Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Äidit kertovat yhteiskunnasta, jossa on vain yksi oikea tapa synnyttää – Nina Laine: "Koin, että olin jo alkumetreillä epäonnistunut"

Keräsimme sektiolla synnyttäneiden äitien kokemuksia. Huonolla synnytyskokemuksella voi olla vaikutusta jopa perheen lapsilukuun.

"Korona on pompauttanut synnytyspelon taivaisiin", sanoo ahdistuneisuutta työssään hoitava lääkäri – katso mistä voit hakea apua

Pandemian vuoksi esimerkiksi synnytysvalmennuksia on peruttu ja tämä on lisännyt odottavien äitien pelkoa ja ahdistusta.

Äitien pelkoja ei ohiteta olankohautuksella – Seinäjoen keskussairaala satsaa synnytysvalmennukseen etänä

Synnytysvalmennus on koronan vuoksi tauolla. Odottavat äidit saavat avukseen kätilöiden ideoimia voimavideoita.

Harvinaista Suomessa: Kainuussa synnyttävät pääsevät tutustumaan synnytysosastoon paljon ennen synnytystä

Kainuun uudessa keskussairaalassa toimii myös erillinen synnytyspelkopoliklinikka.

Raivoava synnyttäjä, kauhuissaan istuskeleva iskä ja 4 muuta myyttiä – Suomen kokenein doula haluaa nujertaa harhaluuloja synnytyksestä

Synnytystukihenkilö Rosalia Pihlajasaari toivoo, ettei yhdenkään tulevan vanhemman tarvitsisi pelätä synnytystä.

KYS aloittaa lokakuussa uudestaan tutustumiskäynnit synnytystiloihin – käyntikertoja piti heti lisätä suuren suosion vuoksi

Yhdelle vierailulle Kaarisairaalan synnytystiloihin voi osallistua enintään kahdeksan pariskuntaa.

Myös kumppani saa synnytyksessä tukea doulalta: "Jäi fiilis että synnytimme lapsen yhdessä"

Synnytystukihenkilöiden eli doulien käyttö on tuplaantunut vuosikymmenen aikana.

Viidennes Seinäjoen ja Vaasan synnytyksistä sektiolla

Sektioita lisäävät synnytyspelko, synnyttäjien aiempaa korkeampi ikä ja äitien ylipaino.

Suomalaiset ovat luomuilijoita, mutta synnytyspelko kasvaa – 5 mielenkiintoista asiaa synnytyksestä

Joka kuudes suomalainen syntyy keisarileikkauksella. Osuus oli viime vuonna suurempi kuin koskaan aiemmin, mutta muuhun maailmaan verrattuna se on vähän. Lue tämä ja neljä muuta faktaa suomalaisesta synnytyksestä.

Tiistai 25.09.2018 (tv)

Porin kaupunki tutkii, kuinka paljon ruoka vaikuttaa vanhusten kuntoon. Monet äidit kärsivät raskauden aikana synnytyspelosta. Kuluttajavirasto on saanut paljon valituksia Viagogo-nettisivusta. Vuoden parhaat jalkapalloilijat on valittu. Säätiedot.

Pelkokätilöä tarvitaan kun kipu ja kuolema pelottavat - "Harvoin jää sellainen tunne, ettei olisi pystynyt auttamaan"

Synnytyspelosta kärsivät odottavat äidit saavat apua pelkokätilöiltä jo ennen synnytystä. Tavoitteena on paneutua syihin, joista pelot kumpuavat.

Synnytystä pelkää jopa joka kymmenes odottaja – osin turhaan, sillä pelkoa voidaan hoitaa

Pahimmillaan synnytyspelko saa lykkäämään lapsentekoa tai jättämään sen kokonaan väliin.

Synnytyspelko lisääntyy hurjaa tahtia – vain diagnoosilla tuleva äiti pääsee tutustumaan synnytyssaliin

Tutkijan mielestä synnytysvalmennuksen siirtäminen neuvoloilta sairaaloille tulisi hoitoja halvemmaksi.

Synnytyspelko varjostaa odotusaikaa – kauhutarinat ja ahdistus hallitsemattomasta tuovat pelkopoliklinikalle

Raskausaika muuttuu ahdistavien tunteiden sekamelskaksi, kun synnytyspelko vie yöunet ja pyörii mielessä jatkuvasti päiväsaikaan. Silloin voi neuvolan kautta hakeutua synnytyspelkopoliklinikalle. Poliklinikalla on tarjolla tietoa ja apua tunteiden käsittelyyn.

Uudelleensynnyttäjäkin voi kärsiä synnytyspelosta

Synnytyspelko on yksi yleisimmistä raskausajan peloista. Monesti sen taustalla on aiemmassa synnytyksessä syntynyt trauma. Synnytyspelkopoliklinikalla pyritään löytämään tulevan äidin pelkoihin helpotusta.

Odottavaa pelottaa moni asia – raskauspelkojen kanssa ei kannata jäädä yksin

Erilaisista peloista kärsii lähes jokainen odottaja jossakin raskauden vaiheessa. Pelkojen ei saa antaa lamauttaa, vaan niitä kannattaa käsitellä asiantuntijoiden ja auttavien tahojen, kuten neuvolan, kanssa.

Kunnat säästävät synnytysvalmennuksesta – vapaaehtoiset doulat äitien tukena

Yhä useampi odottava äiti saa tukea synnytykseensä doulalta eli tukihenkilöltä. Vapaaehtoisten tukihenkilöiden merkitys kasvaa sitä mukaa, kun kunnat säästävät synnytysvalmennuksesta.

Sietämätön kipu ja lapsen vammautuminen pelottavat synnyttäjää

Kun Henna Falck alkoi haaveilla lapsesta, jäyti takaraivossa samaan aikaan pelko. Kuinka kipeää synnytys tekee, selviääkö siitä, saanko tarpeeksi lievitystä kipuun? Henna Falck ei ole ainoa synnytystä pelkäävä nainen – synnytyspelkoisten määrä kasvaa koko ajan.

Doulasta uskomaton apu synnyttävälle äidille

Synnytyksiin tarvitaan lisää vapaaehtoisia auttajia eli doulia. Ensi- ja turvakotien liiton mukaan tällaisten tukihenkilöiden läsnäolo lisää äitien turvallisuuden tunnetta ja lievittää synnytyspelkoja ja jopa synnytyskipuja. Doula-suhde luodaan jo odotusaikana.

Raskausajan pelot ja huolet lisääntyneet – neuvola pohtii vaihtuvia parisuhteita

Odottavien äitien synnytyspelot ja psyykkiset ongelmat ovat lisääntyneet. Taustalla on muun muassa syrjäytymistä sekä epävarmuutta ja turvattomuutta omasta tulevaisuudesta. Uusperheiden kohdalla neuvolassa mietitään paljon tietosuoja-asioita.

New study: C-sections more dangerous than thought

An increasing number of Western mothers believe that science has made major medical operations risk-free, says doctoral researcher Nanneli Pallasmaa from the University of Turku.

Massaluento ja nettivalmennus - mikä merkitys synnytysvalmennuksella on?

Synnytysvalmennuksen vähentäminen on lisännyt synnytyspelkoja, näin kommentoivat Yle Uutisten kyselyyn vastanneet kätilöt. Kokemuksia - olisitko kaivannut pidempää synnytysvalmennusta?

Kätilöt: Nettikeskustelut ruokkivat synnytyspelkoja – liikaa kauhukertomuksia

Synnytysvalmennuksen vähentäminen on lisännyt synnytyspelkoja. Tätä mieltä on moni Yle Uutisten tekemään kyselyyn vastannut kätilö. Viime vuosina yleistynyt nettivalmennus toimii kätilöiden mielestä hyvänä lisänä, mutta monet synnyttäjät lukevat netistä liikaa kauhukertomuksia.

Synnytyspelon vuoksi tehtävät keisarileikkaukset yleistyneet

Lähes tuhat suomalaislasta syntyy vuosittain keisarileikkauksella, koska äiti ei uskalla synnyttää.

"Taksimatkan aikana alkoi ponnistuttaa"

Kun synnyttäjä ei meinaa ehtiä sairaalaan, iskee paniikki. Vaikka kaikki sujuisi lopulta hyvin, voi tapahtumalla olla kauaskantoiset seuraukset. Pelottava synnytyskokemus voi heijastua jopa siihen, haluaako enää lapsia.

Tutkimus: Synnytyspelko lisää synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä

Masennukseen sairastui viime vuosikymmenellä 0,3 prosenttia synnyttäjistä.

Mikä avuksi synnytyspelkoon?

Synnyttäminen luonnonmukaisilla kivunlievityskeinoilla on harvinaista. Synnytyksen koittaessa suurin osa naisista turvautuu lääkkeisiin. Millaista apua olet saanut synnytyspelkoihin? Miten synnytyskipuja voidaan lieventää lääkkeettömästi?

Hypnoosilla synnytys siedettäväksi - kipuakin tarvitaan

Synnytyspelkoa voi aiheuttaa aiempi traumaattinen kokemus synnytyssalista. Myös tuttavien ja esimerkiksi internetin keskustelupalstojen kauhukertomukset voivat olla pelkotilojen taustalla. Hypnoosilla on autettu onnistuneesti pelkääviä naisia.

Yli kolmasosa aikuisista ui huonosti - rentoutus voittaa vesipelot

Uiminen opitaan yleensä lapsuudessa, mutta kaikki eivät siihen junaan ehdi. Aikuiset eivät mielellään puhu huonosta uimataidostaan, apu on kuitenkin olemassa.

Doulakoulutus alkaa Kuopiossa

Synnyttäjien avuksi aletaan kouluttaa tukihenkilöitä myös Kuopiossa. Niin kutsutut doulat ovat vapaaehtoisia, jotka ovat äidin tukena ennen synnytystä ja sen aikana.

Doula tukee synnyttäjää

Lahdessa on koulutettu vapaaehtoisia tukihenkilöitä avustamaan synnytyksissä. Niin sanotut doulat ovat henkisenä tukena yksin synnyttäville naisille ennen synnytystä, sekä synnytyksen aikana. Tutkimusten mukaan doulan läsnäolo muun muassa vähentää synnytyspelkoa ja kivunlievityksen tarvetta sekä keisarinleikkauksia.

Tuoreen äidin kaunistelemattomat tunnustukset

Minna Kiistala on kirjoittanut kiinnostavan uutuuskirjan aiheesta, josta on tähän asti kirjoitettu hymistellen ja kaunistellen. Minä en sitten muutu on marraskuussa esikoisensa synnyttäneen naisen rehellinen tilitys odotusajasta. Kirja murtaa äitiyteen liitettyjä myyttejä rohkeasti ja suorasukaisesti.

Vauvavuosi edellistä parempi

Syntyvyys kasvoi Pohjois-Karjalassa viime vuonna. Maakunnassa syntyi 1587 vauvaa, mikä on yli 50 lasta enemmän kuin vuonna 2008. Eniten lapsia syntyi elokuussa ja huhtikuussa, molemmissa yli 140.

Internet syrjäyttää perinteisen synnytysvalmennuksen

Kuntien talousvaikeudet heijastuvat myös sairaaloiden synnytysosastoille. Henkilöstöpulan vuoksi entistä useampi sairaala luopuu kätilön pitämästä synnytysvalmennuksesta ja korvaa sen aiheeseen perehdyttävillä internetsivuilla.

Pelkääville synnyttäjille oma ryhmä

Synnytyspeloista kärsivät saavat vertaistukiryhmän Tampereella. Ryhmä päätettiin perustaa, sillä monet odottajat ovat kokeneet jääneensä yksin synnytyspelkojen kanssa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle