Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yli sata vuotta sitten suomalaisissa pikkukylissä tapahtui kauheuksia – vaietut sisällissodan tarinat pääsevät esiin uusissa tietokirjoissa

Pyhtääläislähtöinen tietokirjailija Sanna Lönnfors huomasi puutteen paikallisessa sotahistorioinnissa ja paikkasi sen itse.

Museokeskus Tiklaksen suunnitelmat etenevät – Suojeluskunta- ja lottamuseossa puolestaan juhlistetaan Lotta Svärd -järjestöä

Henkilökunta muutti jo syksyllä Vapaudentiellä sijaitsevan Tiklaksen tiloihin.

Suomenvenäläisten talvisota – venäläisen nimen omaavat sotilaat puolustivat kotimaataan yhtä urheasti kuin suomenkielisetkin

Suomalaisilla sankarihautausmailla valkoisten ristien alla viimeisen leposijan ovat saaneet kymmenet suomalaisnuorukaiset, joiden äidinkieli oli venäjä. He antoivat henkensä isänmaan puolesta, vaikka isänmaa ei aina suhtautunut heihin suopeasti. Talvisota päättyi tasan 80 vuotta sitten.

Suojeluskuntatalosta pessimistien pesäpaikaksi – historiallinen Puolangan Ryhdin talo vaihtaa omistajaa

Puolangan pessimistit puuhaavat Puolangan Ryhdin talosta tapahtumapaikkaa kylälle.

Kymenlaaksossa on käynnissä keräys suojeluskuntien ja lottien esineistä – harvinainen kivääri on jo löytynyt

Haminassa toimiva perinnekeskus kokoaa esineistä näyttelyn ensi kesäksi.

Ilmaiset keskiviikot vetävät väkeä museoihin Seinäjoella

Ilmaispäivien kävijämäärät ovat muita arkipäiviä selvästi suuremmat.

Kirjailija Sirpa Kähkönen on aina kirjoittanut sisällissodasta punaisten näkökulmasta – tänä vuonna hän on oppinut ymmärtämään myös valkoisten tragedian

Sisällissotaa teoksissaan käsitellyt kirjailija Sirpa Kähkönen on huomannut tämän vuoden aikana, että sadan vuoden takaisista tapahtumista on puhuttu sovinnollisemmin kuin mitä hän odotti.

Tuhon partaalla ollut Alvar Aallon luomus herää henkiin – Yle Jyväskylä muuttaa Valtiontaloon

Yle Jyväskylä muuttaa Tawastinkulmasta Alvar Aallon suunnittelemaan Valtiontaloon, Kirkkopuiston laidalle. Talon yläkerroksiin rakentuu Forenomin majoituskohde.

Superpesistä viedään kesäkuussa Viroon – IPV:n ja Tahkon miehet kohtaavat Tallinnassa

Tallinnassa pelataan samalla miesten pesäpallomaaottelu Suomi–Viro.

Suomen sisällissodan teloittajat poseeraavat ruumiiden äärellä – Julma maa -dokumentin kuvat näyttävät sodan raa'an todellisuuden

Toimittaja Esko Varho kävi läpi satoja rajuja kuvia tänään nähtävää Julma Maa -dokumenttia tehdessään. Mikä saa ihmisen valokuvaamaan omaa väkivaltaansa?

Suomi kulki sisällissodasta sovintoon valtuustosalien kautta – arkisten pulmien ratkominen yhdisti hävinneet ja voittajat

Sisällissodan viimeiset ruumiskasat oli tuskin saatu siivottua, kun Helsingin kaupunginvaltuustossa jo paukuteltiin puheenjohtajan nuijaa. Sota päättyi huhtikuussa 1918 ja joulukuussa pääkaupungissa järjestettiin ensimmäiset demokraattiset kunnallisvaalit.

Timo Pekkonen sai vasta aikuisena tietää, että häneltä salattiin oikea ukki – häpeä kasvoi teloituksesta, jossa ukin olisi pitänyt kuolla

Kajaanilainen Timo Pekkonen sai vasta aikuisiällä tietää ukkinsa olleen osallinen sisällissodan oudossa tapahtumasarjassa. Kuolemaantuomittu ukki pelastui viime hetkelllä, mutta menetti terveytensä, maineensa ja perheensä.

Tunteita kuumentanut Lotta-veistos paljastettiin – Historioitsija Teemu Keskisarja: Mahdotonta käsittää, että kukaan haluaa vastustaa lottien muistomerkkiä

Forssassa ei haluttu suojeluskunnan patsasta työläiskaupunkiin. Mäntyharjulla Taidekeskus Salmelassa julkistettu veistos on nyt kaupan. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Tammisunnuntai 1918 – dokumenttielokuva itsenäisyyden alkuvaiheista

Draamadokumentti Suomen itsenäisyyden alkuajoista.

Cuvccas giđđačuonjábivddus, Ovlina-Issát máinnasta

Fearánat Lismás ja Anáris, Iisko Sara máinnasta

Kostea ilta johti yhteen sisällissodan suurimmista joukkoteloituksista rintaman takana Joensuussa – 99 vangin kohtalo selvisi vasta 70 vuotta myöhemmin

Huhut tapahtumasta kiersivät vuosikymmenestä toiseen. Joukkohauta paljastui, kun tietyömaalta löytyi luita ja saappaita.

Näin eteni sisällissodan ensimmäinen iso taistelu kartalla – kerro meille oma tarinasi vuoden 1918 tapahtumista

Helmikuussa 1918 käytiin Oulussa Suomen sisällissodan ensimmäinen merkittävä taistelu valkoisten ja punaisten sekä heitä tukeneiden venäläisten sotilaiden välillä. Kokosimme tapahtumista kartan. Voit myös täydentää tietoja. Keräämme niitä 15. toukokuuta järjestettävään Yle Oulun ja Kalevan sisällissotaa käsittelevään yleisötapahtumaan.

Joka yö näin hänestä unta — koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

Onko Erik kaatunut? — koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

Ainola on kuin vankila - koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

En pelkää punakaartilaisia! - koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

Voi, miksi en ole mies! - koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

Sankarittaren kotiinpaluu - koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

31.1.1918 Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

Vaasan Valkolinnan seinät kaatuvat pitkän odotuksen jälkeen – tilalle kerrostalo ja suuria huoneistoja

Vanhan suojeluskuntatalon, Valkolinnan purkaminen on aloitettu Vaasassa. Tilalle tulevat asunnot ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta. Vapaana on enää vain kahdeksan asuntoa seitsemänkerroksisesta talosta.

Video: Sisällissota alkoi Tampereella verettömällä vallankaappauksella – Päättyi sodan pahimpaan verilöylyyn

Suomen sisällissota alkoi 100 vuotta sitten. Sodan verisin taistelu koettiin Tampereella. Tampereen tapahtumista tehtyä kuvakoostetta ei suositella herkille katsojille.

Nälkä, pelko ja vihapuhe eli miksi Suomessa alkoi sata vuotta sitten sisällissota – vuoden 1917 opetukset

Miten punaiset ja valkoiset ajautuivat niin vastakkain, että syttyi sota? Ylen toimittaja Esko Varho sukelsi viime vuonna vuoden 1917 maailmaan ja yritti ymmärtää, miten inhimillisistä asioista kaikki alkoi.

Puolustusvoimat juhlii syntymäpäiväänsä tietämättä, koska se on - "Puolustusministeri voisi valita päivän"

Puolustusvoimien perustaminen oli jatkosarja – syntymäpäiväksi on tarjolla kymmenkunta vaihtoehtoa.

Suomen itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin sata vuotta sitten synkissä tunnelmissa – “Joulukaan ei tuntunut joululta”

Suomen ”hullun vuoden” 1917 kiihkeät tapahtumat huipentuivat loppuvuodesta. Kun Suomesta tuli Suomi –sarja jatkuu.

Tammisunnuntain dokumentti näyttää ensimmäistä kertaa sisällissodan alkutahdit valkokankaalla

Suomen itsenäisyyden alkuvaiheiden historiaa kuvaava dokumenttielokuva Tammisunnuntai 1918 on valmis. Viikonloppuna sen näki kolme täyttä salillista elokuvayleisöä Ylistarossa, jossa osa tapahtumista on dramatisoitu.

"Ase sano klik vaan" – tuleva presidentti Risto Ryti pelastui täpärästi venäläismatruusien luodeilta marraskuun 1917 kahakassa

”Sydän tahtoo harmista haljeta kun maassamme ollaan kansalaissotaan astumassa.” Itsenäistymisvuosista kertova Kun Suomesta tuli Suomi -sarja jatkuu.

Sota-ajan valokuvanäyttely herättää tunteita niin veteraanissa kuin teinissäkin: "Toivoisin, ettei enää tulisi tuollaista koettelemusta"

Rauhaton mieli -näyttely ei esittele vain kauhua, pelkoa ja ankaruutta, vaan myös kevyempää sota-ajan arkea. Tutustuimme näyttelyyn kahden aivan eri sukupolven edustajan kera. Ikäeroa heillä oli 79 vuotta.

Päivälleen sata vuotta sitten Suomessa äänestettiin historian tärkeimmissä vaaleissa – maata riivasi nälkä ja pelko

Suomen lopullinen kahtiajakautuminen sosialisti- ja porvarileireihin käynnistyi alkusyksystä 1917. Kun Suomesta tuli Suomi -sarja jatkuu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle