Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Silja Viitala. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) piti tiedotustilaisuuden Eduskunnan valtiosalissa 6. syyskuuta 2022.

Eduskunnassa perataan Uniper-kriisin ratkaisuja – näin tilanne eteni vakauspaketista kaasuyhtiön kansallistamiseen

Saksalaisen Uniperin omistaminen sai valtionyhtiö Fortumin polvilleen energiakriisin iskiessä. Uniperin pelastamiseksi tehtyjä ratkaisuja käydään läpi tänään eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Imatralla Vuokselle kootaan 350-metristä puomia, joka auttaa sekä jäätymisongelmissa että estää veneiden pääsyä padolle.

Imatralla Vuokseen rakentuu 350-metrinen jääpuomi – estää jäätymisongelmia ja veneiden pääsyä padolle

Imatralla ihmiset ovat kiinnostuneina seuranneet Vuokseen pystytettävän 350-metrisen puomin rakentamista.

loviisan ydinvoimala

Loviisan ydinvoimalan reaktorit ovat poissa verkosta – voimalan osuus Suomen sähköntuotannosta noin 10 prosenttia vuositasolla

Fortum tiedotti, että voimalan kakkosyksikössä havaittiin vuoto. Sen korjaamiseksi yksikkö piti ajaa alas ja jäähdyttää. Voimalan ykkösyksikkö on puolestaan suunnitellusti vuosihuollossa.

Microsoft keilalahti

Espoo aikoo myydä Microsoftille Hepokorvesta maata datakeskusta varten

Fortum hyödyntää tulevan datakeskuksen hykkalämmön ja rakentaa datakeskuksen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen.

Markus Rauramo puhuu tiedotustilaisuudessa.

Analyysi: Fortumin johto menettää bonuksensa, kun yhtiö nostaa surkean lainan valtiolta – rahapulan sijaan se kertoo johdannaismarkkinoista

Valtio saa Fortumin lainaehtojen vuoksi yli sadan miljoonan "lahjan". Sen kustantavat muut omistajat, kuten piensijoittajat ja eläkevakuutusyhtiöt, kirjoittaa taloustoimittaja Petteri Lindholm.

Omistajaohjauksessa ei voi onnistua. Pesti on saanut ministerin toisensa jälkeen puolueesta riippumatta rämpimään kohuissa.

Professori puolustaa valtion pörssiomistuksia: "Valtiolla on syvät taskut, jos yhtiö joutuu vaikeuksiin"

Valtion rooli omistajana nousee esiin aina kun valtionyhtiössä tehdään virheitä tai rökäletappioita. Sijoittaja toivoo, ettei valtio enää sijoittaisi pörssiyhtiöihin. Professori Vesa Puttonen muistuttaa, että valtionomistus voi taata rahoituksen.

Markus Rauramo.

Fortumille jäi Uniperistä käteen miljarditappiot – kokosimme kuusi kysymystä ja vastausta yhtiön tulevaisuudesta

Fortumin tilanne on yhä kaikkea muuta kuin selvä. Hyvä esimerkki on "etutarjousoikeus" vesi- ja ydinvoimalaitoksista, joihin ruotsalaisilla näyttää olevan jonkinlainen veto-oikeus.

Uniperin mainos Scholven hiilivoimalan edessä.

Fortumin päätös hankkiutua Uniperin omistajaksi yksi kaikkien aikojen bisnesmokia, asiantuntija sanoo

Fortumin Uniperille myöntämien varojen takaisinmaksuaika on vielä epäselvä. Yhtiöllä on tulevaisuudessa mahdollisuus laajentaa toimintaansa Uniperin luopuessa osasta toimintojaan.

Markus Rauramo puhuu tiedotustilaisuudessa.

Thursday's papers: Finland's 'biggest corporate failure', nurse staffing nightmares, flu season

Iltalehti's editorial demands accountability for Fortum's "unfortunate Uniper adventure", with the firm's deal with Germany resulting in the largest corporate loss in Finland's history.

Tytti Tuppurainen ja Markus Rauramo.

Tuppurainen A-studiossa: Fortumin johdolle pitää antaa nyt työrauha, ei ole mielekästä lähteä keikuttamaan venettä

Uniper joutui pahoihin talousongelmiin, kun Venäjä vähensi kaasun vientiä Saksaan.

Nord Streamin kaasuputkia Lubminissa Saksassa.

Keskiviikko 21.9.2022 (radio)

Venäjän armeija. Suomen puolustusministerin arvio. Koronarokotteet. Uniperin myynti. Sää.

Vladimir Putin pöytänsä ääressä

Keskiviikko 21.9.2022 (tv)

Venäjän armeija. Ukrainan tilanne. Uniperin myynti. Sää.

Uniperin toimitusjohtaja: Fortumin ratkaisu Uniperin ostamisesta oli oikea

Fortumin ratkaisu ostaa Uniper oli aikanaan oikea, vaikka sitä vastustettiin, sanoo Uniperin toimitusjohtaja Ylen haastattelussa

Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach sanoo vielä viime vuonna olettaneensa, että Fortumilla ja Uniperilla olisi yhteinen tulevaisuus. Sen vei sota, jota kukaan ei osannut ennustaa.

Grafiikka näyttää, kuinka Fortum on maksanut Uniperista enemmän kuin saanut Uniperista takaisin. Fortumin tappio on 5,6 miljardia euroa.

Tiivistimme, mitä kaikkien suomalaisten kannattaa ymmärtää Fortumin Uniper-kaupasta – näin Uniper-saagan jättitappiot muodostuivat

Fortum on ollut Uniperin omistaja vajaat viisi vuotta. Kokosimme suomalaiseen taloushistoriaan jäävät käänteet, jotka tuottivat lopulta miljarditappiot.

Fortumin pääkonttori ulkoa.

Pitäisikö Fortum kansallistaa? "Kyllä kansallinen huoltovarmuus pitäisi olla", sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Mäkelä

Fortumin tapaus tulee vaikuttamaan omistajaohjaukseen, arvioivat kansanedustajat Ylen aamussa.

Fortumin pääkonttori ulkoa.

Kurikan kaupunki omistaa Fortumia enemmän kuin mikään muu kunta Suomessa – hallintojohtaja Uniper-kaupoista: Kohtuullinen ratkaisu

Kurikka on laskenut ensi vuoden budjetiin miljoonien osinkotulot sekä Fortumilta että Nesteeltä. Osinkojen kohtalo on edelleen hämärän peitossa.

Piikkilanka-aidassa roikuvassa lakanassa on Uniperin värit sininen ja valkoinen.  Keltaisella lukee: Kein Wind? Kein Sonne? Kein Problem!

Analyysi: Voittiko Saksa vai Suomi, kun Uniper päätyi nyt Saksan haltuun? Fortumin surkea seikkailu loppui laimeaan onnistumiseen

Joku saattaisi väittää, että Saksaan epäonniselle valloitusretkelle lähteneet suomalaiset selvisivät liian vähällä, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Uniperin mainos Scholven hiilivoimalan edessä.

Näin Saksassa reagoitiin Uniper-ratkaisuun: Ylimääräinen kaasumaksu kismittää, saksalaisministeri muistutti myös Fortumin olevan maksajana

Saksassa Uniper-ratkaisun jälkeistä keskustelua hallitsi aamupäivällä kiistelty ylimääräinen kaasumaksu, jota moni pitää käytännössä veronkorotuksena Uniperin siirtyessä valtion omistukseen.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan valtio-omistajan tavoite oli, ettei valtio joudu enää pääomittamaan Fortumia.

Tuppurainen Uniper-kaupasta: Valtiolle tärkeintä Fortumin toiminnan varmistaminen – PS:n Purran mukaan lainan takaisin saaminen ei ole voitto

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan valtio-omistajan tavoitteet toteutuivat kaupassa. Perussuomalaiset ja kokoomus arvostelevat ratkaisua kalliiksi.

Markus Rauramo puhuu tiedotustilaisuudessa.

Fortumin Rauramo: "Olemme pahoillamme siitä, miten Uniper-tarinassa kävi"

Fortumin suuromistaja Varman Risto Murto: Loppujen lopuksi aika hyvä ratkaisu sijoittajalle.

Rahoituksen professori pitää Uniper-ratkaisua torjuntavoittona

Aalto-yliopiston rahoituksen professori pitää Uniper-ratkaisusta tihkuneita tietoja torjuntavoittona

Rahoituksen professorin Vesa Puttosen mielestä on iso asia, jos Uniper maksaa Fortumille takaisin sen antaman neljän miljardin lainan ja neljän miljardin vakuudet.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) piti tiedotustilaisuuden Eduskunnan valtiosalissa 6. syyskuuta 2022.

Neuvottelut Uniperista ovat loppusuoralla – ministeri Tuppurainen: "Saksa on se, joka tätä laskua saa maksaa"

Reutersin lähteen mukaan Saksa kansallistaa Uniperin keskiviikkona. Ministeri Tuppurainen vaatii ratkaisua, jossa Fortum saa kahdeksan miljardin euron rahoituksensa Uniperista takaisin ja lisärahaa ei tarvita.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä, kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä ja Liike Nyt -eduskuntaryhmä jättivät hallitukselle välikysymyksen koskien energiamarkkinoita, sähkön hintaa ja hallituksen Fortum-politiikkaa 20. syyskuuta 2022.

Oppositiolta välikysymys sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta

Perussuomalaiset on tehnyt hallitukselle välikysymyksen, joka koskee energiamarkkinoita, sähkön hintaa ja hallituksen Fortum-politiikkaa. Välikysymyksen ovat allekirjoittaneet myös kristillisdemokraatit ja nyt liike.

Asiantuntijan mukaan Saksassa ihmetellään Suomen korvausvaatimuksia

Asiantuntija Uniper-neuvotteluista: Saksassa ihmetellään Suomen korvausvaatimuksia

Saksalais-suomalaisen kauppakamarin toimitusjohtajan Jan Fellerin mukaan Fortumille paras vaihtoehto olisi, jos se saisi neuvoteltua itselleen Uniperin Pohjoismaiden ydin- ja vesivoimalat.

Kaksi kuvaa, joista toisessa on Fortumin pääkonttori Keilaniemessä ja toisessa Uniperin pääkonttori Düsseldorfissa.

Professori Timo Rothovius: Saksalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin kansallistaa Uniper

Saksan valtio ja pääomistaja Fortum käyvät parhaillaan neuvotteluja energiayhtiö Uniperin kohtalosta.

Fortumin vihreä logo pääkonttorin ulkoseinässä.

Energiaviraston hylkäys tuli Fortumille yllätyksenä – liiketoimintajohtaja: "Tarjouksemme oli asianmukaisesti tehty"

Fortum turvautuu kakkossuunnitelmaansa siirtää Meri-Porin voimala kaupalliseen käyttöön Energiaviraston hylättyä tarjouksen voimalan jatkamisesta tehoreservissä. Siirtyminen reservistä täyteen tuotantoon ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen juttu.

Uniperin pääkonttori.

Analyysi: Saksa saattaa "kansallistaa" Fortumin tytäryhtiön – se ei ole niin törkeää kuin miltä se kuulostaa

Bolševikit kansallistivat yksityistä omaisuutta noin sata vuotta sitten. Saksa toimii, kuten moni toivoisi Suomen menettelevän vastaavassa tilanteessa, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Tahkoluodon voimalaitos

Sähkön tehoreservin hankinta keskeytyi – juuri nyt reservissä ei ole yhtään laitosta

Tarjouskilpailuun ei tullut ainoatakaan hyväksyttävää tarjousta. Fortum valmistelee nyt Meri-Porin voimalaitosta kaupalliseen käyttöön.

Tahkoluodon voimalaitos

Meri-Porin hiilivoimalaitos takaisin kaupalliseen käyttöön

Meri-Porin voimalaa ei valittu Energiaviraston tehoreserviin. Sen sijaan sitä ryhdytään valmistelemaan kaupalliseen käyttöön.

Uniperin työntekijä.

Mediatieto: Saksa harkitsee Fortumin enemmistöosuuden ostamista Uniperista

Mediatietojen mukaan Saksa neuvottelee myös kahden muun kaasuyhtiön kansallistamisesta Uniperin lisäksi.

Kaksi kuvaa, joista toisessa on Fortumin pääkonttori Keilaniemessä ja toisessa Uniperin pääkonttori Düsseldorfissa.

Kriisiyhtiö Uniper kaipaa taas apua, vaikka edellinen pelastuspaketti neuvoteltiin vasta äsken – kansallistaminen on jo houkutteleva vaihtoehto, sanovat Fortumin suomalaisomistajat

Sekä valtionyhtiö Fortumin että Uniperin johtajat kieltäytyvät kommentoimasta neuvotteluja, joita käydään nyt "yötä päivää". Uniperin kansallistaminen voisi olla Fortumin ja sen omistajien etu, suomalaisomistajat sanovat.

Pääministeri Sanna Marin vastasi opposition kritiikkiin Suomen viisumipäätöksenteossa

Oppositio vaati hallitukselta venäläisten turistiviisumien lopettamista ja kiinteistökauppojen estämistä eduskunnan kyselytunnilla

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan turistiviisumien myöntämisen lopettaminen kokonaan venäläisille on lainsäädännöllisesti mutkikasta.

Valtava voimalan jäähdytystorni kuvattuna kanaalin yli kirkasta taivasta vasten.

Fortum continues Uniper talks, Germany may take majority stake – or even nationalise it

The minister in charge of overseeing majority-state-owned firms, Tytti Tuppurainen (SDP), said that Finland would not accept the nationalisation of Uniper without compensation.

Viisi voimalan kartiomaista jäähdytystornia, etualalla työntekijiöiden parkkipaikka.

Analyysi: Fortumin unelma Euroopan valtauksesta haihtuu, jos Uniper kansallistetaan – samalla toteutuisi pelko suomalaisten miljarditappioista

Jonain päivänä Uniper voi kääntyä kannattavaksi esimerkiksi uusiutuvan vedyn avulla, mutta suomalaiset tuskin pääsevät hedelmistä hyötymään. Saksaan mentiin pahimmalla mahdollisella hetkellä, kirjoittaa taloustoimittaja Anna Karismo.

Uniperin mainos Scholven hiilivoimalan edessä.

Uniper ja Fortum jatkavat neuvotteluja Saksan kanssa – kriisiyhtiö vahvistaa, että pöydällä on Saksan enemmistöomistus

Uutissivusto Bloomberg kertoi aiemmin tänään, että neuvotteluissa on esillä on myös Uniperin kansallistaminen. Uniperin osakkeen arvo oli iltapäivällä rajussa laskussa.

Leppikosken voimalaitos Paltamossa kuvattu eteläpuolelta droonilla.

Tekoälyä hyödyntävä kalatiekeksintö on auttanut Leppikosken voimalan yli jo 12 800 kalaa – kutuvesilleen nousee myös uhanalainen järvitaimen

Fortumin Leppikosken voimalaitos on tähän asti tukkinut tien Oulujärvestä Kiehimänjokea ylös pyrkiviltä taimenilta. Voimayhtiö on saanut rohkaisevia kokemuksia ensimmäistä kertaa koko kesän käytössä olleesta kalatiestä.

Läheltä-juttuihin tarkoitettu grafiikka

Fortum: somessa leviävät väitteet Nuojuan voimalaitoksen ohijuoksutuksista eivät pidä paikkaansa

Facebookissa julkaistulla videolla väitetään, että Fortum juoksuttaa vettä ohi Nuojuan voimalaitoksesta, koska se saa juoksutuksista pörssisähköön sidotun korvauksen.

Kokoomus penäsi, olivatko ministerit tarpeeksi jämäkkiä Uniper-neuvotteluissa. Ministeri Tuppuraisen mukaan ei ollut sellaista ilmaveiviä, joilla tappioista tulisi voittoja.

Pääministeri Marin antoi ilmoituksen energiapolitiikasta, oppositio ei ilahtunut – Perussuomalaiset tekee välikysymyksen

Kokoomus vaati hallitusta selvittämään, tehtiinkö Fortumin Uniper-neuvotteluissa kaikki mahdollinen. Perussuomalaisille pääministerin ilmoitus ei kelvannut ja puolue ilmoitti välikysymyksestä.

Fortumin vihreä logo pääkonttorin ulkoseinässä.

Fortumin tilanne näyttää karmaisevalta, mutta yhtiöllä on silti kädessään valtti – asiantuntijat tyrmäävät viime päivien puheet konkurssista

Valtio lupasi Fortumille jättikorkoisen lainan. Professori Vesa Puttosen mukaan sillä on kaksi tarkoitusta: kannustaa rahoittajia lainaamaan ja patistaa Fortumia valtion sijaan pankkien pakeille.

Tahkoluodon voimalaitos

Huru: Porin Tahkoluodon hiilivoimalaitoksen käyttöönotto selvitettävä

Hurun mukaan nyt jos koskaan on oikea hetki käyttää reservissä olevia voimalaitoksia.

Mauri Pekkarinen. 26.4.2021.

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen: "Suomalaiset osallistuvat nyt merkittävästi saksalaisten kuluttajien laskunmaksuun"

Kaasun hinnannousun ja sähkön hinnan välinen yhteys on saatava nyt katkaistua, sanoo entinen kauppa- ja teollisuusministeri.

Rahoitusprofessori: Fortum ei saa markkinoilta millään ehdoilla rahaa

Rahoitusprofessori arvioi, että Fortum olisi voinut mennä konkurssiin ilman hätälainapakettia

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vakuutti, että Fortumin ei anneta kaatua.

Fortumin lippu liehuu pääkonttorin pihassa.

Tiistai 6.9.2022 (radio)

Fortum sopi valtion kanssa lainaehdoista. Olkiluoto 3 saa lisätä tehoa. Finnair lentää taas maakuntien kentille. Sää on viileä.

Sanna Marin, Annika Saarikko, Tuula Haatainen ja Tytti Tuppurainen.

Energiakriisipaketin ehdot ovat yhtiöille "myrkkypillerin kaltaiset", sanoo Saarikko – oppositio vaatii paketin lisäksi laajempia uudistuksia

Eduskunta keskusteli kriisipaketista energiayhtiöille. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) perusteli aiemmin päivällä Fortumin erillistä lainaa kiireellä.

Fortum, markus rauramo, toimitusjohtaja, energia,

Valtio valmisteli ohituskaistalta Fortumille yli 2 miljardin kriisilainan Solidiumin kautta – näin toimitusjohtaja Rauramo kommentoi lainaa

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo, että laina nostetaan, jos johdannaisten hinnat nousevat "hyvin paljon korkeammiksi". Kovat lainaehdot kuvastavat Rauramon mukaan sitä, että laina on viimeinen vaihtoehto.

Fortumin pääkonttori ulkoa.

Fortum welcomes emergency support package for energy firms

"It's crucial to keep companies operational," says the majority-state-owned energy giant.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Ketä Fortumin katastrofista pitää syyttää – no ihan jokaista

Eduskuntavaalit ovat keväällä ja huutokauppa Fortumin jättitappioiden syyllisestä ottaa jo kierroksia. Fortum on opettavainen tarina vauhtisokeudesta, johon liki kaikki puolueet ehtivät sortua.

Pääministeri Sanna Marin.

Sähkömarkkinoilla on "systeeminen ongelma", sanoi pääministeri – tästä on kyse mutkikkaassa kuviossa, joka uhkaa Fortumin lisäksi muitakin

Energiayhtiö Fortum on ilmoittanut tarvitsevansa valtion tukea sähköpörssin vakuuksien maksamiseen, mutta ongelmia on myös muilla yhtiöillä. Sähkön hinnan nousun paisuttamat vakuussummat uhkaavat ajaa yhtiöitä maksukyvyttömyyteen.

Voimalinjoja Espoossa.

Energia-asiantuntijan mukaan Fortum ei ole vakuusongelmiensa kanssa yksin: Pitää hankkia rahoitusta hyvinkin lyhyellä, tuntien varoitusajalla

Sähkömarkkinoiden vakuusvaatimukset ovat aiheuttaneet Fortumin lisäksi ongelmia myös useille muille sähköyhtiöille. Sähkön hinnan heilahtelujen takia Fortum on kertonut tarvitsevansa valtion tukea vakuuksien maksamiseen.

Markus Rauramo Ykkösaamussa.

Fortumin Markus Rauramo: Fortum on kääntynyt Suomen hallituksen puoleen vakuusasiassa

Euroopan energiakriisi syvenee. Energiayhtiö Fortum on vaikeassa tilanteessa, vaikka sen muu toiminta tytäryhtiö Uniperia lukuunottamatta on plussalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle