Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuomas Mattila mustavalkokuvassa.

Kansallisteatterin näyttelijä Tuomas Mattila on kuollut – teki Ylen legendaarista kuunnelmaa Knallia ja sateenvarjoa vuosikymmenten ajan

Mattila teki useita päärooleja näyttämötaiteen klassikoissa ja antoi äänensä suosikkikuunnelmasarjan uutistenlukijalle.

Ryhmä naisia yhdessä ryppäässä. Tautalla yksin värikkäästi pukeutunut nainen.

Ujuni Ahmedin tarina on syksyn teatteritapaus – ”Jatkan niin kauan kunnes yksikään tyttö ei joudu silvotuksi”

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on näytelmä rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta. Sen kantaesitys on Kansallisteatterin päänäyttämöllä.

Näyttelilijä Hannu-Pekka Björkman Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Hannu-Pekka Björkman otti pitkän virkavapaan Kansallisteatterista: ”Tuli sellainen olo, että jos en poistu näyttämöltä, en opi lisää”

Tauko teatterista sai Björkmanin innostumaan uudella tavalla taiteesta. Elokuvaroolien tekeminen on myös monella tapaa helpompaa kuin teatterin.

Videokolumnisti Ronja Salmi seisoo studiossa.

Ronja Salmen videokolumni: Hyvistä tarkoituksistani huolimatta myös minä olen toiminut loukkaavalla tavalla

Ronja Salmi kertoo videokolumnissaan havahtuneensa siihen, että rasismi koskee meitä kaikkia. Hyvistä tarkoituksista huolimatta moni meistä on joskus toiminut loukkaavasti.

Ihminen kävelee Kansallisteatterin ohitse.

Vaikeuksien jälkeen valmista: Kansallisteatterin peruskorjaus maksoi 61 miljoonaa – tältä siellä näyttää

Teatteriin valmistui kaksi uutta näyttämöä ja kahvila, vanhaa korjattiin, esteettömyys parani ja yleisö sai lisää vessoja.

Eeva Putro näytelmän harjoituksissa.

Pentti Linkolan perintöä punnitaan nyt näyttämöllä – uutuusnäytelmä kuvaa luontokadon profeettaa, joka rakasti lintuja enemmän kuin ihmistä

Harva on herättänyt eläessään sellaista polemiikkia kuin kolme vuotta sitten kuollut luontoradikaali Pentti Linkola. Kansallisteatterin esitys on yritys ymmärtää ristiriitaisen ympäristöfilosofin ajattelua.

Kansallisteatterin pukuvarastonhoitaja ja värjäri Ipsa Syrjänen halaa vaatteita Malmin Tattariharjussa.

Kansallisteatteri keventää kuormaansa: kaupan on esimerkiksi verinen hame, mutta todellinen kisa käydään epookki- ja fantasiavaatteista

Teatterihistoriaa sisältäviä asusteita ja tavaroita on kaupan sopuhintaan Helsingin Tattarisuolla, koska Kansallisteatterin puvusto haluaa karsia muuttokuormaansa.

Juho Milonoff tuijottaa karttapalloon.

Tässä yhdeksän vinkkiä teatterikevääseen: sotaa, virtuaalista rakkaussimulaatiota ja todellisia henkilöitä

Kiinnostavista esityksistä on suoranainen runsaudenpula alkaneella näytöskaudella. Monet teokset käsittelevät raskaita teemoja, kuten isän ikävää, sotaa tai diktatuuria. Toisaalta monet taas lähestyvät kipeääkin keveästi.

Olavi Uusivirta ja Timo Kämäräinen

Olavi Uusivirta ja huippukitaristi Timo Kämäräinen: ”Tehtävämme on tuoda valoa tähän synkkään aikaan”

Bändikavereille on tärkeää pohtia myös omia pimeämpiä puoliaan: yksinäisyyden pelkoa, huumeen kaltaista riippuvuussuhdetta musiikkiin – ja liiallista kiltteyttä.

Ronja ja Birk. Pojalla nuoliviini selässä ja jousi kädessä.

Kansallisteatterin Ronja Ryövärintytär on fantasiaseikkailu, joka puhuttelee sekä lasta että keski-ikäisen sisäistä lasta

Astrid Lindgrenin rakastettu klassikko Ronja Ryövärintytär on hurmannut lukijoita yli neljänkymmenen vuoden ajan. Nyt se nähdään ensimmäistä kertaa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

GÄNG-esitystä.

Nuorten Kansallisteatteri vie yleisön Helsingin kaduille narkomaanien ja dyykkareiden sekaan – esityksissä on mukana järjestyksenvalvoja

GÄNG – opastettu kaupunkikierros on Nuorten Kansallisteatterin tuore tuotanto, joka antaa perinteisen teatteriesityksen muodolle huutia.

Suomen Kansallisteatterin peruskorjaus on ehtinyt harjannostajaisvaiheeseen

Kansallisteatterin peruskorjauksissa päästiin harjakaisiin asti – tältä uusituissa tiloissa näyttää

Vuonna 2012 alkanut projekti on kohdannut monia vastoinkäymisiä, mutta nyt tunnelin päässä siintää valoa. Peruskorjauksen valmistumista odotellaan vielä vuoden päivät.

Musiikkiteatteri NYT istuu sisäpihalla penkillä pensaiden välissä. takarivi: Ville Mäkinen, Anni Kajos, Taru Still eturivi: Jukka Nylund, Panu Kangas,  (piano

Angloamerikkalainen musikaali jyrää musiikkiteatterin – kotimaisten tekijöiden vaikea päästä läpi

Suomalainen musiikkiteatteri sai oman festivaalin. Säveltäjä Eeva Kontu toivoo, että musiikkiteatterista tulee jonain päivänä yhtä suosittua kuin stand-up-komiikasta.

Antti Litja Tampereen teatterin syysinfossa 2005.

Mielensäpahoittaja-elokuvasta tuttu näyttelijä Antti Litja on kuollut

Litja kuoli viime yönä 84-vuotiaana. Hänet tunnettiin hiljaisten, humorististen hahmojen tulkkina.

Kuvassa nainen pitelee kirjaa ja taustalla kävelee mies.

Kansallisteatterin Ofelia liikkuu loppukauden jalka paketissa: Fanni Noroila mursi nilkkansa Hamletin esityksessä

Suuren näyttämön suosikkiesitys jatkuu entisellä miehityksellä yhden pääosaesittäjän jalkavammasta huolimatta.

Mies pitelee kädessään pääkalloa.

"Maailma on sijoiltaan" – yli 400 vuotta vanha parahdus on taas piinaavan ajankohtainen, kun kaikkien aikojen klassikko tuodaan tähän päivään

Kansallisteatterin uudessa Hamletin tulkinnassa isien perintö ei ole enää pätevä ja “Olla vai ei” on yhtä lailla Ofelian kysymys.

Ujuni Ahmed

Kun Ujuni Ahmed oli nuori, hän tunsi olevansa niin näkymätön, ettei osannut edes haaveilla mistään – nyt hän rohkaisee nuoria unelmoimaan

Kulttuurivieras, ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmed tunsi itsensä nuorena näkymättömäksi, sillä kukaan ei kysynyt, mitä hän haluaisi tehdä tulevaisuudessa. Nyt hän on Kansallisteatterin kotikirjailija ja pian myös esikoiskirjailija.

Näyttelijä Sari Puumalainen kokoaa juhlakirjan Kansallisteatterin resepteistä

Sari Puumalaisen oma taiteilijajuhla peruuntui koronan takia, mutta nyt hän kokoaa keittokirjaa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhliin

Näyttelijä Sari Puumalaiselle tuli viime vuonna täyteen 25 vuotta Suomen Kansallisteatterin näyttelijänä. Nyt hän vetää hanketta, jossa kootaan entisten ja nykyisten teatterilaisten reseptit juhlakirjaan.

Näyttelijä Timo Tuominen näytelmässä Tunnit, viikot, kuukaudet

Tietoa koronarajoitusten jatkosta vielä odotetaan, mutta teatterit peruvat jo helmikuun näytöksiään – Svenska Teatern aloittaa yt:t

Kansallisteatteri ja Svenska Teatern arvioivat alkuvuoden lipputulojen menetysten olevan miljoonaluokkaa.

Kansallisteatterin vahtimestari Matti Patana.

Kansallisteatterin vahtimestari varastaa shown, ennen kuin näytelmä edes alkaa – "Ennen tätä kulkutautia olin työntekijä, joka sulautui tapettiin"

Poikkeusaika synnyttää poikkeuksellisia tähtiä. Normaalisti teatterin tapettiin sulautunut vahtimestari Matti Patana osoitti yleisölle, että pakollisista koronatoimenpiteistä voi kertoa hauskastikin.

Kuvakollaasi, suljetun teatterin sisäänkäynti, rapistunut julkisivu

Teatterien tulevaisuus näyttää synkältä – Edunvalvoja: “Kentän luottamus on rapautunut siihen, että päättäjät ovat puolellamme”

Teatterit suunnittelevat tulevaisuuttaan yhä täydellisessä epävarmuudessa. Tuoreiden rajoitusten takia selkeää näkymää ei ole edes parin viikon päähän. Eteenpäin siirrettyjä esityksiä on “pakkasessa” ainakin vuoteen 2023 asti.

Hannu-Pekka Björkman

Pro Finlandia -palkittu Hannu-Pekka Björkman päätyy usein koomisten suomalaismiesten rooleihin: "Sankarin roolit ovat usein tylsiä"

Björkmanin taival näyttelijänä on kestänyt jo 30 vuotta. Hän on voittanut parhaan miespääosan Jussi-palkinnon kaksi kertaa.

Suomen kansallisteatteri ja 30-luvun väliosa

Kansallisteatterin 1930-luvulla rakennetun väliosan saa purkaa: päätöstä vastustaneet yhdistykset eivät saaneet valituslupaa

Helsinki-Seura ry ja Rakennustaiteen Seura ry hakivat valitusoikeutta hallinto-oikeuden kesäkuussa antamasta purkupäätöksestä.

Tunnit, viikot, kuukaudet -näytelmän pariskuntaa näyttelevät Petra Karjalainen ja Timo Tuominen.

Suru ei ole aina jaloa – Tunnit, viikot, kuukaudet käsittelee kuolemaa kaikilla inhimillisillä tunteilla

Kansallisteatterin Tunnit, viikot, kuukaudet perustuu kirjailija-ohjaaja Reko Lundánin ja hänen Tina-puolisonsa romaaneihin. Ne kertovat, mitä tapahtuu kun perheen isä saa tietää kuolevansa syöpään ja millaista elämä on kun isä on kuollut. Reko Lundán kuoli aivokasvaimeen 15 vuotta sitten.

Pieni tyttö katsoo kameraan tukka pörrössä.

Pitkästä aikaa pääsee teatteriin, ja tarjolla on harvinaisen kiinnostavia ensi-iltoja – poimimme syksyn tarjonnasta 7 tärppiä

Yleisön määrä on yhä rajoitettu suuressa osassa maata koronapandemian takia, mutta teatteriin kuitenkin pääsee taas – ainakin jos toimii nopeasti lippuluukulla. Alkavan kauden ohjelmistossa on monta harvinaista herkkua.

Auri Ahola Suomen kansallisteatterin lavalla.

Tapahtuma-alalla odotetaan patoutuneen kysynnän purkautuvan, kun koronarajoitukset poistuvat – avin päätös näkyy jo lipunmyynnissä

Kokoontumisrajoitukset kevenivät Uudellamaalla viime viikolla. Esimerkiksi Kansallisteatterissa laitettiin muutoksen myötä myyntiin lisää lippuja, kun väkeä saa ottaa aiempaa enemmän sisätilaisuuksiin. Myyntiin tulleet lisäliput ovat menneet hyvin kaupaksi.

Helsingin kaupunginteatterin opaskyltti teatterin ulkopuolella

Etelä-Suomen aluehallintovirasto: nykyiset rajoitukset pysyvät voimassa – ministeriö suositteli aiemmin rajoitusten keventämistä

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan koronarajoituksia kevennetään heti, kun se on mahdollista. Avi väläyttää turvavälivelvoitteen mahdollista poistumista ensi viikolla muualla Uudellamaalla paitsi pääkaupunkiseudulla.

Kansallisteatterin sisäänkäynti Vallilan konepajalla.

Vastustusta herättäneet yleisörajoitukset astuvat voimaan perjantaina: Kansallisteatteri noudattaa niitä, Kansallisooppera kapinoi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti tänään, ettei se enää tällä viikolla anna uusia määräyksiä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä odotetaan vielä uutta ohjauskirjettä asiasta.

Aarre Karén.

Näyttelijä Aarre Karén on kuollut

Monipuolinen näyttelijä teki pitkän uran teatterissa, elokuvissa, televisiosarjoissa ja kuunnelmissa.

Neidot puhelimen ääressä.

Sara Melleri toi Teatterikesään vimmaisen The Betty Show -kabareensa – kiristyneiden rajoitusten takia sen näkee vain kourallinen ihmisiä

Muutamat onnekkaat ehtivät nähdä Delta Venus -ryhmän ja Kansallisteatterin yhteistuotannon syksyllä ennen kuin koronarajoitukset sulkivat teatterit. Nyt esitys nähdään Teatterikesässä, mutta viime hetken uudet rajoitukset kutistivat katsojamäärän lähes olemattomiin.

Havainnekuva kansallisteatteriin suunnitellusta uudisosasta.

Hallinto-oikeus: Kansallisteatterin 1930-luvulla rakennetun väliosan saa purkaa

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Kansallisteatterin peruskorjausta koskevan valituksen. Valitus koski Kansallisteatterin niin kutsuttua väliosaa, joka rakennettiin 1930-luvulla.

Toimittaja, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen tyhjässä teatterikatsomossa.

Ohjaaja Susanna Kuparinen varoittaa toistamasta laman virheitä: “Kriisin keskellä lapsilta leikkaaminen on räikeää”

Valtuusto- ja Eduskunta-näytelmillään kohauttanut kulttuurivieras Susanna Kuparinen puolustaa seuraavassa teoksessaan vimmatusti hyvinvointiyhteiskuntaa. Sitä, mitä siitä hänen mielestään on vielä jäljellä.

Kansallisteatterin sisäänkäynti Vallilan konepajalla.

Kansallisteatterin uudet tilat valmistuivat vanhalle konepajalle – yleisöä tulisi, mutta lipunmyynti pelottaa

Kansallisteatteri saa käyttöönsä uuden näyttämön ja syyskausi näyttää valoisalta. Yleisö on rynnistänyt lippuluukuille ja luvassa on useita kunnianhimoisia ensi-iltoja. Samalla kulttuurin määrärahaleikkaukset ja epävarmuus rajoitusten jatkumisesta varjostavat tulevaa.

Risto Aaltonen.

Näyttelijä ja ohjaaja Risto Aaltonen on kuollut

Aaltonen oli kuollessaan 81-vuotias.

Näyttelijä Tiina Rinne

Kotikadusta tuttu näyttelijä Tiina Rinne on kuollut

Kansallisteatterin pitkäaikainen näyttelijä kuoli 91-vuotiaana.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Taide muuttui politiikaksi ja alkoi rumuuden aika

Taide on politisoitunut, koska kulttuurimme luopui korkeista itseisarvoista, esittää Jari Ehrnrooth kolumnissaan.

Anne Rautiainen

Anne Rautiainen oli juuri palkittu, kun hän joutui myrskyn silmään – syksyn teatterikohu paljasti asian, johon nolattu ohjaaja ei olisi halunnut palata

Teatteriohjaaja, kulttuurivieras Anne Rautiaisen turvallisuudentunne järkkyi Kansallisteatterin Kaikki äidistäni -näytelmästä syntyneen kohun seurauksena.

Cabaret

Näin Kansallisteatterin kohunäytelmää korjattiin – neuvoja antanut transtaustainen näyttelijä Miiko Toiviainen: "Jos tämä olisi tehty Lontoossa, olisi noussut paskamyrsky"

Kaikki äidistäni -esitys joutui somekohun keskelle ennen ensi-iltaa. Hetken näytti siltä, että transnaisen rooliin oli kiinnitetty mies.

Mika Myllyaho työhuoneessaan.

Kansallisteatteri panikoi somekohun keskellä ja irtisanoi näyttelijän – nyt pääjohtaja peruuttaa: “Siinä tuli tehtyä hätäinen ratkaisu”

Rooli on kirjoitettu transvestiitiksi, mutta ohjaaja puhui, että rooli onkin transnaisen, sanoo Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle