Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hannele Pokka ja Kari Mäkinen ovat valtion komissaariehdokkaat saamelaisten totuus- ja sovintokomissioon – tutustu kaikkiin ehdokkaisiin tästä

Valtioneuvosto, saamelaiskäräjät ja kolttien kyläkokous jatkavat komission yhteensovittamista maaliskuun alussa.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio ei ole vielä aloittanutkaan työtään, kun sen uskottavuus jo kyseenalaistetaan

Saamelaiskäräjien päätös jättää valitsematta saamelaisia henkilöitä komissaariehdokkaikseen on herättänyt keskustelua.

Sámi reconciliation process gains final approval

Representatives of the indigenous Truth and Reconciliation Commission will be chosen next year.

First official step in Sámi reconciliation commission

An independent five-person commission will be chosen to investigate claims of oppression of the Sámi people.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee – sisäministeri Ohisalo: “Suomen on kannettava historiallinen vastuunsa”

Nimeämisporosessi voidaan aloittaa, mikäli saamelaiset hyväksyvät neuvotellun mandaatin.

Meksikon presidentti haluaa totuuskomission selvittävän 43 kadonneen opiskelijan kohtalon

Kadonneiden opiskelijoiden tapausta tutkinut kansainvälinen asiantuntijaryhmä totesi vuonna 2016, että Meksikon hallitus hankaloitti aktiivisesti ryhmän tutkintaa.

Pari prosenttia saamelaisväestöstä osallistui totuus- ja sovintoprosessia kartoittaviin kuulemisiin Suomessa – Raportti julkaistaan marraskuussa

Totuus- ja sovintoprosessissa on tarkoitus selvittää ja käsitellä saamelaisten Suomen historiassa kokemia vääryyksiä.

Jo 170 kuollut kahden kuukauden aikana – onko tässä Latinalaisen Amerikan seuraava valtio romahduksen partaalla?

Nicaraguaan perustetaan totuuskomissio selvittämään viime viikkojen väkivaltaisuuksia.

Tunisiassa oikeus alkoi puida 60 vuoden ihmisoikeusrikoksia – Arabikevään syrjäyttämä diktaattori syytteessä kuoliaaksi kiduttamisesta

Arabikevään kansannousun jälkeen perustettu totuuskomissio on saanut yli 62 000 valitusta diktatuuriajan ihmisoikeusloukkauksista.

Rotusortoa vastustanut pappi menetti kätensä 28 vuotta sitten kirjepommin räjähdettyä – Nyt hän kannustaa Suomea tunnustamaan saamelaisten kokemat vääryydet

Eteläafrikkalainen pappi Michael Lapsley on luonut elämäntyönsä käsittelemällä kokonaisten kansakuntien traumoja. Lapsley kannustaa Suomea tunnustamaan saamelaisten kokemat vääryydet, jotta kaksi kansaa voisi solmia rauhan menneisyytensä kanssa.

Guatemalan ex-diktaattori Rios Montt on kuollut

Efrain Rios Montt johti Guatemalaa maan verisimmän ajanjakson

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Nauti näistä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Valtion ja saamelaisten välinen sovintoprosessi etenee riekon askelin – ”Minä olen pakkosuomalaistamisesta hyvä esimerkki”

Valtioneuvoston viime vuonna käynnistämä sovintoprosessi on ehtinyt herättää jo monenlaisia tuntemuksia, vaikka varsinainen sovintotyö ei ole vielä edes alkanut.

Perussuomalaisten Huhtasaari: 90-luvun pankkikriisi tarvitsee totuuskomission

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari asettaisi presidenttinä totuuskomission selvittämään 90-luvun alun pankkikriisin tapahtumat.

Tiedätkö, mitä ovat kläppi, maapruuki ja fiskus? Suomesta Norjaan muuttaneiden kveenien kieli sinnittelee parin tuhannen puhujan voimin

Norjan valtio myöntyi kesällä vihdoin perustamaan totuuskomission, joka selvittää norjalaistamiskauden väärinkäytöksiä.

Oikeusministeri: Sovintokomission yksityiskohdat ovat aidosti auki

Sovintoprosessin yksityiskohtiin on tarkoitus etsiä vastauksia yhdessä saamelaiskäräjien kanssa, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen.

Saamelaiskäräjät: Sovintoprosessin sisällöstä ei ole vielä neuvoteltu

Valtioneuvosto on päättänyt sovintokomissiotyön valmistelun aloittamisesta ja saamelaiskäräjät odottaa neuvotteluja prosessin sisällöstä.

Valtiosihteeri: "Sovintokomitea perustetaan yhteistyössä saamelaisten, lappalaisten ja lappilaisten kanssa"

Pääministeri Juha Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki kertoo, että sovintokomitean tavoitteena on käynnistää prosessi, jossa saamelaiset voivat purkaa historian saatossa syntyneitä kokemuksiaan suhteessa valtiovaltaan, mutta myös parantaa suhteitaan muihin saamelaisalueen asukkaisiin.

Hallitus käynnistää saamelaisten sovintokomission valmistelun

Hallitus käynnistää saamelaisasioita käsittelevän sovintoprosessin. Hallituksen lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan 200 000 euroa perustettavan sovintokomission kuluihin.

Norjassa totuuskomissio tutkii saamelaisten ja kveenien sorron

Saamelaiset ja kveenit ovat vuosia vaatineet Norjan valtiota selvittämään miten pakkonorjalaistaminen tapahtui.

Saamelaisten ja valtion välistä historiaa selvittelevän totuuskomission perustaminen etenee

Suomen saamelaiskäräjät on antanut saamelaiskäräjien hallitukselle valtuuden edistää totuus- ja sovintokomissioprosessia. Saamelaiskäräjien toinen varapuheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso kertoo, että seuraavaksi keskustellaan komission mandaatista valtion kanssa.

Millainen on kolonisoitu Saamen kansa? – näytelmä tarttuu kipeisiin asioihin totuuskomission voimin

CO2lonialNATION-näytelmän ohjaaja Pauliina Feodoroff kertoo, että teokseen haettiin mallia Kanadan alkuperäiskansojen parissa tehdystä totuuskomiteatyöstä. Näytelmästä tuli tarinansa jakaneiden ihmisten kokoinen.

Kansanedustaja Emma Kari kysyi ministeriltä saamelaisten totuus- ja sovintokomitean perustamisesta Suomeen

Komissio on tarkoitus perustaa selvittämään ja paljastamaan saamelaisten historiassa kokemia vääryyksiä on yksi Suomen Saamelaiskäräjien tavoitteista tällä vaalikaudella.

Saamelaiskäräjien päämääränä saada totuuskomissio myös Suomeen

Saamelaiskäräjien tämän vaalikauden yhtenä päämääränä on asettaa myös Suomeen totuuskomissio selvittämään ja paljastamaan saamelaisten historiassa kokemia vääryyksiä. Tarkoitus on, että totuuskomissioon osallistuisivat saamelaisten lisäksi myös suomalaiset pohjoisimman Suomen asukkaat.

Venezuelan korkein oikeus kaatoi opposition armahduslain

Vasemmistolainen presidentti Nicolás Maduro oli kieltäytynyt allekirjoittamasta lakia, joka hänen mukaansa johtaisi järjestäytyneen rikollisuuden edustajien vapauttamiseen. Oikeiston mukaan laki olisi vapauttanut poliittisia vankeja.

IBO: Ruotsin arkkipiispa haluaa totuuskomission saamelaisille

Ruotsin arkkipiispa vaatii totuuskomissiota selvittämään saamelaisten kohtaamaa syrjintää ja hyväksikäyttöä, kertoo verkkosivusto Independent Barents Observer. Myös Suomessa on ehdotettu totuuskomissiota.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei usko Suomen olevan valmis saamelaisten totuuskomissiolle

Ruotsiin kaavaillaan parhaillaan totuuskomissiota, joka selvittäisi ja toisi julkisuuteen saamelaisten historiassa kokemat vääryydet. Saamelaisten samankaltaisen historian vuoksi komissiolle nähdään tarvetta myös Suomessa ja Norjassa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ei kuitenkaan usko Suomen olevan vielä valmis totuuskomissioajattelulle.

Totuuskomissio paljastamaan saamelaislasten asuntolakärsimykset?

Ruotsin Saamelaiskäräjät ja syrjintävaltuutettu haluavat perustaa totuuskomission, joka selvittäisi ja toisi julkisuuteen saamelaisten historiassa kokemat vääryydet. Tietojen pohjalta pyritään kehittämään vähemmistön ja valtion välisiä suhteita. Komissiolle olisi tarvetta myös Suomessa, näkee Saamelaiskäräjien puheenjohtaja.

YK haluaa erityistuomioistuimen käsittelemään Sri Lankan sotarikoksia

Ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al-Hussein kiittää Sri Lankan uutta hallintoa sovinnon merkeistä, mutta sanoo, ettei maan oikeusjärjestelmästä ole hoitamaan pitkän sisällissodan syviä haavoja.

Acehiin saatiin rauha, mutta ei sovintoa

Acehissa on nykyisin rauha, mutta konfliktin aikaiset julmuudet ovat edelleen selvittämättä. Rauhansopimus allekirjoitettiin Helsingissä elokuussa 2005.

Vankien kidutuksen tunnustanut entinen eversti löytyi kuolleena Brasiliassa

Vaimon mukaa kolme miestä tunkeutui torstaina heidän kotiinsa ja surmasi 76-vuotiaan Paolo Malhaesin. Tämä tunnusti maaliskuussa syyllistyneensä kidutukseen vuosien 1964 - 1984 sotilasdiktatuurin aikana.

Obamacaren verkkosivuilla runsaasti teknisiä ongelmia

Presidentti Barack Obaman terveydenhuollon uudistuksen, ns. Obamacaren käynnistys on ollut hankalaa. Sairausvakuutuksia myyvällä verkkosivustolla on pahoja teknisiä ongelmia. Obama lupaa itse varmistaa, että verkkosivusto korjataan.

Julkisesti saamea puhuva voi törmätä huuteluun

Ilmapiiri Suomessa on muuttunut viimeisten vuosien aikana - valitettavasti ikävämpään suuntaan. Jopa saamen kielen puhuminen saattaa johtaa kommenttiin, jossa kehotetaan maahanmuuttajia poistumaan Suomesta.

Kattava raportti sanoo USA:n kiduttaneen ja vaatii Guantanamoa suljettavaksi

Kaksi vuotta tietoja keränneen sitoutumattoman työryhmän jäsenet ovat kuvanneet itseään korvaavaksi totuuskomissioksi.

Argentiina sopimukseen Iranin kanssa tuhoisan pommituksen tutkimisesta

Israel, Argentiinan juutalaisyhteisö ja oppositiopoliitikot ovat kritisoineet sopimusta jyrkästi. Kahdeksan iranilaisepäillyn joukossa on esimerkiksi Iranin puolustusministeri ja entinen presidentti.

Armstrong kaipaa dopingkulttuurin totuuskomiteaa

Entinen huippupyöräilijä antoi ensimmäiset julkiset lausuntonsa Oprahin haastattelun jälkeen. Armstrong uskoo dopingin käyttönsä jatkaneen lajin pitkiä perinteitä.

1930 muilutetun ja murhatun Onni Happosen tapaus puhuttaa edelleen Heinävedellä

Kunnallislautakunnan puheenjohtajana toiminut Happonen siepattiin kunnanvaltuuston kokouksen yhteydessä, kyydittiin Joensuun tien varteen ja murhattiin. Asko Jaakonahon esikoisteos tuo selvittämättömään tapaukseen selityksen kaunokirjallisuuden keinoin.

YK: Myanmariin perustettava totuuskomissio

YK-lähettiläs kehotti lauantaina perustamaan Myanmariin totuuskomission, joka tutkisi maassa tapahtuneita ihmisoikeusloukkauksia. Totuuskommissio olisi lähettilään mukaan tervetullut laajennus maan tämänhetkiselle demokratiakehitykselle.

Rio de Janeiro pyytää anteeksi presidentin kiduttamista

Dilma Rousseffia kidutettiin toistuvasti diktatuurin aikana. Brasilia setvii menneisyyttään myös vastaperustetun totuuskomission avulla.

Guatemalan entinen diktaattori joutuu oikeuden eteen

Guatemalalainen tuomari on päättänyt, että Guatemalan entistä diktaattoria Efrain Rios Monttia vastaan on riittävästi näyttöä, jotta hänet voidaan haastaa oikeuteen sisällissodan aikaisista julmuuksista.

Francon ajan julmureita jahdannut Baltazar Garzon selvinnee syytteestä

Espanjalainen oikeusistuin lienee luopumassa tuomari Baltazar Garzonin syytteistä, joiden mukaan hän oli ylittänyt valtuutensa yrittäessään nostaa syytteitä diktatuurin aikaisista rikoksista.

Tamperelaismiestä ei päästetä Chileen

Tampereella asuva chileläinen pakolainen Hugo Marchant käännytettiin Santiago de Chilen lentokentältä keskiviikkona. Marchant yritti 19 maastakarkoitusvuoden jälkeen päästä käymään Chilessä, mutta maassa ovat edelleen voimassa diktatuurin aikaiset karkoitustuomiot.

Sovintokomissio alkaa puida Norsunluurannikon kriisiä

Norsunluurannikolla vannoo keskiviikkona virkavalansa sovintokomissio, jonka toivotaan auttavan yhdistämään maan viime vuoden presidentinvaalien laukaiseman sisällissodan jälkeen. Tuhansia ihmisiä kuoli taisteluissa, jotka puhkesivat, kun presidentti Laurent Gbagbo kieltäytyi tunnustamasta vaalitappiotaan. Hänet häädettiin vallasta huhtikuussa.

Brasilia perustamassa totuuskomission

Brasilian parlamentin alahuone on hyväksynyt lain, jonka perusteella Brasiliaan luotaisiin ensi kertaa totuuskomissio tutkimaan diktatuurin aikaisia ihmisoikeusrikkomuksia. Brasiliassa on selvittämättä 500 tapetun tai kadonneen kohtalo ja tuhansien kidutus tai joutuminen maanpakoon.

Perulaissotilaita kuoli Loistavan polun iskussa

Perussa kaksi sotilasta on kuollut Loistava polku -sissiliikkeen iskettyä sotilashelikopteriin syrjäisellä kookapensaiden viljelystä tunnetulla alueella Kaakkois-Perussa.

Vaasan valtuusto seisoo hallituksensa takana

Vaasan kaupunginhallitus saa epävarman luottamuslauseen valtuustolta YLE Pohjanmaan ja Radio Vega Österbottenin kyselyssä. Valtuutetuilta kysyttiin kaupunginhallituksen luottamuksesta ja ja keinoista pintaan nousseiden sotkujen hoitamiseksi. Kyselyyn tavoitettiin pääosa Vaasan 51 valtuutetusta.

Kohut horjuttavat Ruotsin kuninkaan asemaa

Kuningas Kaarle XVI Kustaa on jälleen uuden kohun kohteena Ruotsissa. Samaan aikaan internetkyselyyn vastanneista ruotsalaisista suurin osa toivoo, että kuningas luovuttaisi valtaistuimen kruununprinsessa Victorialle jo tulevan kymmenen vuoden aikana.

Leppä tavoittelee paikkaa puheenjohtajistossa

Pertunmaalainen kansanedustaja Jari Leppä tavoittelee paikkaa Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajistossa. Leppä lupaa puolueeltaan myös kovaa oppositiopolitiikkaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle