Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Erkka Mikkonen: Sortavala hämärsi ajan ja paikan tajun, ja siinä juuri on rajantakaisen karjalaiskaupungin valtti 

Venäjän Sortavalassa rakennuskanta ränsistyy, mutta koronan pakottama kotimaanmatkailubuumi voi auttaa suomalaisarkkitehtuurin pelastamisessa. Sortavalalaiset katsovat tulevaisuuteen nyt varovaisen myönteisesti, kirjoittaa Mikkonen. Blogin voi myös kuunnella.

Retrojunaa viritellään Sortavalan ja Joensuun välille

Höyryjunalla Sortavalasta Joensuuhun on uuden venäläis-suomalaisen matkailuhankkeen tavoite. Testijunasta ja kansainvälisistä matkailijoista haaveillaan jo keväällä 2022.

Niin ne häät vietettiin rosvojen ja murhamiesten seurassa – vanha hääkuva paljasti tarinan Siperian suomalaiskylästä

Eeva ja Juho Lehto viettivät 16 vuotta kylässä, jonka asukkaat olivat Suomesta karkotettuja rikollisia. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2021.

Sortavalan muutokset ja muistot esiin

Kolmivuotinen Sortavalan tutkimushanke on nyt tiivistynyt historiateokseksi.

Laatokkaan virtaa yhä puhdistamatonta jätevettä – Suomi uudistaa Sortavalan vesihuoltoa, jotta Suomenlahti säästyisi saasteilta

Vain vessapaperit ja kiinteä aines suodatetaan Laatokkaan päätyvästä jätevedestä.

Sähköistä viisumia toivotaan myös Venäjän Karjalaan: "Mahdollista mutta epätodennäköistä"

Maksuttomalla e-viisumilla pääsee Pietariin ja Viipuriin näillä näkymin lokakuusta alkaen.

Finnish acting legend Lasse Pöysti dead at 92

The actor and director of film and stage delighted and united audiences in Finnish and Swedish for seven decades.

Satavuotiaan Walfred Andersonin uskomaton elämä: Lamat ja Siperian vankileirit eivät nujertaneet suomalaisen ikuista optimismia

Ikäveteraani kehottaa nuoria opiskelemaan ammattiin ja suhtautumaan kriittisesti johtajien puheisiin.

Metsäpalot uhkaavat kansallispuistoa Luoteis-Laatokalla

Venäjän Luoteis-Laatokalle perustamassa kansallispuistossa on ollut paljon metsäpaloja tänä kesänä.

Venäläinen nainen ikuistaa Sortavalan suomalaista historiaa rakennusten seiniin – "Nämä ihmiset tekivät paljon kaupungin hyväksi"

Jokaiseen seinämaalaukseen on liitetty QR-koodi, jota skannaamalla kustakin kohteesta pääsee hakemaan lisää tietoa internetistä.

Bussivuoro Joensuun ja Petroskoin välillä liikennöi jälleen

Karelavtotrans joutui keskeyttämään toviksi reitin ajamisen, koska se odotti jatkolupaa Moskovasta.

Robotteja, Karjalan luovutus ja Martti Talvela – lakkautettavalla Savonlinnan opettajakoulutuksella värikäs historia

Laitoksen historiikkia valmisteleva Mikko Ripatti kertoo, että tarvittiin monta yritystä opettajaseminaarin saamiseksi Savonlinnaan ja sitten monta epävarmaa vuotta ennen kampuksen lakkauttamista. Tiistaina juhlitaan lukuvuoden avajaisia viimeistä kertaa.

Valamon luostari hääti asukkaita – Yle kävi saarella, jossa tilalle ovat tulleet Putinin VIP-mökki ja oligarkit

Valamon luostarisaaresta on tullut tärkeä näyttämö Venäjän poliittisen vallan ja ortodoksisen kirkon liitolle. Se on myös raharikkaiden temmellyskenttä, sanovat arvostelijat.

Rujoista venäläiskylistä syntyi Suomen kaunein kirja - "Kuvista ei aina välttämättä tiedä, kummalta puolelta rajaa se on"

Lapsuutensa Imatralla viettänyt valokuvaaja Hanna Koikkalainen on aikuisiällä selvittänyt itselleen suomalaisuutta ja venäläisyyttä.

Teeman Elävä arkisto: Ainutkertainen Lasse Pöysti 90 vuotta

Ainutkertainen Lasse Pöysti, 90 vuotta

Katso, miten Venäjän pakkasukko ja Suomen joulupukki tapasivat kahden Värtsilän lapsia

Perinteiseen joulun rajatapaamisen Tohmajärven Niiralassa osallistuivat tällä kertaa lapset molemmilta puolilta rajaa, Suomen ja Venäjän Värtsilästä.

Joulupukki ja Pakkasukko tapaavat Suomen ja Venäjän rajalla

Värtsilän lapset kohtaavat pienin juhlallisuuksin Joulupukin ja Pakkasukon valtakunnan rajalla Niiralassa heti torstaiaamuna.

Rock rikkoo edelleen rajoja – lähialueyhteistyö poiki keikkakiertueen Vienaan

Kuusamolaisnuorten rock-yhtye lähtee kiertueelle Vienan Karjalaan ensi keväällä.

Kohtaaminen jää kiireen jalkoihin – ajankohtainen ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterissa

"Kuin ensimmäistä päivää" kertoo Lepolan hoitokodin arjesta. Kiirettä ja kipeitä aiheita tarkastellaan henkilökunnan ja asukkaiden näkökulmista – ja höystetään huumorilla.

"Ketä kiinnostavat EU:n pakotteet?" – Valokuvareportaasi Venäjän Karjalan arjesta

Sortavala, Salmi, Vieljärvi ja Petroskoi. Ironiaa ja ylpeyttä, sinnittelyä ja perunan kasvatusta. Venäjän talouslama ja EU:n pakotteet koskettavat asukkaita eri tavoin maaseudulla ja kaupungissa. Toimittaja Pasi Peiponen kiersi kameran kanssa Venäjän Karjalassa.

Venäläismedia: Tulipalo riehui Laatokan Valamon luostarissa

Tulipalo on vaurioittanut pahasti Laatokan Valamon luostarin hotellirakennusta Venäjällä. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut sunnuntaisessa palossa.

Suomeen muuttaneiden afrikkalaisten tarinat avataan opetuskäyttöön – Ensimmäiset tulivat 1800-luvulla

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella esillä olleesta Afrikka Suomessa -näyttelystä on koottu opetuspaketti Suomen kouluille. Mukana on myös Ylessä esitettyjä radiodokumentteja afrikkalaisten yllättävän pitkästä historiasta Suomessa. Kuuntele tarinoita heistä.

Näkökulma: Renkaita Venäjältä ostavat leimataan maanpettureiksi – mitä itse tekisit?

Juhani Ahon Juhassa kuvataan, kuinka karjalainen kauppamies Shemeikka kulkee rajaseudulla ja päätyy Juhankin kotiin. Eletään epämääräistä aikaa joitakin satoja vuosia sitten. Kauppaa onkin käyty Suomen ja Venäjän rajaseuduilla iät ja ajat. Kaupan kohteet, painopisteet ja hinnat vain vaihtelevat. Ruplan heikon kurssin takia suomalaiset ovat nyt ostoksilla.

Suomalaiset ruuhkauttavat venäläiset rengas- ja varaosakaupat – video

Suomalaisautoilijat rynnivät itärajan taakse paitsi bensan, myös renkaiden ja varaosien perässä. Syynä on ruplan matala kurssi, joka painaa hinnat tällä hetkellä kotimaan hintatasoa reilusti alemmas. Yksi kaveri sanoi just, että kun Suomessa Ladan startti maksaa 180 euroa, niin Venäjältä sen saa viidelläkympillä, joensuulainen Ilkka Pirhonen tietää.

Enigman käyttäjä Vieno Riihelä, 92, lähtee Linnan juhliin lottapuvussa

Sunnuntain itsenäisyyspäivä kutsuu tänä vuonna monia rintamanaisia Linnan juhliin. Yksi kutsun saaneista on hausjärveläinen Vieno Riihelä Oitista. Jatkosodassa Riihelä käytti maailmankuulua salauslaitetta Enigmaa Sortavalassa.

Bensarallin rinnalle rengasralli? – suomalaiset hakevat kumipyöriä Venäjältä

Pohjoiskarjalaiset rajanylittäjät kertovat, että monet suomalaiset käyvät hakemassa talvirenkaita Venäjältä. Syynä on ruplan matala kurssi, joka painaa renkaiden hinnat kotimaan hintatasoa alemmas.

Talvisota 13-vuotiaan silmin: "Aina oli tähtikirkas yö ja tulipalopakkanen"

Talvisodan kokenut Ani Sinisalo herkistyy aina, kun hän muistelee sota-aikaa. Hän sanoo, että talvisodan henki oli todellinen. Kun vaara uhkasi, kaikki puhalsivat yhteen hiileen.

Luokkaretki Leningradiin muutti Päivi Nenosen elämän

Päivi Nenonen runoilee suomeksi ja venäjäksi.

Raskas liikenne edelleen vaikeuksissa Petroskoihin menevällä tiellä sortuman vuoksi

Puunjalosteiden kuljetukset Venäjältä Suomeen ovat edelleen vaikeuksissa Sortavalassa sattuneen tien sortuman vuoksi. Noin 60 kilometriä Suomen rajalta Petroskoin suuntaan sattunut tien pettäminen on vaikeuttanut muun muassa Stora Enson Kiteen sahan tuotantoa. Bussikuljetukset ovat toimineet normaalisti.

Poliisi varoittaa: Venäjän tax free -viinassa saattaa olla metanolia

Poliisi epäilee pohjoiskarjalaisen miehen saaneen metanolimyrkytyksen Värtsilästä ostetusta vodkasta. Mies kertoo ostaneensa pullot Venäjän Värtsilässä sijaitsevasta tax free -kaupasta.

Uusi syyrialaisryhmä jäi kiinni itärajalla – järjestäytynyttä toimintaa epäillään

Venäjän rajavartiopalvelu otti tammikuun lopulla kiinni kolme syyrialaista miestä Venäjän Värtsilän kylän läheisyydessä. Venäjän viranomaisten mukaan miehet olivat yrittämässä kävellen rajan yli. Viranomaisten mukaan tammikuun yritys on yhteydessä joulukuussa Kiteellä kiinni jääneeseen syyrialaiskolmikkoon.

Venäjän verkossa: Hitaasti sen tyhmäkin tajuaa

Venäjä on valmis peliin ilman sääntöjä, eikä pyydä anteeksi, jos tapahtumat alkavat kehittyä täysin ilman sääntöjä. Tämä totuus on nyt valjennut myös suomalaisille, jotka eivät järjenjuoksultaan ole niitä kaikkein nopeimpia, kertoo uutistoimisto Regnum.

Väitöstutkija: "Ajatellaan, että nainen on vastuussa perheonnesta Venäjällä"

Lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten avunsaanti Venäjällä yleistyy hitaasti. Väkivallasta ilmoittavaa naista saatetaan syyttää provosoinnista.

Suonenjoella avautui kaksi hartaasti toivottua näyttelyä: "Monet ovat tunnistaneet itsensä"

Suonenjoen Kellarikalleriassa on esillä Suonenjoelle 1930-luvulla Karjalasta muuttaneen Maija Arannon kuvia vuosien takaa sekä valokuvia Karjalasta. Aranto otti vuosikymmenien aikana runsaasti kuvia Karjalasta sekä Suonenjoen ympäristöstä, ihmisistä ja arjesta.

Parikkala–Syväoron-rajanylityspaikan tietyöt etenevät aikataulussa

Tie Suomen rajalta Sortavalasta uudelle federaation tielle valmistuu tänä syksynä. Vuoden 2015 lopulla Parikkalasta voi ajaa Pietariin uutta päällystettyä tietä pitkin.

Venäläislähtöinen tohmajärveläinen: Pakotteet eivät vielä vaikuta tavallisiin perheisiin Sortavalassa

Tohmajärvellä asuva Tamara Vänskä seuraa uutisia EU:n ja Venäjän kiristyvistä väleistä. Äidinkielenään venäjää puhuva nainen seuraa sekä suomen että venäjän kielisiä uutisia talouspakotteista. Kaikesta tiedosta huolimatta epäselväksi hänelle on jäänyt, miksi pakotteita on asetettu.

Venäläisturistit vaihtavat Suomi-lomia kalasteluun Karjalassa

Karjalan matkailussa on tulossa ennätysvuosi, kun monet pietarilaiset ja moskovalaiset matkailijat kalastelevat Suomen sijasta Karjalan tasavallassa. Venäjän sisäisen matkailun lisääntyminen korvaa suomalaisten vähentyneen kiinnostuksen Karjalan matkoihin.

Sortavalasta kertova näyttely avautui – käytävillä muisteltiin rahattomia ortodoksimunkkeja

Joensuussa tänään avautunut näyttely Sortavalasta tuo monille suomalaisille ja venäläisille muistoja menneiltä vuosikymmeniltä. Tarinat ja muistot yhdistävät ihmisiä kansalaisuuteen katsomatta.

Sortavalan tunnetuin maamerkki vihdoinkin kunnon remonttiin

Sortavalan yksi arkkitehtuurisista maamerkeistä, Seurahuone, pesee kasvojaan. Kolmisen vuotta sitten Sortavalan Nuorisokeskukselle luovutettua funkkistaloa remontoidaan lähivuosina niin Karjalan tasavallan kuin Venäjän valtionkin tuella.

Rammari-Rami pyöritti ravintoloissa levyjä ja strippareita

Kiteeläinen Raimo Poutiainen kiersi 30 vuoden ajan ravitsemusliikkeitä Pohjois-Karjalassa ja myös eteläisessä Suomessa. Päivätyökseen Raimo murskasi kiveä, mutta illat ja viikonloput hän soitti levyjä tanssivalle kansalle. 1990-luvulla Rammari-Rami laajensi viihdytysrepertuaariaan strippareihin, joita hän kuskasi mukanaan ravintolasta toiseen.

Petroskoin pikavuoro poikkeaa myös Sortavalassa

Linja-Karjalan ja Karelavtotransin yhteinen Joensuu-Petroskoi -vuoro poikkeaa nykyisin myös Sortavalassa.

Karjalan kulttuuria kaikista näkökulmista

Karjalan kulttuuria ja ihmisiä esitellään ensi vuonna kattavasti Joensuussa. Joensuun kaupungin kulttuuritoimijat järjestävät vuoden aikana useita musiikki- ja näyttelytapahtumia, joissa yhteisenä teemana on Karjala. Sortavalan kaupunkiin voi tutustua vaikka virtuaalisesti.

Petroskoihin mennään nyt minilomalle

Suomalaisten kiinnostus Joensuusta Petroskoihin suuntautuviin lyhytmatkoihin jatkuu. Muutaman päivän valmismatkoja myyvän matkatoimiston mukaan kyselyjä matkoista tulee päivittäin ja matkaajia on riittänyt joka viikolle. Monet matkaajista ovat vuosiviisumin omaavia pohjoiskarjalaisia.

Venäjän Karjalassa markkinoidaan miljardien yksityistä tiehanketta

Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen kertoo, että Suomen rajalta Keski-Venäjälle suunnitellaan maksullista valtatietä. Suomen liikenne- ja viestintäministeriöstä muistutetaan, että hanke ei ole ollut esillä Suomen ja Venäjän virallisissa neuvotteluissa.

Luovutetuille alueille jääneet Suomen asiakirjat luetteloitu

Asiakirjaluettelo koskee Suomen kolmen entisen kihlakunnan, Sortavalan, Salmin ja Kurkijoen, historiaa käsittelevää aineistoa. Se siirrettiin Viipurista Petroskoihin Karjalan tasavallan kansallisarkistoon 1980-luvun lopussa.

Ruskealan kirkko nousee tuhkasta paikallisin voimin

Keväällä tulipalossa pahoin tuhoutuneen Ruskealan kirkon pihapiiri kuhisee jälleen ihmisistä. Paikalliset asukkaat eivät jääneet tuhkiin makaamaan: kirkon kivijalassa on 45 vuodepaikkaa käytössä, ravintola toimii ja väliaikainen kirkkotila on avattu entisen sakastin alle. Kalevi ja Iris Keinosen unelma ja vuosikymmenen kestänyt talkoourakka ei siis näytä menneen hukkaan.

Pohjoiskarjalainen puoluelehti haluaa savolaiset lukijoiksi

Sortavalassa vuonna 1906 perustettu Viikko Pohjois-Karjala on toiminut puolisen vuotta osuuskunnan voimin. Taloudellinen tilanne on haastava, ja pienessä demarilehdessä harmitellaankin puolueen tuen suuntaamista pää-äänenkannattajalle. Viikko Pohjois-Karjala suunnittelee Savon valloitusta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle