Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapissa satoi reilusti lunta – liikenneonnettomuudet lisääntyivät

Kittilässä on jo yli puoli metriä lunta. Ilmatieteen laitoksen mittauspisteistä vain Inarin Kirakkajärvi on vielä lumeton.

Autoilijoiden on syytä olla valppaana myös tänä aamuna – kehno ajokeli jatkuu maan pohjoisosissa

Tiet ovat torstainakin liukkaita maan pohjoisosissa ja Kainuussa. Ilmatieteen laitoksen mukaan lumi- tai räntäsade huonontavat ajokeliä aina puoleenpäivään saakka. Keskiviikkona lunta satoi keskimäärin 10 senttimetriä.

Käsivammoja ja murtuneita nilkkoja – Etelä-Savon liukkaat kelit näkyvät päivystyksessä

Essoten päivystyksessä on hoidettu murtuneita nilkkoja ja käsiä, kun liukkaat kelit ovat iskeneet.

Lumi- ja räntäsateet vaikeuttavat liikennettä suuressa osassa maata: kesärenkailla ei ole nyt tielle asiaa – Oulun eteläpuolella jo toistakymmentä kolaria ja ulosajoa

Lumi- ja räntäsade ja voimakas tuuli ovat piiskanneet Suomea laajalti yöstä alkaen. Ajokeli on huono etenkin Keski-Suomesta ylöspäin ja sankimmat sateet vaikeuttavat tieliikennettä useissa maakunnissa.

Etelä-Saimaa: Kaivosyhtiö Nordkalk keskeyttää ympäristölupaprosessin rikastushiekan uudesta läjitysalueesta Lappeenrannassa – selvityksiä tehdään ainakin vuoden 2022 loppuun asti

Suurin yksittäinen syy lupaprosessin keskeytykseen oli nimenomaan Lappeenrannan Ojala-Tuomelan asukkailta saatu palaute.

Lappiin kertyy nyt vauhdilla lunta – Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla jo 35 senttiä

Pohjoisessa Lapissa on lumisateen vuoksi voimassa vaarallisen liikennesään varoitus.

Ilmatieteen laitos päivittää uudet normaalit vastaamaan ilmastonmuutosta – äärisäät eivät ole enää niin poikkeuksellisia, kun mittareita rukataan nykyoloihin

Ilmatieteen laitos ottaa käyttöön uuden ilmastollisen vertailukauden. Tilastot, joihin verrataan tämänhetkistä säätä, ovat lähempänä nykyistä kuin aiempien vuosikymmenten säädata.

Ylivieska ja Vaala olivat keskiviikon vastaisena yönä Suomen kylmimmät paikat, kun pakkasta oli jo lähes 7 astetta

Myös muualla Pohjois-Pohjanmaalla mitattiin viime yönä poikkeuksellisen kovia pakkaslukemia. Esimerkiksi Taivalkoskella ja Pyhäjärvellä Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla kirjattiin yli viiden asteen pakkaslukemia.

Koko Kainuu ollut pakkasella jo pari yötä: perjantaita kohden keli lämpenee

Kainuun havaintoasemilla on mitattu tiistain ja keskiviikon välisenä yönä yhden ja neljän asteen välille sijoittuvia pakkaslukemia. Se on toinen pakkasyö peräjälkeen. 

Aikainen ensilumi sai aurauskaluston liikkeelle Lapissa – "Maisemat ovat kuin joulukortista"

Tilastoitava ensilumi satoi Sallaan tiistaiaamuna. Päivän aikana lumentulo on voimistunut ja siirtynyt etelämmäksi. Suomen lumikeskus oli iltapäivällä Oulun ja Meri-Lapin alueella, missä oli jo joulukorttimaisemat.

Syysmyräkästä selvittiin Kainuussa vähin vaurioin

Sähköverkkoyhtiö Kajaven mukaan sähköt olivat hetkellisesti poikki enimmillään noin 600 kotitaloudelta. Kainuun pelastuslaitoksella oli myräkän aikana vain muutamia yksittäisiä tehtäviä. Sääennusteiden mukaan uutta myräkkää ei ole nyt tulossa.

Oulun Vihreäsaaressa mitattu jo myrskypuuskalukemia – Koillismaalla varoitetaan runsaasta sateesta

Kova tuuli myrskypuuskineen on Pohjois-Pohjanmaan länsiosan yllä myöhäiseen iltaan asti. Koillismaalle on odettavissa runsaita sateita.

Keski-Suomessa luoteistuuli yltyy ja voi puhaltaa puuskissa 15 metriä sekunnissa – Suolahdessa iso moottorivene oli vähällä lähteä tuuliajolle

Keski-Suomessa tuuli on lähiajat voimakasta ja sateet tulevat vetenä. Ilmatieteen laitoksen mukaan maan pohjoisosissa saattaa sadella jo räntää ja luntakin.

Kulunut kesä oli kuumin vuoden 1937 jälkeen – elokuussa vain yksi hellepäivä ja paljon sadetta

Hellepäiviä oli koko kesän aikana yhteensä 50, kun pitkän ajan keskimääräinen hellepäivien määrä kesäkuukausina on 33.

Länteen ja etelään sataa vettä kymmeniä millimetrejä – Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista

Liikenteessä on syytä varoa tulvia alikuluissa ja vesiliirtoja. Lisäksi keliä hankaloittaa voimakas tuuli. Helpotusta on luvassa huomenna, kun sateet vähitellen hiipuvat.

Sunnuntaita sävyttävät paikoin runsaatkin vesisateet, etelärannikkoa varoitetaan rajusta ukonilmasta – poutasäätä luvassa vasta ensi viikon loppupuoliskolla

Tiistaina etelästä saapuu matalapaine, joka voimistunee mahdollisesti jopa myrskyksi keskiviikkona. Ylen meteorologin mukaan tuuli voi puhaltaa 17 metriä sekunnissa ja puuskissa vielä voimakkaammin.

Kuhmossa on satanut jo koko elokuun kertymän verran: kahden vuorokauden aikana on mitattu sadetta 78,2 millimetriä

Koko Kainuussa on tullut vettä viimeisen kahden vuorokauden aikana noin 30 millimetriä. Keskimääräinen vesimäärä elokuun aikana Kainuun korkeudella pyörii reilun 70 millimetrin määrissä.

Nyt tulee vettä: Ilomantsissa saatiin kuukauden sateet yhdellä rysäyksellä

Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa on satanut tänään tiistaina kuukauden sademäärä vuorokauden aikana. Ilmatieteen laitoksen Pötsönvaaran havaintoasemalla on yöstä lähtien satanut yli 50 millimetriä.

Heinäkuu paikoin poikkeuksellisen lämmin – hellelukemia mitattiin 24 päivänä

Hellepäiviä koettiin eniten Porvoossa. Lämpöennätys syntyi puolestaan Heinolassa.

Heinäkuu oli Pirkanmaalla lämmin, mutta ei ennätyslämmin

Kuivaa oli senkin edestä. Vasta kuukauden loppupäivinä saatiin sen verran vettä, että maa kostui päivää paria pitemmäksi aikaa.

Heinäkuu sinetöi alkukesän mittaushistorian lämpimimmäksi suuressa osassa maata – alkavalla viikolla palataan tavanomaiseen sateiden saattelemana

Lämpötilat ovat alkavalla viikolla maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tienoilla ja pohjoisessa muutaman asteen vähemmän. Sateisin päivä on ennusteen perusteella tiistai ja tuolloin vettä voi sataa Kaakkois-Suomessa 50 millimetriä.

Kesän hellelukemat Jokioisten mittausasemalla hulppeita

Hellepäiviä Ilmatieteen laitoksen Jokioisten havaintoasemalla mitattiin kesä- ja heinäkuussa yhteensä reilut 30. Molempien kuukausien keskilämpötilat olivat useita asteita korkeammat kuin keskimäärin.

Shortsikelit päättyvät Keski-Suomessa torstaihin, meteorologi: "Näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa helteet ovat ohi"

Viimeistään perjantaina lämpötila laskee pysyvämmin kahdenkymmenen asteen kieppeille. Samalla sää muuttuu epävakaiseksi.

Helteet vaihtuivat epävakaiseen säähän – "Uutta hellejaksoa ei ole vielä näköpiirissä"

Keskiviikkona Suomeen saapuu etelästä paikoin runsaita sade- ja ukkoskuuroja. Poikkeuksellisen kuivan kauden jälkeen sateet ovat odotettuja, sanoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Tämä kesä on ollut kuumin yli 100 vuoteen osassa Suomea – katso 20 paikkakunnan tiedot Helsingistä Utsjoelle

Kesä–heinäkuu on ollut ennätyksellinen lähes kaikilla Ilmatieteen laitoksen mittauspisteillä: koskaan aiemmin ei vuorokauden keskilämpötila ole ollut alkukesällä niin korkea kuin nyt.

Sinilevät vähenivät, kun vedet viilenivät ja sekoittuivat

Sinilevähavaintoja on tehty selvästi vähemmän viime päivinä, kun pintavedet ovat viilentyneet ja tuulet sekoittaneet leväkasvustoja. Pohjalaismaakuntien alueella on tehty sinilevähavaintoja Kokkolassa, Vöyrillä, Maalahdessa, Evijärvellä ja Ähtärissä.

Riikka-rajuilman aiheuttamat sähkökatkot on saatu korjattua Kainuussa

Alkanut viikko on viileämpi kuin viime aikoina on totuttu.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat täällä ja on aika kääriä hihat – terveysriskeinä ovat uudet infektiosairaudet ja sisäilman pilaantuminen

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessakin yhä tukalampina helteinä. Asiantuntijoiden mukaan vaikutuksiin on syytä ruveta varautumaan monella alalla, esimerkiksi terveydenhuollossa, pelastustoimessa sekä liikenne- ja rakennussuunnittelussa.

Riikka-rajuilma rymistelee sunnuntaina Suomen yli – Ilmatieteen laitos varoittaa Itä-Suomea vaarallisen rajusta ukonilmasta

Sunnuntaina Suomen sää jakautuu kahtia: Lapissa sataa rankasti ja muu Suomi saa ennätyshelteiden perään vaarallisiksi kuvattuja ukkospuuskia. Rajuilma on nimetty Riikaksi ja se on jo neljäs nimetty rajuilma tänä kesänä.

Kesän Etelä-Savon lämpöennätys paukahti torstaina Puumalan kirkonkylässä, helteeseen tulossa hetkeksi helpotus

Tulevan viikon alkupuolella lämpötila laskee parinkymmenen asteen tuntumaan. Keskiviikkona alkaen kivutaan taas kohti hellelukemia.

Johtuvatko Euroopan tuhotulvat ilmastonmuutoksesta? Saksassa se on yleinen selitys, mutta Ylen meteorologi Anne Borgström toppuuttelee

Tulvat ovat kurittaneet osia läntisestä Keski-Euroopasta poikkeuksellisella tavalla. Rankkasateet juontuvat paikoilleen jämähtäneestä matalapaineesta, jollaiset ovat tyypillisiä meneillään olevalle ilmastonmuutokselle.

Suomen UV-säteilyennätykset rikkoutuivat, vaikka eletään vasta heinäkuuta – nuorten miesten vähäinen suojautuminen auringolta huolettaa

Etelä-Suomessa on mitattu ennätyksellisen paljon korkean UV-säteilyn päiviä. Myös Pohjois-Suomessa kaikkien aikojen ennätyksen odotetaan rikkoutuvan kesän aikana. Voimakkaalta UV-säteilyltä pitäisi suojautua, mutta etenkin moni nuori ei niin tee.

Sääskisuon turvetuotantoalueella maastopalo

Palo havaittiin tarkastuslennolla ja pelastuslaitos sai rajattua sen reilun hehtaarin alueelle.

Auringon uuvutukselle ei näy loppua, kuivuuteen ehkä hienoista helpotusta luvassa

Lämpöennusteet lupaavat helteen toistaiseksi vain jatkuvan. Torstaina Keski-Suomen ylittää nopeasti saderintama, ja lauantaina saattaa tulla voimakkaitakin sadekuuroja, mutta ne ovat jäämässä varsin paikallisiksi.

Lappi on nyt Suomen kuumin paikka, Utsjoella sivutaan jo kesän lämpöennätystä – lue 4 vinkkiä viilentymiseen

Lämpötilakartat paloivat maanantaina punaisena koko maassa. Kaikkein lämpimintä oli Ylä-Lapissa: Utsjoella mitattiin reilusti yli 33 astetta. Marttaliitto vinkkaa kuumuuden kanssa kamppailevia pitämään huolta ennen kaikkea nesteytyksestä.

Oulussa haviteltiin viikonloppuna helle-ennätystä, mutta se jäi kymmenyksen päähän ja lentokoneenkin arvioidaan sotkeneen mittausta

Oulun lentoasemalla mitattiin eilen 33,1 asteen lämpötila. Kyseessä ei ole mittauspisteen uusi lämpöennätys, vaan todennäköisesti lähtevän lentoneen aiheuttama lämpöpiikki, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Ilmatieteen laitos: Suomeen saapumassa uusi kuivuusjakso

Korkeapaine ei ole hetkeen poistumassa, vaan kuuman ilman kiertäminen Siperiasta Suomeen jatkuu. Koko maassa ei ole heinäkuussa satanut vielä juuri lainkaan.

Kuuma ja kostea keli jatkuu: juuri ennen auringonnousua on viileintä

Lämpömittarit kipusivat viikonloppuna Pohjois-Pohjanmaalla yli 30 asteen, Kainuussa jäätiin vähän alle.

Paula-myrsky repi metsää Koillismaalla kymmenien miljoonien eurojen arvosta

Suomen metsäkeskuksen mukaan tiistaisessa rajuilmassa vahingoittui puustoa noin miljoona kuutiometriä. Sen rahalliseksi arvoksi arvioidaan noin 40 miljoonaa euroa, josta iso osa koituu metsänomistajien tappioksi.

Uskaltaako sytyttää kokon, ovatko ukkoset nyt ohi? Katso juhannuksen sääkartat – Ylen meteorologi: Epävakaa, mutta lämmin juhannus tulossa

Juhannusaattona on luvassa lämpöä ja jopa hellettä suuressa osassa maata. Paikoin voimakkaat sade- ja ukkoskuurot ovat kuitenkin mahdollisia koko juhannusviikonlopun ajan.

Etelä-Savoon helteinen ja sateinen juhannus – meteorologi: "Tilastojen vinkkelistä aika harvinaista"

Etelä-Savoon ennustettiin keskiviikon ja torstaiaamun aikana helteistä ja sateista juhannusta. Kovimmat helteet ja ukkospuuskat jäävät näillä näkymin kuitenkin väliin, kuten jää myös juhannuskokkojen polttaminen.

Eteläinen Lappi on juhannuksena lämmin, pohjoisempana on viileämpää ja sateista – ja juhannuskokkoja on nyt lupa polttaa

Viime päivien sateista johtuen juhannuskokkojen sytyttämiseen on nyt koko Lapissa lupa. Metsäpalovaroituksia ei ole tulossa.

Tiistain ukkosmyräkässä oli myrskytuulilukemia puuskissa – Taivalkoskella tuulen nopeudeksi mitattiin 27 metriä sekunnissa

Myös Kuusamon Rukalla, Vaalassa ja Oulun vihreäsaaressa tuuli oli todella kovaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikoksi Pohjois-Pohjanmaalle ei ole luvassa alkuviikon kaltaisia myräköitä.

Ukkosrintama iski jälleen Oulun keskustaan, myös Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa salamat sinkoilivat tiheään tahtiin

Pohjois-Pohjanmaan eteläosiin annettiin tiistai-iltapäivällä viranomaistiedote vaarallisesta säästä. Ukkosrintama ja salamat ovatkin paukkuneet päivän mittaan ja aiheuttaneet hälytystehtäviä Jokilaaksojen pelastuslaitokselle.

Voimakas ukkosmyräkkä vyöryi Pohjanmaan rannikolle – alueella varoitetaan lähitunteina ukkospuuskista ja kehotetaan pysymään sisällä

Myräkkä vei sähköt pahimmillaan lähes 4 000 kotitaloudelta Kokkolassa. Kokkolassa satoi myös isoja, halkaisijaltaan 3 sentin rakeita.

Sade on ropissut rankasti Etelä-Lapissa – Rovaniemen seudulla sade hipoi rankkasadevaroituksen rajaa

Sade siirtyy itään myöhään maanantai-iltana. Rankkasateet ovat saaneet alikulkutunnelit tulvimaan ainakin Rovaniemellä ja Torniossa.

Kuumuutta ja trooppisia öitä tarjolla ainakin juhannukseen saakka – Ilmatieteen laitos antoi varoituksen kovasta helteestä ja kuivuudesta

Pitkän ja kuuman sääjakson helteet painottuvat ensin etelään, sitten myös maan keskiosaan ja ensi viikolla jo pohjoisemmaksikin. Kesäkuussa on ollut selvästi tavanomaista lämpimämpää ja hellepäiviäkin keskimääräistä enemmän.

Rannat täyttyvät viikonloppuna helteiden saapuessa Suomeen – katso videolta, miten Helsingin Hietarannassa polskuteltiin jo perjantaina

Isoon osaan maata on odotettavissa kuumia kesähelteitä loppuviikolle. Helsingin ympäristöpalvelut suosittelee välttämään uimista osalla rannoista, sillä niiden uimavesinäytteissä on ajoittain havaittu kohonneita bakteeripitoisuuksia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle