Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

juha hurme kolumnistikuva

Juha Hurme: Joutilaisuuden ylistys

Lyö lossiksi, ole ihminen.

Pietari Kylmälä ja hevosaiheista grafiikkaa

Maalta kaupunkiin, kopotikop! Näin hepasta tuli teinien terapeutti

Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä

Kolumnin artikkelikuva

Marjo Niemi: Peili josta ei näe naamaansa

Olisiko mahdollista kirjoittaa yhteiskunnallinen romaani?

Juha Hurme

Maan kunto

Hurme tarkisti kulttuuri-Suomen kunnon.

Pentti Haanpää: Kauneuden kirous - kirjan kansi

Pentti Haanpää: Kauneuden kirous

Kauneuden kirouksen päähenkilö on muusta Pentti Haanpään tuotannosta poiketen nainen, Anna Ansala. Hän on köyhän mylläriperheen nuorempi tytär ja poikkeuksellisen kaunis jo nuorena, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Juha Hurme

Kaverin synttärit

Kaverin synttärit

Kirjailijat Veijo Meri ja Jouko Turkka keskustelevat Yleisradion kirjastossa.

Pentti Haanpää sai Meren ja Turkan aatokset vilistämään

Veijo Meri ja Jouko Turkka keskustelevat Pentti Haanpäästä

Kaksi eurokolikkoa Suomen kartan päällä.

Pohjoisen ihminen, älä niele Helsingin sanelupolitiikkaa

Repivätkö kärjistyneet alueelliset erot Suomen kahteen tai useampaan osaan? Tätä on tutkinut väitöskirjassaan sotkamolainen Heikki Sirviö kolmen suomalaisen satiirikirjailijan teosten kautta.

Harri Tirkkonen tv-sarjassa Isännät ja isäntien varjot.

13.10. Teeman Elävä arkisto: Haanpää 110v

Haanpään Isännät ja isäntien varjot kertoo 30-luvun lamasta.

Pilkkijä

Jäät vetävät puoleensa kuin hunaja kärpäsiä

Vaikka jäät ovat pitkän aikaa vahvistuneet vieläkään ei suositella suurille selille eikä jokien jäälle menemistä. Varoituksista huolimatta pari ihmistä on hukkunut tänä talvena jäihin Uudellamaalla.

Pentti Haanpää - Ilmeitä isanmaan kasvoilla

Pentti Haanpää: Ilmeitä isänmaan kasvoilla

Novellikokoelma Ilmeitä isänmaan kasvoilla sisältää kaikkiaan 23 novellia. Novellit on kirjoitettu vuosina 1930-33. Kirja on ajankohtainen, koska taas kerran yhteiskunnallinen eriarvoisuus on kasvussa, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Muisteja on nostalginen aikamatka

Muisteja – pieni elokuva 1950-luvun Oulusta, kuten tämän Peter von Baghin uuden dokumentin koko nimi kuuluu, on kuvaus ohjaajan kotikaupungista. Muisteja on kertomus paitsi Oulusta niin myös eräästä aikakaudesta.

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina -kirjan kansi

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina

Matti Salmisen kirjoittama Pentti Haanpään tarina on tärkeä kirja. Moni epäselvyys selviää tästä kirjallisuushistoriamme yhdestä kaikein suurimmasta kirjailijasta. Muutamien vanhojen kirjallisuudentutkijoiden hellimä myytti Haanpäästä pelkästään kansankuvaajana joutaa romukoppaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Joel Lehtonen on kovan luokan kirjailija

- Kirjailija Joel Lehtosesta mainitaan aina vain Putkinotko. Lehtonen ei ole sitä, mitä Lehtosen harrastajat ja rakastajat luulevat. Lehtonen on paljon, paljon kovempi. Hänen vertaisena on vain Pentti Haanpää, sanoo toimittaja emeritus Hannu Taanila.

Veikko Huovinen: Luonnonkierto -kirjan kansi

Veikko Huovinen: Luonnonkierto

Yli puolivuosisataisen ja 40 teoksen uran tehnyt Veikko Huovinen kuoli vuonna 2009. Kirjailijan jäämistöstä löytyi lukuisia eri julkaisuissa ilmestyneitä juttuja mutta myös ennen julkaisemattomia. Kustantaja Touko Siltala ryhmitteli 45 juttua viiteen osastoon ja vähäisin kielellisin korjauksin syntyi teos nimeltään Luonnonkierto. Parasta Luonnonkierto -kokoelmassa on se, että siinä olevat jutut selvästi täydentävät Veikko Huovisen kirjailijakuvaa.

Minna Canthin muotokuva.

Kotimaisia kirjaklassikoita on heikosti saatavilla

Kotimaisia klassikkoteoksia on nykyisin parhaiten saatavissa internetissä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on julkaissut uusintapainoksia muun muassa F.E. Sillanpään, Joel Lehtosen ja Maria Jotunin teoksista. Kirjakaupoista klassikoita on kuitenkin vaikea löytää, sillä niiden markkinat ovat pienet.

Repullinen tarinoita jaettavaksi

Kotkan kaupunginteatterin ja Teatteri Taula- Mattien näytelmäkiertue Repullinen tarinoita kiertää päiväkoteja, kouluja ja vaikkapa vanhainkoteja.

Julma-Juha ei saa taulurahoja

Siikalatvan kunta tyrmäsi täysin maksun juoksijalegenda Juha Väätäisen maalaamasta teoksesta. Valtuusto oli yksimielisesti sitä mieltä, ettei kirjailija Pentti Haanpäätä esittävää taulua lunasteta. Myös ehdotus neljän tuhannen euron maksusta kaatui äänin 12-11.

Sanataidetta tarjolla Vaasan Taiteiden yössä

Teatterin ja kirjallisuuden ystäviä hemmotellaan Taiteiden yössä. Sanataidetta voi kuulla pitkin iltaa eri puolilla kaupunkia.

Näyttämötaiteen läänintaiteilija Jouni Rissanen ja näyttelijä Jonna Kuittinen Hailuodon Teatterifestivaalien leirialueella /07/2009

Hailuodossa kokeilevaa teatteria

Hailuodon Teatterifestivaali tarjoaa tällä kertaa kokeilevaa teatteria. Lisäksi kantaesityksen saa Maiju Lassilan teos.

Kirjailija Pentti Haanpään raskaat vuodet jylisevät oopperan kertomana

Pentti Haanpään kirjailijanuran käännekohtaa kuvaava ooppera Joutilas mies saa kantaesityksensä torstaina Nivalassa Pohjois-Pohjanmaalla. Jorma Panulan säveltämä teos on Haanpää-tuntija Juha Hurmeen ensimmäinen oopperaohjaus.

Kirjailija Pentti Haanpää

Mestarinovellisti Pentti Haanpää

Haanpää kirjoitti yli 300 novellia.

Oopperaesitykset jatkuvat Nivalassa

Nivalan ooppera- ja konserttiesitysten jatko on turvattu.

Yle Areena logo.

Erkki Vala kertoo Pentti Haanpäästä

Pentti Haanpää oli jätkien kuvaaja, joka luki alkukielellä englantilaista kirjallisuutta ja suuntasi ainoan ulkomaanmatkansa Kiinaan.