Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yo-lakki, kakun koriste pöydällä

P.M. ei tosiaan tarkoita "pullo mukaan" – näin suomennat kutsukorttien kirjainlyhenteet

Juhlakutsukorttien kirjainkoodit voivat aiheuttaa hämmennystä. Tiedätkö, mitä kutsukorteissa käytettävät isot kirjaimet ja pisteet tarkoittavat?

Liikennemerkki "Kuoppia tiessä", joku töhrinyt merkkiä.

Bussikuskin rintavitsistä repesi kiivas keskustelu – tapakouluttaja Suonperä armahti miehen

Monet ovat sitä mieltä, että naisen rinnoista ei sovi vitsailla. Toisten mielestä niistä syntyy hyvää huumoria. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mielestä suomalaiset loukkaantuvat turhan herkästi.

Henkilö sovittaa vaatteita.

5 oikeaa vastausta kysymykseen: Näyttääkö peffani isolta tässä?

Vaimo on survoutunut tiukkaan vaatteeseen ja seisoo sovituskopin edessä odottavan näköisenä. Ei hätää, jos vaate istuu kuin valettu. Mutta jos ei, mies on pulassa. Ollako rehellinen vai jotakin muuta? Pakko vastata mutta jokainen varomaton sana voi johtaa räjähdykseen ja mökötykseen. Turha luulla, että ”ihan kiva” riittää.

Juhlavieraat kuvaavat itseään itsenäisyyspäivän vastaanotolla Helsingissä.

Tapakouluttaja Linnan juhlista: "Juhlat eivät ole mikään Facebookin päivityspaikka"

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto kokoaa yhteen valtakunnan merkittäviä henkilöitä. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan kyseessä on tärkeä ja selkeillä ohjeilla varustettu juhla.

Kainuulaisen taitelija Urho Kähkösen "glögitupa" valoteos kuhmolaismetässsä.

Koristitko pihapensaasi sopimattoman varhain? Tapakouluttaja säästäisi jouluvalot adventtiaikaan

Jos virittäydyt pimeään aikaan jo kyntteliköin ja pihakuusen valoin, olet auttamattomasti etuajassa.

Mökki Työväen Kesäkodin saarella

Älä hukuta isäntäperhettä töihin – näin olet hyvä mökkivieras

Juhannuksen lähestyminen tarkoittaa monille mökin omistajalle, että vieraita saapuu kyläilemään. Vieraaksi mielivä ei saa elää kuin pellossa tai odottaa saavansa isäntäperheeltä hotellitason palvelua, muistuttaa tapakouluttaja Kaarina Suonperä. Tässä tapakouluttajan viisi neuvoa siitä, kuinka olla hyvä mökkivieras.

Miesten juhla-asuja.

Frakki vai smokki? Herrasmies tuntee juhla-asut, eikä sorru sukkamokaan

Miesten juhlapukeutumista säätelee etiketti, jolla on vuosisataiset perinteet. Mutta tiedätkö sinä, milloin kannattaa sonnustautua smokkiin, frakkiin tai sakettiin?

Kättely

Esittäytyäkö vai eikö esittäytyä? – "En halua esittäytyä, ettei vaan tarvitse jaaritella liipalaapaa"

Yle Uutiset kysyi syyskuussa nettisivuillaan "miksi suomalaiset eivät osaa esittäytyä?" Tapakasvattaja Kaarina Suonperä ja esiintymiskouluttaja Eija Tolpo kommentoivat aiheesta käytyä nettikeskustelua.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

Tapakouluttaja hämmästelee kiroilun sallimista radiossa ja televisiossa

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä on saanut tarpeekseen kiroilun yleistymisestä. Hänen mielestään on valitettavaa, että kiroilu sallitaan nykyisin jopa televisiossa ja radiossa. Suonperä toivoo kansalta yhteistä ryhtiliikettä noitumisen vähentämiseksi.

Kroatian kannattaja.

Kisakatsomoissa tavat hukassa – lakit päässä kansallishymnien aikana

Moni on kiinnittänyt huomiota jalkapallon MM-kisojen katsomojen lakkimereen. Erilaiset kisahatut ja lippikset antavat väriä katsomoon, mutta ne pysyvät monen päässä turhankin tiukasti. Hyvät tavat unohtuvat erityisesti kansallislaulujen aikana.

Kuohuviinilasit odottavat juhlijoita.

Tapakouluttaja: Älä nosta maljaa rippijuhlissa

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä toivoo, että rippijuhlissa ei nostettaisi maljaa juhlan kunniaksi. Hänen mukaansa tapa ohjaa nuoria vääränlaiseen alkoholikäyttäytymiseen.

Auringonottajia kalliolla ja laiturilla.

Miten paljon paljasta pintaa on liikaa?

Saako kesäkuumalla kulkea ihmisten ilmoilla mikrosortseissa ja hihattomissa paidoissa, niin että ihoa on näkyvillä enemmän kuin peitettynä? Tapakouluttajan mukaan vähäpukeisuus ei kuulu kaupungille tai työpaikoille, räväkästi pukeutuvan pin up -mallin mielestä taas paljasta pintaa saa olla, mutta hyvän maun rajoissa.

Kaksi nuorta naista syö jäätelöä järven rannalla

Pin up -kaunotar kesäpukeutumisesta: "Pyrin siihen, ettei tule sakkoja vilauttelusta"

Paljas pinta kuuluu kesään, kunhan pukeutuminen ei saa kanssaihmisiä punastelemaan, pin up -malli Sini Tarkkinen sanoo. Tapakouluttaja Kaarina Suonperä ihmettelee vaatteiden vähenemistä. Hänestä paljastava pukeutuminen kuuluu korkeintaan rannalla tai mökille, ei katukuvaan.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

Tapakouluttaja: Edustustilaisuuksista pitää pystyä poistumaan omin jaloin

Ministerin tulisi aina muistaa olevansa edustustehtävissä, sanoo etikettiasiantuntija Kaarina Suonperä.

Sotshin avajaiset vauhdissa

Kovaa suitsutusta Suomesta Venäjälle - "Mahtipontisen upeaa"

"Saimme seurata mahtipontisen upeita olympiakisojen avajaisia."

Suomen joukkue marssii stadionille Sotshin olympialaisten avajaisissa.

Tapakouluttaja hämmästelee Suomen olympia-asuja

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä on vuosien aikana kouluttanut suomalaisia nais- ja mieskiekkoilijoita ja muita olympiakisoihin lähtijöitä. Yle Urheilu pyysi häntä etukäteen arvioimaan kisamaiden asuja Sotshin olympialaisten avajaisissa.

Janne Ahonen Lahden Hiihtomuseossa.

Tapakouluttaja kritisoi: Ahosen pitäisi kantaa Suomen lippua

Sotshin talviolympialaisten avajaisia juhlitaan tänä iltana. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mielestä Suomen lipunkantajana pitäisi olla Janne Ahonen.

Jouluruokaa tarjolla

Vietätkö perisuomalaisen joulun? Niinhän sinä luulet

Suomalaisessa joulussa suomalaista on oikeastaan vain lanttulaatikko.

Jouluvaloilla koristeltu talo Dortmundissa Saksassa.

Tapakasvattaja tyrmää jouluvalot marraskuussa: "Älkää pilatko joulunodotuksen ihanuutta!"

Pimeyteen valoa kaipaaville Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä antaa ohjeen: ostakaa kynttilöitä.

Poikia välitunnilla

Nuoret käytöstavoista: Sitä saa mitä tilaa

Haminan Vehkalahden koulun oppilaat tietävät, mitä hyvä käytös on. Esimerkiksi ruuasta kuuluu kiittää ja kaikille pitää olla ystävällinen. Vehkalahden koulun oppilaat saivat keskiviikkona aimo annoksen tapakoulutusta Kaarinan Suonperältä.

Puhelinlangat laulaa -radio-ohjelman toimittajat Sanna Kojo ja Iris Mattila.

Puhelinlangat laulaa 40 vuotta

Aluksi Puhelinlangat laulaa -ohjelma lähetettiin kerran kuukaudessa, mutta varsin pian kuuntelijoiden palaute johti viikoittaiseen lähetykseen. Ohjelma juhlistaa vuosipäiväänsä maratonlähetyksellä.

Puhelinlangat muodostavat huulet taivaalle maalaismaisemassa

Puhelinlangat lauloivat levytoiveita ja kertoivat kuulumisia maan ääriltä

Ensimmäinen Puhelinlangat laulaa -lähetys kuultiin 1972.

Ruusu

Halaus kruunaa kukkien ojentamisen

Kuuluuko kaverin tyttären ylioppilaalle viedä kukkia, tiedusteli mies nettipalstalla. Tapakouluttajan mukaan kukkien antaminen ei ole koskaan väärin.

Ylioppilaslakki.

Tapakouluttaja: Äidin tai isän ylioppilaslakkia ei ole soveliasta käyttää lakkiaisissa

Monessa taloudessa on viime päivinä ja viikkoina ollut ostoslistalla ylioppilaslakki. Perinteinen lakki on on pitänyt pintansa, vaikka markkinoilla on myös vaihotehtoja valkolakille. Vanhemmilta tai isovanhemmilta perittyä lakkia ei ole kuitenkaan ylioppilasjuhlien tapakulttuuriin ilmaantunut.

Kaarina Suonperä neuvoo koululaisille hyviä pöytätapoja.

Ruokapöytä ei saa olla pelon paikka

Lapsikin tietää, että ruoka suussa ei puhuta. Mutta se ei tarkoita, etteikö ruokapöydässä saisi puhua. Päinvastoin. Tapakouluttaja Kaarina Suonperä muistuttaa, että ruokapöytä on paikka, jossa jokaisen pitäisi viihtyä.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

Eläimen inhimillistäminen riepoo tapagurua

Onpa hän söpö, kuulee koirasta sanottavan. Ystävän kohdalla puolestaan mietitään mitä sille mahtaa kuulua. Persoonapronominit ovat menneet kielenkäytössä sekaisin ja lemmikki on syrjäyttänyt ihmisen arvostuksessa. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan hyvän tavan vastainen muutos kielenkäytössä kertoo äidinkielen elävän kriittisiä vaiheita.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

Tapakouluttaja: Syökää yhdessä kotona

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä patistaa vanhempia olemaan esimerkkinä lasten ruokailutapojen kehittymisessä. Suonperä kiertää Suomen kouluja yhdessä usean elintarvikealan yrityksen kanssa. Tiistaina hyviä tapoja opittiin Salossa.

Pirjo Sokka esittelee Anni Sinnemäen lahjoittamaa kassia.

Käsilaukusta naisen näkee

Käsilaukut kertovat ajasta ja kantajastaan. Jos yhden laukku on pieni huulipunan mentävä pussukka, toisen väskystä löytyy kaikkea, mitä saattaa joskus jossain tarvita. Jokaisella naisella on käsilaukku, yleensä useampikin.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel.

Kuninkaallisille ei saa murjottaa

Hymyilkää ja iloitkaa, mutta älkää vain perisuomalaiseen tapaan murjottako. Näin tapakouluttaja Kaarina Suonperä opastaa ihmisiä kohtaamaan Ruotsin kuninkaalliset tänään Lahdessa. Arvovieraisiin pätee koskemattomuus, mutta jos esimerkiksi kruununprinsessa ojentaa kätensä tervehtiäkseen, on siihen kohteliasta tarttua kevyesti ja tervehtiä.

nuoria ulkona illalla

Yksikään lapsi ei synny kiroilevana

Ovatko hyvät käytöstavat päässeet ruostumaan? Mihin meiltä suomalaisilta katosivat pienet mutta tärkeät sanat, kuten "anteeksi" ja "kiitos"? Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä muistuttaa kotikasvatuksen tärkeydestä.

Hyvien tapojen päivä Porlammilla

Lapinjärvellä Porlammin koulukeskuksessa nostettiin perjantaina hyvät tavat kunniaan. Oppilaille kerrottiin kauniin käytöksen merkityksestä ja toisten huomioon ottamisesta.

Kaksi sormusta

Sormuksen merkitys säilyy kuolemankin yli

Vihkisormuksen renkaan muoto symboloi ikuisuutta, mutta alttarilla kuulee usein sanat "kunnes kuolema teidät erottaa". Missään ei kuitenkaan sanota, kuinka kauan sormusta kuuluu pitää leskeksi jäämisen jälkeen.

kuvaaja: Sami Tammi

Mökkituliaisina lavallinen kahvia

Aiotko viettää viikonlopun kavereiden tai sukulaisen mökillä? Mitäs meinasit viedä tuliaisiksi? Kahvipaketti on aina varma ratkaisu, mutta ei järin omaperäinen. Mökin emäntä antaa nyt muutaman vinkin.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä miehensä Pentti Kataisen kanssa.

Mökkivieras viis veisaa käytöstavoista

Kesämökillä käy paljon kutsumattomia ja joskus jopa ei toivottuja vieraita. Kun pihaan pöllähtää yllättäen tuttavien auto täynnä väkeä, ei käytöstapoja tule unohtaa. Tapakouluttaja Kaarina Suonperä muistuttaa, ettei lasten sovi rynnätä joka paikkaan eikä koiraa pidä päästää heti irti. Miesvieraankaan ei sovi ottaa paitaa heti pois.

Kuvassa ylioppilaslakki

Valkolakin saa vaikka valmiiksi kellastuneena

Onko valkolakkisi kutistunut kaapissa? Kun ylioppilaslakki painetaan päähän vain kerran vuodessa, moni saattaa huomata sen pienentyneen tai kellastuneen. Keltaisuus ei suoranaisesti haittaa - joskus eletyn elämän näkyminen lakissa voi olla jopa toivottavaa.

Kosinta on vakava asia

Kihlaus on yhä lupaus avioliitosta ja kosiminen vakava asia. Kosinnan sanamuodolla ei ole väliä, kunhan sydän on mukana.