Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kiutaköngäs Oulangan kansallispuistossa.

Oulankajoki ja Rokua ovat ehdolla Vuoden Retkipaikaksi – kisassa mukana 11 kohdetta

Oulankajokea kuvaillaan Retkipaikka.fi-sivustolla virraksi, jonka maisemia ei uskoisi Suomesta löytävän. Rokua taas nähdään kansallispuistojen vähemmän tunnettuna jalokivenä monipuolisine reitteineen.

Pino kirjastokirjoja.

Yhä useampi kirjasto tarjoaa palveluja automaateilla ja pidentää sen avulla aukioloaikojaan

Useat kirjastot laajentavat aukioloaikaa omatoimikirjaston periaatteella. Kirjastossa ei silloin ole henkilökuntaa paikalla. Iissä suunnitellaan palvelua pääkirjastoon.

Pauliina-rajuilman aiheuttamat metsätuhot Juorkunassa

Puunkorjuulle tarvitaan taas poikkeuslupa Paula-myrskyn tuhoalueilla – puuta kerätty jo yli 3 miljoonaa kuutiota

Metsäkeskus antoi vapautuksen metsänkäyttöilmoituksen määräajoista kuntiin, joissa Paula-myrsky aiheutti pahimmat tuhot. Tarkoituksena oli helpottaa hakkuiden aloittamista Koillismaalla, Utajärven ja Vaalan sekä Puolangan ja Suomussalmen alueilla.

sähkölinjoja lumen peitossa

Pohjois-Pohjanmaalla laajoja sähkökatkoksia tiistaiaamuna – jo maanantai-iltana Oulun Sanginjoella sähkökatkos

Aamupäivällä sähkökatkoja oli ainakin Raahessa, Haapavedellä, Pyhäjärvellä, Utajärvellä, Vaalassa ja Oulussa. Oulun Energian alueella syynä ovat olleet pääosin sähkölinjoille kaatuneet tai painuneet puut.

Talvinen maisema joesta, jonka keskellä on saari. Veden pinnassa on hyytynyttä lunta lauttoina.

Jäädytysajo aloitettu Oulujoella – jääkansi estää supon muodostumista, jäät ovat edelleen heikot

Jäädytysajoa jatketaan, kunnes joessa on syntynyt kestävät ja riittävän peittävät yhtenäiset jääkannet. Jää voi olla joessa kuitenkin vielä pitkään vaarallisen ohutta.

Vella Kyllönen ja Jonna Juntunen yhteiskuvassa.

Kolmevuotiaan Vella Kyllösen perhe säästää nyt satoja euroja – kiitos maksuttoman varhaiskasvatuksen, josta on tullut arkea monessa kunnassa

Maksuton varhaiskasvatus alkoi esimerkiksi Paltamossa vuonna 2020. Nyt se on kunnalle vetovoimatekijä, joka voi lisätä yleistä hyvinvointia.

3d-illustration på flera coronavirus, mot en ljusblå bakgrund.

Kalajoella on tullut ilmi liki 20 uutta koronatartuntaa – tartuntarypäs on mitä ilmeisimmin peräisin jääkiekko-ottelusta

Koronatartunnat ovat levinneet myös täysin rokotettujen keskuudessa. Kalajoen kaupunki kehottaakin kaikkia 17. lokakuuta jäähallilla olleita henkilöitä seuraamaan oireitaan ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronatestiin.

Utajärveläiset ihmettelevät henkilötietojen katoamista

Terveystietoja ja henkilötunnuksia saattoi päätyä paperinkeräykseen Utajärvellä – nyt selvitetään, onko tietoturvaloukkausta tapahtunut

Oulunkaaren kuntayhtymä ja muut vastuutahot joutuvat nyt tarkoin selvittämään, pitääkö joihinkin henkilöihin ottaa yhteyttä tietosuojaloukkauksen vuoksi, kerrotaan tietosuojavaltuuten toimistosta.

Paperinkeräyspiste.

Kun Utajärven terveydenhuolto muutti, jopa satojen ihmisten tuhottavaksi määrättyjä tietoja heitettiin epähuomiossa paperinkeräysastiaan

Mukana on ollut mahdollisesti jopa satojen ihmisten tietoja, muttei ole varmaa, onko niitä päätynyt vääriin käsiin. Tapauksesta on tehty ilmoitus tietosuojavaltuutetun toimistoon.

Pauliina-rajuilman aiheuttamat metsätuhot Juorkunassa

Paula-myrskyn pahimmilla tuhoalueilla jatketaan vapautusta puunkorjuun poikkeusluvasta

Paula-rajuilma aiheutti 22. kesäkuuta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan metsissä merkittäviä myrskytuhoja. Ukkosrintaman tuulet tuhosivat metsää, rakennuksia ja sähkölinjoja.

Männynrunkoja sateisessa metsässä.

Kerimäelle Huosioon kaavailtu luonnonsuojelualue toteutumassa – perustamispäätös saa lainvoiman lähiaikoina

33 hehtaarin luonnonsuojelualue on saamassa lainvoiman syyskuun lopulla, ellei perustamispäätöksestä valiteta.

Poliisiauto Itä-Suomen poliisilaitoksen pihalla

Nuori oululaismies kuoli ulosajossa Utajärvellä lauantaiaamuna

Vakavassa liikenneonnettomuudessa henkilöauto suistui tieltä. Kyydissä ei ollut kuljettajan lisäksi muita.

Bussi lähdössä pysäkiltä

Oulun seudulla bussimatkan voi maksaa nyt myös lähimaksulla

Oman bussimatkan voi keskiviikosta lähtien maksaa vilauttamalla pankkikorttia tai mobiililaitetta etälukijassa. Lähimaksu on tarkoitettu omien matkojen maksamiseen.

Muinainen permiläinen korulöytö Oulussa

Harvinainen löytö osui historian harrastajan metallinpaljastimeen – arvoriipus on todennäköisesti kulkenut kauppiaiden mukana yli tuhat vuotta sitten

Museoviraston mukaan kyseessä on harvinainen löytö, koska riipus löytyi pohjoisesta. Karhuaiheinen riipus löytyi metsästä Oulun läheltä Kempeleen kunnan alueelta.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oulun lähikunnissa useita ukkosen aiheuttamia maastopaloja torstai-iltapäivästä lähtien – Raahessa salama iski puuhun ja palo levisi autiotaloon

Maastopalohälytyksiä tuli torstai-iltapäivän ja illan aikana kuusi: Iihin Suppilosuolle, Muhokselle, Liminkaan, Tyrnävän Temmekseen sekä Utajärvelle Saari-Suorsalle ja Rokualle. Paloalueet olivat verrattain pieniä. Raahen autiotalopalosta aiheutui runsasta savua.

Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen istuu sohvalla.

Rokualle on suunnitteilla digitekniikkaa hyödyntävä seikkailupuisto

Noin hehtaarin kokoiselle alueelle kaavaillussa puistossa yhdistyvät eri-ikäisten liikunnalliset toiminnot ja teknologia. Paikka toimisi myös oppimisympäristönä. Rokuan alueelle houkutellaan samalla lisää asukkaita ja yrityksiä.

Metsäpeura luonnossa.

Porojen ja peurojen risteytyminen halutaan estää Pohjois-Pohjanmaalla – asukkaille kysely peura-aidan hyödyistä ja haitoista

Suomenselän metsäpeurat ovat viime vuosina levittäytyneet Oulujärven länsipuolelta kohti pohjoista, poronhoitoalueen rajalle.

Pauliina-rajuilman aiheuttamat metsätuhot Juorkunassa

Kesäkuinen Paula-rajuilma kaatoi puita kuin tulitikkuja Pohjois-Suomessa – tuhoalueiden laajuus näkyy helikopterista käsin

Pohjois-Suomen metsissä ei ole puita tuhonneen Paula-rajuilman jälkeen hiljaista. Metsähallitus tutkii Koillismaan, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan metsien tuhoja nyt helikopterilla.

Retkeilypolku myrskyn jälkeen Kylmäluoman retkeilyalueella Taivalkoskella.

Koillismaan ja Kainuun metsätuhoja selvitetään laajoilla helikopterilennoilla – Metsähallituksen mailla lennetään parin viikon ajan

Metsähallitus aloittaa omat kartoituslentonsa ensi maanantaina. Kuusamon yhteismetsä aikoo aloittaa lentoselvitykset alueellaan jo huomenna keskiviikkona. Maastoon kaatunut puumäärä vastaa isoa osaa alueiden koko vuoden hakkuutavoitteista.

Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen istuu sohvalla.

Utajärvi virittelee uudenlaista asumisen mallia – kunta perustaa asunto-osuuskunnan ja auttaa asukkaita rakennusprojektissa

Utajärven Unelmakodit -hankkeen tavoitteena on houkutella lisää asukkaita ja huolehtia kunnan asuntotuotannosta. Osuuskunta mahdollistaa uuden omakotitalon hankkimisen ilman henkilökohtaista asuntolainaa ja vakuuksia.

Kaatuneita puita tien molemmin puolin Rokualla.

Koillismaalla raivataan vielä torstainakin alkuviikon rajuilman jälkiä – sähkökatkokset voivat paikoin jatkua päivien ajan

Oulu–Koillismaan pelastuslaitos jatkaa jo toista vuorokautta rajuilman raivaustöitä Koillismaalla. Keskiviikkona tehtäviä oli satoja. Sähkökatkoja on vielä etenkin Koillismaan kunnissa. Oulussakin kadut ovat vielä tulvineet, kun vettä on alkuviikosta riittänyt.

Utajärvi: Valtuustopaikat
Keskusta: 11 paikkaa
Perussuomalaiset: 5 paikkaa
SDP: 2 paikkaa
Vasemmistoliitto: 1 paikkaa

Keskusta, perussuomalaiset ja SDP Utajärven suurimmat puolueet - keskustan Kai Savolainen sai eniten ääniä

Utajärvellä perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti kaksi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Vasemmistoliitto oli suurin laskija yhdellä menetetyllä valtuustopaikalla.

Taimi.

Nuoret istuttavat 190 000 puuntaimea tänä kesänä – 18-vuotias kesätyökonkari: "Fyysinen homma on tosi mieluista"

Suomeen syntyy uutta hiilinielua, kun 150 nuorta ympäri maata istuttaa puuntaimia. Tulevaisuudessa istutusalueet toimivat metsäisinä oppimisympäristöinä. 4H-liiton luotsaama istutusurakka on menossa 12 kunnan alueella.

ennakkoäänestys kuntavaalit 2021 äänestyslipuke vaalileima vaalikuori

Kuntavaalien ennakkoäänestyksen osallistumisprosentti nousi Pohjois-Pohjanmaalla – kahden viikon äänestysaika päättyi tiistaina

Varsinainen vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestysprosentti oli maakunnassa nyt 31,9. Tänä vuonna ennakkoäänestys kesti aiempaa pitempään, kaksi viikkoa. Neljä vuotta sitten kuntavaaleissa aikaa oli viikon verran.

Kuntavaalit 2021, äänestyslipuke.

Kuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon vielä tiistaihin asti – Pohjois-Pohjanmaalla utajärveläiset innokkaimpia ennakkoäänestäjiä

Utajärveläisistä äänioikeuteusta numeron on käynyt vaalilippuun kirjoittamassa jo 30,8 prosenttia äänioikeutetuista. Vähiten ääniä on tähän mennessä annettu Limingalla ja Tyrnävällä, kummassakin äänestysaste on nyt 18,2 prosenttia.

Utajärvi ennakkoäänestää nyt – kunta on ottanut kovat konstit käyttöön väkiluvun laskun pysäyttämiseksi

Tämän luettuasi tiedät, mikä Utajärvellä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Metsäinen järvinäkymä Rokuan kansallispuistosta.

Retkeilyreittejä ja taukopaikkoja kunnostetaan Rokualla ja Oulujokilaaksossa kesän aikana

Rokuan kansallispuistossa reitistöt kokevat ison muutoksen. Polkuja linjataan osin uusiksi, viitoitukset uusitaan ja polkupohjien kestävyyttä parannetaan sorastuksilla. Kansallispuiston laajennusosaan tehdään uusi päiväreitti.

En ung man kör omkring på en gräsklippare i en park. I förgrunden syns färggranna tulpaner.

Toista tuhatta ysiluokkalaista saa tukea työllistymiseen kesäksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Ysit töihin -kampanjassa 4H-yhdistykset opettavat yhdeksäsluokkalaisille työelämätaitoja ja auttavat hankkimaan kesätyöpaikkaa.

Koronarokotukseen käytettäviä ruiskuja rokotuspisteessä.

Kesän koronarokotusvalmistelut käyvät kuumina kunnissa – lisäväkeä saadaan eläkeläisistä, opiskelijoista ja vapaaehtoisista

Kesän rokotusjärjestelyissä riittää töitä kesälomien ja rajusti kasvavien rokotusmäärien takia.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Älykyläkohteille koitti kylmä kevät Pohjois-Pohjanmaalla

Uudenlaista asumisen mallia suunniteltiin pitkään Utajärvelle, jossa hanke on lopetettu. Hailuodossa otettiin aikalisä.

tuulivoimala pyörii giffissä

Utajärvi kaavailee omaa sähköverkkoa teollisuusalueelleen – tavoitteena lähes siirtomaksuton sähkö

Muualla Suomessa energiayhteisökokeilut ovat kokeneet vastoinkäymisiä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Täysperävaunurekka makaa ojassa Utajärvellä

Rekan nosto aloitetaan illalla, kun liikenne tiellä 22 on vähäisempää.

Vauvan jalat äidin kämmenellä.

Kuudessa Pohjois-Pohjanmaan ja kahdessa Kainuun kunnassa maksetaan vauvarahaa

Lisäksi osassa kunnista syntynyttä vauvaa muistetaan lahjakorteilla. Toisaalla panostetaan pienten lasten perheiden palveluihin.

Kolmen sepän patsaan sepät takovat koronavirusta hengityssuojaimissa.

Perjantai 25.12.2020 (radio)

EU ja Britannia. Kotimaan joulu. Suomalaisten odotukset ensi vuodelle.

Rokuan korkein kohta Pookivaara kohoaa voin 195 metriä merenpinnan yläpuolelle. Maan kohoamisen ansiosta pieni nykyisen Itämeren edeltäjän, Ancylysjärven saari on nykyisin mäntypuiden ja jäkälän peittämien hiekkadyynien muodostama vaaramaisema.

Vaalassa, Muhoksella ja Utajärvellä kunnostetaan retkeilyreittejä lähivuosien aikana

Reittejä parannetaan Rokuan kansallispuistossa, Tervareitillä ja Kutujoen reitistöllä. Oulujärven retkeilyalueen kunnostus jatkuu.

Pohjois-Pohjanmaan suunnittelujohtaja Jussi Rämet

Muhoksen uudeksi kunnanjohtajaksi valittiin Jussi Rämet, joka siirtyy kuntakentälle maakunnallisista vastuutehtävistä

Jussi Rämet on Pohjois-Pohjanmaan liiton suunnittelujohtaja, ja on toiminut myös maakuntaliiton johtajana.

Muhoksen kunnantalo ja Rokua Geopark-taulu

Muhoksella kunnanjohtajavalinta loppusuoralla –soveltuvuusarviointiin valittujen joukossa myös Utajärven kunnanjohtaja

Kunnanjohtajan paikan tavoittelua jatkavat Heikki Aalto, Jussi Rämet ja Anne Sormunen kuuden haastatellun joukosta.

Hannunpäivän myrskyä 2011 Raahessa

Myrsky työllisti pelastuslaitosta Pohjois-Pohjanmaalla: Yhteensä noin 80 tehtävää maanantai-illan aikana

Sähköttä on ollut tuhansia talouksia. Myrsky vaikutti myös pohjoisen junaliikenteeseen.

Utajärven kotiseutumuseolla sodanaikainen pommi alkoi vuotaa nestettä.

Museoissa voi olla räjähteitä esillä tai varastoissa – vaarallisia esineitä ei oteta kokoelmiin kuten ennen, mutta hyllyjen kätköistä voi löytyä yllätyksiä

Utajärven kotiseutumuseon viime viikon kaltainen räjähdevaara on hyvin harvinainen, mutta mahdollinen myös muualla.

Utajärven kotiseutumuseolla sodanaikainen pommi alkoi vuotaa nestettä.

Utajärven kotiseutumuseolla sodanaikainen pommi alkoi vuotaa nestettä – puolustusvoimat varmisti turvallisuuden ja tuhoaa räjähteet

Sodanaikaisessa palopommissa oli räjähdeainetta sisällä, mutta sytyttimet eivät olleet vireessä.

Seniorit istuvat kahvilla.

Yhteisöasuminen kiinnostaa vanhoja ja nuoria yhä enemmän – ihmisen ikävä toisen luo muuttuu todeksi kun ikää karttuu

Senioreita kiinnostaa toisten tuoma turva, nuorempia resurssien jakaminen. Sijainti keskustassa on tärkeää.

Ruokakassi

Koronakriisi on näkynyt myös lapsiperheiden taloudellisena ahdinkona – ruokalahjakortteja jaettu kymmenillä tuhansilla euroilla pohjoisessa

Pelastakaa Lapset ry:n Pohjois-Suomen aluetoimisto on jakanut kortteja, samoin osa paikallisyhdistyksistä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Utajärven iso tuulivoimahanke toisi 50 myllyä Pontemajärven maisemiin

Utajärvi arvioi saavansa myllyistä yli miljoonan euron verotulot vuosittain ja tukea kunnan kehitykseen.

Näkymä saderintamaan Pookivaaran näkötornista Rokualla.

Rokualla on sytytetty nuotioita metsäpalovaroituksen aikaan – Metsähallitus kehottaa varovaisuuteen

Yleisesti retkeilijät osaavat kuitenkin säännöt. Metsähallitus sallii nyt telttailun aiempaa useammalla taukopaikalla.

Turbiinin vauhtipyörää lasketaan paikalleen Utasen voimalaitoksessa.

Utasen voimalaitoksen uusi turbiinin juoksupyörä laskettiin paikalleen

Oulujoen vesistön voimalaitosten peruskunnostustyöt jatkuvat Utasen voimalaitoksella.

Laboratoriomestari Eila korhonen tutkii soluviljelmää.

Pohjois-Pohjanmaalla ei uusia koronavirustartuntoja muutamaan päivään

Maakunnan alueella on todettu tähän mennssä 134 tartuntaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle