Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirja-alaa ravistelee ennennäkemätön murros: äänikirjojen suosio räjähti, mutta kirjailijat jäivät nuolemaan näppejään

Kirjailijaliiton jäsenkyselystä selviää, että kirjailijat eivät ole juuri hyötyneet äänikirjojen kasvavasta suosiosta.

Äänikirjoja kuunnellaan enemmän kuin koskaan, mutta kirjailijan lompakkoa se ei juuri lihota

Äänikirjojen osuus kirjailijoiden tulonlähteenä kasvaa, mutta niistä saatavat tekijänoikeuspalkkiot laahaavat pahasti perässä.

Kansallisrunoilijan unohdettu sisar Carolina Runeberg oli ensimmäinen nainen, joka julkaisi Suomessa kirjan omalla nimellään

Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkösen mukaan vuonna 1855 julkaistu kirja pitäisi nostaa sille kuuluvaan arvoon.

Otava-konserni veti äänikirjat pois kirjastojen ulottuvilta – kansallista e-kirjastoa hahmotellaan valtion tuella

Valtakunnallinen e-kirjasto on vielä paperilla, mutta Otava-konsernin äänikirjoja sieltä voi tuskin lainata.

Kirjailija Kaari Utrio yhdistää kirjoissaan huvin ja hyödyn

Suomalaiset haluavat rentoutua tiedon parissa

Kirjailijaliitto palkitsi kokkolalaisen Elvi Löhösen, jonka ansiota on myös Eino Leinolle liputtaminen

Löhönen on tehnyt työtä kirjallisuuden ja kulttuurin hyväksi yli puoli vuosisataa.

Elena Ferranten Napoli-sarjaa on turha etsiä e-kirjastosta, ja sama pätee moneen suomalaiseen bestselleriin

Moni haluttu teos ei päädy e-kirjana kirjastojen saataville. Kirjailijaliiton mukaan kustantaja päättää siitä, missä e-kirjoja jaetaan.

Näkökulma: Kirjailijaliitto on elitismin linnake?

Kirjailijaliiton jäseneksi pääsee vain valinnan kautta.

Lastenkirjainstituutti palkittiin kirjamessuilla: ”Resurssit ovat pienet, mutta toiminta kauaskantoista ja vaikuttavaa”

Instituutti järjestää tapahtumia lapsille ja aikuisille, julkaisee Onnimanni-lehteä sekä ylläpitää omaa erikoiskirjastoa ja kuvituskokoelmaa.

Eläisitkö 11 000 euron vuosituloilla? Kirjailijat elävät – kirjamyynti tuo rahasta vain murto-osan

Kirjailijaliiton selvityksen mukaan tuloerot kirjailijakunnan sisällä ovat kasvaneet.

Suomen kirjailijaliiton vetäjä on tyytyväinen siihen, että kirjallisuuden Nobel jää jakamatta – "Nyt ei tarvitse epäillä, miten palkinnon saaja on valittu"

Sirpa Kähkönen muistuttaa, että kirjailijat itse eivät kirjoita palkintoja varten vaan motivaation antaa luova työ.

Sirpa Kähkösestä Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja

Palkittu kuopiolaiskirjailija on myös sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja.

Suuri Shakespeare-kääntäjä Matti Rossi on kuollut

Neuvostososialismiin uskoneen Rossin sanoitukset levisivät 1970-luvulla koko Suomeen. Ristiriitaisena pidetty hahmo tunnettiin myös ilmiantajana.

Olisiko tasa-arvoinen avioliittolaki pelastanut Unto Johannes Kamaran?

Miten rikkoutuva kuva itsestä vaikuttaa koko elämään

Kirjailijaliitto ei hyväksy muunkielistä kirjailijaa

Suomen kirjailijaliitot vetävät omaa linjaa suhteessa maahanmuuttajakirjailijoihin. Muissa Pohjoismaissa kirjailijaliittoon hyväksytään, vaikkei kirjoittaisi valtakielellä.

Tuhat neliötä keskellä kaupunkia 200 000 eurolla – Minna Canthin kotitalo Kuopiossa odottaa yhä pelastajaansa

Aikansa kirjallinen ja aatteellinen keskus Kanttila on seissyt vuosia tyhjillään ja on nyt alennusmyynnissä. Hyppää videon mukaan ja näe, miltä talon sisällä tällä hetkellä näyttää.

Kirjailijat: Minna Canthin kotitalo pelastettava

Suomen Kirjailijaliitto ja Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät ry vetoavat Kuopion kaupunkiin Minna Canthin kotitalon Kanttilan pelastamiseksi. Kanttila on ollut huonossa kunnossa jo pitkään ja kalliita korjaustöitä ei ole pystytty tekemään.

Kanteleita voi nyt lainata kirjastosta – Kirjailijaliitto huolestunut rahankäytöstä

Kirjastoista lainataan kirjojen lisäksi myös soittimia. Esimerkiksi Joensuun pääkirjastossa on kaksi lainattavaa kanteletta. Kirjailijaliitto on huolissaan, että soittimia hankitaan kirjallisuuden kustannuksella.

Kirjakauppojen kapea tarjonta huolettaa Kirjailijaliiton tulevaa puheenjohtajaa

Yksimielisesti Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajaksi valittu Jyrki Vainonen on otettu kollegoilta saamastaan luottamuksesta. Hän suree kirjailijoiden vaikeaa toimeentuloa ja kirjakauppojen kaventunutta tarjontaa.

Kirjailija Tuula-Liina Varis: "Kirjailijoilla halutaan teettää paljon ilmaistyötä"

Tuula-Liina Varis on tunnustettu tekijä, profeetta myös omalla maallaan. Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri palkitsi Variksen hiljattain muun muassa ansioistaan Joensuun kirjallisuustapahtuman toteuttajana. Varis on luotsannut kuusi vuotta Suomen Kirjailijaliittoa, ja vaikka hän nyt jättää puheenjohtajan pestinsä, puheet kirjailijan asemasta tuskin jäävät tähän.

Tuula-Liina Varikselle Vuoden kynä -palkinto

Joensuulainen kirjailija Tuula-Liina Varis on palkittu Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrin Vuoden kynä -tunnustuspalkinnolla. Palkinto luovutettiin hänelle kirjailijamatineassa Joensuussa.

Sunnuntai 5.10.2014

Puolueet riitelevät kunta-asioista. Kirjailija Kaari Utrio on saanut palkinnon. Suomalaiset juovat paljon kahvia. Alkuviikko on kuiva, mutta keskiviikkona alkaa sataa.

Kirjailijaliitolta tunnustuspalkinnot Utriolle ja Ranivaaralle

Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnot jaettiin tänään sunnuntaina Turun kirjamessuilla.

Näkökulma: Onko minulla oikeutta kertoa julkisesti lapseni sairaudesta?

Missä menee alaikäisen lapsen yksityisyyden raja? Onko hänen äidillään tai isällään oikeus kertoa lehdessä, radiossa tai netissä lapsen vakavasta sairaudesta tai vammasta? Tätä asiaa joutuu moni vanhempi pohtimaan blogien ja joukkotiedotuksen kyllästämässä maailmassa.

Irakilaiskirjailija Hassan Blasimille brittiläinen sananvapausstipendi

Tampereella asuva kirjailija Hassan Blasim on saanut Britannian PEN-järjestön stipendin toimittamastaan novellikokoelmasta Iraq + 100. Blasim palkittiin aiemmin tänä vuonna Independent-lehden ulkomaisen kirjallisuuden palkinnolla novellikokoelmastaan Irakin Purkkajeesus.

Kirjailijaliiton palkinto joensuulaiselle Kari Tahvanaiselle

Suomen Kirjalijaliiton Suunta-palkinto on myönnetty joensuulaiselle Kari Tahvanaiselle. Palkinnoksi Tahvanainen pokkaa 1000 euroa ja kompassin.

Suomessa asuva venäläisaktivisti Pussy Riot -pidätyksestä: Kummallinen provokaatio

Toimittaja ja aktivisti Oksana Tšelyševan mielestä on outoa, että tarkasti seuratut Aljohina ja Tolokonnikova pääsivät Sotshiin. Viranomaisten toimet ovat hänen mielestään vieläkin oudompia.

Hannu Raittila takes Runeberg prize

This year’s Runeberg Prize, one of the most prestigious Finnish literary awards, has gone to Hannu Raittila for his novel Terminaali (Terminal). He beat off competition from Riikka Pelo’s Jokapäiväinen elämämme (Our Daily Life), which won last year’s Finlandia prize.

Tuula-Liina Varis: Että tuntisin eläväni

Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis on tehnyt kohta puolivuosisataisen uran toimittajana ja kirjailijanakin hän on työskennellyt parikymmentä vuotta. Että tuntisin eläväni on Tuula-Liina Variksen 15. kaunokirjallinen teos. Kyseessä on mahdottoman hyvä ja välillä järkyttävä ja liikuttavakin novellikokoelma, varmasti yksi kirjavuoden parhaista, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Kirjallisuuspalkinto moninkertaistaa myynnin

Julkisuus lisää kiinnostusta, mikä näkyy sekä myyntiluvuissa että kirjastolainauksissa. Palkittuja teoksia hankitaan etenkin lahjaksi. Kovimmat myyntiluvut takoo yleensä Finlandia-palkinnon saanut kirja.

Kirjailijaliitto palkitsi Olli Jalosen ja Tuula Kallioniemen

Palkinnot jaettiin Turun Kirjamessuilla ja ne ovat tunnustus koko kirjallisesta urasta.

Kirjailijaliitto puolustaa Sofi Oksasta miljoonariidassa

Kirjalijaliitto vaatii kirjailijoiden aseman vahvistamista sopimusneuvotteluissa. Liiton mukaan yksittäisen kirjailjan asema sopimuksista sovittaessa on turvaton.

Kirjailijoiden sosiaaliturva on rempallaan

Suomen kirjailijaliitto penää taiteilijoiden sosiaaliturvajärjestelmän ja verotuksen uudistamista. Luovien alojen erityispiirteet jäävät järjestelmässä huomioimatta, minkä seurauksena kirjailijat ovat usein väliinputoajia. Helsinkiläinen kirjailija Sirpa Kähkönen ei osaa määritellä, onko hän yrittäjä, vaikka Kela kohtelee häntä sellaisena. Muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä pohtii itsensä työllistäjien asemaa.

Miten luova prosessi kehittyy - taiteilijataloon etsitään tutkijaa ja taiteilijoita

Lieksan Vuonislahdessa sijaitsevaan Taiteilijaresidenssi Hupeliin haetaan kahta taiteilijaa ja yhtä tutkijaa. Puolen vuoden tutkimusjaksolla halutaan kehittää taiteilijoiden asunto- ja työtilojen toimivuutta ja selvittää itse luomisprosessia.

Kirjallinen Hämeenlinna kuuluu suurten kaupunkien joukkoon

Kirjallisen kaupungin maineesta Hämeenlinna saa kiittää mm. innostavia opettajia, kirjailijoiden residenssiasuntoa ja pitkään toimineita kirjallisuuden läänintaiteilijoita, sanoo kirjastonhoitaja Sini Kiuas Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta. Kirjastojen netti-tv ja -radiokanava Kirjastokaista tarjoaa 10 minuutin kierroksen kirjalliseen kotikaupunkiin.

Venäjän verkossa: Seksiä ja separatismia

Venäjän mediassa on avattu uusi Suomen vastainen rintama. Hyökkäyksen pohjusti uutistoimisto IA Regnum joulun alla. Se teki selväksi, että Suomen on syytä pitää näppinsä erossa Venäjällä asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen asioista.

Kirjailijat huolissaan Ylen kirjasuhteesta

Suomen Kirjailijaliiton mukaan kotimaiset kirjailijat pääsevät huonosti esille Ylen tv-kanavilla. Liitto on lisäksi huolissaan Radioteatterista.

Kirjailijoille eettiset ohjeet?

Viime päivinä on keskusteltu kirjailijoiden sananvapaudesta kirjailija Riikka Ala-Harjan tuoreen kirjan siivittämänä. Kirjailijaliitto ei kannata kirjailijoiden eettisiä ohjeita, koska ohjeet kaventaisivat sananvapautta. Toivoisitko eettisiä ohjeita kirjailijoille?

Timo Parvela Astrid Lindgren -palkintoehdokkaaksi

Suomen Kirjailijaliitto ehdottaa kansainvälisen Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) -palkinnon saajaksi vuonna 2013 kirjailija Timo Parvelaa.

Kirjailija Lassi Nummi on kuollut

Kuopiossakin vaikuttanut kirjailija Lassi Nummi on kuollut. Nummi oli kuollessaan 83-vuotias. Hän kuoli tiistaina Haartmanin sairaalassa Helsingissä.

Lassi Nummi on kuollut

Suomalaisen kirjallisuuden keskeisiin vaikuttajiin kuulunut kirjailija Lassi Nummi on kuollut. Nummi oli kuollessaan 83-vuotias.

PEN vaatii Meksikoa puuttumaan toimittajamurhiin

Kansainvälinen sananvapautta puolustava kirjailijaliitto PEN vaatii Meksikon hallitusta lopettamaan toimittajiin kohdistuvat väkivaltaiset hyökkäykset. Meksikossa on tapettu kymmeniä huumekausta kirjoittaneita toimittajia tämän vuosituhannen aikana.

Liitto: Kirjailijoiden taloudellinen asema heikentynyt

Kirjailijoiden taloudellinen asema on heikentynyt Suomessa. Suomen Kirjailijaliiton teettämän tutkimuksen mukaan kirjailijoiden keskitulo on pysynyt samana kymmenen viime vuotta. Kotimainen kirjailija tienaa keskimäärin kaksituhatta euroa vuodessa. Ulkomailta saatu tulo on vain viisi prosenttia kirjailijan ansioista.

Kirja-ala pelkää arvonlisäveron korotusta

Kirja-ala on huolestunut viime aikoina virinneistä puheista nostaa kirjan arvonlisäveroa ja sitä kautta kirjan hintaa. Alalla uskotaan, että korotuksen heijastusvaikutus koko yhteiskuntaan olisi merkittävä.

Taiteilijoille halutaan turvata asianmukainen eläke

Taiteilijajärjestöt vaativat eläketurvan parantamista tulevalta eduskunnalta. Taidemaalareita, kirjailijoita, säveltäjiä ja sanoittajia varten tulisi järjestöjen mielestä luoda kokonaan uusi oma eläkelaki.

Kirjastojen kilpailuttaminen kuohuttaa Ruotsissa

Tukholman lähellä sijaitseva Nackan kunta on päättänyt kilpailuttaa kirjatoimensa. Ruotsin kirjailijaliitto epäilee, että kilpailutus ja yksityistäminen tasapäistävät kirjastojen tarjonnan.

"Neekeri" jälleen liikaa ruotsalaiskustantajalle

Ruotsalainen kustantaja Rabén&Sjögren ei kustanna uutta painosta 1950-luvun dekkarista, koska ei saanut muuttaa tekstissä esiintyvää neekeri-sanaa vähemmän kielteiseksi ilmaukseksi. Kirjalilijaliiton mielestä "n-sanalla" on kulttuuriarvoa.

Lukashenka voittamassa Valko-Venäjällä

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on ensi tietojen mukaan voittamassa maan presidentinvaalit selvästi. Valtiollisen television julkistaman ovensuukyselyn mukaan Lukashenka saisi liki neljä viidestä äänestä. Oppositio on ilmoittanut järjestävänsä illalla mielenosoituksen, jonka Lukashenka on kertonut estävänsä.

Toista kierrosta pidetään mahdollisena Valko-Venäjän vaaleissa

Valko-Venäjällä oppositio yrittää haastaa istuvan presidentin sunnuntain presidentinvaaleissa. Alexander Lukashenka hallitsee Valko-Venäjää kovin ottein, mutta vaalien alla opposition ehdokkaat ovat saaneet kampanjoida ensimmäistä kertaa vuosiin. Opposition kärkiehdokkaita on Suomessa asunut turvapaikkakirjailija.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle