying the negative ecological influences of beef production on the blue-green algae problem currently plaguing the country. Yle News reported yesterday that beef production represents an enormous strain on waters, according to MTT Agrifood Research Finland.

Meri-Lapissa aletaan periä kaatopaikkajätemaksua

Meri-Lapissa aletaan kerätä kierrätykseen ja polttoon kelpaamattomat jätteet syksyisin tehtävällä erilliskeräyksellä. Kemissä hinnoista on sovittu, muissa kunnissa kiinteinomistajan on itse sovittava asiasta jäteyrittäjän kanssa. Kemissä peritään maksu, vaikka jätettä ei olisi kertynyt lainkaan.

Viemärivuoto saatiin kuntoon Kemissä

Jäteveden laskeminen mereen lopetettiin tiistai-iltana Kemissä. Käsittelemättömän jäteveden ohijuoksutus päättyi, kun Kemin Vesi Oy sai kuntoon Ruutinpuiston alueella rikkoontuneen paineviemärin.

Salakuljettajien matkalaukuista löytyi yli 10 000 kilpikonnaa

Monia merikilpikonnia uhkaa sukupuutto elinympäristöjen tuhoutumisen ja salametsästyksen seurauksena.

Researchers see no improvement in Baltic dead zones

Based on data collected by its research ships this past summer, the Finnish Environment Institute (SYKE) reported on Friday that the overall situation now is just as critical as in the summer of 2011.

Suomalaisesta EU:n liikennealan viraston pääjohtaja

Satamaliiton toimitusjohtaja Markku Mylly on ensimmäisenä suomalaisena valittu EU:n liikennealan viraston pääjohtajaksi.

STUKin Laaksonen: Meillä on ehkä paras kuva Japanin tilanteesta

Suomen säteilyturvakeskus STUK ihmettelee Japanin ydinvoimaloiden tilasta maailmalle leviävien tietojen sekavuutta. Pääjohtaja Jukka Laaksonen arvioi, että STUKin asiantuntijoilla on paras kuva tilanteesta Japanissa.

Itämeri-kokous ei tarjonnut ratkaisuja vaikeimpiin ongelmiin

Itämeren tilan parantamiseksi tehtävät toimet etenevät vaihtelevasti. Torstaina järjestetyssä Itämeri-kokouksessa Venäjä vahvisti, että Kaliningradin jättipuhdistamon rakennustyöt ovat alkaneet.

Progress Slow On Baltic Cleanup

Promises to protect the Baltic Sea were being weighed up on Thursday at a meeting in Helsinki. Representatives and organisations from countries circling the Baltic Sea are explaining what they have done to promote Baltic Sea conservation during the past year.

WWF: Cruise Ships Use Baltic Sea as Dumping Ground

Over half of the cruise ships sailing in the Baltic dump their waste into the sea, according to the Worldwide Fund for Nature (WWF). The ships have free access to waste disposal sites in Helsinki and Stockholm -- however, they don't all use the services.

Kuvanveistäjä teki rikosilmoituksen saastuttamisesta

Ilmastonmuutokseen liittyvä taidenäyttelykokonaisuus on avautunut Juuassa ja Joensuussa. Luvassa lämpenevää -näyttely tarjoaa Juuassa taidemaalari Kaj Stenvallin ankka-aiheisia teoksia. Joensuussa nähdään teos, johon liittyy rikosilmoitus kollektiivisesta meren saastuttamisesta.

Authority: Illegal Oil Spills Decreasing in Baltic Sea

Illegal oil dumping from ships into the Baltic Sea has decreased significantly over the past decade despite increased traffic. HELCOM, an intergovernmental authority, says this is due to improved surveillance.

Halonen Meeting with Russian Premier Putin

President Tarja Halonen is meeting with Russian Prime Minister Vladimir Putin in St. Petersburg on Monday. Issues of cooperation in the Baltic region top the meeting agenda.

Leaders Promise Concrete Measures at Baltic Sea Summit

At the Baltic Sea Action Summit in Helsinki on Wednesday, political and business leaders from the Baltic Rim states made commitments to help clean up the badly-polluted sea.

Baltic Sea Summit Aims for Concrete Steps

Helsinki will host a Baltic Sea Action Summit on February 10. Political and business leaders from the Baltic Rim states are expected to attend the one-day event at Finlandia Hall.

Kotkalaisnuoret saivat itämerikoulutusta

Luonto-Liitto kouluttaa nuoria Itämeren tilanteesta. Järjestö haluaa kertoa, miten jokainen voi toimia meren rehevöitymistä vastaan. Perjantaina itämerilähettiläs luennoi Kotkassa Langinkosken lukiolla.

Senegalissa pelastettiin rantaan ajautuneita valaita (video)

Senegalissa kalastajat ovat kiskoneet takaisin mereen kymmeniä valaita, jotka olivat ajautuneet rannalle.

Rahtialus upposi Etelä-Koreassa - 14 ihmistä kateissa

Etelä-Koreassa 14 merimiestä on kateissa rahtilaivan upottua rajussa merenkäynnissä. Etelä-Korean merivartiosto on pelastanut yhden veden varaan joutuneen myanmarilaisen merimiehen.

Perjantaina on vietetty Maailman merten päivää

Perjantaina on vietetty kansainvälistä Maailman merten päivää. Tämän vuoden teema kehottaa ihmisiä ryhtymään maailman merten kansalaisiksi.

Myrkkylevää meressä Kiinan eteläpuolella

Kiinan viranomaiset varoittavat myrkyllisestä levälautasta merellä lähellä Hongkongia ja eteläistä Shenzhenin miljoonakaupunkia.

Kanava vaarantaa Tonavan ainutlaatuisen suiston

Suuren kanavan rakentaminen Tonavan suistoalueelle uhkaa vakavasti yhtä Euroopan tärkeimmistä lintu- ja kalakosteikoista, kertoo YK:n raportti.

Fewer Intentional Oil Slicks in Baltic Sea

A new survey by the Baltic Marine Environment Protection Commission says that fewer ship captains are intentionally releasing fuel waste into the sea.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle