Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mirkan pääkonttori Jepualla.

Mirka ja Adven käynnistävät puhtaaseen energiaan keskittyvän hankkeen

Hankkeen tavoitteena on keskittyä tehtaan varaenergialaitoksen energiasiirtymään ja korvata fossiilista nestekaasua sähköllä.

Mirkan pääkonttori Jepualla.

Mirka aloittaa muutosneuvottelut – suhdanteet eivät vaikuta pidemmän aikavälin laajennussuunnitelmiin

Neuvottelut voivat lehden mukaan johtaa lomautuksiin ja enintään yhdeksän hengen irtisanomiseen.

Mies katselee, kun iäkäs nainen täyttää bingolappua.

Teollisuusyritys lupasi täyden palkan työntekijöilleen, jotka lähtisivät vapaaehtoisiksi palvelutaloon – lomautuksilta vältyttiin

Työnantajien vastuullisuusasiat houkuttelevat varsinkin nuoria. Suomessa yritykset tarjoavat henkilöstölleen vapaaehtoistyötä työajalla vielä harvoin.

Mirkan tehtaan työntekijä leikkaa hiekkapaperirullasta pienempiä osia Jepualla Pohjanmaalla.

Mirka ei halua lomauttaa – teollisuusyritys antaa työntekijöidensä tehdä hyväntekeväisyyttä täydellä palkalla

Hiomatuotteita valmistavan Mirkan työntekijät saavat halutessaan tehdä päivätyötä esimerkiksi vanhustenhoidossa. Luvalla yritys haluaa pitää kiinni työvoimasta, eikä joutua lomauttamaan.

Mirkan tutkimus- ja kehitysjohtaja Mats Sundell esittelee hiontatutetta.

Uudelleenvalmistus on tulevaisuutta, johon myös suomalainen teollisuus nyt tähtää – ”Se tulee perinteisen jätteenkäsittelyn tilalle”

Uudelleenvalmistus tarkoittaa tuotteen korjaamisen viemistä astetta pidemmälle. Sen arvellaan kasvavan kymmenien miljardien eurojen liiketoiminnaksi vuosikymmenessä.

Mirkan tehdasalue Jepualla kuvattuna yläilmoista kesällä.

Voitto Business Finlandin kilpailussa toi 10 miljoonan euron rahoituksen Mirkalle

Mirkan kumppanuusyrityksillä on mahdollisuus yhteensä 20 miljoonan euron tukiin, Mirka pyrkii voittaneella hankkeellaan pienentämään teollisuuden hiilijalanjälkeä.

Mirkan tehdasalue Jepualla kuvattuna yläilmoista kesällä.

Hiomatarvikkeita valmistava Mirka investoi yli 20 miljoonaa – laajentaa varastotilojaan ja rakentaa uuden tuotantohallin

Uuden korkeavaraston ja tuotantohallin rakentaminen alkaa heti vuoden 2023 alussa Mirkan Jepualla sijaitsevalla tuotantoalueella.

Mirkan päärakennus talvella.

Mirka osti Flexmillin

Mirka panostaa robotiikkaan ja automaatioon

Tuulivoimala lähikuvassa.

5000 hehtaarin tuulivoimapuisto huolestuttaa asukkaita Pedersören Purmossa – ympäristövaikutusarvioinnista jätetty yli sata kommenttia

Pedersören Purmoon suunnitteilla oleva maksimissaan 44 tuulivoimalan puisto herättää huolta alueen asukkaissa. Ympäristövaikutusarvioinnista on jätetty yli sata kommenttia. Suurena huolenaiheena on voimajohtojen reititys sähköasemalle.

Jepuan biokaasulaitoksen vihreissä säiliöissä on biokaasua ja valkoisissa prosessissa syntyvää lannoitetta.

Biokaasuala odottaa ratkaisuja kannattavuusongelmiin – Jepuan Biokaasun toimitusjohtaja: "Jos arvostaa helppoa elämää, biokaasulaitos ei ole oikea harrastus"

Valtio pyrkii edistämään biokaasun käyttöä. Alan toimijat odottavat pitkäjänteisiä päätöksiä ja biokaasun lisäämistä jakeluvelvoitteen piiriin.

Mies katselee täyteen kaadettua olutlasia. Taustalla on isoja oluen panemiseen käytettäviä metallisia tankkeja.

Ravintoloiden aukeaminen ei auttanutkaan pienpanimoita – alalla toivotaan nyt alkoholin etämyyntiluvalle nopeaa käsittelyä

Koronakevät oli pienpanimoille kova ja väliaikaisesta etämyyntiluvasta toivottaisiin helpotusta. EHYT ry:ssä pelätään, että lupa olisi askel kohti alkoholipolitiikan laajempaa muuttamista.

Kuvassa  Tankarissa bongattu etelänsatakieli istuu kivellä

Lämpö toi Suomen ainoat etelänsatakielet Alaveteliin ja Uuteenkaarlepyyhyn

Eteläisen mallin laulu on soinnukkaampi kuin tavallisella.

Kuvassa hiomalaikka KWH Mirkan koelaboratoriossa

Mirka avasi konttorit Vaasaan ja Pietarsaareen

Jepualla pääpaikkaansa pitävä Mirka on rekrytoinut vuoden aikana runsaasti henkilöstöä.

Lapuanjoen maisema Uudessakaarlepyyssä.

Sisävesien pinnat poikkeuksellisen alhaalla

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen alueella vesistöjen virtaamat ja vedenkorkeudet ovat paikoin jopa ennätyksellisen alhaisia.

Angry Birds -ilmapalloja.

Keski-Pohjanmaalla rauhallinen vappu

Pohjanmaan poliisia työllistivät lähinnä rattijuopumukset ja pahoinpitelyt.

Snellmanin lihanjalostamo Pietarsaaressa.

Yrityksiltä 800 miljoonaa energiatehokkuuteen – lihatalo Snellman säästää puoli miljoonaa vuodessa

Pietarsaarelainen Snellman alkoi investoida energiatehokkaampaan tekniikkaan toden teolla alle kymmenen vuotta sitten. Öljyn vaihto biokaasuun, hukkalämmön talteenotto ja työtapojen muutokset ovat vähentäneet energiankulutusta ja rahanmenoa merkittävästi. Suomalaisyritykset ovatkin satsanneet viime vuodet energiatehokkuuteen satoja miljoonia euroja.

Biokaasukontteja Snellmanin pihalla.

Teurasjätteistä lämpöä ja höyryä – Snellman vaihtoi öljyn biokaasuun

Snellmanin lihanjalostustehdas Pietarsaaressa on ensimmäinen biokaasua käyttävä elintarviketehdas Suomessa. Biokaasu korvaa vuosittain tehtaalla käytetyt miljoona kiloa polttoöljyä. Kaasu tuotetaan tehtaalla syntyvästä lietteestä Jepuan biokaasulaitoksella.

Kuvassa hiomalaikka KWH Mirkan koelaboratoriossa

Mirka palkkaa uusia työntekijöitä koko ajan

Hiomatuotteita valmistava Mirka jatkaa laajentamistaan. Yhtiö on palkannut tänä vuonna Jepualle jo 30 uutta työntekijää. Mirka aikoo kaksinkertaistaa Pietarsaaren yksikön työntekijämäärän.

Säiliöauto biokaasuvoimalan kupujen edustalla.

Koko kylä voi pyöriä itse tuotetulla energialla

Pohjanmaan maakunnissa etsitään kylille mahdollisuuksia omaan energiantuotantoon. Energiakylä- hankkeessa tavoitteeksi on asetettu energiaomavaraisuus ja se on jopa mahdollinen saavuttaa. Kylien energiantuotannossa keskeisellä sijalla ovat biomassa ja tuulienergia. Jepualla on rakennettu yksi Suomen suurimpia biokaasulaitoksia energiantuotantoon.

Kuvassa kelirikosta kertova liikennemerkki , taustalla kuopasta kertova merkki.

Kelirikosta ennakoidaan keskimääräistä helpompaa

Pohjalaismaakunnissa on tänä keväänä meneillään keskimääräistä helpompi kelirikkokevät. Painorajoituksia on asetettu vain alle 40 tiekilometrille. Tilanne voi kuitenkin vielä pahentua sateiden myötä.

Väistöliike vei ojaan

Naiskuljettaja väisti pientä eläintä ja päätyi ojaan hieman ennen kuutta tänä aamuna Jepualla. Ojassa oli noin metrin verran vettä.

Kuvassa Elin Blom.

Pohjalaiset ponnistavat Euroviisuihin

Pohjanmaan rannikkokaista on hyvin edustettuna Euroviisujen semifinaalissa, erityisesti ruotsinkieliset alueet. Lauluntekijöiden ja esiintyjien kotikuntia ovat muun muassa Pännäinen, Jepua, Vaasa, Kokkola, Teerijärvi ja Toholampi.

Vaivaisukko kirkon seinällä.

Vaivaisukot keräävät rahaa kirkkojen kulmilla

Kömpelöt puuveistokset ovat osa kirkkoperinnettä.

Pohjanmaan ratatyö työllistää satoja

Suomen yksi suurimmista ratatöistä - Pohjanmaan radan perusparannus etenee tänä kesänä vajaan kilometrin päivävauhtia. Liikkuva työmaa on nyt Jepua-Kokkola välillä. Ratatöitä paiskitaan Kokkola- Seinäjoki-välillä raskaalla kalustolla ja viidensadan työntekijän voimin.

VR:n ratatyöt käynnistyvät tällä viikolla

VR käynnistää kesän pääradan korjaustyöt jälleen täydessä laajuudessaan tulevana sunnuntaina. Aamupäivän aikana matkustajat siirtyvät junista busseihin Seinäjoen ja Kokkolan välillä.

Junia korvataan jälleen kesällä busseilla

Seinäjoen ja Kokkolan väliltä perutaan ratatöiden vuoksi kuusi päivittäistä junavuoroa koko kesän ajaksi.

Kuvassa raidetta

Lisärahasta vauhtia ratatöihin - matka-ajat pitenevät taas kesäksi

Seinäjoki-Oulu-radan peruskorjaus etenee ensi kesänä ripeästi. Valtion lisätalousarvio lähes kaksinkertaisti töihin tänä vuonna käytettävän rahasumman.