Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pudasjärvellä paloi puoli hehtaaria metsää tiistai-iltana

Palovalvontakone havaitsi Siuruan kylällä metsäpalon puoli kolmen aikaan iltapäivällä. Viimeinen pelastushenkilöstöön kuuluva poistui paikalta aamuyöllä. Palon syttymisyy ei ole tällä hetkellä tiedossa.

Mökki paloi Pudasjärvellä, tiettävästi kaksi koiraa kuoli

Palomestarin mukaan mökin vuokraaja oli jättänyt koirat kahdestaan taloon siksi aikaa, kun oli lähtenyt polkupyörällä marjametsään. Jonkin ajan päästä vuokralainen oli saanut soiton savuhavainnosta mökin tuntumassa.

Hillasadosta on tulossa keskinkertainen, koska kuivuus haittasi kukkien pölytystä

Hillasadosta on tulossa keskinkertainen. Suomuurain kukki runsaana, mutta pölytystulos jäi keskinkertaiseksi ja raakileiksi päätyi kukista noin neljännes. Helteet ovat jonkin verran verottaneet hilla- ja lakkasatoa.

Helteet ovat jatkuneet pitkään Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla – ennätykset paukkuvat pian

Lämmin hellesää voi rikkoa päivien kestossa pian ennätyksiä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kajaanin lentoaseman ennätys on 14 hellepäivää putkeen ja se on vuodelta 1972. Sääennusteiden mukaan paahtavat hellepäivät jatkuvat torstaihin saakka.

Puroja kunnostetaan ennätysmäärä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – iso urakka auttaa monia uhanalaisia lajeja

Puroja kunnostetaan 12 kohteessa Iijoen, Oulujoen ja Kiiminkijoen vesistöissä. Suomen purot ovat huonossa kunnossa, sillä niistä vain noin prosentti on luonnontilaisia.

Rajuilmojen aiheuttamista metsätuhoista tuli kallis sekasotku – korjaaminen on hidasta, kallista ja vaarallista

Juhannusviikon rajuilmojen tuhoja korjataan Kainuun ja Koillismaan metsissä pitkään. Metsätuhojen korjaaminen on hankalaa ja aikaa vievää. Toisiinsa sotkeutuneet puut aiheuttavat voimakasta vääntöä, joten puiden korjaaminen käsin on vaarallista.

Paula-myrskyn aiheuttamia vikoja korjataan vielä useita päiviä Koillismaalla

Vikoja korjataan muun muassa Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Kuusamossa. Myrskytuhojen laajuus ja paikoitellen erittäin hankalat maasto-olosuhteet maastossa hidastavat korjaustöitä.

Pohjoisessa on paikka, josta asukkaat puhuvat Suomen Roswellina – siksi Pentagonin ufot eivät ihmetytä heitä: "Samanlaisia kuin minun kuvaamani"

Yhdysvaltojen ufokuume yltyy. Mutta on niitä nähty meilläkin, Syötteellä nimittäin. Pieni kylä oli aikoinaan maan tunnetuimman ufoaallon keskus. Nyt pitäjästä löytyy oikea lentävä lautanen ja asukkaat ovat valmiita iskemään silmää menneisyydelleen.

Paula-myrsky repi metsää Koillismaalla kymmenien miljoonien eurojen arvosta

Suomen metsäkeskuksen mukaan tiistaisessa rajuilmassa vahingoittui puustoa noin miljoona kuutiometriä. Sen rahalliseksi arvoksi arvioidaan noin 40 miljoonaa euroa, josta iso osa koituu metsänomistajien tappioksi.

Katso miten rajuilma tuhosi metsää ja runteli retkeilyalueen – Koillismaalla ja Kainuussa poikkeukselliset tuhot

Tiistain ukkosrintaman tuulet tuhosivat metsää, rakennuksia, sähkölinjoja ja Taivalkosken maamerkkinä olleen valtavan kuusen. Kainuussa sähkölinjan tuho on harvinainen. Koillismaalla pelastuslaitos oli keskiviikkona täystyöllistetty.

Tiistain ukkosmyräkästä nelisensataa pelastustehtävää Pohjois-Pohjanmaalle – laajimmat vahingot Koillismaalla

Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Kuusamossa oli tiistai-iltana useita kymmeniä ukkoskuuroihin liittyviä tehtäviä. Pelastuslaitokset raivasivat koko laajan Pohjois-Pohjanmaan alueelta tielle ja rakennusten tai autojen päälle kaatuneita puita. Myös valaisinpylväitä tuli nurin ja rakennusten kattoja repesi.

Rakennuspalot ja veden varaan joutuneet työllistivät Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksia viikonloppuna

Pudasjärvellä paloi omakotitalo ja Siikajoella taas oli varastopalo. Henkilövahingoilta vältyttiin. Myös soutuveneestä Siikajokeen pudonneet saivat yksiköt liikkeelle varhain sunnuntaiaamuna. Kaksi henkilöä pelastettiin saaresta, mutta heidän koiraansa ei löydetty.

Touhula sulkee jälleen päiväkotejaan: Pudasjärvellä, Iissä ja Muhoksella hoitopaikka vaihtumassa yli sadalla lapsella

Työpaikkoja Pohjois-Pohjanmaalla on uhattuna yli 20. Irtisanottavien määrä selviää, kun työntekijöiden uudelleen sijoittelu on saatu valmiiksi. Vuosi sitten oululainen Touhula sulki yli 40 päiväkotia ja irtisanoi 60 työntekijää.

Pudasjärvellä kohennetaan useita retkikohteita – Syötteelle saadaan uutta pyöräilyreittiä ja Olvassuolle tuliterä päivätupa

Metsähallituksen Luontopalvelut kunnostaa sekä Syötteeltä että Olvassuolta myös pitkospuita ja muita maaston rakenteita. Tupiin ja laavuihin on joko tehty tai tehdään korjauksia. Olvassuon Sammakoiselle saadaan uusi päivätupa.

Keskusta, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto Pudasjärven suurimmat puolueet - keskustan Olga Oinas-Panuma sai eniten ääniä

Pudasjärvellä perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti kuusi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Keskusta oli suurin laskija kolmella menetetyllä valtuustopaikalla.

Raskas ajoneuvo juuttunut siltaan Rovaniemellä

Ounasvaaran suuntaan menevä ajokaista on toistaiseksi suljettu.

Pudasjärvellä sopeutetaan taloutta ja mietitään Syötteen kehittämistä – kuuntele Kuntarundin Pudasjärven vaalikeskustelu Yle Areenasta

Pudasjärven matkailuhelmestä Syötteestä toivotaan yhä kasvavaa alan lippulaivaa, joka toisi myös työpaikkoja ja asukkaita Pudasjärvelle. Mutta miten pitkälle kaupungin velvollisuus on tukea aluetta, ja onko raha pois Pudasjärven kyliltä? Sopeuttamistoimia kaupungin talouteen on jo päätetty tehdä.

Pudasjärvi ennakkoäänestää nyt – hirsipääkaupunki on päättänyt olla nimensä veroinen

Tämän luettuasi tiedät, mikä Pudasjärvellä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Hyppää 18-vuotiaan Vilma Hyvärisen kyytiin, kun hän lentää pienkonetta – ammattilentäjäksi aikova lukiolainen ei säikähdä alan epävarmaa tilannetta

Ilmailuala on koronapandemian takia ehkä odotuskannalla, mutta oppilaitoksissa se ei näy: vetovoima alalle on yhä kova, ja kajaanilaislähtöisen Vilma Hyvärisen tapaan entistä useampi kokelas on nainen.

Metsää ennallistetaan polttamalla ennätysmäärä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Tänä vuonna metsää palaa maakunnissa hallitusti yli 70 hehtaaria, yli 50 hehtaaria viime vuotta enemmän. Suurin poltettava kohde on Kuusamossa Oulangan Uopajaniemessä.

Lämpenevä sää ja sulamisvedet nostavat pohjoisen joet kevään tulvahuippuun

Maakunnan pohjoisilla jokialueilla tulvasta odotetaan keskimääräistä. Koillismaalla Kitkajärvi nousee viime vuoden tapaan tavallista korkeampiin lukemiin, ja Iijoen vesistöalueella Pudasjärvellä vesi voi nousta teille ja kastella rantarakennuksia.

Latitude 66 Cobalt jatkaa akkumineraalien etsintää pohjoisessa: varausilmoitus on tehty yhteensä 2 400 neliökilometrin alueille

Latitude 66 Cobalt on tehnyt 2 400 neliökilometrin varausilmoitukset Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Yhtiö kartoittaa kobolttivarantoja. Kobolttia käytetään varattavissa akuissa ja paristoissa.

Kaivosyhtiö aloittaa koboltin kartoittamisen Pudasjärvellä ja Puolangalla sekä Lapin kolmessa kunnassa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna

Latitude 66 Cobalt Oy lähettää kirjeen kartoitettavien alueiden maanomistajille. Kirjeet lähtevät liikkeelle ensi viikolla. Maaperänäytteitä kerätään Pudasjärven ja Puolangan lisäksi Tervolassa, Rovaniemellä ja Kemijärvellä.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa päällystetään kaikkiaan noin 300 kilometriä teitä – määrärahat pienenivät viime vuodesta

Maantieväylien päällystämiseen ja siltojen korjauksen on tänä vuonna rahaa noin 36 miljoonaa euroa.

Kesän koronarokotusvalmistelut käyvät kuumina kunnissa – lisäväkeä saadaan eläkeläisistä, opiskelijoista ja vapaaehtoisista

Kesän rokotusjärjestelyissä riittää töitä kesälomien ja rajusti kasvavien rokotusmäärien takia.

Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurat ovat nyt tiukoilla kuntien karsiessa avustuksia – silti uusia seurantaloja nousee

Talkoohenki ja valtion antamat avustukset ovat auttaneet järjestöjä eteenpäin.

Katupölyn poistoon päästään Pohjois-Pohjanmaallakin pian – Kalajoella ja Ylivieskassa todennäköisesti jo tällä viikolla

Kuusamo saattaa olla viimeisten hiekoitushiekan putsaajien joukossa. Arvioitu aloitusaika on huhtikuun puolivälin jälkeen.

Tällainen on 13 hiihtokeskuksen pääsiäinen: vilskettä tiedossa, mutta hotelleissa riittää tyhjiä huoneita

Koronatilanne ei tänä vuonna vaikuta hiljentävän hiihtokeskusten pääsiäistä.

Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon Ämmänkisat, Pudasjärvi

Omalaatuinen kesätapahtuma kiinnostaa ulkomaita myöten.

Kunta majoitti vanhuksia väestönsuojassa, ilmoitti samalla palvelunsa olevan riittäviä – Onko sinulla vastaavia kokemuksia vanhuspalveluista?

Vanhuspalvelujen riittävyys näyttää hyvin erilaiselta, kun sitä katsotaan vanhan ihmisen tai kunnan näkökulmasta.

Puhelintiedot paljastavat: Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla hiihtolomalaisia hieman viime vuotta vähemmän

Puolangalla ja Hyrynsalmella on nyt sen sijaan enemmän porukkaa kuin viime vuonna.

Hovioikeus piti ennallaan Pudasjärven rikosvyyhdistä annetut tuomiot – mies surmattiin, talo poltettiin ja vaimo kidnapattiin

Tekijäkolmikosta yksi mies tuomittiin taposta 13 vuoden vankeuteen. Tekoa tutkittiin alunperin murhana.

Pohjois-Pohjanmaa yksi Suomen lumisimmista seuduista – Kainuussa ja Lapissa mennään edelle

Viimeisen puolen vuorokauden aikana lunta on satanut Pohjois-Pohjanmaalla kymmenisen senttiä, lisää tulee tiistaina.

Kävynkerääjät joutuvat odottamaan pohjoisessa syksyn satoa – pakkanen puraisi männynkäpyjä ja vahingoitti siemeniä

Pohjoisessa oltiin suunniteltu uutta männynkäpyjen keräyskampanjaa kevääksi, mutta siitä on jouduttu luopumaan.

Kuorma-auto, linja-auto ja henkilöauto kolaroivat Kuusamossa – kaksi kuoli

Onnettomuus tapahtui Oulu–Kuusamo-tiellä iltapäivällä kahden aikaan.

Neljä lehmää tippui yöllä navetan lietekuiluun Pudasjärvellä – pelastustehtävä oli poikkeuksellisen haasteellinen

Pelastuslaitos sai pelastettua kaksi lehmistä hengissä, kaksi oli hukkunut lietteeseen.

Syötteen ja Oulangan kansallispuistojen kävijämäärät kääntyivät jyrkkään kasvuun

Pudasjärven ja Kuusamon luontokohteet keräsivät kumpikin viime vuonna yli 35 000 ulkoilijaa enemmän kuin vuonna 2019.

Tulvavedet ovat uhanneet rakennuksia Pudasjärvellä ja Taivalkoskella – lauhtuva sää tuo helpotusta tilanteeseen

Viimeisin tapaus oli Pudasjärvellä sunnuntaina, jossa suojattiin asuinrakennusta kastumiselta. Myös yksi tie suljettiin alueelta.

Puolangalta etsitään ensi kesänä kobolttia – akkuteollisuuden tarpeet ovat nostaneet koboltin kysyntää ja hintaa

Kainuun liuskevyöhykkeen alue on erityisen kiinnostava akkuteollisuuden tarvitseman koboltin kannalta.

Puutalorakentamisen suosio kasvaa rivakkaa tahtia

Kontiotuotteella ja Kuusamon Hirsitaloilla yli 30 prosentin kasvu viime vuonna

Rajusti kiristyvä pakkanen hyytää vuolaasti virtaavia jokia ja nostaa tulvariskiä Pohjois-Pohjanmaalla

Jokirannoilla kannattaa lähipäivinä tarkastella hyydepatojen ja rantarakennusten tulvatilannetta.

Hirsikoulu on terveellinen – vai onko? Tutkijan mukaan tieteellinen näyttö puuttuu

Pudasjärveltä alkanut buumi on synnyttänyt monia hirsikouluja eri puolille Suomea. Velkuan koulu on jo harjakorkeudessa.

Kuudessa Pohjois-Pohjanmaan ja kahdessa Kainuun kunnassa maksetaan vauvarahaa

Lisäksi osassa kunnista syntynyttä vauvaa muistetaan lahjakorteilla. Toisaalla panostetaan pienten lasten perheiden palveluihin.

Energiaturpeen tuotanto vähenee, arvokas erityiskalusto jäämässä yrittäjien käsiin

Tuotantosoille tarkoitetulla kalustolla ei ole käyttöä muissa tehtävissä.

Pudasjärven tulvien hallintaan etsitään uusia keinoja – ilmaston muuttuminen tuo tähän painetta

Iijoen vesistöalueen tulvahallintasuunnitelmissa mietitään, voisi Koston- ja Ininjärven säännöstelyn ajoittaminen auttaa tulviin.

Pudasjärvi toi mielenterveyskuntoutujat laitoksista omaan kotiin ja säästi rahaa – Valto Kuurola keittää nyt kahvit oman aikataulunsa mukaan

Mielenterveyskuntoutujat asuvat Pudasjärvellä laitoksen sijaan omissa kodeissaan. Muutto mullisti kuntoutujien elämän.

Timanttikaira upotetaan kolmen kilometrin syvyyteen Kuusamossa – maan uumenista löytyy erikoisen painavaa kiveä, syytä siihen ei tiedetä

Geologian tutkimuskeskus on löytänyt Kuusamosta tavallista painavampaa kiviainesta, jonka asiantuntijat haluavat tutkia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle