Uusimmat artikkelit
”Havainnoin ihmisten planeetalle aiheuttamia arpia”, sanoo Ars Fennica -palkinnon voittaja, liettualainen Emilija Škarnulyté
Ars Fennica on Suomen suurin kuvataidepalkinto ja suuruudeltaan 50 000 euroa.
Nykytaiteenmuseo Kiasman johtajaksi on valittu Kiira Miesmaa – Leevi Haapalan kausi päättyy toukokuussa
Johtajan kausi Kansallisgallerian museoihin kuuluvassa Kiasmassa on viisivuotinen.
Ateneumin johtajaksi on valittu Anna-Maria von Bonsdorff
Von Bonsdorff on Suomen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun kuvataiteen erityistuntija.
Värähtelevistä istuimista kiinalaisiin kansantaruihin: Tältä näyttää Suomen merkittävimmän kuvataidepalkinnon ehdokkaiden näyttely Kiasmassa
50 000 euron suuruinen Ars Fennica jaetaan joka toinen vuosi. Ehdokkaiden teoksia on nyt esillä nykytaiteen museo Kiasmassa.
Ateneumin taidemuseon liput voi jatkossa varata netistä ennakkoon entistä sujuvammin
Uuteen varaus- ja myyntijärjestelmään liittyvät myös muut Kansallisgallerian museot eli Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo.
Kiasman johtaja Leevi Haapala hakee Norjan kansallismuseon johtajaksi
Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala on hakenut uuteen tehtävään, Norjan kansallismuseon johtajaksi. Ylen tavoittaman Haapalan mukaan hakusyitä oli useita.
Yli 200 taidetyöntekijän Kiasma-boikotti päättyi – Kansallisgallerialle eettiset ohjeet varainhankintaan
Kiasman museonjohtaja Leevi Haapala jättäytyi pois kohua herättäneen tukisäätiön hallituksesta.
Kiasman Tom of Finland -jättinäyttelyssä nähdään kuumia kolleja, ja perinteinen suomalaisuuskin on kuvioissa mukana
Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on nykytaiteen museo Kiasman tämän vuoden suurpanostus.
Huonot talousnäkymät hämmentävät lisää Kiasman ja taiteilijoiden kiistaa
Joulukuussa alkanut yli kahden sadan taiteilijan työnseisaus nykytaiteen museo Kiasmaa kohtaan on poikinut keskustelua taiteen rahoitukseen liittyvästä etiikasta.
Viikon Tuukka: Ongelmajätettä vai taidehistoriaa – taiteen määrä kasvaa eikä kaikkea voi säilyttää
Taiteen määrä lisääntyy jatkuvasti. Sen säilyttäminen on kallista ja energiaa vievää. Museoille tilanne on tuskallinen – vanhaa pitäisi säilöä, mutta uudellekin tehdä tilaa.
Markus Copperin perinnön omistajuus epäselvä – Kansallisgallerian pääjohtaja Ylelle: “Katsomme tästä eteenpäin lahjoitusprosessit kuntoon”
Pääjohtajan Kimmo Levän mukaan Kansallisgalleria oletti, että Copperin teosten omistajuus oli henkilöillä, jotka tarjosivat teoksia.
Kansallisgallerian selvitys valmis: johtajien matkakuluista ei löytynyt huomautettavaa
Kansallisgalleria päätti tehdä oman selvityksensä johtajien kuluista sen jälkeen, kun niistä nousi kohu viime vuoden joulukuussa.
Kansallisgalleria tekee selvityksen kohutuista matkakuluista ja edustusmenoista
Selvitys kattaa nykyisen johdon matka- ja edustusmenot vuosilta 2017–2022.
Kansallisgallerian ex-johtaja Risto Ruohonen ihmettelee Kiasman kuittijupakkaa: ”Matkustaminen on oleellinen osa johtajan työtä”
Kansallisgallerian entisen pääjohtajan mielestä puolison voi hyvin ottaa mukaan työmatkalle kunhan kulut menevät omasta pussista.
Kiasman museonjohtajan esihenkilö: “Leevi Haapala nauttii yhä luottamustani” – puolison kulujen laskutuksen taustalla “virhe” matkalaskussa
Nykytaiteen museon Kiasman johtajan Leevi Haapalan matkalasku ei johda seuraamuksiin. Kansallisgalleria pääjohtajan Kimmo Levän mukaan “virhe” on korjattu.
IS: Kiasman johtaja Leevi Haapala yritti maksattaa puolisonsa majoituskuluja Kansallisgallerialla
Tapaus liittyy Venetsian biennaaliin. Haapala laskutti Ilta-Sanomien mukaan myös puolisonsa majoituskulut Kansallisgallerialta. Haapala maksoi Kansallisgallerian mukaan kulut takaisin.
Asiakirjat paljastavat: Poju Zabludowicz toimi Israel-myönteisessä viestintäyrityksessä vuosia myöhemmin kuin hän on kertonut
Taidekeräilijä Poju Zabludowicz on ollut Bicom-viestintätoimiston hallituksessa ja rahoittajana vielä 2019. Zabludowiczin rooli yrityksessä on yksi peruste taiteilijoiden Kiasmaan kohdistetussa boikotissa.
Suomalaistaiteilijoiden Kiasma-boikotin taustalla kansainvälinen liike, joka vastustaa Israelin toimia palestiinalaisalueilla
Taidemaailmaan on käynnistetty palestiinalaisvetoisia kampanjoita, joiden päämääränä on tehdä näkyväksi Israelin mahdollinen taidepesu. Saksassa ja Yhdysvalloissa liikkeitä on syytetty antisemitismista.
Kiasma-kuohunta: Näin Poju Zabludowicz vastaa taiteilijoiden syytteisiin yhteyksistä asekauppaan ja apartheidiin
Zabludowicz pitää taiteilijoiden boikottia väärään tietoon perustuvana henkilökohtaisena hyökkäyksenä. Kiasman tukisäätiön mukaan Zabludowiczin selvitys on riittävä.
Taiteilijoiden boikotti Kiasmaa kohtaan kasvaa vauhdilla – tästä on kyse mielenilmauksessa, joka kohdistuu miljardööri Poju Zabludowicziin
Suomalaiset taiteilijat ovat vaatineet Israel-kytköksistä syytetyn Zabludowiczin eroa Kiasman tukisäätiön hallituksesta. Kiasma sanoo, ettei se voi vaikuttaa säätiön hallituksen kokoonpanoon.
Yli 40 taiteilijaa kieltäytyy yhteistyöstä Kiasman kanssa "Poju" Zabludowiczin takia – museonjohtaja: “Emme voi boikotoida yksityistä kansalaista”
Nimekkäiden taiteilijoiden joukko vaatii kestävämpiä eettisiä periaatteita julkisin varoin rahoitetulle nykytaiteen museo Kiasmalle.
Markus Copperin laaja näyttely Kiasmassa: kulttitaiteilija teki mekaanisia teoksia, joiden ytimessä piilee vaara
Kulttisuosiota nauttineen Copperin taidetta on luonnehdittu toisinaan jopa väkivaltaiseksi ja se kommentoi usein tragedioita ja katastrofeja. Hän hyödynsi mekaniikkaa, ääntä ja liikettä suurikokoisissa töissään.
Kansallisgallerian johtaja taidehyökkäyksistä: "Ilmastonmuutos on vakava asia, mutta aktivistien tapa tuhota arvokkaita teoksia on väärä"
Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä tuomitsee jyrkästi taideteoksiin kohdistuneet hyökkäykset. Vincent van Goghin teoksen kohtalon takia myös Suomessa pohditaan taidemuseoiden turvatoimien riittävyyttä.
Kiasma kokoaa Tom of Finlandin taiteen ja elämäntarinan näyttelyksi
Maailmalla tunnetun taiteilijan näyttely on Kiasman vuoden 2023 suurpanostus, ja kokoaa yhteen hänen kuuden vuosikymmenen mittaisen uransa.
Vasta nyt olen valmis kertomaan totuuden Kalervo Palsasta – kohutun taiteilijan taulut tuholta pelastanut Maj-Lis Pitkänen puhuu nuorena kuolleesta ystävästään
Maj-Lis Pitkänen kertoo uusia tietoja Kalervo Palsasta.
Hikeä, tuhkaa ja linja-auto – Ars22 avautuu yleisölle, katso vinkit
Veri ja sperma eivät roisku tässä näyttelyssä, mutta tälläkin kertaa Ars esittelee nykytaiteen ajankohtaisimmat nimet ja teokset.

Hämmentävistä roisketöistä pelkoa herättäviin spermalinkoihin – nykytaiteen Ars-näyttelyt ovat venyttäneet suomalaisten taidekäsitystä
Ensimmäisessä Ars-nykytaidenäyttelyssä vuonna 1961 ihmeteltiin, voiko ja saako tällaista olla. Kymmenenteen näyttelyyn mennessä suomalaisista on kasvanut nykytaiteen suurkuluttajia.
Viikon Tuukka: Nykytaiteen ymmärrät näiden sääntöjen avulla
Nykytaide ei ole vaikeata, mutta se myös haastaa katsojaa.

Kiasma art museum to re-open with costly renovation still in progress
The price tag for repairs at the contemporary art museum remains unclear. Kiasma re-opens as the nearby Ateneum closes.

Kiasma avautuu yleisölle, vaikka budjettinsa lähes kymmenellä miljoonalla ylittänyt remontti on yhä kesken
Nykytaiteen museon korjausten loppulaskua ei tiedetä vielä. Seuraavaksi pannaan kiinni Suomen ykkösmuseo Ateneum.
Kokkolalaislähtöinen kuvataiteilija Joel Slotte mukaan nykytaiteen ARS22-suurnäyttelyyn
Kiasmassa nähdään yli 50 taiteilijaa tai ryhmää 20:stä eri maasta.

Tuomas A. Laitinen voitti 15 000 euron suuruisen AVEK-mediataidepalkinnon – teoksia ovat innoittaneet muun muassa mustekalat
Tuomas A. Laitinen käyttää teoksissaan muun muassa videota, ääntä, lasia, algoritmeja sekä kemiallisia prosesseja. Häntä kiinnostaa tutkia taiteessaan elämän monimuotoisuutta.
Kansallisgallerian uudeksi pääjohtajaksi on valittu Kimmo Levä
Kimmo Levä on toiminut museoalan johtotehtävissä vuodesta 1994 lähtien. Hän on työskennellyt esimerkiksi Museokortti-toimintaa hoitavan yhtiön toimitusjohtajana. Nykyinen johtaja Risto Ruohonen jää eläkkeelle elokuussa.
Poliisi puuttui Helsingissä koronarajoitusten vastaiseen mielenosoitukseen – kiinniotettuja yhteensä 60
Helsingin poliisi pysäytti mielenosoituskulkueen joitain satoja metrejä sen lähtöpaikasta. Mielenosoituksessa oli noin 300 ihmistä. Poliisi otti mielenosoituksessa kiinni 50 ihmistä ja myöhemmin vielä kymmenen lisää osan mielenosoittajista siirryttyä toisaalle.

Huijarit myyvät NFT-teoksia ilman taiteilijoiden lupaa – Myös Rijksmuseumin teoksia on päätynyt lohkoketjuun
Oikein tehtynä NFT tarjoaa teokselle täydellisen autenttisuustodistuksen.
Vuoden nuori taiteilija Joel Slotte kapinoi teoksillaan ja tarjoilee niillä aisticocktaileja
Slotten kosketus kuvataiteeseen syntyi jo pikkupoikana. Tunnustus jaetaan tänä vuonna 37. kerran.
Perjantai 18.12.2020 (radio)
STM odottaa rokotetta Suomeen ensi viikolla. Koronaepidemian voimakas kasvu on ehkä pysähtynyt. Suomalaisvanhemmat ovat uupuneita. Ateneum ja Kiasma remonttiin.
"Sen voi nähdä nykytaideteoksena, mutta myös ilmastotekona", sanoo taiteilija, jonka tavoitteena on saada miljoona puuta istutettua
Tempauksellaan taiteilija Nina Backman haluaa muistuttaa suomalaisia ainutlaatuisesta jokamiehenoikeudesta luontoon.
Kuntsin ja Kiasman yhteistyö kantaa hedelmää: Venetsian biennaaliin valmistunut kokonaisuus on nyt esillä Vaasassa
Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyssä on mukana myös närpiöläinen nabbteeri-taiteilijasymbioosi.
Kulttuuricocktailin Mika Vainio -artikkelin siteeraaminen Rumbassa paljasti, miten journalismin pelisääntöjä rikotaan
Journalismin pelisääntöjä rikotaan härskisti.

Taiteilija Anna Tuori lyttäsi osan nykytaiteesta tekopyhäksi ja oikeamieliseksi, nyt kritiikin kohteet tykittävät takaisin: “Tuorin maalaukset vastuuttomia"
Suomen eturivin kuvataiteilijat ajautuivat vastakkain siitä, millaista taiteen tulisi olla.

Maakunnissa rikottiin heinäkuussa museoiden kävijäennätyksiä – Helsingissä oli keskikesällä hiljaisempaa, mutta vähäänkin oltiin tyytyväisiä
Koronaviruspandemian rampauttama turismi näkyi pääkaupunkiseudun museovirroissa. Suomalaisetkin lomailivat muualla.
Kulttuurin ja taiteen toimijoille korona-avustuksina lähes 21 miljoonaa euroa
Valtionosuutta saaville museoille, orkestereille ja teattereille tukea jaettiin yli 14 miljoonaa euroa.

Kansa ryntäsi terassille ja unohti koronarajoitukset – katso täältä, kuinka sinun tulee nyt käyttäytyä
Esimerkiksi museoita, uimahalleja, ravintoloita ja kahviloita aukesi kesäkuussa. Huvipuistot aukeavat kesäkuun toisella viikolla.

Ylen aamu tänään: Miten al-Holin leiriltä Suomeen tulleita naisia ja lapsia pystytään auttamaan? Katso lähetys tästä
Saadaanko vieraslajeja kitkettyä Suomesta? Vieraana Seppo Fränti, jonka lahjoittamista teoksista koottu näyttely avautuu Kiasmassa.
Näin ensimmäiset museot avautuivat, asiakkaat iloitsivat: "Ihanaa päästä ihmisten ilmoille"
Rajoituksien höllentämisestä riemuitsevat myös museoiden työntekijät, jotka suunnittelivat nostavansa illalla maljan sen kunniaksi.
Nyt pääsee terassille ja uimaan – koronarajoituksia höllennetään tänään
Museot avaavat oviaan tänään maanantaina ja huomenna tiistaina.
Life continues: What you need to know when Finland opens up
Finland takes a big step forward in relaxing emergency measures on Monday.
Kari Enqvistin kolumni: Markkinauskovaiset vaativat nyt itselleen tukiaisia
Aiemmin markkinoiden ylivertaisuuteen uskoneet kirosivat yhteiskunnan puuttumista bisneksiin, nyt yhteiskuntaa vaaditaan pelastamaan markkinat, kirjoittaa Kari Enqvist.

Kiasma ja Ateneum avaavat ovensa kesäkuun alussa – Finnkino tähyää heinäkuun puoliväliin, kesäteattereiden peli pelattu
Taiteen ja kulttuurin kentällä on vielä epäselvää, miten 50 hengen rajoituksia pitää noudattaa ja ketä ne koskevat.