Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lahden perhekeskus avasi ensimmäiset palvelunsa

Lapsi- ja perhepalveluita kootaan saman katon alle kaupungin keskustaan, jolloin monialainen yhteistyö lisääntyy.

Suomeen saapui al-Holin leiriltä keskitysleirimäisistä olosuhteista kuusi lasta – tavoite saada heidät jo kevään aikana suomalaiseen päiväkotiin

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole kertonut, minne Syyriasta tuodut lapset ja naiset kotiutetaan.

Kemiin ollaan perustamassa perhekeskusta – kaupunkilaiset halutaan mukaan suunnittelutyöhön

Tavoitteena on, että uusi keskus olisi toiminnassa ensi keväänä.

Pirkanmaalla jo 3 000 rikosilmoitusta tietomurrosta – uhreina voi olla Tampereen perheneuvolan asiakkaita

Sata perheneuvolan asiakasta on saanut palvelusetelin Psykoterapiakeskus Vastaamon palveluihin.

Oulussa sosiaalityöntekijään voi olla nyt yhteydessä myös etänä

Etätapaamiset ovat mahdollisisa hyvinvointikeskusten sosiaalityössä, lastenvalvonnassa, perheneuvolassa ja lastensuojelussa.

Uusi chat-palvelu auttaa vanhempia setvimään arjen haasteita

Hämeenlinnassa avattu chat-palvelu toimii ennaltaehkäisevänä tukena vahvistaen vanhemman omaa roolia vanhempana. 

Lapsiperheet saivat perhekeskuksen Forssaan

Neuvolat on nyt keskitetty yhteen paikkaan.

Riihimäki tarkistaa muille kunnille myytävien sosiaalipalvelujen hintoja vuodelle 2020

Palvelujen hinnat nousevat muun muassa päihdepotilaiden kuntoutumisyksikössä ja lastensuojelun sijaishuoltoyksikössä. Sen sijaan perheneuvolan suoritteen hintaa lasketaan.

Lapsifoorumi kutsuu pohtimaan lasten harrastuksia, liikkumista ja kohtaamispaikkoja

Toinen lapsiperheiden palveluihin ja toimintaan liittyvä kumppanuusfoorumi järjestetään tänä iltana Jyväskylässä..

Vantaan perheneuvola meni YouTubeen – videoista tukea arkisiin pulmiin

Perheterapeuttien vajaan parin minuutin videoissa jaetaan vinkkejä ja tärkeitä muistutuksia lapsiperheiden arjen hallintaan.

Valkeakoski aikoo parantaa mielenterveyspalvelua ja vielä säästää

Perheneuvolan ja nuorisopsykiatrian työntekijöstä perustetaan matalan kynnyksen mielenterveystiimi, jonka piiriin olisi helppo päästä jo ongelmien alkuvaiheessa.

Valkeakoskella yritetään helpottaa avunsaantia lasten mielenterveysongelmiin

Hoitoon pitäisi päästä mahdollisimman helposti.

Päiväkodin kehukampanja, välittömiä kehuja ja iloisia viestejä kotiin – varhaiskasvatusta kehitetään nyt positiivisen kautta: "Lapsuuden pitää olla iloista aikaa"

Myönteisten toimintatapojen osaamista varhaiskasvatuksessa halutaan vahvistaa uudella läpi Suomen juurrutettavalla menetelmällä. Etelä-Pohjanmaalla koulutukset ja menetelmien sisäänajo ovat jo hyvässä vauhdissa.

Psyykkisesti oirehtivien nuorten määrä on lisääntynyt – Oulaisiin palkataan koulupsykologi

Kaupungin perusturvajohtajan mukaan koulupsykologille on ollut Oulaisissa tarvetta jo pidempään.

Ylivilkas lapsi jää helposti porukan ulkopuolelle ja saa vain haukkuja: "Oikea hetki hakea apua on, jos hän itse kokee epäonnistuvansa"

Jos lapsi on poikkeuksellisen vilkas, miettii moni vanhemmista, milloin on syytä huolestua. Missä menee vilkkauden ja ylivilkkauden raja? Avun hakemisen raja menee psykologin mukaan ehdottomasti siinä, miten lapsi asian itse kokee.

Saako teinille suuttua ihan tosissaan? Äiti uupui tunnemyrskyihin: "Joskus tulee olo, etten jaksa ymmärtää"

Sosiaalipsykologin mukaan olisi hullua, jos teini-ikäinen sauvakävelisi samanlaisissa verkkareissa vanhempiensa kanssa. Silti oman lapsen aikuistuminen voi tuntua vanhemmista kipeältä.

Seinäjoen terveyspalvelukeskus saa uudet tilat – suunnittelu alkaa vielä tänä keväänä

Huhtalantien terveyspalvelukeskuksen korvaavien tilojen suunnittelun ja rakentamisen pitäisi olla valmis 2,5 vuoden kuluttua.

Lastensuojelun karu totuus: Yhdellä sosiaalityöntekijällä asiakkaana jopa 130 lasta

Lastensuojelun tilanne on vaikeutunut entisestään. Suomessa on kuntia, joissa ei ole ainuttakaan lastensuojelun sosiaalityöntekijää. Raskaaseen työhön on vaikea houkutella tekijöitä.

Eroneuvoja ei usko erilleen kasvamiseen – "Ollaanko silloin koskaan kasvettukaan yhteen?"

Pysyvän parisuhteen liima luodaan jo ihastuksen hälvettyä. Tiukin käännekohta on kuitenkin perheeksi kasvamisessa, uskoo pitkän linjan perheterapeutti.

Saako pastori erota? Piispan poika jätti kolme lastaan ja keskeneräisen talon taakseen – "Oli seisottava omilla jaloilla"

Pastori Mikko Salmi joutui eronsa hetkellä kohtaamaan poikkeuksellisen rajua yhteisön painetta ja häpeän tunnetta taustastaan johtuen.

Hankala lapsi, missä vika? Isä ja äiti oivaltavat omat virheensä perhekoulussa

Vanhempien täytyy muuttaa käytöstään, jotta lapsen käytös muuttuu, kerrotaan Kajaanin perhekoulusta. Isä ja äiti hoksaavat tämän yleensä puolivälissä kymmenen viikon jaksoa.

Näitkö, isä? Huomasitko, äiti? – perheneuvolan psykologi neuvoo ottamaan kännykän käteen vasta kun lapsi nukkuu

Yhteiskunnan nopeatahtisuus näkyy perheiden arjessa. Kiire voi kuitenkin kostautua, jos lapsen huomion tarve jää sen takia tyydyttämättä.

Ulkomaalaiset etsivät apua Päijät-Hämeen perheneuvolasta – henkilöstön kielitaito koetuksella

Ulkomaalaisia asiakkaita on tullut koko ajan lisää Päijät-Hämeen perheneuvolaan. Kulut tulkkauspalveluista ovat samalla kasvussa, sillä kielet asettavat välillä haasteita.

Lasten käyttäytymisongelmia hoidetaan etänä verkossa – "Käyttäytyminen on parantunut huomattavasti"

Voimaperhe-ohjelmalla tuetaan perheitä, joissa lapsilla on käyttäytymiseen liittyviä ongelmia.

Kotka ja Kouvola jakavat ensiehkäisyyn maksuttomat pillerit

– Ehkäisypillerit ovat varmasti nuorelle parempi vaihtoehto kuin ei-toivottu raskaus. Raskaudenkeskeytys on raskas inhimillisesti, ja se myös maksaa pillereitä enemmän, sanoo palveluesimies Mervi Jyrkilä Kotkasta.

Kantahämäläisten mielestä neuvolapalvelut ovat parasta sote-palvelua

Parhaiten toimivat maakunnassa perheneuvolat ja äityis- ja lastenneuvolat. Huonointa on kantahämäläisten mielestä ikäihmisten kotihoito.

Ura uusiksi 12 vuoden jälkeen: "Jos voisi olla edes joka toinen aamu innoissaan tulevasta työpäivästä"

Katri Ojanen vaihtoi vakituisen työn lääkefirmassa media-alan opintoihin. "Kun olet siellä, missä haluat olla, motivaatiota ei tarvitse etsiä," Ojanen sanoo.

Kouvola siirsi neuvolat saman katon alle – ensimmäinen perhekeskus Keltakankaalle

Neuvolapalveluita keskitetään Kouvolassa. Ensimmäinen Ratamo-perhekeskus on jo hyvässä alussa Keltakankaalla, kun Myllykosken ja Inkeroisten perheneuvolat yhdistyvät. Jatkossa alueen perheitä palvelee Keltakankaan neuvola.

Kotkan uusi Perhekeskus ehkä Pekkasen kouluun

Kaupunki on kokoamassa lasten ja nuorten palveluita saman katon alle. Toivo Pekkasen koulu toimiii tällä hetkellä Haukkavuoren koululaisten väistötilana.

"Lapsi oireilee aikuisten maailmasta" – Mikkelissä perheongelmiin tartutaan auttamalla vanhempia

Erilaiset matalan kynnyksen palvelut yleistyvät Suomessa. Niiden avulla pyritään auttamaan lapsiperheitä ennen ongelmien kärjistymistä. Mikkelin mallissa keskitytään voimavarojen etsimiseen vanhemmista itsestään.

Perheneuvolaan jonotetaan jopa puoli vuotta

Kriisiaika järjestyy Kemissä jopa samalle päivälle ja Torniossa samalle viikolle, mutta muuten perheneuvolaan saa odottaa vapaata aikaa.

Lapsiperheet jonottavat apua Suomen joka kolkassa

Lapsiperheet ovat akuutin avun tarpeessa ympäri Suomen. Ajankohtaisen kakkosen tekemän kyselyn mukaan maakuntien keskuskaupungeissa jonotetaan niin kuntien kuin kirkon tarjoamiin perhepalveluihin. Kriisiasiakkaat pyritään saamaan joka paikassa hoitoon muutaman päivän varoitusajalla, mutta pahimmillaan apua joutuu jonottamaan jopa puoli vuotta.

Tahtominen unohtuu arjessa – yksi asia ennustaa varmimmin eroa

Kumppanin hyvät puolet on arjessa helppo unohtaa. Tutkimusten mukaan tuhoavinta parisuhteelle on halveksunta, se ennustaa kaikkein varmimmin eroa. 19 vuotta yhdessä olleet Mari ja Timo etsivät parisuhdekurssilta neuvoja karikoiden välttämiseen.

Pelkkä puhelukin voi auttaa kriisitilanteessa – kasvatus- ja perheneuvola lisää palveluaikoja Turussa

Puhelinpalveluaika nelinkertaistuu, jotta perheet ja perheiden kanssa työskentelevät saisivat tarvittaessa apua ilman vastaanotolle jonottamista.

Tuhannen taalan kysymys: Miten houkutella koulupsykologi pieneen kuntaan?

Koulupsykologeista on pulaa koko maassa, mutta eniten pula koettelee pieniä kuntia sekä esi- ja perusopetusta. Lukioihin ja ammattioppilaitoksiin psykologin saaminen on helpompaa. Esimerkiksi Kainuussa on 14 virkaa, joista kaikkiin ei ole saatu psykologia palkattua.

Perheväkivaltaa kokenut Linda: Lasten takia ei pidä jäädä, vaan lähteä

Linda (nimi muutettu) pakeni lapsensa kanssa turvakotiin miehensä tappouhkauksia. Linda oli sinnitellyt vuosia surkeassa parisuhteessa, koska hän kuvitteli, että lasten takia hän ei voisi erota.

Sinä et minua määrää! Sinä et ole minun äitini!

Äidin tai isän uusi puoliso ja murrosikäinen nuori voi olla kimurantti yhtälö. Aika ja yhteiset pelisäännöt ratkaisevat asiantuntijoiden mukaan monta pulmaa.

Inkeroisten neuvolassa sisäilmaongelma

Inkeroisten neuvolalla ja perheneuvollalla on mahdollisesti edessä muutto väliaikaistilohin. Neuvolat toimivat vanhassa talossa, jossa on todettu hengitystieoireita aiheuttava sisäilmaongelma.

Viranomaiset eivät tunnistaneet 8-vuotiaan kaltoinkohtelua

Virkarikossyytteiden saajista viisi on lääkäriä, neljä sosiaalityöntekijöitä ja kaksi terveydenhoitajaa. Syyttäjä katsoo heidän laiminlyöntiensä olevan joko tahallisia tai huolimattomuudesta johtuvia. Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.

Uskottomuus nostaa päätään kirkon perheneuvonnassa

Lomien jälkeinen aika näkyy piikkinä perheasiain neuvottelukeskuksessa. Lomalla parisuhde ja tyytymättömyys nousevat esille, minkä vuoksi pariskunnat päättävät lähteä hakemaan apua. Viime vuonna neuvottelukeskukseen hakeuduttiin usein myös uskottomuuden vuoksi.

Suorapuheisen sosiaalijohtajan hätähuuto sotesta: ”Hyvin toimivat palvelut huononevat radikaalisti"

Valkeakosken sosiaalipalvelujohtaja Minna-Maria Solanterä on huolissaan siitä, miten käy esimerkiksi perheneuvolapalveluille sote-uudistuksessa. Valkeakoskella jono perheneuvolaan on 1–2 viikkoa, Tampereella pahimmillaan 7–8 kuukautta.

Joulun kyläilykierros – riemua vai tuskaa?

Moni kokee joulun erityisesti perhejuhlana ja silloin tavataan sukulaisia ympäri Suomen. Toiset haluaisivat kuitenkin viettää joulua kotona oman perheen kesken. Joissakin perheissä sukulaiskierros hiertää jopa parisuhdetta, kun toiveet joulunvietosta poikkeavat toisistaan. Minkälaisia tunteita sukulointi sinussa herättää?

Aikuinen on lapselle turvallinen vastus

Lastenpsykologin mielestä vanhemman ei pidä pelätä lapsen mielipahaa tai ristiriitatilanteita. Hankalat tunteet ovat lapsen kehityksen kannalta tärkeitä, ja niiden yli pääsee turvallisen aikuisen tukevassa ohjauksessa.

Levoton lapsi ei tarvitse aina diagnoosia – käytöshäiriöiden tunnistamista vahvistetaan Lahdessa

Esi- ja perusopetukseen halutaan Lahdessa lisää neuropsykologista asiantuntemusta. Käytös- ja oppimishäiriöiden varhainen tunnistaminen ja oikea tuki voisivat lyhentää esimerkiksi perheneuvolan jonoja.

Yhä useampi perhe hakee apua perheneuvolasta – lapset voivat vanhempiaankin huonommin

Perheiden ja eritoten lasten tilanne on hälyttävä, luonnehtii perhepsykologi Markku Turpeinen. Perheneuvolan ennätyskiireisen syksyn vaikeuskerrointa lisää se, että perheiden ongelmat ovat yhä monimutkaisempia.

Surussa ystävä tunnetaan – surun vahvoja tunteita ei pidä pelätä

Ole läsnä, kuuntele ja anna käytännön apua. Näillä yksinkertaisilla keinoilla voi tukea ystävää, jota on kohdannut suru. Mitä surevalle pitäisi sanoa; sitä ei tarvitse miettiä, sillä sanomisen pakkoa ei ole. Läsnäolo riittää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle