Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sairaanhoitaja kulkee sairaala-alueella.

Sairaanhoitaja Satu Laukka saa Tanskassa enemmän palkkaa kuin Suomessa ja ehtii vetää henkeä töissä – yhtä asiaa hän kaipaa Suomesta

Tanskassa kärsitään Suomen tavoin hoitajapulasta. Tanskan hallitus haluaa houkutella uusia työntekijöitä reilun 300 euron palkankorotuksella.

Päiväkotilapset leikkivät Touhulan päiväkodin pihalla

Ammattijärjestö Tehy on huolissaan Jyväskylän säästötoimista, ainakin päiväkotiapulaisia uhkaa irtisanominen

Tehyn mukaan kaupungin varhaiskasvatuksessa työskentelevät päiväkotiapulaiset ovat irtisanomisuhan alla. Kaikkiaan 20–30 päiväkotiapulaista työskentelee kaupungin päiväkodeissa.

Neljän kuvan kollaasi, jossa hoitajia katsomassa kameraan. Kaikille on meikattu musta silmä.

”Hakkaamista, puremista, raapimista” – hoitajat kertovat, millaista väkivaltaa ovat työssään kokeneet

Tehyn maanantaina alkaneessa kampanjassa halutaan tuoda hoitajien kokema väkivalta näkyväksi. Potilaiden lisäksi omaisten ja saattajien uhkaava käytös on lisääntynyt.

Tehy ja Super järjestivät mielenosoituksen sateisena perjantaina Helsingissä syyskuussa.

Tehyläiset toivovat, ettei hoitajien ammattitaidon ylläpito karahda rahapulaan Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen va. pääluottamusmies arvioi, että suunniteltu vuokratyövoiman karsiminen saattaa lisätä oman henkilöstön paineita. Hän toivoo, ettei koulutusrahoihin koskettaisi.

Jani Kokko

Keski-Suomen hyvinvointialue etsii kuumeisesti säästöjä – valtuuston puheenjohtaja: ”On katteetonta luvata, ettei palveluverkko muuttuisi”

Tehyn Keski-Suomen pääluottamusmies on huolissaan palkkaratkaisujen kohtalosta, Keski-Suomen kuntajohtajien puheenjohtaja epäilee säästötoimien tehokkuutta.

Toinen kahdesta Espoon sairaalan haavahoitoyksiköstä on nyt suljettu hoitajapulan vuoksi.

Tehyn selvitys: Hoitohenkilöstöä houkutellaan yli- ja lisätöihin yhä useammin erilaisilla korvauksilla

85 prosenttia selvitykseen vastanneista hyvinvointialueiden luottamusmiehistä arvioi, että jos palveluita joudutaan sulkemaan tai supistamaan kuluvan kesän aikana, syynä on hoitajapula.

Laura Syväsalmi  -  Astala , sairaanhoitaja, Tuusula,  terveydenhoito, sairaalat, raskaus,  raskaussyrjintä,

“Tiesin, että se on laitonta” – Laura, 38, sai potkut, kun hän kertoi töissä raskaudestaan

Raskaussyrjintä on asiantuntijoiden mukaan iso ongelma sosiaali- ja terveysalalla. Kaksi sairaanhoitajaa kertoo, kuinka heidän työsuhteensa päättyivät raskauteen.

Helsingin kaupungintalo.

Tehy kanteli jälleen Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmista – liiton juristi: ”Kaupunki ei suostu neuvottelemaan”

Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna ja vakauttamishankkeen johtaja Kirsti Laine-Hendolin eivät tunnista väitettä neuvotteluhaluttomuudesta.

Vanhemman mieshenkilön hampaita hoidetaan.

Varhan hammaspäivystyksen hoitajat irtisanoivat sopimuksensa – Ylen tiedot: hyvinvointialueen omat hoitajat korvataan ostopalvelulla

Hyvinvointialueen hammashoitajat ovat tähän asti voineet työskennellä alueellisessa hammaspäivystyksessä lisätöinä omien töidensä lisäksi. Hoitajien päivystyssopimus on irtisanottu 1.5. alkaen.

Tuula Peltomaan kämmenet muodostavat kasvojen edessä puolipallon, jonka takaa Peltomaa katsoo kameraan.

Joukko hoitajia jää ilman heille kuuluvaa 600 euron koronarahaa – Tuula Peltomaa päätti, että hän ei enää koronapotilaita hoida

Koronahoitajien pitäisi saada 600 euron kertakorvaus, mutta moni heistä ei täytä tarkkoja ehtoja. Osa hyvinvointialueista maksaa korvauksen laajemmalle hoitajajoukolle kuin on pakko.

Hoitaja Ilona Fröjd Tampereen yliopistollisen sairaalan koronaosastolla.

Hoitajien koronakorvaukset maksetaan Pirkanmaalla tänään – jopa suljetulla koronaosastolla työskennellyt voi jäädä ilman lisää

Syksyn työehtoneuvotteluissa sovittiin, että koronapotilaita hoitaneet saavat 600 euron kertakorvauksen. Käytännössä kuitenkin jopa koronaosastolla työskennellyt hoitaja voi jäädä ilman korvausta.

Hoitaja työssään sairaalasängyn vieressä.

Näillä keinoilla hallitus aikoo ratkaista hoitajapulan: Tehtävät tutkinnon mukaan, lisää avustavia työntekijöitä ja ulkomaisen työvoiman pätevyys kuntoon

Suomessa on tällä hetkellä vaje yli 15 000 sairaan-ja lähihoitajasta. Henkilöstövaje vaikeuttaa sote-palveluiden tuottamista ja heikentää myös niiden laatua.

Kymenlaakson keskussairaalaan julkisivu.

Tehy-lehti: Tehy teki rikosilmoituksen laittomasta hätätyöstä Kymsotessa

Lehden mukaan Kymsote teetti työtaistelun aikana toistuvasti hätätyötä, joka ei avin mukaan täyttänyt hätätyön kriteerejä. Hätätyön turha teettäminen on rikos.

Terveyskeskuslääkäri Tuire Saloranta istuu työpöydän ääressä.

Lastenlääkäri pesee leluja, kun potilaat jonottavat hoitoa – lääkäreiden aikaa menee sihteerien töihin

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisee helmikuun puolessa välissä keinot, joilla yritetään helpottaa työvoimapulaa.

Lapin keskussairaalan pääsisäänkäynnin ajoluiskan lasinen seinä, sekä kyltti jossa nimi lukee.

Lapin hyvinvointialueen ensimmäiset palkat on maksettu – joitakin yksittäisiä palkanosia voi puuttua

Palkan pitäisi näkyä tänään yli 6000 työntekijän tilillä. Tehyn luottamusmiesten mukaan jäsenille ei ole ilmennyt vakavia ongelmia.

Jarno Tuominen, sairaanhoitaja, TAYS Acuta.

Hyvinvointialueen ensimmäisestä palkkapäivästä ei tullut kaaosta – pääluottamusmies: ”Näyttäisi onnistuneen kohtalaisen hyvin”

Pirkanmaan hyvinvointialueella oli perjantaina vakituisten työntekijöiden ensimmäinen palkkapäivä. Aamun tietojen mukaan ainakaan TAYSin tehyläisten palkanmaksussa ei ole ilmennyt suuri ongelmia.

Tehyn ilmapalloja taivaalla.

Tehy: Oikeusasiamiehen mukaan Helsingin rekrytointikielto oli laiton ja syrjivä

Tehy kertoi vuonna 2021 jäseniltä saamiensa tietojen pohjalta, että Helsingin kaupunki olisi sopinut yksityisten terveysjättien kanssa, etteivät nämä palkkaisi Helsingin kaupungilla työskenteleviä hoitajia.

Kuvayhdistelmä, jossa vasemmalla Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja oikealla Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Maj Kirvesniemi. Molemmat katsovat kameraan.

”Koskaan ei tiedä, milloin irtisanomisdelegaatio on omalla ovella” – Tehyn toimistoa johdetaan pelolla, Ylen lähteet paljastavat

Osa on kokenut ilmapiirin niin ahdistavaksi, että asiantuntijatyö on vaikeutunut. Tehyn johto ei tunnista ongelmaa. Ylen lähteiden mukaan tilanne on kärjistynyt puheenjohtaja Millariikka Rytkösen aikana.

Lääkäri ja hoitaja röntgenosastolla

Tehy ja JHL haastavat Helsingin kaupungin oikeuteen palkanmaksuongelmista – ”Helsinki vain levittelee käsiään”

Hoitajajärjestö Tehy vaatii työtuomioistuimessa kiireellistä käsittelyä.

Millariikka Rytkönen

Tehyn Rytkönen vastaa väitteisiin "pelolla johtamisesta": Syytökset ovat ylimalkaisia

Millariikka Rytkönen haluaa tietää tarkemmin, mihin "pelolla johtamisella" viitataan. Hän sanoo, että tilanteita olisi yksilöitävä, jotta niihin voitaisiin puuttua.

Kuvakollaasi, jossa oikealla Tehyn jäsen Kim Berg, keskellä Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja oikealla Tehyn jäsen Kirsi Lehtimäki.

Whatsapp-potkut olivat viimeinen niitti – tehyläiset kertovat pelolla johtamisesta järjestössä ja arvostelevat teho-osastojen käyttöä lakkoaseena

Ylen haastattelemien ay-aktiivien mukaan Tehyssä vallitsee vaikenemisen kulttuuri, ja toisinajattelijat yritetään vaientaa. Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei kommentoi väitteitä kiireisiin vedoten.

Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sdp.)

Tehyn valtuustoryhmästä erotettu Kirsi Lehtimäki ihmettelee liiton toimintatapaa: ”Näin toimivat diktaattorit, tyrannit tai pelkurit”

Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Lehtimäki sanoo jatkavansa työtä hoitajien työolojen parantamiseksi.

Jarno Tuominen, hoitaja.

Hoitajat saavat lisää rahaa, mutta palauttaako se työn ilon? Palkkasovun takana painavat kiire ja huoli omasta jaksamisesta

Yle kysyi hoitoalalla työskenteleviltä ihmisiltä, miten työpaikoilla palautetaan hyvä henki repivän työtaistelun jälkeen.

Riksförlikningsman Anu Sajavaara och KT:s verkställande direktör Markku Jalonen omgivna av journalister på riksförlikningsmannens byrå i Helsingfors.

Kunta-alan järjestöissä tarkastellaan tuoko hoitajien sopimus jaettavaa myös muille – "Aika laiha vaihtokauppa", kuvaa liittojohtaja

Viime kesäkuussa saatuun sote-sopimukseen kirjattiin, että mikäli hoitajajärjestöt Tehy ja Super saavat muita enemmän, arvioidaan tilannetta uudelleen kunta-alan järjestöissä.

Henkilökuvassa Petri Virolainen, Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtaja.

Hyvinvointialuejohtaja Virolainen: Päijät-Hämeessä voidaan taata sekä hoitajien korkeammat palkat että laadukkaat palvelut

Petri Virolainen on iloinen siitä, että hoitajien työkiistassa saatiin sopu. Kustannukset kasvavat, mutta samalla palkankorotukset tukevat tavoitetta pitää kiinni nykyisestä työvoimasta ja saada uusia ammattilaisia.

Sairaanhoitaja Sanna Alavesa työasussaan Oulun yliopistollisen sairaalan käytävällä.

Hoitajat helpottuneita työriidan sopimisesta – oululainen sairaanhoitaja Sanna Alavesa: "Yhdeksän kuukautta oli tämän synnytys käynnissä"

Hoitajapulaa työriidan päättyminen ei automaattisesti poista, mutta ammattiliitoissa toivotaan sovun houkuttelevan alalle uusia tekijöitä.

Kolme terveydenhoidon opiskelija seisoo julisteen edessä, missä kannustetaan tekemään asioille jotakin

Sairaanhoitajaopiskelija palkkasovusta: ”Ei muuta sitä, että pitää jatkuvasti venyä ylitöihin”

Hoitajien työmarkkinakiistan ratkeaminen on helpottava uutinen myös alan opiskelijoille. LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat kuitenkin pelkäävät, että alan vetovoima on jo saanut pysyvän kolauksen.

Tehyn PSHP:n pääluottamusmies Atte Tahvola.

Roima palkankorotus ilahduttaa, mutta huoli työoloista on yhä suuri – näin Pirkanmaalla reagoitiin hoitajasopuun

Pitkä vääntö hoitajien palkankorotuksista päättyi, mutta pelkkä raha ei riitä houkuttimeksi palaamaan alalle. Nyt alkaa vääntö työolojen kehittämisestä.

Tehy ja Super järjestivät mielenosoituksen sateisena perjantaina Helsingissä syyskuussa.

Tehyn päijäthämäläinen luottamusmies työmarkkinasovusta: Tärkeimpänä saavutettiin se, että hoitajan palkka alkaa kolmosella

Hoitajajärjestöt ja Kuntatyönantajat pääsivät sopuun palkkakiistassa. Osapuolet tulkitsevat valtakunnansovittelijan sopimusehdotusta hieman eri tavoin, mutta työrauha on nyt saavutettu.

Hoitajaliiton ja työnantajajärjestöjen neuvottelijoita.

Analyysi: Hoitajien palkat nousevat reippaasti lähivuosina, mutta hoitajapulasta ei päästä näin helposti eroon

Työmarkkinaratkaisuissa on tyypillistä, että osapuolten tavat tulkita tulosta vaikeuttavat sen ymmärtämistä, kirjoittaa politiikan toimittaja Jyrki Hara.

Hoitajat valmistelevat leikkaussalipöytää Seinäjoen Terveystalossa.

Hoitajat toivovat palkkasovun edistävän työolojen kehittämistä: hoitoalaa vaivaavat opintojen keskeyttäminen tai työpaikan vaihto vähin äänin

Alan työllistymisvaihtoehdoista tulisi kertoa enemmän jo opintojen aikana ja työnantajien puolelta, sanoo Sanna-Maria Ahl Meilahden sairaalasta.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.

”Eihän tämä nyt yhtäkkiä tuonut meille lisää hoitajia” – Etelä-Savossa ollaan varovaisen tyytyväisiä hoitajasopuun

Sekä Tehyn että tulevan hyvinvointialueen puolesta ollaan tyytyväisiä siihen, että sopu on syntynyt.

Tämä on hyvä alku, sanoo Millariikka Rytkönen hoitoalan sovinnosta

Sopu syntyi hoitoalalle, mutta epäselvyyttä on yhä – hoitajaliitot ja työnantaja eri linjoilla palkkaharmonisaatiosta

Työriidan osapuolet ovat tyytyväisiä sopuun. Hoitajaliitot pitävät sopua merkittävänä askeleena hoitajapulan kannalta.

Filippiineiltä kotoisin olevat  Diosalyn Isnec  ja Jumer Ladores työskentelevät hoiva-avustajina.

Lappilaiset Tehyn ja Superin ihmiset ovat tyytyväisiä vaikean neuvotteluprosessin lopputulokseen

Sodankyläläinen Superin aktiivi katsoo, että työnantajapuolellakin lopulta ymmärrettiin alan vaikea tilanne.

Valkoinen kerrostalo. Talon seinässä punainen risti ja teksti oys.

Hoitajien työtaistelun päättyminen otettiin helpottuneena vastaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa

Maanantaina saavutetun sovun jälkeen kaikki työtaistelutoimet perutaan.

Riksförlikningsman Anu Sajavaara och KT:s verkställande direktör Markku Jalonen omgivna av journalister på riksförlikningsmannens byrå i Helsingfors.

Hoitoalan työkiistaan sopu – kiistan osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan esityksen

Tehyn Rytkönen: "pakkolakien varjossa tulosta voi pitää hyvänä". Uhka joukkoirtisanoutumisesta poistuu.

Yhteispäivytyksen pääovi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

Tehyssä peukutetaan Siun soten aloittamaa uutta palkanlisää hoitajille, mutta Superin pääluottamusmies pitää lyhyitä korotuksia tekohengityksenä

Siun sote -kuntayhtymän aloittama kokeilu 20 prosentin rekrytointilisästä hoitajille jakaa mielipiteitä. Niin myös hoitajien luottamushenkilöissä: toisesta hyvä avaus on toisen mielestä turha kokeilu.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n Markku Jalonen (vas.), valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja (selin) Superin Silja Paavola (vas.) ja Tehyn Millariikka Rytkönen Tehyn ja Superin sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 20. elokuuta 2022.

Valtakunnansovittelija antoi sovintoehdotuksen hoitoalan työriitaan

Sovintoehdotuksen sisällöstä ei kerrota julkisuuteen ennen kuin osapuolet ovat antaneet vastauksensa. Vastauksia odotetaan maanantaihin kello 18 mennessä.

Nainen katsoo ulos ikkunasta.

Houkutinraha toi työntekijöistä jopa ylitarjontaa Oulun kotihoidon lakon aikana – pääluottamusmies: "Muutama on eronnut liitosta lakon takia"

Houkutinrahaksikin kutsuttu korotettu siirtokorvaus on jopa 15 kertaa normaalitilannetta suurempi. Siihen ovat tarttuneet muun muassa ne, jotka eivät kuulu liittoon.

Tehy ja Super järjestivät mielenosoituksen sateisena perjantaina Helsingissä syyskuussa.

Hoitajat valmistautuvat joukkoirtisanoutumisiin myös Kaakkois-Suomessa – alalta hoitajia on jo lähtenyt, mutta suurta ryntäystä ei ole nähty

Pääluottamusmiesten mukaan irtisanoutuminen on pitkän harkinnan tulos, ja yksikin menetetty ammattilainen on paljon.

Kolme sairaanhoitajaa

Hoitajajärjestöt vaikenevat joukkoirtisanoutumisten etenemisestä – hoitajille luvataan sadan euron päiväkorvaus ja työpaikan säilyminen

Hoitajien työriidassa kierrokset nousevat hoitajajärjestöjen valmistautuessa joukkoirtisanoutumisiin. Yle haastatteli hoitajia, jotka ovat allekirjoittaneet sitoumuksen irtisanoutumisesta.

Etualalla lakkovahdin selkä, jossa lukee punaisessa huomioliivissa Tehy. Taustalla toinen lakkovahti selin.

Oulussa päästiin yhteisymmärrykseen hoitoalan lakon aikaisesta suojelutyöstä kaupungin kotihoidossa

Oulun kaupunki ja hoitoalan työntekijäjärjestöt Tehy ja Super ovat tänään päässeet sopuun suojelutyövoiman käytöstä tiistaina alkavaksi suunnitelussa lakossa.

Mielenosoittajia kyltteineen vesisateessa.

Hoitajia on luopunut ammattioikeuksistaan myös Kaakkois-Suomessa

Määrä on vielä pieni, mutta kasvaa koko ajan. Koko maassa Valviran päätöstä odottaa yli 800 hakemusta.

Superin ja Tehyn lakkomarssi Oulussa.

Oulussa Myllyojan–Kontinkankaan alueen kotihoidossa alkaa lakko ensi tiistaina

Tehy ja Super aloittavat lakon Oulussa Myllyojan–Kontinkankaan alueen kotihoidossa tiistaina 27. syyskuuta.

Tehyn pääluottamusmies Atte Tahvola seisoo pakettiauton edessä. Päässään musta pipo, ruskea pitkähtö parta, vihreä armeijatyylinen takki päällään. Katsoo vakavana kuvaajaa.

Tehyn matkailuautot kiertävät nyt eri puolilla Suomea – irtisanoutumiseen sitoutunut sairaanhoitaja Tuija Turunen: "En näe muuta vaihtoehtoa"

Matkailuautoissa hoitajat voivat allekirjoittaa nimensä paperiin, jossa työntekijä sitoutuu irtisanoutumaan osana ammattiliittojen joukkoirtisanoutumista.

Hoitaja kulkee yksin sairaalassa

Hoitajapulan ratkaisut sysätään hyvinvointialueelle – sairaanhoitaja: "Kollegoista on pulaa, esimiehet tulevat usein kiireavuksi"

Hoitajapulalla selitetään tällä hetkellä lähes kaikkia terveydenhuollon ongelmia. Lyhyen aikavälin ratkaisuja ei ole näköpiirissä. Työnantaja ja työntekijät odottavat uuden hyvinvointialueen tuovan ratkaisun.

Ihmisiä luokassa valmistautumassa ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. 31.5.2022

Sairaanhoitajaksi hakevien määrä romahti syksyn yhteishaussa – toiminnanjohtaja Mielityinen: "Hoitajapula ei ratkea aloituspaikkoja lisäämällä"

Hakijoiden määrä hoitajakoulutukseen on laskenut merkittävästi viime vuosina. Ammattikorkeakouluista arvioidaan, että syynä ovat alan vetovoima eli työehdot.

Tehy ja Super järjestivät mielenosoituksen sateisena perjantaina Helsingissä syyskuussa.

Kolme hoitajaa kertoo Ylelle "pakkotyölain" tuottamasta tyrmistyksestä – joukkoirtisanoutumiset eivät vielä ole aiheuttaneet liikehdintää Etelä-Pohjanmaalla

Eduskunta hyväksyi tällä viikolla potilasturvallisuuslain, joka rajaa hoitajien lakkomahdollisuuksia. Hoitoalalla päätös herättää tyrmistystä.

Kim Yli-Pelkola, Tehys huvudförtroendeman i Jakobstad och biträdande avdelningsskötare på jouren på Malmska sjukhuset.

Tehyn pietarsaarelainen pääluottamusmies Kim Yli-Pelkola: "Toivottavasti työkavereita riittää vielä tulevaisuudessa"

Tehyn pohjalaisen pääluottamusmiehen mukaan ihmiset ovat olleet hyvin vihaisia ja toivottomia. Hoitoalan ammattijärjestöt ovat kertoneet valmistelevansa joukkoirtisanoutumista käynnissä olevan työkiistan painostuskeinona.

kelta-punainen ambulanssi ajaa tiilirakennuksen ja autojen pysäköuntialueen välissä Oulun yliopistollisen keskussairaalan etualalla. Pysäköintialuella valkoinen matkailuauto.

Tehy tarjoaa hoitajille irtisanomismahdollisuutta OYS:n edustalla matkailuautossa

Tehy vauhdittaa hoitajien työtaistelutoimia Oulussa tuomalla matkailuauton sairaalan eteen, jossa voi allekirjoittaa irtisanoutumisilmoituksen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle