Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laajakaistan rakentamisesta tuli velkapommi Savon kunnille – sitten kansainvälinen suursijoittaja kiinnostui syrjäisestä valokuituverkosta

Nopea nettiyhteys piti olla lähes kaikkien suomalaisten saatavilla jo vuonna 2015. Maaseudun valokuituverkosta tuli kunnille kuitenkin toivoton bisnes. Mutta nyt se houkuttelee ulkomaista miljardiyhtiötä.

Luontoimagostaan tunnetussa Kuusamossa on kaksijakoinen suhtautuminen kaivosteollisuuteen – kuuntele Kuntarundin Kuusamon vaalikeskustelu Yle Areenasta

Kaivokset ja matkailu ovat Kuusamossa varmasti vastakkain tulevanakin vaalikautena. Kuusamon keskusta on kuihtunut ja Rukan kehittäminen keskusteluttaa. Alueelle halutaan etätyöntekijöitä, mutta rakennetaanko valokuitua kunnan verorahoilla?

Kuntalaisilta kysytään Lapissa tarvetta laajakaistalle

Kuntalaiset voivat kertoa tarpeestaan laajakaistalle verkosta löytyvällä sähköisellä kyselyllä.

Kemin kaupunki myy Syväkankaan terveysaseman

Rakennus myydään eniten tarjonneelle 32 000 euron hintaan.

Laajakaista kaikille muuttui murheeksi muutamille – Keski-Suomen kansanedustajien enemmistö haluaa lisää valtion rahaa kuntien verkkoihin

Kansanedustajat pitävät nopeita nettiyhteyksiä tärkeinä, mutta näkemykset valtion roolista niiden rahoittajana vaihtelevat.

5G-kännyköitä ja -nettiä kaupataan jo, vaikka verkon rakentaminen on vasta alussa – professori kyseenalaistaa 5G:n hyödyt puhelinkäytössä

Tietoliikenne- ja tietoverkkojen professorin mukaan tavallinen käyttäjä ei huomaa 5G:ssä juuri eroa hyvin toimivaan 4G:hen.

Kiuruvesi selvittää nopean valokuidun tarvetta kaupungin keskustassa

Valokuituliittymän hinta on vajaat tuhat euroa.

Valokuitu vai 5G? Kysyimme DNA:lta, Elisalta ja Telialta, miksi kuluttajille myydään nyt kallista kuitua nettiyhteydeksi, jos kohta kaikilla on 5G

Tulevaisuuden nettiyhteydet tarvitsevat valokuitua, mutta Suomen suurimpien operaattoreidenkin välillä on linjaero siitä, tarvitsevatko myös kuluttajat.

Pohjois-Pohjanmaa heräsi hakemaan valtion laajakaistatukia viime hetkillä

Valtion tukipotista valtaosa suuntautuu tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalle, jossa valokuitua vedetään laajoilla alueille.

Kuopio rakentaa sata kilometriä tyhjää putkea maan alle tulevaisuuden 5G:tä varten – asiantuntija kiittää, sillä valokuitua on Suomessa liian vähän

Valokuidun määrä vaihtelee alueittain merkittävästi. Uuden sukupolven mobiiliyhteys lisää valokuidun tarvetta.

Juokslahti ja Länkipohja ovat saamassa valokuituyhteyden

Länkipohja saa valokuituyhteydet jo tänä vuonna, Juokslahden verkko rakentuu pääosin ensi vuonna.

Tornio haluaa laajentaa valokuituverkkoa, kyselee liittyjistä nettisivuilla

Tähän mennessä kyselyyn on vastannut noin seitsemänkymmentä valokuituun liittymisestä kiinnostunutta.

Torniossa kartoitetaan asukkaiden kiinnostusta valokuituverkkoon

Kartoitus koskee Putaan, Kallioputaan ja Luotomäen alueilla asuvia asukkaita.

Herätys: Hirmumyrsky iskeytymässä USA:n itärannikolle, kunnat empivät valokuitua, sateinen sää jatkuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Torniossa halutaan nopea nettiyhteys jokaiseen kylään

Valokuituyhteyttä on rakennettu useamman vuoden ajan.

Keuruu pohtii valokuituhankkeesta luopumista

Keuruun kaupunki pohtii vireillä olevasta valokuituhankkeesta luopumista siinä esiintyvien ongelmien vuoksi.

Digikuilu jakaa maatilat voittajiin ja häviäjiin: "Valokuitu on elinlanka"

Menestyvä maatila tarvitsee tietotekniikkaa ja varmat tietoliikenneyhteydet. Tulevaisuudessa maaseudulla on kahden kerroksen väkeä.

Lankaliittymiä sulkeutuu taas Rovaniemellä – Telia vaihtaa kuparikaapelia valokuituun

Telia tekee Rovaniemellä tänä kesänä muutoksia noin kolmensadan talouden tietoliikenneyhteyksiin.

Maanantai 18.6.2018 (radio)

Presidentti Niinistö järjesti keskustelun turvallisuuspolitiikasta. Suomesta voi tulla tärkeä tietoliikenteen keskus. Japanissa on ollut maanjäristys. Helsingin seudun ilma on puhdasta. Sää muuttuu sateiseksi.

Hattula selvittää kuntalaisten nettiyhteystarpeet

Kunta kaipaa netissä olevaan kyselyyn myös yritysten mielipiteitä verkkoyhteyksistä.

Kiuruvesi kääntymässä kuituverkkoyhtiön osuuden ostamisen kannalle

Kiuruveden kaupunginhallitus esittää kuituverkon ostamista ja vuokraamista takaisin kuituverkkoyhtiölle. Hinta olisi 1,5 miljoonaa euroa.

Nopeaa valokuituverkkoa halutaan laajentaa Torniossa

Torstaina Kyläjoen koululla järjestetään tiedotustilaisuus valokuituverkon laajentamisesta.

Operaattorin vitkuttelu riitti, Rovaniemi rakentaa itse valokuituverkon asukkailleen

Muutaman vuoden sisällä nopean valokuituyhteyden saa myös kaikilla vanhoilla asuinalueilla, kun tähän mennessä kuituyhteys on ollut tarjolla vain uusille tonteille.

Selvitys paljastaa: rahoituskulut yllättäneet monet laajakaistayhtiöt

Uusien yhtiöiden neljän prosentin vuotuinen korko lainapääomasta ja kunnan takauksen liki neljän prosentin provisio nähdään riskinä liiketoiminnalle.

"Videoneuvottelut on menty monta kertaa pelkän äänen varassa ja se on vähän noloa" – langaton netti valokuidun jatkeeksi maaseudulla

Maaseudulle puuhataan kunnolla toimivia nettiyhteyksiä uudella tavalla. Asialla on matkaviestioperaattori Ukkoverkot, joka tarjoaa asiakkaille kiinteää langatonta palvelua.

Kaupunginjohtajan ehdotus maaseudun kituvien valokuituyhtiöiden pelastamiseksi: Velat yhteen ja pääomasijoittajia rahoittajaksi

Kiuruveden kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka esittää talousvaikeuksissa oleville kuituyhtiöille yhteistä pelastussuunnitelmaa.

TV-lähetysten siirtäminen antenniverkosta valokuituun olisi miljardi-investointi

Antenniverkon televisiolähetyksiin aiheuttavia radiokelejä sattuu säännöllisesti. Häiriöiltä vältyttäisiin kaapelivastaanotolla, mutta sen ulottaminen koko maahan maksaisi valtavasti.

Sananen – Minulla on tänään anttila

Kotikaupunkini Anttila lopetti. Jotenkin tuntuu, että se jatkaa elämäänsä nimenä ja käsitteenä. Minulla saattaa jopa olla se.

Maaseututaajamat vihdoin nykyaikaan – Miljoonalla valokuitua Mikkelin kylille

Valtio, EU ja Mikkelin kaupunki rahoittavat hankkeesta suurimman osan. Kiinteästä laajakaistayhteydestä kiinnostuneen on syytä olla hereillä hyvissä ajoin.

Sodankylän kunnan asuntoihin nopea valokuitu

Sodankylän kunta on päättänyt varustaa kunnan omistamat vuokra-asunnot nopeilla tietoliikenneyhteyksillä. Asentopuulaaki Oy:n 19 asunto-osakeyhtiöön tulee 100 megan nopeudella toimivat valokuituyhteydet. Yhteydet 482 huoneistoon rakentaa Sodankylän kunnan omistama Tähtikuitu Oy.

Taistelu kannatti: koulu pelastui ja kyläläiset palkittiin

Kangasalan Raudanmaalla kyläläiset kokosivat voimansa puolustamaan Kautialan kyläkoulua. Vankka yhteishenki on myös huomattu: Raudanmaa sai Pirkanmaan Vuoden kyläteko -palkinnon. Ja kyläläiset kehittelevät jo uusia hankkeita. Yhdessä, tietenkin.

Vesijohdot ja valokuitu hoidettu Kokemäellä – nyt mökkiläiset haluavat Sääksjärven kuntoon

Kokemäen mökkiparlamentti on ajanut kesäasukkaiden asioita jo yhdeksän vuoden ajan. Vaikka se on saanut aikaan jo paljon, tuntuu uusia asioita nousevan esiin jatkuvasti.

Lappiin havitellaan jälleen kuutta uutta kyläverkkoa

Valokuitupohjaisten verkkojen rakentamiseen on myönnetty julkista tukea noin kaksi miljoonaa euroa.

Laajakaista oraville? Poliitikkojen lempihankkeessa netti yhteen taloon on maksanut jopa kymmeniätuhansia

"Laajakaista kaikille" on kaunis, mutta kallis ajatus. Keski-Suomessa laajakaistahanke johti tulikivenkatkuiseen riitaan ja rikosilmoituksiin. Hanke velkaannutti pieniä kuntia, eivätkä kaikki asukkaat koskaan saaneet tilaamiaan nettiyhteyksiä.

Kylien nopeille nettiyhteyksille jaossa vielä tukirahaa

Kylien nopeiden tietoverkkojen rakentamiseen voi vielä saada tukirahaa. Lapissa kannustetaan taas kyläverkkojen rakentamiseen vuoden tauon jälkeen. Työsarkaa riittää, sillä nopea ja kiinteä laajakaistaverkko kattaa vasta puolet Lapista, sanoo nyt alkavan Kuitua pohjoiseen -tiedotushankkeen projektipäällikkö Seppo Alatörmänen.

Kiinteää langattomuutta – valokuidun ja mobiiliverkon yhdistelmä toi netin koko kylälle

Saarijärven Mahlun kylä on saanut tänään kiinteän, langattoman tukiaseman, jonka luvataan saavuttavan lähes kuituverkon tasoisen nettiyhteyden. Kumpuilevassa kylässä on aiemmin takkuiltu langattomien tietoverkkojen kanssa.

Valokuituyhtiön toimitusjohtaja: "Viihdekäyttö sotkee mobiiliverkon"

Keski-Suomessa toimivan verkkoyhtiön toimitusjohtajan mielestä sekä kiinteä että mobiiliverkko ovat molemmat tarpeellisia. Raskaat toiminnot, kuten uudet älytelevisiot, hän liittäisi kiinteään verkkoon, ettei mobiiliverkko kuormittuisi liikaa.

Miten maalla asuminen onnistuu vanhuusiällä? – "Ei täällä liikaa ole kanssakäymistä naapureiden kesken"

Ikääntyvä ihminen voi asua kotonaan, vaikka kylä tyhjeneekin nuoremmasta väestä. Tosin se vaatii uudenlaista ajattelua, jotta tarvittavat palvelut saisi kymmenien kilometrien päähän keskustasta.

Savitaipale tahtoo tunnetuksi aktiivilomailukunnaksi – valokuituhanke on vuoden ykkösasia

Valokuidun vetäminen Savitaipaleen jokaiseen kolkkaan pääsee tänä vuonna täyteen vauhtiin. Vapaa-ajan asukkaiden merkitys korostuu oman väen vanhetessa.

Savitaipaleen valokuituhanke odottaa rahoituspäätöstä

Savitaipaleen kirkonkylältä Heituinlahteen suunnitellun valokuituhankkeen rahoitus on nyt enää kiinni Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta. Rahoitus voi olla korkeitaan 60 prosenttia rakentamiskustannuksista.

Nopea netti jo tuhannessa taloudessa Kouvolan syrjäkylillä

Valokuitukaapelien rakentaminen alkoi Kouvolan seudulla kolme vuotta sitten. Tänä vuonna yhteyksiä on rakennettu muun muassa Jaalan kirkonkylälle ja Kimolaan.

Syrjäseudulla asuva pulittaa laajakaistasta moninkertaisen hinnan – ”Jostain liikevaihto on revittävä, jos kilpailua ei ole”

Varsinkin kuituverkon saatavuudessa Suomi on jäänyt pahasti jalkoihin naapurimaihin verrattuna. Tietoliikennetekniikan yliopisto-opettaja Petri Sainion mielestä maan mobiililaajakaistaverkko toimii kuitenkin riittävän hyvin.

Laajakaistoja ei vieläkään kaikilla – Horttanaisten perhe sai valokuidun ja netti-tv:n

Valtiovalta katsoo, että toimivat tietoliikenneyhteydet kuuluvat kaikille kansalaisille asuinpaikkaan riippumatta. Viime vuosien ajan valon nopeudella kulkevaa ilosanomaa on levitetty harvaanasutuille alueille julkisella rahoituksella. Taajamien nopeat yhteydet pitää rakentaa markkinaehtoisesti. Näin on tehty nyt Kontiolahden kirkonkylällä.

Pasilan linkkitorni tyhjeni, mihin katosivat maankuulun maamerkin lautasantennit? – Katso video

Moni on hieraissut junamatkalla Pasilan läpi silmiään: näyttääkö tv-torni riisutulta vai kuvittelenko. Kuvitelmaa se ei ole. Verkkoyhtiö Digita on kaikessa hiljaisuudessa poistanut suuria lautasantenneja Helsingin toiseksi korkeimman rakennuksen kupeilta.

"Koko firma on verkon varassa" – valokuitukaapelin takkuaminen kismittää pikkukunnassa

Pohjois-Satakunnan seutuverkon valokuituhanke uhkaa jäädä kesken Laviassa Porin empiessä rahoituskuvioita. Kymmenet asukkaat ovat kuitenkin jo maksaneet liittymänsä etukäteen.

Rovaniemi alkaa suunnitella omaa valokuituyhtiötä

Napapiirin Energia ja Vesi Oy alkaa suunnitella uutta tietoliikenneyhtiötä Rovaniemelle. Yhtiön tarkoituksena on rakentaa nopeita laajakaistayhteyksiä kaupungin vanhoille kerrostalo- ja omakotitaloalueille. Aikaisemmista suunnitelmista poiketen uusi yhtiö ei kuitenkaan ole NEVEn tytäryhtiö vaan itsenäinen yhtiö kaupunkikonsernissa.

Kaupunki kyllästyi valokuituvitkutteluun – perustamassa oman laajakaistayhtiön

Rovaniemen kaupunki on perustamassa laajakaistayhtiön Napapiirin energia ja vesi oy:n tytäryhtiöksi. Yhtiö aiotaan perustaa, koska yksikään operaattori ei ole kiinnostunut rakentamaan nopeita kiinteitä yhteyksiä eli käytännössä valokuitua muualle kuin uusille asuinalueille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle