Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Madridissa kaupungintalon, Cibelesin palatsin valaistus herättää keskustelua. Kaupungin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluva Cibeles ei sammu öisin, mutta valaistusta on maltillisesti laskettu.

Opiskelija Elena Tiradon kauppalasku kasvoi ja vapaa-ajan vietto rajoittui – Espanjan energiakriisi kurittaa nuoria ja pienituloisia

Pimeä Madrid pelottaa turisteja, sanoo hallituksen energiansäästötalkoita vastustava aluepresidentti.

Lapsi kahlaa tulvavedessä El Makaylabin kylässä Sudanissa.

Sudanissa yli 50 ihmistä kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa

Sudanissa sataa yleensä runsaasti toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Tämän vuoden aikana tulvat ovat peittäneet alleen yli 8 000 rakennusta.

Mielenosoittajat heiluttivat Tunisian lippuja mielenosoituksessa

Kuoleeko arabikevään unelma Tunisian kansanäänestyksessä? Kiistellyn perustuslain pelätään vievän maan takaisin yksinvaltaan

Tunisiassa järjestetään maanantaina kansanäänestys uudesta perustuslaista. Presidentti Kais Saied on määrännyt, että uudistus astuu voimaan, kun viralliset tulokset julkistetaan.

Libyassa mielenosoittajat tunkeutuivat maan itäosan parlamenttiin ja sytyttivät tulipaloja

Mielenosoittajat tunkeutuivat Libyassa toiseen maan parlamenteista ja sytyttivät siellä tulipaloja

Sekasortoon ja huonoon elintasoon tyytymättömät ihmiset lähtivät eilen kaduille useissa kaupungeissa. Kaaoksessa olevassa Libyassa toimii kaksi kilpailevaa parlamenttia.

Leivän tekoa Al Minufiyahissa, Egyptissä perjantaina.

Analyysi: Leipä, öljy ja katkera mieli – Ukrainan sota keikauttaa miljoonien elämää Lähi-idässäkin

Lähi-idässä syytetään länsimaita kaksinaamaisuudesta Ukrainan sodan vuoksi. Ukrainalaisten ihmisten kärsimys saa kuitenkin ymmärrystä, kirjoittaa Lähi-itään erikoistunut toimittaja Marika Kataja.

Kaivinkoneita kaivamassa suurta kuoppaa.

Kaivoon pudonneen pojan pelastustyöt päättyivät traagisesti Marokossa – lapsi löydettiin kaivosta kuolleena

Viisivuotiasta poikaa yritettiin pelastaa monta päivää kestäneessä operaatiossa.

Marokkolaisia seuraamassa 5-vuotiaan Ryan-pojan pelastustoimia.

Marokossa viisi päivää kaivossa jumissa olleen pikkupojan pelastusoperaatio loppusuoralla – äiti: "Toivon edelleen, että saamme hänet ulos elävänä"

Tiistai-iltana kaivoon pudonneelle pojalle on toimitettu ruokaa. Pelastustyöt ovat vaikeat maanvyöryriskin takia. Pelastaja kertoi paikallismedialle perjantaina, että poika olisi elossa.

Mielenosoittajia Sudanissa 2. tammikuuta 2022.

Sudanin pääministeri erosi virastaan – maan politiikka yhä kaaoksen partaalla sotilasvallankaappauksen jäljiltä

Kansainvälisen painostuksen jälkeen armeija taipui palauttamaan syrjäytetyn pääministerin virkaansa, mutta paluu siviilihallintoon ei ole onnistunut.

Afrikkalaisia siirtolaisia on paennut pidätyskeskuksesta Tripolissa.

Yle haastatteli Libyaan juuttunutta siirtolaista, joka onnistui pakenemaan vankeudesta: "Pidätettyjä kidutettiin ja tapettiin"

Libya on pysäyttänyt Välimerellä tänä vuonna kaksi ja puoli kertaa enemmän siirtolaisia kuin viime vuonna. Kiinni jääneet suljetaan pidätyskeskuksiin, joissa siirtolaisia kohdellaan raa'asti.

Sudanin vallankaappausta vastustaneet mielenosoittajat palasivat kadulle kun syrjäytetty pääministeri Abdalla Hambdok palasi johtamaan hallitusta

Sotilaat palauttivat vallan siviileille Sudanissa – mielenosoitukset eivät laantuneet, teini ammuttiin kuoliaaksi

Sudanin armeija luovutti sunnuntaina vallan takaisin maan siviilihallinnolle liki kuukausi sen jälkeen kun oli sen kaapannut.

Ilmakuva Dubaista aurinkoisena päivänä.

Nämä kolme asiaa kannattaa tietää Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan ennustetusta lämmönnoususta – elohopea voi kivuta jopa 60 asteeseen

Uutiskanava Al-Jazeeran kokoamien tutkimusten mukaan lämpöstressi voi ylittää ihmisen kestokyvyn Lähi-idän kaupungeissa vuosisadan lopulla.

Mielenosoittajat jatkoivat vallankaappauksen vastustamista Sudanin pääkaupungissa Khartumissa torstaina.

Sudanissa neuvottelut pääministerin ja vallankaappaajien välillä ovat edenneet – sotilasjohtaja haluaa kiirehtiä hallituksen muodostamista

Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan sanoi torstaina Yhdysvaltain ulkoministerille, että uuden hallituksen muodostamista Sudaniin tulisi kiirehtiä. Myös YK:n pääsihteeri keskusteli torstaina al-Burhanin kanssa.

Mielenosoittajia kadulla.

Sudanin syrjäytetty pääministeri: Valta takaisin siviilihallinnolle – pidätettyjen hallinnon edustajien olinpaikka edelleen mysteeri

Syrjäytetty pääministeri Hamdok on ollut kotiarestissa noin viikon verran. Muiden pidätettyjen siviilihallinnon edustajien olinpaikasta ei ole edelleenkään tietoa.

Kello jossa siirretään viisari taaksepäin talviaikaan.

Lauantai 30.10.2021 (radio)

Korona-aika opetti varautumista. Sudanin kehitysapu lopetetaan. Rikkaiden maiden kokous alkoi. Tietokirjailijapalkinnot. Kesäaika päättyy. Sääennuste.

Sudanin armeijan pääkenraali Abdel Fattah al-Burhan puhuu medialle.

Sudanin pääministeri on päässyt kotiinsa – muut siviilijohtajat ovat edelleen pidätettyinä

Armeija kaappasi vallan Sudanissa maanantaina. Vallankaappaus on saanut aikaan mielenosoituksia, joissa on saanut surmansa ainakin neljä ihmistä armeijan sotilaiden avattua tulen mielenosoittajia kohtaan.

Mielensoittajia kadulla.

Sudaniin julistettiin hätätila – sotilaat vangitsivat varhain maanantaina maan siviilijohdon

Pidätettyjen joukossa on Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok. Levottomuuksissa on kuollut kaksi ihmistä ja 80 on haavoittunut.

Aquarius -alus Libyan rannikolla pelastustoimissa huhtikuussa 2018.

Viikonloppu on ollut tappava Afrikasta Eurooppaan suuntaavien veneiden reiteillä

 Ainakin neljä Tunisiasta Eurooppaan pyrkinyttä on kuollut ja 19 kadonnut veneen kaaduttua. Espanjan rannikon edustalla etsitään 12:ta ihmistä.

 Najla Bouden Tunisian ensimmäinen naisministeri presidentti Kais Saiedin kanssa.

Tunisia sai ensimmäisen naispääministerin – Najla Bouden Romdhanen virkakausi alkaa kriisin keskellä

Tunisian demokratia on ahdingossa presidentin keskitettyä valtaa itselleen ja taloudella menee huonosti.

Tokion olympialaisten judohalli

Algerialainen judoka kieltäytyi ottelemasta israelilaista vastaan olympialaisissa – kansainvälinen liitto mätkäisi 10 vuoden pannan

Fethi Nourinen mukaan hänen poliittinen tukensa palestiinalaisten asialle teki mahdottomaksi ottelemisen israelilaista vastaan.

Mies puhuu mikrofoniin, taustalla ihmisiä.

Marokon vaalit toi voiton liberaaleille – tärkeimmät päätökset tekee jatkossakin kuningas

Marokon eilisissa vaaliessa tapahtui tuntuva vallansiirtymä, sillä pitkään vallassa ollut maltillinen islamilainen PJD-puolue kärsi suurtappion.

Algeriassa kymmeniä maastopaloja alkuviikolla

Ennätyksellinen helleaalto korventaa myös Välimeren etelärannikkoa – Algeriassa kuollut yli 60 maastopaloissa

Algeriassa ainakin 65 ihmistä on kuollut maan pääkaupungin itäpuolella riehuvissa paloissa. Heistä yli puolet oli pelastustöihin kutsuttuja sotilaita. Naapurimaa Tunisiassa mitattiin tiistaina lähes 50 asteen lämpötiloja.

Kuvaruudulla mies kalterien takana, etualalla kaksi ihmistä kuvattuna takaapäin

Muammar Gaddafin poika palasi vuosien jälkeen julkisuuteen ja saattaa pyrkiä Libyan johtoon

Saif al-Islam Gaddafin olinpaikasta ei ole ollut varmaa tietoa vuosiin. Kapinallisjoukot ottivat Gaddafin kiinni pian hänen isänsä surman jälkeen vuonna 2011. New York Timesin haastattelussa Gaddafi vihjaa pyrkivänsä johtamaan Libyaa.

azzedine lagab ajaa pyörällä

Saksan pyöräilyjohtaja solvasi afrikkalaisia rasistisesti ja sai lähtöpassit olympialaisista – algerialaispyöräilijältä naseva kuittaus

Saksa pyöräilyliiton urheilujohtaja pyysi rasistista kommenttiaan anteeksi, mutta sai silti lähtöpassit olympialaisista.

Väkijoukko ja mellakkapoliiseja suljetun portin edessä, portin takana asemiehiä.

Tunisian levottomuudet jatkuvat: Mielenosoitus ja kivien heittelyä parlamentin luona, Al-Jazeera kertoo poliisin tunkeutuneen toimitukseen

Tunisian presidentti ilmoitti myöhään eilen erottavansa pääministerin ja keskeyttävänsä parlamentin toiminnan 30 päiväksi. Maassa on ollut laajoja hallinnon vastaisia mielenosoituksia koronakriisin ja kehnon taloustilanteen vuoksi.

Kansa juhli kaduilla Tunisian pääministerin erottamista.

Tunisian presidentti keskeytti parlamentin toiminnan ja irtisanoi pääministerin – parlamentin puhemies syyttää presidenttiä vallankaappausyrityksestä

Valtapuolue kuvailee presidentin päätöksen olevan vuoden 2011 vallankumouksen ja muutama vuosi tämän jälkeen laaditun perustuslain vastainen vallankaappaus.

Emilia Soini pelaa squashia.

Emilia Soini taipui naisten maailmanlistan ykköspelaajalle MM-squashissa – "Pelasin vähän hölmösti"

Nelinkertainen maailmanmestari El Sherbini voitti suomalaisen erin 11–3, 11–5, 11–8.

Emilia Soini pelaa squashia.

Emilia Soini otti arvokkaan voiton MM-squashissa – haastaa seuraavaksi maailman ykköspelaajan

Emilia Soini eteni squashin MM-kisoissa toiselle kierroksella voittamalla egyptiläisen Mayar Hanyn.

Suezin kanavan tukkinut alus pääsi viimein jatkamaan matkaansa

Kovan onnen alus tukki Suezin kanavan viikoksi ja juuttui sitten yli sadaksi päiväksi Egyptiin – nyt se pääsi viimein jatkamaan matkaansa

Egypti vaati Ever Given -konttialuksen omistajilta satoja miljoonia euroja korvaukseksi kanavan tukkimisen ja laivan irrottamisen aiheuttamista kuluista. Pitkän kiistan päätteeksi korvauksista päästiin viikonloppuna viimein sopuun.

Ihmisiä lippujen edessä Berliinissä.

Libyan sekasortoon haettiin ratkaisua kansainvälisessä kokouksessa Berliinissä – Palkkasotilaat karkoitetaan maasta, vapaat vaalit jouluaattona

Libya ajautui sekasortoon sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta vuonna 2011. Libyaan ei ole saatu toimivaa ja kaikkien tunnustamaa hallitusta, minkä lisäksi Isis-terroristijärjestö on saanut jalansijaa maassa.

Siirtolaisia odottamassa teollisuustontilla Ceutassa.

Marokon kuningas jyrähti Espanjalle alaikäisten siirtolaisten palautuksista EU:sta – Kolme kohtaa Luoteis-Afrikassa muhivasta vyyhdistä

Siirtolaisten määrä Marokosta Espanjaan on lisääntynyt tuhansilla, kun Marokko höllensi viime kuussa rajamuodollisuuksiaan. Taustalla on kiistanalaisen itsehallinnollisen Länsi-Saharan alueen hallinta Marokon ja Polisario-vapautusliikkeen kesken.

Yle Lampedusan siirtolaissaarella

Yle Lampedusan saarella: Siirtolaisuutta ei voi pysäyttää, sanoo kaupungin pormestari – Italia vetoaa EU:hun vastuun jakamiseksi

Välimeren yli Italiaan pyrkivien määrä on jälleen kasvanut. Italian pääministeri Mario Draghi aikoo ehdottaa uusia linjauksia EU:n pakolaispolitiikkaan tänään maanantaina alkavassa huippukokouksessa.

Sotilaat taluttavat maahan pyrkivää lasta Espanjan rannikolla.

Espanja on palauttanut yli puolet Ceutaan tulleista tuhansista siirtolaisista – Mikä odottaa lapsia ja nuoria, joita ei saa käännyttää?

Alkuviikolla Espanjan erillisalueelle Ceutaan saapui rajan yli Marokosta 8 000 siirtolaista. Joukossa on yli tuhat yksin tullutta alaikäistä, joita ei lain mukaan voida käännyttää.

Suuri joukko siirtolaisia istuu rantahiekalla. Rannalla seisoo sotilaita varusteissaan, kasvomaskit päällä.

Noin 8 000 siirtolaista saapui Espanjan Ceutaan Pohjois-Afrikassa – Taustalla saattaa vaikuttaa Marokon ja Espanjan kiista

Espanjan mukaan puolet saapuneista on palautettu Marokkoon. Espanja on lisännyt sotilaita ja poliiseja raja-alueelle. Siirtolaisten saapumista edesauttoi Marokon rajavalvonnan höllennys, jonka taustalla saattaa olla maiden diplomaattinen kiista.

Etualalla merellä on suuri joukko ihmisiä veneessä. Kauempana näkyy suuri alus.

Yli 50 ihmistä on kateissa Libyasta Eurooppaan pyrkineen veneen upottua

Merestä pelastettiin 33 ihmistä. Onnettomuudesta pelastuneet ovat tiettävästi bangladeshilaisia.

Ceutan kaupunkiin saapui ennätysmäärä Eurooppaan pyrkiviä

Espanjan Pohjois-Afrikassa sijaitsevaan Ceutan kaupunkiin saapui ennätysmäärä Eurooppaan pyrkiviä – sisäministerin mukaan noin 6 000 ihmistä saapui uimalla ja rantoja pitkin

Punaisen Ristin tarkastuksen jäljiltä tulijat vietiin siirtolaisten vastaanottokeskukseen. Espanjan sisäministerin mukaan 1 500 on nyt palautettu Marokkoon.

Anastasia Kulikova

Anastasia Kulikova kärsi viikon sisään toisen finaalitappion

Toiseksi Anastasia Kulikova ei hallinnut finaalissa haastavia keliolosuhteita. Suomalaisen alkukausi on koostunut ainoastaan Tunisian-turnauksista.

Medlemmar av SOS Méditerranée från Aquarius under en räddningsinsatsw ungefär 50 kilometer från Libyens kust den 18 april 2018.

Pandemian hiipuessa Välimeren siirtolaismäärät ovat alkaneet kasvaa – merimatka on entistä vaarallisempi

Välimereen on hukkunut tänä vuonna jo yli 600 ihmistä. Määrä on kolme kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Pelastuneita palautetaan pidätyskeskuksiin Libyaan, missä olot ovat vaaralliset ja kurjat.

Egyptin junaonnettomuus

Ainakin 11 ihmistä kuoli junaonnettomuudessa Egyptissä

Juna oli matkalla Kairosta Mansouran kaupunkiin Niilin suistoon, kun neljä sen vaunuista suistui radalta.

Kaksi junanvaunua, joista toinen on kaatunut, ja paljon ihmisiä

Egyptin junaturmassa kuoli vähemmän ihmisiä kuin alun perin ilmoitettiin

Kaksi matkustajajunaa törmäsi toisiinsa perjantaina eteläisessä Egyptissä.

Luxorin ja Aleksandrian välillä liikennöivä juna törmäsi Kairon ja Aswanin välillä kulkevaan junaan Tahtan piirikunnassa Sohagissa maan eteläosassa, vajaat 500 kilometriä etelään maan pääkaupungista Kairosta.

Egyptissä ainakin 32 kuollut ja yli sata loukkaantunut kahden matkustajajunan yhteentörmäyksessä

Viranomaisten mukaan onnettomuus sai alkunsa, kun toisen junan matkustajat käyttivät hätäjarrua.

Egyptiläinen kirjailija Nawal El Saadawi kuoli 89-vuotiaana

"Egyptin radikaalein nainen", naisten oikeuksien puolustaja, kirjailija Nawal El Saadawi kuollut 89-vuotiaana

Nawal El Saadawin kirjoitukset kuohuttivat vuosikymmenten ajan Egyptin ja muun islamilaisen maailman konservatiivisia piirejä.

Libyan presidenttineuvoston uusi päällikkö Mohamed al-Menfi (vasemmalla), väistyvä pääministeri pääministeri Fayez al-Sarraj (keskellä) sekä väliaikaishallituksen pääministeri  Abdul Hamid Dbeibah (oikealla) Tripolissa järjestetyissä virkaanastujaisissa.

Valta vaihtui sujuvasti Libyassa – uusi hallitus jatkaa joulukuun vaaleihin saakka

Sujuva vallanvaihto nähdään merkittävänä askeleena öljyrikkaan Pohjois-Afrikan maan vakauttamisessa.

Marokon kartta

Marokossa yli 20 työläistä kuoli tulvaveden täytettyä kellaritehtaan

Kellarissa ollut tekstiilitehdas oli laiton. Vielä ei tiedetä, kuinka paljon siellä oli väkeä.

Mielenosoittajia

Egyptissä kansa syrjäytti diktaattorin 10 vuotta sitten, mutta demokratia on yhä kaukainen haave

Egyptiläiset saivat vapaat vaalit, mutta armeija ei kelpuuttanut kansan valitsemaa johtajaa.

Kuvassa on vene täynnä siirtolaisia Välimerellä.

Välimerellä hukkui 20 afrikkalaista siirtolaista matkalla Italiaan – kateissa voi olla jopa yhtä suuri määrä

Välimerellä on tänä vuonna kuollut tai kadonnut yli 1 100 siirtolaista.

Mielenosoitus 17. joulukuuta 2013 Sidi Bouzidissa, Tunisiassa.

Arabikevään kansannousuista on kulunut 10 vuotta – Tunisia sai demokraattiset vapaudet, mutta arabikevät oli maassa myös pettymys

Kansannousut käynnistäneen vihanneskauppiaan sisko toivoo, että ihmiset jatkavat oikeuksiensa vaatimista.

Nainen laittaa ruokaa pakolaisleirillä.

Koronaihme Sudanin leireillä: Etiopiasta paenneilla ei ole ollut tartuntoja – perheistään eroon joutuneet pakolaiset etsivät omaisiaan rajalla

Pakolaisten tulon vauhti on yllättänyt avustusjärjestöt. YK luonnehtii joukkopakoa Etiopian pahimmaksi kahteen vuosikymmeneen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle