Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ohjaaja Juha Luukkonen valittiin Kokkolan kaupunginteatterin uudeksi johtajaksi

Klassikkotulkinnoistaan tunnetun Luukkosen pesti Kokkolassa alkaa elokuussa.

Itse asiassa kuultuna: Kaj Chydenius – tuhansien laulujen mies

Mitä säveltäjä Kaj Chydenius miettii elämästään ja urastaan?

Lapualaisooppera kohahduttaa teatterisyksyä Pohjanmaalla – "Fasismi ei ole mihinkään kuollut, vaikka lapuanliike kenties onkin"

Juha Luukkosen uusi sovitus Lapualaisoopperasta etsii syitä väkivallan syntyyn. Näytelmän ensi-ilta on Seinäjoen kaupunginteatterissa lauantaina.

Lapualaisooppera nähdään ensi syksynä Seinäjoen kaupunginteatterissa

Lapualaisoopperan ohjaaja Juha Luukkosen mukaan teos on teemoiltaan ajankohtainen juuri nyt.

Lempeä, sotaa ja demokratiaa – näihin teoksiin kiteytyy 1960-luku

Millaisena sinä muistat 1960-luvun? Osallistu keskusteluun!

Nuoruusvuodet näkyvät Aulikki Oksasen tarinoissa: "Olen paljon velkaa Kokemäelle"

Kokemäen käräjäkivet ja Henrikin kappeli tekivät koulutyttöön lähtemättömän vaikutuksen. Haave arkeologin ammatista jäi kuitenkin taka-alalle, kun Aulikki Oksanen tarttui kynään.

Lapualaismorsian – Ylioppilasteatterin kapinallinen uho

Opiskelijatunteet kuohuvat 60-luvun Ylioppilasteatterissa.

"Tämä on kuin koti" – Ylioppilasteatteri on koulinut uutta teatteripolvea jo 90 vuotta

90 vuotta täyttävä Ylioppilasteatteri on säilyttänyt asemansa uuden kokeilijana. Sen riveistä on tullut ja tulee yhä nimekkäitä teatterintekijöitä. Juhlanäytelmänä nähdään Mustikkamaan kesäteatterissa päivitetty versio legendaarisesta Lapualaisoopperasta.

50-vuotias Lapualaisooppera herää taas henkiin: "Valitettavasti juttu on ajankohtaisempi kuin ikinä"

Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen Lapualaisooppera sai vuonna 1966 Suomen kulttuuripiirit jengoiltaan, marssitti esiin uuden kaartin teatterintekijöitä ja muutti yhteiskunnallisen keskustelun suuntaa. Juhlavuoden kunniaksi Teatteri Vanha Juko esittää teoksen konserttiversiona. Ohjaajakaksikko uskoo, että kannan ottaminen on tulossa taas muotiin.

Kahtiajakautunut Suomi surettaa ohjaaja Kaisa Korhosta –  ”On kypsää sanoa mielipide, mutta vain kuuntelemalla kehittyy”

Kulttuurivieras Kaisa Korhonen sanoo, että oman mielipiteen sanominen on aina tärkeää. Tärkeissä asioissa on kuitenkin harvoin vain yksi oikea näkemys. Korhosen tuorein ohjaus pyörii parhaillaan Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Lapualaisooppera palaa Vanhalle Ylioppilastalolle

Vuoden 1966 teatteritapauksesta, Lapualaisoopperasta, tulee maaliskuussa kuluneeksi 50 vuotta. Juhlan kunniaksi Teatteri Vanha Juko ja Ylioppilasteatteri tekevät konsertin alkuperäisessä esityspaikassa.

Laatikainen: Älyllinen keskustelu kuuluu Jyväskylän Kesään

Professori Erkki Laatikainen toivoisi Jyväskylän Kesän haastavan Porissa järjestettävän Suomi Areenan yhteiskunnallisen keskustelun näyttämönä. Jyväskylä voisi tarjota raikkaampaa otetta pönöttaviin poliitikkopuheisiin. Kolumnissaan Laatikainen hämmästelee myösTeuvo Hakkaraisen järjettömäksi paisunutta mediajulkisuutta.

Kaj Chydenius: Salo oli tavattoman taitava sananikkari

Arvo Salon kirjoittama Lapualaisooppera oli sadankomitealaisen sukupolven teatteritapaus. Ooppera oli samalla lähtölaukaus 1960- ja 70-luvun yhteiskunnalliselle teatterille.

Kaisa Korhonen Kainuun Radion aamun vieraana tiistaina - kuuntele jutut

Sotkamolaissyntyinen Kaisa Korhonen aloitti teatterityönsä 1960-luvulla Arvo Salon Lapualaisooppera -näytelmässä Helsingin Ylioppilasteatterissa. Geeneissä luovuuttaan jälkikasvulleenkin antanut Korhonen on lapsenlapsilleen mummo, joka vie heidät elokuviin, teatteriin ja sirkukseen. Tuorein ohjaustyö, Pelko jäytää sielua, saa ensi-iltansa Kajaanin kaupunginteatterissa perjantaina 18.9.2010.

Kaj Chydenius jättää ajan ilmiöiden kommentoinnin nuorille

Aikansa tapahtumiin kantaa ottaville lauluille on aina tarvetta, mutta yleensä on nuoren polven asia olla nyrkit savessa etunojassa. Näin hörähtää tiedostavan laululiikkeen nuottimestari Kaj Chydenius, joka päättää 70-vuotisjuhlansa syksyllä Turkuun.

Ylioppilaiden kulttuuriharrastuksilla on vuosisatojen perinteet

Helsingin yliopistomuseon uudessa näyttelyssä voi tutustua ylioppilaiden kulttuuriharrastuksiin 1600-luvulta nykyaikaan saakka. Opiskelijoiden kulttuuriharrastuksilla on ollut vaikutusta sekä kulttuurielämään että yhteiskunnan kehitykseen.

Kontiolahden lukiolaiset järjestävät iltamat

Kontiolahden lukion opiskelijat jatkavat perinteiden vaalimista teatteriesityksissään. Viime vuonna lukion oppilaat esittivät Lapualaisoopperan ja tänä iltana koulukeskuksessa pidetään perinteiset iltamat.

Kaisa Korhosesta taiteilijaprofessori

Taiteen keskustoimikunta on nimittänyt teatteriohjaaja Kaisa Korhosen taiteilijaprofessoriksi. Kahden ja puolen vuoden pesti alkaa tammikuun alussa.