Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Juho-Pekka Rantala istuu penkillä kädet sylissä.

Mitä haluat tietää taloustieteestä? Keskustele tässä.

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää taloustieteestä.

Hehkulamppu

Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

Karl Marx, käsitelty kuva

Avaruusromua: Musiikillista Pääomaa!

Karl Marxin syntymästä 200 vuotta!

Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä

Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

Lehmät päästettiin laitumelle Viikin opetus- ja tutkimustilalla Helsingissä.

Lauantai 5.5.2018 (radio)

Pellettitehdas paloi Luumäellä. Kotkassa kuoli 2 miestä moottoripyöräonnettomuudessa. Karl Marxin syntymästä on kulunut 200 vuotta. Poliisi on ampunut karhun Orivedellä. Kevät alkoi Helsingin citylehmille.

Pieni joukko nuoria ihmisiä punaisten banderollien kanssa makailee ja istuskelee jyhkeän betonisen Marxin päätä esittävän patsaan jalustan juurella. Taustalla vaalea DDR-tyylinen kerrostalo.

Talousfilosofin ja nykyaikaisen sosialismin isän syntymästä 200 vuotta – "Marx on ajankohtaisempi tänään kuin Pääoman kirjoitusaikaan"

Marx ei tunnistaisi Nyky-Kiinan kommunismissa itseään, sillä tiukka puoluekommunismi ei edustanut "julmetun kriitikon" omaa ajattelua, sanoo sosiologian professori Harri Melin.

Pieni joukko nuoria ihmisiä punaisten banderollien kanssa makailee ja istuskelee jyhkeän betonisen Marxin päätä esittävän patsaan jalustan juurella. Taustalla vaalea DDR-tyylinen kerrostalo.

Karl Marxilla kolmituntinen synttärijuhla Porin torilla: Vetonaulana kakku ja otteita Kommunistisesta manifestista

Yhteiskuntafilosofi Karl Marxin syntymästä tulee kuluneeksi lauantaina 200 vuotta.

Matkamuistoja Xi Jinpingin ja Mao Zedongin kuvilla myynnissä Pekingissä.

Xi: Kiina jatkaa Marxin viitoittamalla tiellä

Kiinan presidentti Xi Jinping ylisti Karl Marxia modernin ajan suurimmaksi ajattelijaksi.

Kuvakaappaus tv-ohjelman alusta.

Video: Näin Pirkkalan kiisteltyä opetusmonistetta käsiteltiin Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1975

Vuonna 1975 Suomessa kohuttiin Pirkkalan peruskoulussa käytetystä historian monisteesta, joka oli suoraan kopioitu Neuvostoliitosta. Kiistelty moniste nousi keskusteluun torstaina, kun aiheesta ilmestyi uusi tutkimus. Kaivoimme Ylen arkistosta aihetta käsitelleen Ajankohtaisen kakkosen jutun, jossa ääneen pääsevat niin kokeilun kriitikko kuin siitä vastannut tutkijakin.

Nuoria poikia haastattelussa.

Peruskouluopetuksesta piti tulla marxilaista – uutta tietoa kohutusta Pirkkalan koulukokeilusta

Historioitsija Jari Leskisen tutkimuksen mukaan 1970-luvun puolivälissä toteutettu marxilainen peruskouluopetus Pirkkalassa on ollut paljon kerrottua laajempaa. Opetusta annettiin opetusministeriön ja kouluhallituksen siunauksella ensimmäiseltä luokalta yhdeksännelle saakka. Aineisto oli peräisin neuvostoliittolaisesta ja muusta marxilaista opetusmateriaalista.

Jeremy Corbyn

Britannian Labour-puolue aloittaa äänestyksen uudesta johtajasta

Ennakkosuosikiksi on noussut Karl Marxia arvostava konkaripoliitikko. Entinen puolueenjohtaja ja pääministeri Tony Blair kuitenkin varoittaa, että liian vasemmalle kääntyminen tietäisi Labourille tuhoa.

Jouko Vuolle ja Arto Teronen

Kiveen hakatut: Kuudes tuotantokausi

Vuonna 2012 Kiveen hakatut -sarjassa kuultiin peräti 15 jaksoa, joissa tutustuttiin muun muassa Urho Kekkosen urheilumaailmaan.

Pekingin olympiakisojen soihtu.

101-vuotias olympiasoihdun kantaja harjoittelee pakastetun kyttyrälohen kanssa

Teräspappa Aleksander Kaptarenko, 101, kävelee ympäri asuntoaan kala kädessä ennen Novosibirskin soihtuviestiä.

Kansanedustaja Erkki Virtanen.

Kansanedustaja Erkki Virtanen tahtoo EU-parlamenttiin

Vasemmistoliiton Erkki Virtanen tahtoo kiinnittää europarlamentissa huomiota Euroopan sosiaaliseen tilaan. Vasemmistoliitto lähtee seuraaviin eurovaaleihin kovilla nimillä.

Pertti Rönkön Sata Berliiniä (42/100): Itäsaksalainen unelma

Itäsaksalainen unelma (42/100)

Berliinistä lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevasta Eisenhüttenstadtista rakennettiin 1950-luvun alussa sosialistinen mallikaupunki. Tyylikäs, puhdaspiirteinen ja leveiden katujen keskusta-alue tekee edelleen suuren vaikutuksen. Kaupunkirakenteen mahtipontisuus muistuttaa ajoista, jolloin läheinen terästehdas työllisti kymmeniätuhansia ihmisiä. Entisöityjä taloja asuttavat nyt pääosin työttömät ja eläkeläiset. Nuoret ovat lähteneet työn ja elämän perässä länteen ja läheiseen Berliiniin. Asukasluku on pudonnut Saksojen yhdistymisen jälkeen 60 000:sta noin 30 000:een. Kaupungin nimeksi suunniteltiin ensin Karl Marx -kaupunkia, mutta se vaihdettiin Stalin -kaupungiksi. Kun Stalinista tuli epäsuosittu, niin kaupunki nimettiin Eisenhüttenstadtiksi. Terästehdas myytiin Saksojen yhdistyttyä belgialaiselle terästehtaalle, mikä fuusioitui 2006 maailman suurimman teräksen valmistajan, intialaisen Mittal Steel Companyn kanssa.

Kirjasto palauttaa natsien varastamat kirjat

Berliinin kaupunginkirjasto palauttaa natsien aikanaan takavarikoimat kirjat sosiaalidemokraattiselle puolueelle. Palautettavien kirjojen joukossa on muun muassa vuonna 1883 julkaistu englanninkielinen painos Kommunistisesta manifestista.

Jhalalath Khanal

Marxilaishallitus epäonnistui Nepalissa

Nepalin marxilainen pääministeri on eronnut. Jhalalath Khanalin eron taustalla on puolueiden välinen riita rauhansopimuksen täyttöönpanosta, mikä on jälleen johtanut hallituskriisiin Nepalissa.

Angolan oppositio hyväksyi vaalitappion

Angolan suurin oppositiopuolue UNITA on ilmoittanut hyväksyvänsä tappionsa maan parlamenttivaaleissa.

Ukrainan turmakaivoksesta pelastettu 23

Ukrainassa sattuneen kaivosräjähdyksen jäljiltä on pelastettu jo 23 kaivostyöntekijää. Pelastusviranomaiset löysivät kaivoksesta 21 kaivosmiestä yli vuorokauden kuluttua räjähdyksestä. Kaksi oli pelastettu jo aamulla. Kateissa on vielä 13 työntekijää, ja yksi löydettiin kuolleena.

Ukrainan kaivosräjähdyksessä kymmeniä yhä kadoksissa

Ukrainassa ainakin 37 kaivosmiestä on edelleen kadoksissa aamuvrhaisella sattuneen kaivosräjähdyksen jälkeen. Viisi maanpinnalla ollutta kaivosmiestä loukkaantui vakavasti räjähdyksessä.

Etiopian maanpaossa olevalle Mengistulle kuolemantuomio

Etiopian entinen diktaattori Mengistu Haile Mariam on saanut kuolemantuomion Etiopian Korkeimmassa oikeudessa. Hän sai tuomion poissaolevana, koska hän on jo usean vuoden oleskellut Zimbabwessa.

Kolumbiassa sadattuhannet marssivat oikeistojoukkojen väkivaltaa vastaan

Kolumbiassa sadattuhannet ihmiset ovat muistaneet maan pahamaineisten oikeistojoukkojen väkivallan uhreja. Pääkaupungissa Bogotassa ja muissa kaupungeissa pidettyihin mielenosoitusmarsseihin on osallistunut torstai-illalla arviolta 300 000 ihmistä.

Castro liian sairas syntymäpäiväjuhliinsa

Kuuban johtaja Fidel Castro ilmoittaa olevansa liian sairas 80-vuotisjuhliinsa. Hänen ilmoituksensa luettiin Havannan Karl Marx -teatteriin kokoontuneille 1 500 juhlavieraalle.

Loistavan Polun johtaja valmis tulitaukoon

Perulaisen sissiliikkeen Loistavan Polun viimeinen vapaana oleva johtaja, toveri Artemio on ehdottanut hallitukselle tulitaukoa. Artemion joukoissa on 200 - 300 taistelijaa.

Työväen keskusmuseo tuulettaa Karl Marxia

Työväen keskusmuseo Tampereella tarttuu uudessa näyttelyssään Karl Marxiin. Museo lupaa pöllyttää työväenliikkeen pääfilosofia ja hänen ajatuksiaan jälkiviisaasti ja säälimättä.

Sri Lankan munkit protestoivat tsunamineuvotteluja

Sri Lankassa kymmenet buddhalaismunkit ja heidän sadat kannattajansa murtautuivat barrikadin läpi lähelle maan presidentin asuntoa.