Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Romanian hirmuvaltias teloitettiin 30 vuotta sitten – nyt Ceaușescua muistellaan sankarina, vaikka Romania on liberaalimpi kuin iso osa Itä-Eurooppaa

Romanian vallankumous oli suuri uutinen myös Suomessa. Tässä jutussa pääset seuraamaan joulukuun 1989 tapahtumia Ylen tv-uutisten avulla.

Romanian 89-vuotias ex-presidentti oikeuteen Ceausescun ajan vallankumouksesta

Ion Iliescua syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

"Halusin elämälleni tarkoituksen" – investointipankkiiri Lontoosta lähti kansanedustajaksi Romaniaan

Lontoon Cityn entinen pankkiiri Manuel Costescu valitsee politiikassa mieluummin pienet askeleet kuin ideologian.

Historia: Nadia Comaneci ja diktaattori

Minkälainen oli voimistelijan suhde diktaattorin perheeseen?

Romania avasi diktaattori Ceausescun perheen kodin yleisölle – video

Ensimmäiset vierailijat pääsivät tutustumaan edesmenneen Romanian presidentin palatsiin lauantaina.

Helsingin henki ja rikkiammuttu Etyk-sopimus

Etyk-kokouksen aikana asetettiin Eurooppaan pysyvät rajat.

Dokumenttiprojekti: Rakkauden nimeen

Taiteilija Allan Fib sairastui aivoverenvuotoon.

Kommunistiajan vankilan johtajaa syytetään kansanmurhasta Romaniassa

Visinesucn johtamassa vankilassa pidettiin muun muassa kommunismia edeltäneen ajan johtajia.

Kun Nicolae Ceausescu vieraili Etelä-Karjalassa

Romanian presidentti Nicolae Ceausescu vieraili seurueineen Imatralla ja Lappeenrannassa 2.7.1971. Yleisradion toimittaja Anna-Liisa Anttila seurasi presidentin vierailua paikasta toiseen.

Maailman suurimmassa työpaikassa on ihmisiä yli puolet Suomen väkiluvusta

Tuleeko heti mieleen, mikä yhtiö tai organisaatio työllistää eniten ihmisiä maailmassa? Se on Yhdysvaltain puolustusministeriö. Sen palkkalistoilla työskentelee 3,2 miljoonaa ihmistä.

Romanian diktaattorin nimi on suojeltu tavaramerkki

Romanialainen oikeusistuin on päättänyt, että Romanian entisen diktaattorin Nicolae Ceausescun nimi on suojeltu tavaramerkki, jota ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

Bukarestin historiallinen keskusta sai pienen mutta tehokkaan puolustajan

Romanian pääkaupungin Bukarestin arkkitehtuuri kärsi pahoin diktaattori Nicolae Ceausescun suuruudenhulluista suunnitelmista, ja sittemmin kaupunkia ovat runnelleet kiinteistökeinottelu ja korruptio. Protestit eivät olet tuottaneet tulosta, mutta nyt Bukarestille näyttää löytyneen tehokas puolustaja.

DNA-testi vahvisti Nicolae Ceausescun ruumiin oikeaksi

DNA-testi on vahvistanut, että Romanian entisen diktaattorin Nicolae Ceausescun haudassa oleva ruumis on todella hänen, kertoo Mediafax-uutistoimisto. DNA-testi tehtiin, kun omaiset halusivat varmistaa ruumiin aitouden.

Ceausescun poika vei teatterin oikeuteen Ceausescu-tavaramerkin käytöstä

Romanian entisen diktaattorin Nicolae Ceausescun poika on haastanut oikeuteen teatterin, joka oli esittänyt hänen vanhemmistaan kertovaa näytelmää. Oikeuteen viemisen perusteena on suojatun Ceausescu-tavaramerkin käyttö.

Ceausescujen hauta avattu Romaniassa

Romaniaa diktaattorin elkein hallinneen Nicolae Ceausescun ja hänen vaimonsa Elenan oletettu hauta avattiin tänään keskiviikkona Bukarestissa, kertoo edesmenneen tyttären aviomies Mircae Opran. Omaiset haluavat varmistua dna-testein siitä, että jäännökset todella kuuluvat Ceausescuille.

Professori Tiusasta värvättiin Ceausescun elämänkerran kirjoittajaksi

Tarina kertoo, että 1980-luvulla kommunistiselle Romanialle mietittiin uutta kansallissymbolia. Pingviini oli ehdolla, koska pingviini ei syö lihaa, jota ei ollut tarjolla diktatuurin köyhdyttämässä maassa. Pingviini sietää myös kylmää. Romaniassahan koteja ei saanut lämmittää yli 13 -asteiseksi. Tämän lisäksi pingviini taputtaa koko ajan töpösiipiään ilman syytä. Professori Tauno Tiusanen muistelee Suunvuorossaan omaa tarinaansa Ceausescun Romaniasta.

Palkittu romanialaisohjaaja haluaa tehdä riippumattomia elokuvia

Perjantaina saa Suomessa ensi-iltansa Cannesin filmijuhlilla pääpalkinnon voittanut elokuva 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää.Cristian Mungiun ohjaus kertoo 1980-luvun Romaniasta, jossa abortti oli rikos. Vaikka Cannes-voitto on vienyt ohjaajaa maasta toiseen ja maine voi poikia yhteistyötarjouksia, hän ei halua siirtyä valtavirtaelokuvien tekijäksi.

Etyk-päätösasiakirjan allekirjoitus

Etykin päätösasiakirja allekirjoitettiin 1.8.1975.

Romaniassa filmejä vuoden 1989 kansannoususta

Romanian vuoden 1989 vallankumousta kuvataan kolmessa eri elokuvassa samaan aikaan. Elokuvat kertovat tarinoita ihmisistä, jotka olivat kaatamassa diktaattori Nicolae Ceausescun kommunistihallintoa tai sekä ihmisistä, joita kuohunta ei juuri koskettanut.