Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rovaniemeläisen Hillankukan palvelutalon työntekijällä todettu koronatartunta – asiakkaita ja työntekijöitä on altistunut

Suurin osa Hillankukan palvelutalon asukkaista on saanut kaksi rokotetta. Palvelutaloon on määrätty vierailukielto lisätartuntojen välttämiseksi.

Tiistaina Torniosta Kemiin linja-autolla matkustanut on voinut altistua koronavirukselle

Matka-aika on ollut tiistaina aamulla kello 8.15-8.54. Oireita saavia kehoitetaan hakeutumaan testiin.

Koronatartunnat yli kaksinkertaistuivat Pohjois-Ruotsissa – taustalla vaikuttaa marjanpoimijoiden tartuntarypäs

Pohjois-Ruotsissa koronatestejä tehdään huomattavasti vähemmän kuin Suomessa. Rokotukset sen sijaan ovat edenneet Norrbottenissa Lappia ripeämmin.

Rovaniemellä järjestetään jälleen kahtena päivänä rokotustempaus – ensimmäisen rokotteen voi hakea torstaina tai perjantaina ilman ajanvarausta

Rokotustapahtuma järjestetään torstaina ja perjantaina 5.–6.8. Rovaniemen kaupungintalolla. Aiemmin varatut rokotusajat ovat edelleen voimassa.

Neljä poroa ammuttu ilmakiväärillä Koillismaalla, poliisi tutkii eläinsuojelurikoksina ja vahingontekoina – kyseessä harvinainen tutkinta

Kolme poroista on ammuttu Kuusamossa, yksi Taivalkoskella. Ilmakiväärin luotiin kuoleminen on porolle erittäin kivuliasta ja eläin saattaa kitua pitkiäkin aikoja osuman saatuaan. Taivalkosken tapauksessa on luvassa vihjepalkkio.

Vaihtuuko Veitsiluodon paperikoneiden jyly serverien huminaan, onko selluhaaveille pohjaa? Moni lakkautettu tehdasalue elpyy, mutta vuosien kuluessa

Hiljenevälle Stora Enson Kemin Veitsiluodon sellu- ja paperitehdasalueelle toivotaan uutta käyttöä. Esimerkkejä lakkautettujen tehdasalueiden elpymisestä on eri puolilta Suomea. Työntekijät toivovat sellutehtaan jatkavan, mutta mahdollisuudet tähän näyttävät niukoilta.

Maskeja käytettävä ainakin loppusyksyyn saakka

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan kasvomaskeista ja muista suojatoimenpiteistä ei päästä eroon ennen kuin rokotekattavuus on 80 prosenttia.

Lapin keskussairaala joutuu siirtämään kiirettömiä leikkauksia

Kiireettömiä leikkauksia on jouduttu siirtämään jatkohoitopaikkojen ruuhkan ja hoitajapulan vuoksi.

Rovaniemen keskustan hotellit lähes täynnä Jukola-viikonloppuna

Moni rovaniemeläishotelli on täynnä kaupungin superviikonloppuna, kun Rovaniemellä järjestetään samaan aikaan sekä Jukolan viesti että Simerock. Yksittäisiä huoneita löytyy vielä.

Maastopalo työllisti pelastuslaitosta koko yön Pellossa

Tuli tuhosi neljä hehtaaria maastoa Pellon Ruuhijärvellä. Kova tuuli levitti paloa alkuvaiheessa.

Maailman suurin suunnistustapahtuma kärsii vapaaehtoispulasta – Jukolan viestiin Rovaniemelle kaivataan lisää talkooväkeä

Napapiiri-Jukolan kaltaisten suurtapahtumien järjestäminen korona-aikana on haasteellista: yllä leijuu koko ajan pelko uusista rajoituksista ja talkooporukan saaminen on hankalaa. Osallistujamäärän lasku vaikuttaa myös suoraan tapahtuman talouteen.

Kemin Veitsiluodon tehtailla elokuun huoltoseisokit peruttu osittain

Yksi paperikone ja sellutehdas pyörivät tauotta eikä huoltoseisokkia enää tule. Yhtiö tarjosi työntekijöille 500 euron bonusta, jotta lomia olisi vaihdettu rahaksi ja seisokit olisi voitu välttää kokonaan.

Opettajien rokotuksia ei aiota edistää ainakaan Rovaniemellä – myös Länsi-Pohjassa rokotusten nopeuttamista pidettäisiin haasteellisena

Idea opettajien nopeutetusta rokottamisesta ennen syyslukukauden alkua ei saa sytykettä ainakaan Lapista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei myöskään tue ajatusta ammattiryhmittäin kohdennetuista rokotuksista.

Rovaniemi siirtynee koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – päätös asiasta tehdään viikon lopulla

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä päätetään tulevana perjantaina. Rovaniemellä on todettu viime aikoina uusia tartuntoja viikoittain noin 30-40.

Torniossa Näränperän kautta pääsee jälleen rajan ylitse keskiviikosta alkaen

Krannikadun kohdalla nykykäytäntö jatkuu eli Ruotsin puolelle ei pääse, mutta Suomeen voi saapua kello 8–18. Rajavartiosto tarkastaa Krannikadulla terveystodistuksia virka-apuna.

Ulkomaalaisilla marjanpoimijoilla koronatartuntoja Lapissa, jäljitystyötä ja testaamista tehostetaan

Lapissa ryhdytään marjanpoimijoiden koronatestaukseen. Kainuu kertoi tänään useista marjanpoimijoiden koronatartunnoista. Testit olivat pikatestejä ja vaativat pcr-analyysin.

Sodankylän liittouma julkaisi ehdotuksensa puheenjohtajista

Sodankylässä viiden puolueen tekninen vaaliliitto on julkaissut ehdotuksensa kunnanhallituksen ja -valtuuston sekä lautakuntien puheenjohtajuuksista. Lopullisesti paikat selviävät kunnanvaltuuston ensimmäisessä kokouksessa.

Yli 60 000 lappilaista saa tänään veronpalautusta – summa lähes 30 miljoonaa euroa

Jäännösveroja eli mätkyjä lappilaisilla on maksettavana noin 63 000 euroa.

Kemijärveltä löytyi viikonloppuna kaksi kuollutta henkilöä – Poliisin tietojen mukaan tapahtumapaikalta oli kuultu kaksi laukausta

Kaksi ihmistä löytyi lauantaina kuolleena Kemijärvellä. Tapahtumaan ei tässä vaiheessa epäillä liittyvän muita henkilöitä.

Tähystyslennoista on hyötyä: Lapissa on havaittu koneesta käsin tänä vuonna jo 29 paloa

Aluehallintovirastot vastaavat metsäpalojen tähystyslennoista. Lapissa reittejä on viisi. Jokaisella niistä on tehty tänä vuonna 4-10 palohavaintoa.

Pintavesien lämpötilat ovat jäähtyneet Lapissa helteiden kaikottua

Heinäkuussa vesistöjen lämpötilat kohosivat paikoin huomattavan korkeiksi helteiden seurauksena.

Ranualla päätettiin luottamuspaikoista – vain teknisen lautakunnan kokoonpano siirtyy seuraavaan kokoukseen

Ranuan kunnanvaltuusto kokoontui maanantaina vaalikauden ensimmäiseen kokoukseensa. Keskusta johtaa sekä kunnanhallitusta että -valtuustoa.

Lapin kaupunkien kesän tapahtumatarjonnassa yksi erottuu selvästi – Kemissä soi livemusiikki heinäkuussa yli sata tuntia

Lapin neljän kaupungin kesän kulttuuri- ja vapaa-ajantarjonnoissa on eroja. Kemi erottuu edukseen vilkkaan lasten- ja musiikkikulttuurinsa ansiosta. 

Suomalaiset innostuivat työsuhdepyöristä, mutta suosituimpiin malleihin on jopa parin vuoden jono – erikoinen pyöräpula jatkunee vielä vuosia

Pyöräpula jatkuu vielä pitkään, vaikka tuotantoa on tuplattu ja uusia tehtaita rakennetaan. Taustalla on maailmanlaajuinen pyöräilyinnostus, joka heräsi samaan aikaan kun tehtaat joutuivat keskeyttämään tuotantoaan.

Hyönteisten elinympäristöjä parannetaan polttamalla metsää luonnonsuojelualueilla – katso videolta, mitä hyönteislajeja tarttui pyydyksiin Lapissa

Metsähallitus tekee Sallan ja Sodankylän alueella hyönteisselvityksiä pyydysten avulla. Pyydyksiä on viritettynä Urho Kekkosen kansallispuiston eteläosiin, Kaitamaan ennallistamispolttokohteelle.

Kuuntele: Onko Rovaniemellä tavallista enemmän rokotevastaisia nuoria?

Julkisuudessa on esitetty arvio, että Rovaniemellä olisi 20–30-vuotiaiden nuorten aikuisten joukossa enemmän rokotevastaisuutta kuin muualla maassa. Toimittaja Jyri Tynkkynen kävi Rovaniemellä kyselemässä nuorilta aikuisilta, pitääkö tämä paikkansa.

Irtisanomisaika alkoi juosta Veitsiluodon tehtaiden työntekijöillä

Yli 12 vuotta tehtaalla työssä olleilla irtisanomisaika on kuusi kuukautta eli heidän palkanmaksunsa päättyy tammikuun lopussa.

Koronatartunnat lisääntyvät Lapin sairaanhoitopiirissä: viikonlopun jälkeen 12 uutta tartuntaa

Eniten uusia tartuntoja, yhdeksän kappaletta, todettiin Rovaniemellä. Myös Kittilässä ja Enontekiöllä todettiin yhteensä neljä uutta tartuntaa.

Kilpisjärventiellä palaa kuorma-auto

Liikenne on poikki sammutustöiden ajan.

Poliisi valvoi liikennettä Ylä-Lapissa: ylinopeussakkoja ja liikennevirhemaksuja kirjattiin yli 110 kappaletta

Ivaloon, Karigasniemelle, Utsjoelle ja Nuorgamiin suuntautunut neljän päivän liikennevalvontaisku löysi myös yhden rattijuopon sekä tutkanpaljastimen.

Norjan koronatilanne on huonontunut, mutta kuka vain pääsee Pohjois-Norjasta Suomeen ilman terveyskontrollia – myös korkean riskin maista tulevat

Valtioneuvoston antaman asetuksen sanamuoto mahdollistaa kenelle vain Suomeen matkustamisen ilman terveyskontrollia. Asetukseen on kirjattu nimeltä Pohjois-Norjan kunnat, joista tulevat pääsevät vapaasti maahan. Lapin sairaanhoitopiiri toivoo asetukseen muutosta.

Heinäkuu paikoin poikkeuksellisen lämmin – hellelukemia mitattiin 24 päivänä

Hellepäiviä koettiin eniten Porvoossa. Lämpöennätys syntyi puolestaan Heinolassa.

Ǩiõcc videost, måkam teeuʹr käunnʼje puålddum mieʹccest – Sääʹmjânnmest kaartʼtet teuʹrršlaajid šeeʹllemneävvaivuiʹm

Meäʹcchalltõs tuejjad Salla da Suâlčiõʹlj vuuʹdin teuʹrrčiõlǥtõõzz šeeʹllemneävvaivuiʹm. Neävv lie Urho Kekkonen meersažmieʹcc saujjvueʹzzest, Kaitamaa-vuuʹdest, kååʹtt lij koʹrjjuum pueʹldeeʹl.

Liki 800 rovaniemeläistä sai viikonloppuna koronarokotuksen – Broas kiittelee kaupunkilaisia, jotka ottivat nopeasti pystyyn polkaistun tapahtuman hyvin vastaan

Rokotusaikoja on ollut vaikea saada, sillä rokottajista on ollut pulaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot kertovat, että rokotekattavuus on Rovaniemellä noin kymmenen prosenttia jäljessä maan keskiarvosta.

Kemin Pajarinrannalla sijaitsevan koulun purku on alkanut

Kemin Pajarinrannalla pitkään tyhjillä ollut koulurakennus puretaan ennen viereen rakennetun päiväkodin avaamista.

Suven Sametti ja Evartti seppelöitiin kuninkaallisiksi Seinäjoella

Suomi sai Seinäjoella uuden ravikuningattaren, vasta 6-vuotiaan Suven Sametin. Kuninkuuden voitti toisen kerran peräkkäin 10-vuotias Evartti.

Heinäkuu sinetöi alkukesän mittaushistorian lämpimimmäksi suuressa osassa maata – alkavalla viikolla palataan tavanomaiseen sateiden saattelemana

Lämpötilat ovat alkavalla viikolla maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tienoilla ja pohjoisessa muutaman asteen vähemmän. Sateisin päivä on ennusteen perusteella tiistai ja tuolloin vettä voi sataa Kaakkois-Suomessa 50 millimetriä.

Lordi sai Rovaniemellä toisen koronapiikin, festivaalikävijöille ehdotetaan maksuttomia pikatestejä

Lapin sairaanhoitopiirissä maksuttomat pikatestit ovat jo käytössä. Tuloksen saaminen kestää puolisen tuntia. Testin voisi ottaa muutama tunti ennen festivaaleja. Pikatesti olisi halpa tapa estää koronatartuntojen leviäminen kesätapahtumissa.

Maansiirtoyrittäjän rakentamassa pesäpenkassa asuu kymmeniä uhanalaisia törmäpääskyjä – Birdlifen suojeluasiantuntija: "Teko on hieno ja harvinainen"

Torniolainen Martti Alakuijala on saanut uhanalaisen törmäpääskyn pesimään maillaan, kun auttoi lintuja pesäpaikan teossa. Lintujärjestössä kiitellään miehen toimintaa: pääskykanta on vähentynyt juuri elinympäristöjen muuttumisesta johtuvan pesäpulan vuoksi.

Sata ihmistä jonossa koronarokotukseen – Rovaniemen pop up -rokotetempaus sai liikkeelle myös nuoria

Reilut sata ihmistä oli odottamassa Rovaniemen kaupungintalolla koronarokotusten alkamista. Rovaniemi järjestää viikonloppuna rokotustapahtuman, jossa korona ensimmäisen rokotteen saa ilman ajanvarausta. Sunnuntaina rokotteen saa myös Mr. Lordi.

Moni haaveilee elämänmuutoksesta, Vesa Nieminen teki sen: myi kotinsa, jätti työnsä ja löysi vuoden erämaavaellukselta rauhan ja rakkauden

Työelämän tutkijan mukaan rohkeat tarinat kannustavat ihmisiä uraliikkeisiin, mutta alanvaihdot ovat vielä marginaalinen ilmiö. Vesa Nieminen lähti, koska pystyi. Päätös kannatti, sillä olo parani ja erämaasta löytyi puoliso.

Ensin iski pandemia, sitten lumivyöry, mutta Pyhä Unplugged nousi raunioista – Maustetytöt: "Hienommassa paikassa emme ole soittaneet"

Pyhätunturin kurussa Pelkosenniemellä soitetaan jälleen livemusiikkia yleisön edessä. Kovia kokenut festivaali tuo pikkukunnan jälleen Suomen kartalle. Pyhän henki toisi festivaaleille enemmän soittajia kuin sinne mahtuu.

Petolintukäkätin karkottaa kakkivat pulut Rovaniemen keskuskentältä

Rovaniemen keskuskentän katsomon kattorakenteet houkuttelevat puluja pesimään ja se on aiheuttanut yleisölle harmeja lintujen ulosteiden ja muun sotkun takia.

Jokivarren Kunkku palaa kuninkuuskisaan – torniolaisomistaja toivoo "nousevansa sfääreihin"

Vuoden 2015 ravikuningas on pitkään kärsinyt vammoista, joita se sai loukkaantuessaan vuonna 2017. Nyt Kunkku on taas kunnossa ja pääsee tekemään paluun kuninkuuskisaan.

Ruotsissa koronatestejä tehdään selvästi Suomea vähemmän – positiivisia tuloksia useammin kuin Suomessa

Ruotsissa tehdään koronatestejä selkeästi Suomea vähemmän. Esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa testimäärät ovat romahtaneet.

Norrbottenissa laaja tartuntaketju – Älvsbyssä 73 marjanpoimijalla todettu koronavirus

Ruotsin Norrbottelin läänissä Älvsbyssä on todettu koronavirus 70 marjanpoimijalla. Tartuntaketju on levinnyt Träråselissa ja pysynyt ilmeisesti marjanpoimijayhteisön sisällä.

Palvelutalossa koronatartunta Rovaniemellä

Rovaniemellä palvelutalo Näsmänkiepissä on todettu koronatartunta. Tartunta on todettu työntekijällä. Näsmänkiepissä vierailleet eivät ole altistuneet koronalle.

Vedenalaisen luonnon monimuotoisuutta kartoitetaan pohjoisen Perämeren alueella

Vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden inventoinnit ovat osa VELMU2 -ohjelmaa.

Tervolassa haetaan kokemuksia humalan, tyrnin ja nokkosen viljelystä – ensi vuonna Louelle tulee myös Pelson lampaita ja lapinlehmiä

Suomessa kasvatetulle humalalle olisi kysyntää panimoissa. Tervolassa tutkitaan mahdollisuuksia lisätä tuotantoa. Louella on koeviljelyssä myös esimerkiksi tyrniä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle