Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maastopalot ja Venäjältä kulkeutuva savu pitivät Lapin pelastuslaitoksen kiireisenä viikonloppuna

Rajan takana liikkuu kaksi parin kilometrin levyistä maastopaloa, joiden tilannetta pelastuslaitos seuraa yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa.

Savukosken kunta vaatii parempaa talvikunnossapitoa Kemihaaran tielle

Myös Lapin pelastuslaitoksen mukaan tien tulee olla auki ympäri vuoden UK-puiston rajalle pelastustoimintaa varten. 

Savukosken opastuskeskus myydään paikallisille yrittäjille

Metsähallituksen opastuskeskuksen sulkeminen aiheutti loppukesällä kovaa kritiikkiä Itä-Lapissa. Nyt kiinteistö on myyty.

Vasemmistoliitto vaatii: Metsähallituksen luontopalvelut taattava koko maassa, Kemijoen voimalaitoksiin lohiportaita

Metsähallitus sulki Urho Kekkosen kansallispuiston Korvatunturin opastuskeskuksen Savukoskella viikko sitten.

Metsähallitus sulki Korvatunturin opastuskeskuksen

Opastuskeskuksen menetys on isku Savukoskelle, joka sai opastuskeskuksen kompensaationa UK-puistosta.

Itä-Lapin kunnat: Metsähallitus ei voi myydä opastuskeskusta, joka perustettiin lailla

Itä-Lapin kunnat vetoavat valtioon Savukosken opastuskeskuksen säilyttämiseksi.

Stálut, juovlastálut, Rásttigáisa ja Bealljášduottar

Samuli Aikio muitala juovllaid árbevieruin

Savukoski – suuri pieni kunta, joka maksaa johtajalleen pientä palkkaa

Savukoski on Suomen harvimpaan asuttu kunta. Asukkaita on noin tuhat, vaikka kunta on alueellisesti Suomen kuudenneksi suurin. Kunnassa on vähän asukkaita ja kertyy vähän verotuloja – ja tämä näkyy myös kunnanjohtajan palkkauksessa.

Thai-poimijat saapuivat pohjoiseen - suurin osa vanhoja Lapin kävijöitä

Ensimmäiset thaimaalaiset marjanpoimijat ovat saapuneet Lapin metsiin. Rovaniemeläinen Polarica ja savukoskelainen Korvatunturin Marja tarjoavat tänä kesänä työtä yhteensä liki tuhannelle thai-poimijalle. Valtaosa on ollut Lapissa aiemminkin.

Vapakalastuskausi alkaa keskiviikkona

Metsähallituksen uusi hakupalvelu auttaa löytämään jokikalastuskohteet, joihin suuntaa vuosittain 70 000 kalastajaa.

Ensimmäiset thaimaalaispoimijat tulleet Lappiin – edessä etelään lähtö

Lappiin tulleet thaimaalaispoimijat joutuvat etsimään kypsyviä marjoja Etelä-Suomesta. Korvatunturin Marjan paikallisjohtajan Jari Huttusen mukaan Lapissa marjat kypsyvät vasta muutaman viikon päästä, joten poimijat lähtevät mustikkajahtiin Etelä-Suomeen, kun loputkin yhtiön kutsumat poimijat tulevat loppuviikosta Lappiin.

IS: Muonio Lapin jouluisin kunta

Muonio on Lapin jouluisin kunta, kertoo Ilta-Sanomien selvitys. Koko maan jouluisimman paikkakunnan titteli meni lappilaisten ohi Kainuun Hyrynsalmelle.

Ranskalaiset saapuvat uskollisesti Savukoskelle

Ihmisiä eri puolilta maailmaa tulvahtaa Lappiin taas jouluna. Jokaisella on oma kiinnostava käyntikohteensa. Ranskalaiset matkustavat Itä-Lappiin Savukoskelle. Sinne hotelli Samperin Savottaan he saapuvat uskollisesti talvesta toiseen. Ensimmäisinä ranskalaisryhminä jouluiseen Korvatunturin Maahan pyrähti joukko lapsia suoraan Pariisista.

Auto suistui tieltä - kuljettaja loukkaantui

Henkilöauton kuljettaja loukkaantui auton suistuttua tieltä Savukoskella tiistaina aamulla. Pelastuslaitoksen mukaan noin 60-vuotias nainen ajoi tuntemattomasta syystä ulos suoralta tieltä.

UKK-puistoon uusi käyttösuunnitelma

Urho Kekkosen kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma uudistetaan. Metsähallituksen mukaan kansallispuistossa on syytä tarkastella luonnonsuojelun tilannetta sekä reittien ja rakenteiden nykytilaa ja tulevaisuuden tarvetta.

Kolista vuoden 2013 Retkikohde

Koli sai eniten yleisöääniä netissä järjestetyssä äänestyksessä. Kolin kansallispuisto keräsi neljänneksen kaikista annetuista äänistä. Voittaja saa näkyvyyttä tänä viikonloppuna pidettävillä Retki-messuilla ja 5000 euron stipendin.

Koli ehdolla Vuoden Retkikohteeksi

Lieksan Koli kilpailee yhdeksän muun finalistin kanssa Vuoden Retkikohde -tittelistä. Yleisö valitsee suosikkinsa seuraavan kuukauden aikana nettiäänestyksellä.

Santa starts 466 million kilometre journey

As children worldwide excitedly await, Santa Claus has departed from his home on Korvatunturi Fell in Finnish Lapland on the first leg of a 466 million kilometre journey.

Korvatunturin Marja luopunee laajentamissuunnitelmista

Korvatunturin Marja on luopumassa laajentamissuunnitelmistaan Savukoskella. Marjayhtiö oli aikeissa rakentaa Savukoskelle noin kahdensadan neliön suuruisen autohallin.

Poimijaryntäys Lappiin viikon päästä

Suurin osa ulkomaalaisista marjanpoimijoista on toistaiseksi lähetetty Lapista etelään, kertoo Yle Lapin tekemä kysely. Neljä kuudesta pohjoissuomalaisesta marjayrityksestä sanoo vieneensä välittämiään poimijoita tienestiin kypsemmille marjamaille.

Lapin poimijoita saatetaan käyttää etelässä

Lappiin parhaillaan tulevia marjanpoimijoita saatetaan käyttää myös Etelä-Suomessa, sillä Lapin sato on kypsymässä arvioitua myöhemmin. Maakuntaan on tänä kesänä tulossa 2 200 ulkomaista poimijaa, käy ilmi Yle Lapin marjayrityksille tekemästä kyselystä.

No snow in the south for Santa Claus

Most of Finland will celebrate this Christmas in mild weather conditions. The ground will be without snow in the south and across many central parts of the country. After setting off from his workshop on Korvatunturi Fell in eastern Lapland, Father Christmas will be able to travel by sleigh as far south as Southern Karelia before having to hitch a car ride.

Joulupukin tarina sai jatkoa - Santa`s Certificate of Kindness

Suomen Joulupukki haastaa maailman kaikki lapset ja aikuiset kiltteyskampanjaan. Kiltteys tarkoittaa tässä yhteydessä rohkeaa kannanottoa hyvän tahdon ja ihmisarvon puolesta, kustantaja Veli-Antti Savolainen sanoo. Haastekampanja lähti liikkeelle Joulupukin kotikunnasta, Savukosken Korvatunturin lapsilta.

Puolukkasato vaihtelee rajusti Lapissa

Marjanostajat ympäri Lappia kertovat, että puolukkaa on tullut poimijoilta huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Kotitarvepoimija voi silti saada hyvänkin saaliin, sillä marjamäärä vaihtelee kovasti alueittain.

Marjapuhelin avautui taas viesteille

Perjantaina avataan Lapissa jälleen kyläyhdistysten marjapuhelin, johon voi jättää tekstiviestejä ulkomaalaisista marjanpoimijoista. Lappilaiset Kylät ry välittää viestit asianosaiselle marjanostajayritykselle ongelmien selvittämiseksi.

Salla-elokuva lähtee kiertueelle

Itäisen Lapin kairoille sijoittuva Salla – Selling the Silence -elokuva teatteriensi-iltansa 11.3. Markku Tuurnan ohjaama dokumentti lähtee kiertämään Lapin ja Itä-Suomen elokuvateatterittomia paikkakuntia maanantaina 28.3.

Mustajärvi: Valtion hoidettava velvoitteensa

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas) vaatii valtiota turvaamaan Metsähallituksen työpaikat Savukoskella ja Sodankylässä. Mustajärven mukaan valtion on lunastettava lupauksensa, jotka se antoi Urho Kekkosen kansallispuistoa perustettaessa.

Kuntayhtymä: Luontopalvelujen leikkaukset isku Itä-Lapille

Itä-Lapin kuntayhtymän mukaan Metsähallituksen luontopalvelujen leikkaukset merkitsevät voimakasta iskua Itä-Lapin matkailuelinkeinolle. Aueen matkailuyrittäjillä on runsaasti luonto-, erä- ja virkistysmatkailua.

Savukoski: Eurolla maata marjafirmalle

Savukosken kunta aikoo myydä eurolla maata Korvatunturin Marja Oy:lle. Kunnanhallitus päätti äänin 5-4 esittää valtuustolle, että kunta myisi 2,71 hehtaarin alueen maapohjan marjafirmalle yhdellä eurolla.

Ulkomaiset poimijat pyrkivät hyviin tienesteihin

Ulkomaiset marjanpoimijat ovat päässeet hyvään hillanpoimintavauhtiin Lapissa. Hillasato alkaa tosin lähennellä loppuaan, mutta mustikkaa ja puolukkaa näyttäisi tulevan viime vuosia paremmin.

Korvatunturin oikeat asukkaat eivät joulusta perusta

Korvatunturi on Joulupukin koti mutta tunturin rinteillä asuu paljon myös sellaista väkeä, jotka ovat autuaan tietämättömiä koko joulutouhusta. Korvatunturin syrjäinen sijainti on taannut sen, että seudun erämaailme on säilynyt entisellään.

Marjasopimus närkästyttää Lapissa

Lapin kylätoiminta-yhdistyksen ja marjayritysten marjasopimus herättää tuoreeltaan närkästystä. Kyläaktiivi ja marjanpoimija Marjatta Pulska Savukosken kirkonkylältä sanoo, että kyläläisten mielipiteitä poiminnan ongelmista ei ole kysytty ainakaan Savukoskella.

Santa Claus On His Way

Santa Claus has left his traditional home in the fells of Lapland at Korvatunturi. Santa departed at 11 a.m on Sunday and his journey southwards is expected to proceed smoothly due to slippery under-hoof conditions.

Joulupukki lähti matkaan Korvatunturilta

Joulupukin matkassa vuonna 1965.

Asuuko joulupukki Korvatunturilla?

Lapset joulupukkia tapaamassa 1973.