Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Apulaisoikeusasiamies: THL ja STM rikkoivat lakia 65–69-vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa – Mika Salminen: "Otamme moitteet nöyränä vastaan"

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan osa 65–69-vuotiaista jäi keväällä "Astra Zeneca -loukkuun", kun osa kunnista mielsi THL:n ohjeistuksen määräykseksi ja rokotti ikäryhmää vain Astra Zenecalla. Sakslinin mukaan THL:n ja STM:n toimet johtivat ikäryhmän syrjivään kohteluun.

Ravintolarajoitukset alkavat lauantaina muilla kiihtymisalueilla paitsi Kainuussa – kyse oli vain tunneista, tilannetta arvioidaan uudelleen ensi viikolla

Kiihtymisvaiheessa ovat Kainuun lisäksi Kymenlaakso, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Kainuuseen ravintolarajoituksia ei kuitenkaan vielä määrätty.

Koronatartuntojen määrä kasvaa Kainuussa – Kajaanissa Rastitien kehitysvammaisten lasten yksikössä toiminnan rajoituksia

Torstailta tiedossa on seitsemän uutta tartuntaa. Osa liittyy jo tiedossa oleviin tartuntoihin. Karanteeneja on nyt määrätty seitsemän, mutta Kainuun sotesta arvioidaan määrän kasvavan huomattavasti runsaiden kontaktien vuoksi.

Ravintolarajoituksia ei tule Kainuuseen: pandemiapäällikkö epäilee, ettei tämän hetken tartuntoja olisi pystytty estämään rajoituksilla

Kainuussa koronatartunnat on saatu viime aikoina pääosin vapaa-ajan vietossa, eikä yleisötapahtumissa tai ravintoloissa ole todettu laajalti leviäviä tartuntoja. Tällä hetkellä Kainuun soten tartunnanjäljitys on täystyöllistetty.

THL:n Salminen: Epidemiatilanteen luokitteluun uusi mittaristo lähikuukausina: "Sairaalatapausten osuus merkitsevänä tekijänä nousee"

Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla Suomen epidemialuokitteluun ollaan tekemässä muutoksia vielä lähikuukausien aikana.

THL ja STM: Uusien tartuntojen määrä on nelinkertaistunut kesäkuusta – tehohoidon kuormitus on pysynyt yhä alhaisena ja kuolemia ei ole kirjattu viikkoon

Rokotuksista on jo apua: vakavien tautitapausten määrä ei ole tartunnoista huolimatta noussut samassa suhteessa kuin aiemmin epidemian aikana. Tartuntoja on nyt erityisesti nuorilla aikuisilla.

THL:n Mika Salmisen mukaan Suomi on nyt koronaviruksen neljännessä aallossa – "Jos halutaan rajoittaa tapausmääriä, niin rajoitusten kiristäminen on järkevä päätös"

Korkeat tartuntaluvut voidaan Salmisen mukaan katsoa jo taudin neljänneksi aalloksi, mutta rokotusten ansiosta tilanne on erilainen kuin talvella, sillä suurin osa vakavassa taudinriskissä olevasta väestöstä on rokotettu. Ravintolarajoituksista tulee päätöksiä tällä viikolla.

STM huolestui rokotekattavuudesta – Varhila: Rokotusvälin lyhentämistä pitää harkita

Sosiaali- ja terveysministeriö patistelee THL:ää, jotta rokotustahti kiihtyisi. Ministeriö kehottaa sairaanhoitopiirejä ja kuntia lyhentämään rokotusväliä, jos rokotteita jää yli. Ministeriön mukaan on myös syytä arvioida, voitaisiinko rokotusväliä lyhentää valtakunnallisesti.

Koronarokotuksiin potkitaan vauhtia pääkaupunkiseudulla: tehosteen voi nyt ottaa aiemmin – aikoja ei kuitenkaan ole välttämättä kaikille halukkaille

Helsingissä ja Espoossa on käytössä myös pop up -rokotuspisteet, joista voi hakea ensimmäisen koronarokotuksen ilman ajanvarausta.

Fimea saa yhä runsaasti ilmoituksia koronarokotteiden haittavaikutuksista – ilmoitukset painottuvat työikäisiin ja naisiin

Myös Suomessa on havaittu yksittäisiä koronarokotteen aiheuttamia sydänlihastulehdustapauksia.

THL:n Salminen haluaa lapset ja nuoret takaisin kouluihin syksyllä

THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan Suomessa on tällä hetkellä kohtuullisen vähän voimassa olevia laajoja rajoituksia eikä tilannetta ole syytä merkittävästi muuttaa.

Tartuntamäärä kasvaa Euroopassa ja siihen on THL:n mukaan syytä varautua Suomessakin – viruksen ja rokotuksien kilpajuoksu määrittää syksyn suunnan

Vaikka koronatartuntojen nousu on mahdollista myös Suomessa, vakavimmilta vaikutuksilta vältytään, jos rokotuksia otetaan ahkerasti, arvioi THL:n johtaja Mika Salminen. Maailman terveysjärjestö varoittaa uusista varianteista, mutta virologi uskoo, että rokotukset suojaavat vakavalta taudilta myös jatkossa.

Turussa toisen koronarokotteen ajankohtaa ei voi kiirehtiä

THL:n asiantuntijan mukaan rokotuksen väliä voi lyhentää muutamalla viikolla. Turussa koronarokotuksia ei jää niin paljon yli, että vaihtoihin lähdettäisiin.

THL:n asiantuntija: koronarokotteiden annostusväliä voi lyhentää muutamalla viikolla – tavoitteena täyttää käyttämättä jääviä rokotusaikoja

Suomessa on ollut keväästä lähtien käytössä 12 viikon annostusväli ensimmäisen ja toisen koronarokotteen välillä. Esimerkiksi Oulussa tehosteannoksia on annettu aiemmin, jotta rokotteet eivät jäisi käyttämättä.

Päihdekodeista löytyy yhä kurjemmin kohdeltuja lemmikkejä – "Sen kanssa painitaan jatkuvasti tässä työssä", sanoo valvontaeläinlääkäri

THL:n mukaan huumeiden ongelmakäyttö on yleistynyt. Jyväskylässä valvontaeläinlääkäri ja löytöeläinkodin yrittäjä kohtaavat ilmiön seurauksia omassa työssään.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: lähihoitaja kertoo, miten menetti tuhansien palkkasaatavat, tapasimme Kuhmosta pelastetun karhunpennun

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit viikolla arjen kiireessä ohittaa.

Pirkanmaan pysyy niukasti koronan perustasolla – kiihtyvyysvaihe on lähellä

Apulaisylilääkäri Reetta Huttunen TAYSista patistaa edelleen nuoria hakeutumaan rokotukseen.

Korona leviää roimasti nuorten baari-illoissa mutta ei näy sairaaloiden kuormituksena

Koronatartunnat ovat olleet kolme viikkoa voimakkaassa kasvussa alle kolmekymppisten joukossa. Ulkomailta saatujen tartuntojen määrä sen sijaan on puolittunut.

THL:n kysely: Toimeentulotuen siirto Kelaan ei vapauttanut aikaa sosiaalityöhön

Perustoimeentulotuki siirrettiin Kelan hoidettavaksi vuonna 2017. Sen piti vähentää kunnissa rutiinityötä ja vapauttaa aikaa muun muassa aikuissosiaalityölle.

THL: Kausi-influenssa tekee syksyllä paluun – korona-aikana muita hengitystieinfektioita ei ole juuri ollut

THL ennakoi, että tulevana syksynä influenssa-aalto koettelee jälleen Suomea. Tällaisia merkkejä on jo saatu maailmalta. Koronan aikana suojatoimet ovat pitäneet muut hengitystie-epidemiat kurissa.

Vireä eläkeläisyys uhkaa luisua raihnaiseksi vanhuudeksi aiempaa useammalla, tutkija varoittaa – liikkumisvaikeudet yleistyvät jo ennen eläkeikää

Eläkeläiset ovat voineet vuosikymmen toisensa perään paremmin, mutta nyt edessä voi olla käänne huonompaan. THL:n tutkimuksissa on viitteitä liikkumisvaikeuksien yleistymisestä paitsi eläkeläisillä, myös yli 55-vuotiailla työikäisillä.

Odottavien rokottamisessa on enemmän hyötyjä kuin haittoja, sanoo THL:n ylilääkäri

Harvinaiset haitat eivät selviä kymmenien tuhansien ihmisten seurannoissa, vaan siihen tarvitaan satoja tuhansia, sanoo THL:n Nohynek.

Kasvava rokotuskattavuus on muuttanut keskustelua koronasta – Tartuntamäärät ovat nousseet, mutta voidaanko niillä enää perustella rajoituksia?

Tartuntaluvut ovat kasvaneet, mutta tehohoidon kuormitus pysyy matalana. Jos taudinkuva muuttuu lievemmäksi, tarkasta tartuntojen seurannasta voi tulla ylimitoitettua. THL:n Hanna Nohynek toivoo, että korona nähtäisiin pian yhtenä viruksena muiden joukossa.

Päijät-Hämettä uhkaa jälleen leviämisvaihe, infektioylilääkärin mukaan pahin on vielä edessä

Päijät-Hämeen koronatilanne on maan vakavin. Useita tartuntoja todetaan päivittäin ja keskiviikkona ilmoitettiin korkein päiväluku pitkään aikaan, 29 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku on maan korkein. Tartuntaluvut tulevat nousemaan vielä noin viikon verran.

Koronatapausten määrä kaksinkertaistui kisaturismin vuoksi – syksyn tilanteesta povataan kuitenkin parempaa

THL:n ylilääkäri pitää tapausmäärien kasvua oletettavana kehityksenä. EM-kisamatkalta tulleet tartunnat ovat pitkälti tiedossa, ja henkilöitä on asetettu karanteeniin. Varotoimenpiteiden toimivuus nähdään yhden tai kahden viikon kuluttua.

THL tilastoi jopa kolmisensataa tartuntaa tänään, ja niistä suuri osa on peräisin baareista – Mika Salminen ounastelee ravintolarajoitusten kiristymistä

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen arveli Ylen aamun haastattelussa tänä aamuna, että ravintoloiden aukioloajat saattavat kiristyä jälleen. Jalkapallon EM-kisamatkoihin liittyviä tartuntoja on todettu tähän mennessä noin 450.

Tuleeko kolmas rokote käyttöön? STM:n Puumalaisen mukaan kaikki EU-maat ovat hankkineet lisää rokotteita

Mahdollinen kolmas rokote olisi todennäköisesti sellainen, joka huomioisi uudet virusmuunnokset. Virusmuunnosten lisäksi kahden rokotteen antama suojateho määrittää, tarvitaanko kolmatta rokotetta.

"Sillä ei ole myyntilupaa ja se aiheuttaa lapsettomuutta" – tarkistimme kahdeksan väitettä koronarokotteista

Listasimme kahdeksan väittämää, joiden vuoksi ihmiset saattavat jättää koronarokotteen ottamatta. Suurin osa niistä on virheellisiä ja osan merkitystä liioitellaan.

Kainuun sote oikaisee aikaisempia tietojaan: Kajaanin tilanne ei olekaan maan huonoin

Kainuun koronakoordinaatioryhmä pitää suositukset pääosin ennallaan – tilanne voi parantua nopeastikin. Vaikka tartuntaluvut ovat suuret, ei sairaalahoidossa ole potilaita ja kaikki koronatartunnat ovat jäljitettävissä.

Maskisuositus saattaa jatkua loppukesään – kevennystä lykättiin Pietarista tuodun tartuntaryppään vuoksi

Tartunnat ovat lähteneet kasvuun tällä viikolla. Pääosa tartunnoista näyttäisi olevan deltamuunnosta ja yli 40 prosenttia tartunnoista lähtöisin kisaturisteilta. Pietarista palanneiden turistien koronatartuntojen myötä maskisuosituksen kevennys viivästyy.

THL kehottaa välttämään kaikkea Venäjälle matkustamista – suositus voimassa toistaiseksi

Suositus johtuu Venäjän heikentyneestä koronatilanteesta ja muuntuneesta viruksesta.

Koronatestauksen tarve on kasvanut paikoin Suomessa, mutta Oulussa ruuhkia ei ole havaittu

Koronatestien määrä nousee myös Oulussa tällä viikolla edellisestä juhannusviikosta, mutta näyttäisi pysyttelevän tavallisen kesäviikon tasolla. Ruuhkia testauspaikoilla ei ole ollut, ja kapasiteettia pystytään tarvittaessa nostamaankin.

STM ja THL: Koronatapausten määrä on kasvussa – EM-kisaturistien tartunnat levinneet lähinnä perhepiirissä

Positiivisten testitulosten osuus testatuista on kasvanut. Yli kolmannes tartunnoista on nuorilla aikuisilla. Yli 40 prosenttia viime viikolla todetuista tartunnoista liittyy suoraan Venäjän kisaturismiin.

Kajaanissa voidaan järjestää tapahtumia huomioiden turvallisuus ja välttäen kontakteja

Kajaanissa pystytään järjestämään ulkona rajatulla alueella yli 50 hengen yleisötapahtumia ja kokouksia, mutta niissä tulee turvata turvavälit ja käsihygienia kaikissa tilanteissa. Kajaanissa todettiin tistaina kolme uutta koronatartuntaa.

Osa suomalaisista voi saada kolmannen koronarokotuksen – ensin tutkitaan, kauanko immuunivaste säilyy

Kaksi rokotuskertaa suojaa tutkimusten mukaan koronan vakavalta tautimuodolta hyvin. Suomessa selvitellään, tulisiko osalle riskiryhmiin kuuluvista antaa vielä toinen tehosterokote.

Etätyö- ja -kokoussuositukset puretaan Pohjois-Pohjanmaalla – ulkomailta palaavia muistutetaan omaehtoisesta karanteenista ja testeistä

Maakunnallinen koordinaatioryhmä on purkanut koronatilanteen takia annetut etätyösuositukset. Päätös koskee myös kokouskäytäntöjä. Tiistaina kokoontuneen ryhmän mukaan rauhoittunut tautitilanne mahdollisti uuden linjauksen.

EM-kisaturistit eivät vielä näy Kainuun koronaluvuissa

Kainuussa ei ole vielä todettu yhtään koronavirustartuntaa, joka suoraan voidaan linkittää jalkapallon kisaturisteihin ja Pietariin. Tiedossa kuitenkin on, että myös Kainuusta on lähtenyt Pietariin porukkaa.

Avainasemassa ovat nyt Pietarin jatkotartunnat, sanoo HUSin Mäkijärvi – “Kesälomia ei tarvitse perua, mutta järkevästi pitää toimia”

Asiantuntijoiden mukaan Venäjältä matkailijoiden mukana levinneet koronatartunnat ovat todennäköisti viruksen deltamuunnosta. Turun yliopiston virusopin professorin Ilkka Julkusen mukaan koronarokote antaa hyvän immuunisuojan myös muunnosta vastaan.

Pirkanmaalla kerrottiin juhannusviikonloppuna yhteensä 27 koronavirustartunnasta

Viime viikolla Tampereen yliopistollinen sairaala kertoi yhteensä 63 uudesta tartunnasta.

THL:n Salminen: Pietarissa matkustaneilla tartuntoja ympäri Suomea – todettuja tapauksia jo yli 120

Pietarin-matkailijoihin liittyvien tartuntojen määrä on kasvanut torstaina ilmoitetuista lukemista jo viidenneksellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa busseilla tai tila-autoilla liikkuneita matkailijoita hakeutumaan välittömästi testattavaksi.

EM-kisaturistien yhteys Suomen nouseviin koronatartuntoihin mietityttää – esitimme THL:n Mika Salmiselle seitsemän kysymystä

Koronavirustartunnat levisivät Venäjällä matkustaneiden turistien parissa, ja nyt Suomen tartuntamäärä on kasvanut. THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan kyseessä voi olla takaisku tartuntatilanteessa.

Ulkomaille töihin tai opiskelemaan lähtevät pääkaupunkiseutulaiset pääsevät pian nopeammin tehosterokotukseen

Helsinki on linjannut, että toisen annoksen voi saada nopeutetusti vain, jos työkomennus tai opiskelu ulkomailla kestää kuukausia. Espoossa noudatetaan asiassa yksilöllistä harkintaa. Tampereella nopea jonotuslista on jo perustettu.

Torstai 24.6.2021

THL suosittelee koronarokotuksia myös kaikille 12 - 15-vuotiaille. Jalkapallokisoista Venäjältä on tullut kymmeniä koronatartuntoja Suomeen. Helle näkyy sähkönkulutuksessa. Tekstiilien kierrätys paranee. Kotien asuntolainat.

Koronatilanne jatkuu Keski-Pohjanmaalla rauhallisena – ilmaantuvuusluku laski nollaan

Soite muistuttaa, että koronatesteihin pääsee myös juhannuksen aikana. Kokoontumisrajoituksia tai -suosituksia ei enää ole, ei myöskään laajaa kasvomaskisuositusta. Maskinkäyttöä suositellaan silti yhä, jos turvavälejä ei voi pitää.

800 kisaturistin testaamatta jättäminen oli ainoa mahdollinen ratkaisu – THL:n johtava asiantuntija: "Ovat todennäköisesti saaneet tartuntoja"

Tiistaina kumottiin pykälä, jonka mukaan kaikille rajan ylittäjille olisi tehtävä koronatesti. Kymsote päätti eilen jättää rajan ylittäneitä kisaturisteja testaamatta, jotta Vaalimaan rajanylityspaikan ruuhka saataisiin purettua kohtuullisessa ajassa.

Koronarokotukset laajenevat 12-15 vuotialle riskiryhmäläisille Vaasassa

Ajanvaraus käynnistyy torstaina. Varattavia rokotusaikoja avataan vaiheittain useana päivänä viikossa.

Kelan päätöksissä hätkähdyttävän paljon virheitä – THL:n tutkija: Varmasti joukossa niitäkin, jotka ovat saaneet liian vähän toimeentulotukea

THL:n tutkimuksen mukaan Kelan toimeentulotukipäätöksissä on yllättävän usein virheitä. Kolmannes kyselyyn vastanneista kuntien sosiaalityöntekijöistä oli havainnut virheen etuuspäätöksissä viikoittain. Valtaosa asiakkaista ei huomaa virhettä.

Ulkomaan matkalta voi tuoda tuliaisena koronatartunnan

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä muistutetaan, että nopeat muutokset koronaepidemiatilanteessa ovat edelleen mahdollisia. Tästä syystä THL kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, kun matkustetaan EU- ja Schengen alueelle.

Rokotukset ovat edenneet alle parikymppisiin useassa kaupungissa – 6 syytä, miksi nuorenkin kannattaa ottaa koronarokote

Esimerkiksi Tampereella, Vantaalla ja Turussa nuorimpia ikäryhmiä rokotetaan jo, ja tällä viikolla myös Helsingissä avataan 16–24-vuotiaiden ajanvaraus. THL:n johtaja Mika Salminen sanoo, että kaikki rokottamattomat tulevat sairastamaan taudin jossakin vaiheessa, sillä tauti kiertää maailmalla vielä pitkään.

THL:n ja Turun yliopiston tutkimus: Kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista yli puolella psykiatrisia tai neurokehityksellisiä häiriöitä

Kodin ulkopuolelle sijoitetuilla lapsilla diagnosoitiin eniten masennus- ja ahdistuneisuus-, käytös- ja uhmakkuus- sekä neurokehityksellisiä häiriöitä THL:n ja Turun yliopiston tutkimuksessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle