Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ukraina haluaa Tšernobylistä maailmanperintökohteen

Unescon maailmanperintökohteen asemasta toivotaan vauhtia alueen turismille.

Ukrainan hallinnon mukaan Tšernobylin voimalaa lähestynyt palo on sammutettu, aktivistit varoittavat säteilyvaarasta

Lieskat etenivät muutaman kilometrin päähän ydinjätteiden sijoituspaikasta.

Janne Saarikiven kolumni: Olisimme voineet varautua uhkiin, jos emme olisi pelänneet pelkojamme

Pelko on kaikkein yksityisin kokemus, mutta kaikkea olemista määrittävä, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Säteilevää ydinjätettä vai ilmastokriisi? Moni ympäristötietoinen kannattaa nyt ydinvoimaa ja pelkää ennakkoluulojen kiihdyttäneen ilmastonmuutosta

Onko ilmastonmuutos vaikuttanut ajatuksiisi ydinvoimasta tai muista energiantuotantotavoista? Voit keskustella aiheesta artikkelin lopussa.

Natalia Storm työskenteli insinöörinä Tšernobylissä – "Lupasimme vaieta kaikista onnettomuuden yksityiskohdista 20 vuoden ajan"

Chernobyl-televisiosarjan tapahtumapaikat ja henkilöt olivat todellisuutta Tšernobylissä insinöörinä työskenneelle Natalia Stormille.

Vilnasta on tullut HBO:n Chernobylin ja muiden huippusarjojen suosittu kuvauspaikka – "Työt löytävät minut, eikä toisin päin"

Liettuan pääkaupungista Vilnasta on tullut kansainvälisten tv-sarjojen suosittu kuvauspaikka. Maisemiltaan monipuolisessa kaupungissa on kuvattu muun muassa BBC:n ja HBO:n suurtuotantoja. Kansainvälisten kuvausryhmien vierailuista on taloudellista hyötyä koko Liettualle.

Chernobyl-sarja toi turistiryntäyksen Ignalinan ydinvoimalaan: katso millaisessa paikassa huippusuosittua sarjaa kuvattiin

Yle Uutisten kulttuuritoimittaja Jussi Mankkinen teki retken Visaginasiin ja Ignalinaan, jotka ovat tällä hetkellä suosittuja ydinvoimalaturismikohteita.

"Sadevesi kihelmöi iholla" – Moni pelkää Tšernobyl-katastrofin aiheuttaneen syöpää ja myrkkymarjoja: miten laskeuma vaikutti Suomessa oikeasti?

Savonlinnalainen Janne Jokinen oli lapsi onnettomuuden aikaan ja muistaa uutisoinnin pelottavana. Asiantuntijoiden mukaan hätää laskeumasta ei ole.

Miten ajattelet Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vaikuttaneen sinuun? Yle kaipaa kertomustasi

Yle selvittää suomalaisten oletuksia historian vakavimman ydinvoimalaonnettomuuden vaikutuksista kotimaassa.

HBO:n Chernobyl-tv-sarjan sankariksi nostama mies ei koe olevansa sellainen

"Minut määrättiin menemään sinne, joten minä menin. En ollut peloissani", sanoo vuonna 1986 palavan reaktorin alle mennyt Oleksiy Ananenko.

Venäläismediassa Chernobyl-sarjaa pidetään aivopesuna ja propagandana – Jenkkisarja on monen millenniaalin ensikosketus ydinonnettomuuteen

Venäjän valtionjohtoa myötäilevässä mediassa on haukuttu HBO:n menestyssarjaa, mutta suureen yleisöön se tuntuu uppoavan.

Hittisarja Chernobyl lisännyt matkailuintoa myös Suomesta – turistit haluavat turma-alueelle, jossa aika pysähtyi 33 vuotta sitten

Tšernobylin ja Pripjatin alueille voi mennä ilman säteilypelkoa, jos matkailija noudattaa tiukkoja turvallisuusohjeita.

Postia Tšernobylille – Reportaasi matkasta suljetulle vyöhykkeelle

Toimittaja kohtasi lapsuuden pelkonsa Tšernobylissä.

Tšernobylin ydinlaskeuma näkyy edelleen voimalaitoksien tuhkissa – radioaktiivisuus voi rajoittaa tuhkan käyttöä

Säteilyturvakeskus on selvittänyt puuta ja turvetta käyttävien voimalaitoksien tuhkan radioaktiivisuutta.

Watchdog: Wild mushrooms OK to eat despite lingering Chernobyl radiation

More than 30 years on, radiation from the Chernobyl disaster remains present in Finnish wild foods.

STUK: Sieniä voi syödä huoletta, vaikka niissä Tšernobyl säteileekin

Säteilyturvakeskuksen mukaan Tšernobyl-laskeumasta tulee alle prosentti suomalaisen vuosittaisesta säteilyannoksesta.

Hanhikiven voimalan viivästyminen on saanut alueen yrittäjät varovaisiksi

Yle kysyi mielipiteitä Pyhäjoen ydinvoimalan viivästymisestä. Muutokset mietityttävät, mutta työpaikat kiinnostavat.

Suomalaistutkimus: Tšernobyl muutti myyrien suolistobakteereita – tulevaisuudessa voidaan tutkia myös ihmissuolistoja

Tuore julkaisu avaa kokonaan uuden lehden suolistobakteerien tutkimuksessa, sillä säteilyn vaikutusta asiaan ei ole ennen tutkittu.

Tšernobylin suoja-alueella syntyneet sudet hipsimässä muualle Eurooppaan – "Yksikään susi ei hohda", vitsailee tutkija ydinsäteilyn vaikutuksista

Tšernobyliin jätettyjen lemmikkikoirien jälkeläisillä menee huonommin: niistä on tullut sudenruokaa.

Käynnistimme säteilyannosmittarin ja kävimme tutustumassa pahamaineisen Tšernobylin ydinvoimalan sukulaislaitokseen

Leningrad ykkösen teknologia kehitettiin Stalinin aikana. Sen vanhin yksikkö on määrä poistaa tuotannosta ensi vuonna. Sosnovyi Borin arvaamattomat reaktorit toimivat silti vielä pitkään. Neuvostoydinvoimalan viimeinen reaktori suljetaan aikaisintaan 2028.

Venäjällä käynnistellään Pyhäjoen ydinvoimalaa vastaavaa laitosta – näin se eroaa suomalaisserkustaan

Sukulaislaitosten välillä on eroa muun muassa turvallisuudessa: Rosatomin Pyhäjoelle toimittaman reaktorin ympärille esimerkiksi tulee metri enemmän teräsbetonia kuin venäläiseen referenssilaitokseensa.

Prisma: Tšernobylin uusi suojakuori – Näin jättimäinen kupu tehtiin!

Miten ydinvoimalan uusi suojakuori rakennettiin?

Rosatomin ydinvoimalaa pusketaan sotatoimialueelle – "Hallinto yrittää hyötyä ihmisten yksinkertaisuudesta"

Pyhäjoellekin ydinvoimalaa rakentava venäläisyhtiö on aktiivinen ympäri maailmaa. Timo Sipola kävi tutustumassa suunniteltuun ydinvoimalakohteeseen levottomassa Akwa Ibomin osavaltiossa Nigeriassa.

Herätys: Veronpalautukset tileille, kuubalaiset marssivat Castron muistoksi ja EK saa uuden johtajan

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Jäähallia muistuttava suojakuori valmistui – Tšernobylissä juhlitaan tuhoutuneen reaktorin uutta jättimäistä kupua

Uusi jättimäinen suojakuori paljastetaan Tšernobylissä tänään tiistaina. Kokosimme yhteen Ylen viime keväänä julkaisemia juttuja Tšernobylin tuhoalueelta. Tuolloin maailmaa järkyttäneestä turmasta tuli kuluneeksi 30 vuotta.

Japanin talous toipuu Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen

Japanin talous on toipumassa vuoden 2011 tuhoisasta voimalaonnettomuudesta. Talouden puolivuotisluvut olivat ensimmäistä kertaa ylijäämäisiä viiteen vuoteen.

Kiinnostaako virtuaalitodellisuus? Lähetä meille juttuehdotus

Ylen ulkomaantoimitus on tehnyt kolme virtuaalitodellisuusjuttua – ilmastonmuutoksesta, Gazasta ja Tšernobylistä. Mistä maasta, paikasta tai aiheesta sinä haluaisit nähdä virtuaalitodellisuusjutun? Laita meille ehdotus.

Anna Tishenko työskentelee räjähtäneen ydinrektorin vieressä: "Ei meille kukaan sano, että syövät johtuisivat säteilystä"

Huhtikuun 26. päivä vuonna 1986 muutti pysyvästi Anna Tishenkon elämän. Hänet ja moni muu evakuoitiin kaksi päivää Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Anna ei tule koskaan pääsemään takaisin kotiin.

STUK:in entinen johtaja Laaksonen: Terrori-isku ydinvoimalaan ei ole todellinen uhka

Säteilyturvakeskusta vuosina 1997–2012 johtanut Jukka Laaksonen pitää ydinvoimaloihin kohdistuvaa terrori-iskua epätodennäköisenä ja vaikeana toteuttaa. Myös kyberiskun varalta turvatoimet ovat riittäviä, sanoo A-studiossa vieraillut Laaksonen.

Tšernobylin lapset lomailivat Suomessa: "He sanoivat, etteivät haluaisi lähteä kotiin"

Seitsemän vuotta ydinvoimaonnettomuuden jälkeen tšernobyliläiset säteilyn sairastuttamat lapset viettivät virkistymislomaa Lammilla. Lapset tavannut toimittaja muistelee, että lapset olivat iloisia, mutta säteilyn aiheuttamat sairaudet näkyivät heistä.

Tšernobylin cesium-137 säteilee Suomessa edelleen – video

Tšernobylista peräisin olevan cesium-137:n määrä Suomen luonnossa vähenee jatkuvasti. Yle Turku pääsi tutkimaan Turun yliopiston cesiumnäytettä. Katso videolta, miltä aine näyttää ja kuulostaa.

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta 30 vuotta – Etelä-Savossa oli silloin kaunista ja lämmintä

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus näkyi myös Etelä-Savossa. Mikkelin seudun terveysvalvonnan johtaja Arja Holopainen muistaa, että vaikutuksia seurattiin pitkään ja tarkasti onnettomuuden jälkeenkin.

Tšernobylin laskeuma puhuttaa 30 vuoden jälkeenkin – Ylen livechatissa kysyttiin syövästä ja sienistä

Marjojen ja sienten syömistä ei Suomessa tarvitse varoa Tšernobylin takia, kertoi Tarja K. Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta. Halutessaan sienet voi keittää.

Hiipivä pelko seuraa ihmisiä Tšernobylin saastuttamilla alueilla

Radioaktiivinen säteily tuntuu niin pelottavalta, koska ihminen ei voi aistia sitä. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttama laskeuma saa ihmisiä reagoimaan eri tavoin. Jotkut pelkäävät ja toiset vähättelevät vaaraa.

Police, protesters clash at Fennovoima nuclear construction site

Police faced off against protesters at the construction site of the proposed Fennovoima nuclear plant in Pyhäjoki in western Finland Tuesday. Members of the Stop Fennovoima group said they wanted to halt work on the plant site, but Fennovoima said that operations continued as usual. The protest coincided with the 30th anniversary of the Chernobyl nuclear disaster.

Ähtärin syöpäepidemia jäi todistamatta – Tshernobylin säteilyä seurattiin uutisissa tiiviisti

Ähtärissä epäiltiin koululaisten syöpätautiepidemiaa Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Syöpärekisteri tutki asiaa, mutta uskomukset jäivät todentamatta. Tshernobylin onnettomuusuutisoinnissa 1986 seurattiin säteilymääriä pohjalaiskunnissa.

Tervetuloa livechattiin: Kysy Tšernobylistä ja sen vaikutuksista

Yleisön kysymyksiin vastaavat johtaja Tarja K. Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta ja Ylen toimittaja Liisa Lehmus. Tšernobylin ydinonnettomuudesta on tänään tiistaina kulunut 30 vuotta.

Natalia Storm selvisi Tšernobylin voimalaonnettomuudesta, ystävät eivät

Suomalaistunut Natalia Storm työskenteli insinöörinä Tšernobylin ydinvoimalassa kevääseen 1986 saakka. Hän selvisi onnettomuudesta hengissä, koska tytär sattui olemaan kuumeessa. Toisen lapsensa hän joutui abortoimaan.

Tšernobylin lapset joutuivat kärsimään aikuisten huolimattomuudesta

Neljä nuorta tšernobyliläistä haastattelussa vuonna 1990.

Tšernobylin babuškat

Mummot jatkavat elämää maailmanlopun vyöhykkeellä

Ydinvoimavastustajat metsästä kohti työmaata – tunnelma jännittynyt

Ydinvoimaa Pyhäjoella vastustavat aktivistit ovat lähteneet tiistaiaamuna liikkeelle kohti ydinvoimalatyömaata. Heidän tavoitteenaan on keskeyttää työt joko symbolisesti tai konkreettisesti. He ovat varautuneet myös poliisin toimintaan.

Ivan, 90, on Tšernobylin onnettomuuden saastuttaman kotikylänsä viimeinen asukas

Koti-ikävä sai ihmisiä muuttamaan takaisin kielletylle alueelle ydinvoimalan läheisyyteen. Tapasimme Valko-Venäjällä Tulgovitšin kylän ainoan asukkaan, jota eivät naapurissa asuvat sudet pelota.

Pahimman säteilyvyöhykkeen Padasjoki: Säteilyarvot edelleen jopa kymmenkertaisia

Tšernobylin laskeuma satoi Suomessa esimerkiksi pieneen Padasjoen kuntaan. Pääkaupunkiseutulaisiin verrattuna padasjokelaisten säteilyarvot ovat kymmenkertaisia. Säteilyturvakeskuksen mukaan laskeumista ei ole silti koitunut terveyshaittaa.

Ydinvoima-aktivistien aikataulu salainen – varautuneet kahinointiin poliisin kanssa

Pyhäjoella ydinvoimalan rakentamista vastustavista aktivisteista osa aikoo kiivetä työmaa-aidan yli. He ovat siten varautuneet poliisin toimiin. Tšernobylin voimalan onnettomuuden 30-vuotispäivänä järjestettävän toimintapäivän aikataulu ja ohjelma on kuitenkin salainen.

Miltä näyttää 30 vuotta Tšernobylin onnettomuuden jälkeen?

Tältä näyttää 30 vuotta Tšernobylin jälkeen.

Rosatomin pakko mukautua Suomen ydinvoimasäädöksiin

Ydinvoimanvastustajien toimintaviikko huipentuu tänään Pyhäjoella. Sen lisäksi, että vastustajat karsastavat nykyisen hankkeen sidoksia Venäjälle, myös koko ydinvoiman turvallisuus puhuttaa ja mietityttää monia. Fennovoiman ydintekniikka-asiantuntija korostaa, että turvallisuusasioihin on Hanhikiven suunnitelmissa kiinnitetty erityisen paljon huomiota.

Kysy Tšernobylistä: Live chat tänään kello 14–15.30

Yleisön kysymyksiin vastaavat johtaja Tarja K. Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta ja Ylen toimittaja Liisa Lehmus. Tšernobylin ydinonnettomuudesta on tänään tiistaina kulunut 30 vuotta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle