Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Itse asiassa kuultuna: Kaj Chydenius – tuhansien laulujen mies

Mitä säveltäjä Kaj Chydenius miettii elämästään ja urastaan?

Lapualaisooppera kohahduttaa teatterisyksyä Pohjanmaalla – "Fasismi ei ole mihinkään kuollut, vaikka lapuanliike kenties onkin"

Juha Luukkosen uusi sovitus Lapualaisoopperasta etsii syitä väkivallan syntyyn. Näytelmän ensi-ilta on Seinäjoen kaupunginteatterissa lauantaina.

Lapualaisooppera nähdään ensi syksynä Seinäjoen kaupunginteatterissa

Lapualaisoopperan ohjaaja Juha Luukkosen mukaan teos on teemoiltaan ajankohtainen juuri nyt.

Yksi Suomen ensimmäisistä naiskirjeenvaihtajista oli vihainen feministi, jota Thatcher ärsytti ja jonka Samuel Beckett kutsui pöytäänsä – nyt hän asuu leskenä Lontoossa ja odottaa Brexitiä

Eeva Lennon oli Suomen ensimmäisiä naispuolisia kirjeenvaihtajia. Hän kertoo elämäkerrassaan ajastaan Pariisissa ja Lontoossa. Lennon raportoi Uuteen Suomeen, Suomen sosialidemokraattiin ja pisimpään Yleisradion radio- ja tv-uutisiin.

Selkä edellä historiaan – näihin kirjoihin kiteytyy 1970-luku

Millaisena sinä muistat 1970-luvun? Osallistu keskusteluun!

Harrastajateatterienkin pysyttävä mukana tekniikan kehityksessä – Teatteri Lapua onnistui saamaan jätti-investoinnin EU-rahalla

Teatteriyleisö odottaa nykyisin harrastajateattereiltakin ammattimaista tekemistä. Esimerkiksi Teatteri Lapualla on juuri meneillään historiansa suurimmat investoinnit. Teatteri varustetaan uusimmalla mahdollisella valo- ja äänitekniikalla.

"Tämä on kuin koti" – Ylioppilasteatteri on koulinut uutta teatteripolvea jo 90 vuotta

90 vuotta täyttävä Ylioppilasteatteri on säilyttänyt asemansa uuden kokeilijana. Sen riveistä on tullut ja tulee yhä nimekkäitä teatterintekijöitä. Juhlanäytelmänä nähdään Mustikkamaan kesäteatterissa päivitetty versio legendaarisesta Lapualaisoopperasta.

50-vuotias Lapualaisooppera herää taas henkiin: "Valitettavasti juttu on ajankohtaisempi kuin ikinä"

Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen Lapualaisooppera sai vuonna 1966 Suomen kulttuuripiirit jengoiltaan, marssitti esiin uuden kaartin teatterintekijöitä ja muutti yhteiskunnallisen keskustelun suuntaa. Juhlavuoden kunniaksi Teatteri Vanha Juko esittää teoksen konserttiversiona. Ohjaajakaksikko uskoo, että kannan ottaminen on tulossa taas muotiin.

Lapualaisooppera palaa Vanhalle Ylioppilastalolle

Vuoden 1966 teatteritapauksesta, Lapualaisoopperasta, tulee maaliskuussa kuluneeksi 50 vuotta. Juhlan kunniaksi Teatteri Vanha Juko ja Ylioppilasteatteri tekevät konsertin alkuperäisessä esityspaikassa.

Merikarvia-seura huolissaan kadunnimistä

Seura haluaa päästä vaikuttamaan tiennimiin Merikarvialla. Oman tiensä ansaitsisi seuran mukaan muun muassa runoilija Arvo Salo.

Arvo Salo -runokilpailuun runsas osanotto

Arvo Salo -runokilpailuun osallistui 36 kirjoittajaa 57 runolla. Kilpailun kolme parasta runoa palkitaan Arvo Salon syntymäpäivänä 2. toukokuuta Merikarvialla. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta kirjailija Arvo Salon syntymästä. Kilpailun järjesti Työväen Sivistysliiton Porin seudun Opintojärjestö.

Arvo Salo -runotapahtuma Poriin

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta kirjailija Arvo Salon syntymästä. Työväen Sivistysliiton Porin seudun opintojärjestö järjestää juhlavuoden kunniaksi Arvo Salo -runotapahtuman. Lokakuussa Porissa pidettävään tapahtumaan liittyy myös kaikille avoin runokilpailu.

Laatikainen: Älyllinen keskustelu kuuluu Jyväskylän Kesään

Professori Erkki Laatikainen toivoisi Jyväskylän Kesän haastavan Porissa järjestettävän Suomi Areenan yhteiskunnallisen keskustelun näyttämönä. Jyväskylä voisi tarjota raikkaampaa otetta pönöttaviin poliitikkopuheisiin. Kolumnissaan Laatikainen hämmästelee myösTeuvo Hakkaraisen järjettömäksi paisunutta mediajulkisuutta.

Kaj Chydenius: Salo oli tavattoman taitava sananikkari

Arvo Salon kirjoittama Lapualaisooppera oli sadankomitealaisen sukupolven teatteritapaus. Ooppera oli samalla lähtölaukaus 1960- ja 70-luvun yhteiskunnalliselle teatterille.

Kaisa Korhonen Kainuun Radion aamun vieraana tiistaina - kuuntele jutut

Sotkamolaissyntyinen Kaisa Korhonen aloitti teatterityönsä 1960-luvulla Arvo Salon Lapualaisooppera -näytelmässä Helsingin Ylioppilasteatterissa. Geeneissä luovuuttaan jälkikasvulleenkin antanut Korhonen on lapsenlapsilleen mummo, joka vie heidät elokuviin, teatteriin ja sirkukseen. Tuorein ohjaustyö, Pelko jäytää sielua, saa ensi-iltansa Kajaanin kaupunginteatterissa perjantaina 18.9.2010.

Lapualaisooppera oli uudistushaluisien ja helläluonteisten puolella

Sadankomitea-sukupolven teatteritapaus esitettiin 1966.

Vesku Loiri tuli tutuksi kaatuilusta ja ploirismista

Kaatumisen SM vei koomikon koko kansan tietoisuuteen.

Kontiolahden lukiolaiset järjestävät iltamat

Kontiolahden lukion opiskelijat jatkavat perinteiden vaalimista teatteriesityksissään. Viime vuonna lukion oppilaat esittivät Lapualaisoopperan ja tänä iltana koulukeskuksessa pidetään perinteiset iltamat.

Perinteet kunniassa vappuna 1959

Helsinkiläiset irtautuivat arjesta ja kaupunki täyttyi.

Radion Orvokki-kabareet ravistelivat arvoja

Kaisa Korhonen ystävineen raastoi railakkaasti tabut.

Muksut tekivät runoudesta poppia

Bändi syntyi vuonna 1965 folk-aallon innoittamana.

Kaisa Korhosen ääni jakoi kuulijat

Korhonen oli 1960-luvun laululiikkeen symboli.

Linnan juhlat vuonna 1986

Linnan juhlat vuosimallia 1986.

Taikapiiri toimii

Taikuriyhdistys esiintyy ja pitää kokousta 1950-luvulla