Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Harhainen vanki saattaa jäädä huomaamatta, sanoo psykiatri Lauerma – nyt puretaan "rästivankien" jonoa, eivätkä kaikki heistä voi hyvin

Vankiloihin tulevat vangit ovat poikkeustilan jäljiltä erittäin huonossa kunnossa fyysisesti ja henkisesti.

Psykiatri Hannu Lauerma: ”Höyryjen päästely” netissä ei vähennä riskiä siirtyä sanoista tekoihin – asia on täysin päinvastoin

Lauerma haluaa rehellisyyttä maahanmuuttokeskusteluun. Maahanmuuton ongelmien kiistely tai peittely pahentaa vihapuheriskiä, hän muistuttaa.

Yksi kuva näyttää karusti, miten suomalaiset eroavat ruotsalaisista rikoksissa – "Ovat tavattoman onnekkaita saamaan Alkon arvonnassa rähinäviinapullon"

Miesten humalassa tekemä väkivalta erottaa yhä Suomen länsinaapurista. Luvuissa voi kuitenkin nähdä muutoksen parempaan.

Tahdosta riippumattomasta hoidosta voi päästä lomalle, mutta harkinnan mukaan

Yksi Suomen tunnetuimmista erittäin vaarallisiksi todetuista vangeista on sarjakuristaja Michael Penttilä, jonka yhteydessä on ihmetelty, miten toistuvasti henkirikoksiin syyllistynyt mies voi olla vapaana.

Psykiatri Hannu Lauerma maata järkyttäneestä seksuaalirikosvyyhdistä: "Ei ole yllätys, että tällaista toimintaa on myös Suomessa"

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma muistuttaa, että pedofilia sinällään ei ole rikos. Huomattava osa pedofiilisistä henkilöistä ei koskaan syyllisty minkäänlaiseen lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Miksi vanhempi surmaa lapsensa?

2003–2014 Suomessa surmattiin 74 lasta vanhemman toimesta.

Hannu Lauerma perää puoskarilakia: Hypnoosin käyttö ilman soveltuvaa tausta-ammattia voi olla vaarallista – "Meillä ei ole mitään viisasta alitajuntaa"

Rikollinen voidaan manipuloida tekemään rötöksiä, mutta hypnoosiin erikoistunut Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma pitää sitä harvinaisena.

Julman väkivallan tekijä tietää usein, mitä tekee – tällainen on tutkimus, jolla sarjahukuttajan vaarallisuus selvitettiin

Vaarallisuusarvio on äärimmäisen perusteellinen tutkimus, joka tehdään vain harvoille rikollisille. Se on myös tutkimus, jonka tekeminen kannattaa, vakuuttaa ylilääkäri Hannu Lauerma.

Psykoottisten vankien määrä kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa

Psykoottisella ihmisellä tarkoitetaan henkilöä, jolla on psyykkinen sairaus, johon liittyy esimerkiksi voimakasta paranoiaa.

Kirjekulttuuri elää vankiloissa, ihailijapostiakin tulee – "Vaikeasti käsitettävä ilmiö"

Monessa vankilassa kirjekulttuuri elää yhä vahvana, vaikka netti pyörittää muuta maailmaa. Muurien sisäpuolella kirje tai jopa teksti-TV on avain jaksamiseen.

Poliisi: Pommiuhkauksetkin kopioituvat julkisuuden takia – "Tekijää ei pidä pestä puhtaaksi"

Julkinen väkivallanteko tai rikos voi toimia yllykkeenä. Poliisi toivoo, että häiriintyneestä väkivallantekijästä ei luotaisi mediassa myyttiä.

Huijauksen psykologia - näin sinua ukotetaan

Näin huijaat ja tulet huijatuksi.

Huippukaksio pilkkahintaan Helsingin paraatipaikalta? Näin vuokrahuijari viestitteli Ylelle

Nyt eletään vuokrahuijauksen sesonkiaikaa, ja tämä näkyy myös Helsingin poliisin tilastoissa. Kesäkuun loppuun mennessä poliisille oli jätetty 32 rikosilmoitusta, mikä on ennätys neljän viime vuoden aikana. Yle kävi sähköpostivaihtoa asuntohuijarin kanssa ja selvitti, miksi huijarit onnistuvat niin usein toiminnassaan.

Suomalaiset ovat mestareita patoamaan vihaa – taustalta löytyy häpeää, pelkoa ja kateutta

Vaikka viha on yleismaailmallinen tunne, suomalaiseen vihaan liittyy aina paljon muita tunteita. Taustalla on pelkoa, häpeää ja jopa kateutta. Asiantuntijoiden mielestä suomalaisten pitäisi oppia keskustelemaan, kuuntelemaan ja laittaa tavoitteet matalammalle.

Paatunut psykopaatti voi olla jo hoidon ulottumattomissa – psykopatia on monelta osin vielä mysteeri

Klassisesta psykoterapiasta on apua moneen mielenterveyden sairauteen, mutta psykopaatti voi oppia sen avulla lisää keinoja manipuloida toisia ihmisiä. Psykopatiasta kaivataankin lisää tutkimusta, sillä esimerkiksi sen kehittymistä lapsuudessa ei vielä tunneta tarpeeksi.

Psykiatri Hannu Lauerma: Ihminen on harvinaisen paha peto – se tappaa omiaan

Polttopulloiskuja vastaanottokeskuksiin. Tappouhkauksia sähköpostiin. Solvauksia somessa. Onko pahuus lisääntynyt? Ihmismielen pimeitä puolia tutkinut psykiatri Hannu Lauerma tietää, mistä pahuus kumpuaa.

Sanna Ukkola: Käärmeöljyllä syövän kimppuun

Kuka suojelee dementoituneita mummoja, lapsia tai mielenterveyspotilaita uskomushoidoilta? Eivät ainakaan poliitikot, kirjoittaa Sanna Ukkola.

Analyysi: Miksi uskomushoitoja ei valvota – Puoskarilaki jäänyt jo neljän ministerin kaappiin

Virallisen lääketieteen ulkopuolella toimivat vaihtoehtohoidot piti saada valvonnan alle jo kahdeksan vuotta sitten. Toisin kävi. Puoskarilaki on jumittunut jo neljän peruspalveluministerin pöydälle.

Paper: Dangerous prisoners under 2-year surveillance after release

Daily Turun Sanomat reports that the Ministry of Justice is preparing a bill that would place inmates considered dangerous under two years of surveillance after being released from prison.

TS: Vaarallisille vangeille kahden vuoden valvonta vapautumisen jälkeen

Oikeusministeriössä kaavaillaan lakimuutosta, joka määräisi vaaralliset riskivangit kahden vuoden valvontaan vapautumisen jälkeen, kirjoittaa sunnuntain Turun Sanomat.

Pimeän pelko on geeneissä – ilman näköä ihminen on avuton

Kauhutarinat ja kummitusjutut saattavat herätä eloon pimeän koittaessa. Syy pelkoon voi olla aiheellinenkin, mutta usein näön hävitessä muut aistit herkistyvät entisestään.

Ylilääkäri Lauerma: Murhaaja tuskin käy vastaantulijan kimppuun

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma rauhoittelee kesärikoksista hätääntyneitä. Tavallisesti rikoksen tekee humaltunut, keski-ikäinen, syrjäytynyt mies, joka käy kaltaisensa kimppuun.

Tunnettu psykiatri kyseenalaistaa pakkohoidettavien netinkäytön: "Vaikeuttaa hoitoa huomattavasti"

Psykiatristen sairaaloiden potilailla on lähtökohtaisesti oikeus käyttää nettiä. Psykiatri Hannu Lauerma arvioi, että psykoottisille henkilöille voi olla netin käytöstä haittaa, koska he voivat saada tukea harhaluuloilleen verkosta.

Ihmisyyden hinta: Pahuus elää meissä kaikissa

Tutkimusprofessori Hannu Lauerman mukaan jokainen ihminen on periaatteessa kykenevä pahuuteen. Pahuus näyttäytyy esimerkiksi Keskusrikospoliisin Rikosmuseossa.

Mitä 74 surmattua lasta opettavat? – "Joskus kyse on vain päivistä"

Lapsen hengen voi pelastaa vanhemman mielenterveysongelman hoito. Silminnäkijä esittelee viisi surmaajatyyppiä ja viisi ratkaisuehdotusta.

Julkisuus antaa väärän kuvan henkirikoksista – oikeasti niitä tehdään yhä vähemmän, yleensä ryyppyporukoissa

Asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei tarvitse pelätä henkensä puolesta kadulla vaan ryyppyporukoissa. Monen rikoksen tapahtumapaikkana ollut Oulun alue on keskimääräistä turvallisempaa seutua.

Pitäisikö väkivallasta uutisointia vähentää?

Oulun kirvessurmien jälkeen moni on miettinyt, ovatko henkirikokset ja väkivalta lisääntyneet vai uutisoidaanko aiheista vain aiempaa enemmän. Mitä mieltä olet väkivaltauutisoinnista? Uutisoidaanko väkivaltaa mediassa liikaa?

Poliisi varoittaa luihuista nettirakastajista – rahojen vastineeksi voi saada särkyneen sydämen

Poliisi varoittaa jälleen netissä seikkailevista sarjapettureista, joiden taitavasti laadittuihin tarinoihin haksahtavat sekä fiksut miehet että naiset. Etenkin seuranhakupalstoilla liikkuu väärennetyllä identiteetillä huijareita, jotka lupaavat kuun taivaalta, mutta katoavat bittiavaruuteen uhrin rahat matkassaan. Turhan häpeän takia rikosilmoitus jää useimmiten tekemättä.

Asiantuntijoita turhauttaa painiminen palstatilasta kriitikoiden kanssa: "Tunteisiin vetoava mielipide voittaa"

Itä-Suomen yliopiston professori Matti Uusituvan mukaan osa lääkäreistä ei suostu osallistumaan julkiseen terveyskeskusteluun tulilinjalle joutumisen pelossa. Uusitupa kuitenkin muistuttaa, etteivät asiantuntijat saisi luovuttaa pelikenttää valtavirran tutkimuksen kriitikoille.

Luonteenpiirteet esiin käsiala-analyysillä? Tunnettu psykiatri tyrmää jopa vaarallisena

Grafologiassa uskotaan, että käsialasta voi päätellä henkilön ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä. Psykiatri Hannu Lauerman mukaan ihminen voi saada harhaisille käsityksilleen vahvistusta grafologin pakeilla. Poliisin mukaan grafologia ei ole varteenotettava saati tieteellinen keino rikostenkaan tutkinnassa.

Psykiatrisen hoidon tarjonta kunnissa ei aina riitä – lisääkö avohoito rikoksia?

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma toivoo, että Suomessa selvitettäisiin, ovatko psykoottisten henkilöiden tekemät henkirikokset lisääntyneet. Lauerman mukaan psykiatrisen sairaalahoidon alasajo kunnissa on saattanut lisätä henkirikosten määrää.

Rikosseuraamuslaitos: Psyykkisesti oireilevia vankeja ei välttämättä ole aiempaa enemmän

Vankiloiden turvallisuus ei ole huonontunut, arvioi Etelä-Suomen arviointikeskuksen johtaja Annamari Räisänen Rikosseuraamuslaitokselta. Viime vuoden kurinpitotoimista kahdeksan prosenttia johtui väkivaltakäytöksestä.

Vankiloihin tuomitaan mielenterveydeltään huonokuntoisia vankeja

Vakavista rikoksista syytetyistä yhä harvempien mielentila tutkitaan ennen tuomiota. Vankilaosastolla mielisairas vanki joutuu herkästi hyväksikäytön tai väkivallan uhriksi.

Lauerma Oulun ruumislöydöstä: Harvinainen tapaus

Psykiatrisen vankisairaalan tutkimusprofessori, vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma sanoo, että tapaus muistuttaa siitä, ettei Suomessa ole järjestelmää, joka velvoittaisi hakemaan itselleen apua.

Korkein oikeus palasi käräjäoikeuden linjalle: Jäsenkorjaaja tuomittiin neljästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Veteliläinen kansanparantaja käytti kouluttajan asemaansa hyväkseen saaden uhrit suggestion avulla seksuaaliseen kanssakäymiseen. Hovioikeus antoi aiemmin tuomion vain alaikäistä uhria koskevasta hyväksikäytöstä. Korkein oikeus tuomitsi miehen vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Huijatuksi tulemista on vaikea myöntää edes itselleen

Psykiatri Hannu Lauerman mukaan tämä on tullut esiin viime aikoina esimerkiksi pyramidihuijausta käsitelleiden oikeudenkäyntien yhteydessä.

Wednesday's papers: Sex offenders unwilling to take treatment, tax havens draw Finnish companies and a power glut in the making

Treatment for sex offenders, a sharp rise in Ehec bacterial infections, Finnish companies in tax havens, and a forecast excess of electrical power were among the topics making headlines in the newspaper press on Wednesday morning.

Hypnoosi voi palauttaa mieleen rekisterinumeron vuosien takaa

Television dekkarisarjoista tutun oikeushypnoosin käyttö rikostutkinnassa on Suomessa edelleen harvinaista. Menetelmä on kuitenkin tunnettu vuosikymmenet.

10 kirjaa rikoksesta

Keskustelua teoksista lain tuolta puolen.

Ylilääkäri Lauerma: Perhesurmaajat ovat yleensä sairaalloisen itsekeskeisiä narsisteja

Perhesurman ja murha-itsemurhan tekeminen on ihmisen täydellinen epäonnistuminen, sanoo kriminaalipsykiatrian asiantuntija Hannu Lauerma.

Rähinäviina-geeni tappaa Lapissa ja Kainuussa

Hyvin monen henkirikoksen taustalla on alkoholi. Etenkin Lapissa ja Kainuussa tapetaan ihmisiä tyypillisesti humalapäissään. Syytä on etsitty geenivirheestä, joka saa monen ihmisen verensokerin laskemaan humalassa, mikä johtaa aggressiiviseen ja impulsiiviseen käytökseen. Mutta geeni ei päätä sitä, mitä ihminen tekee, joten geenejä ei voi syyttää rikoksista.

Toimittaja haastaa KRP:n uuden valheenpaljastuskoneen

Keskusrikospoliisi ottaa tänä syksynä käyttöönsä uuden laitteen, jolla se selvittää kuulusteltaviensa muistikuvien todenperäisyyttä. Tiedeohjelma Prisma Studio testasi, onko laitteesta mihinkään.

Elias Simojoki - heimosoturi, joka ratsasti pyhällä vihalla

Pappi ei epäröinyt tarttua aseisiin isänmaan eduksi.

Karjalainen: Osa potilassurmista olisi voitu välttää henkilökunnan turvallisuusselvityksillä

Tutkimusprofessori Hannu Lauerman mielestä terveydenhuollon työntekijöiden taustoja selvitetään Suomessa liian vähän.

TS: Prisoners’ mental health examinations down

The prison mental health hospital’s chief physician, Hannu Lauerma, claims that the number of mental health assessments of criminals each year is now one third what it was in the early 1990s. As a result, he says many prisoners suffering from mental illnesses miss out on vital care.

TS: Mielentilatutkimukset huvenneet kolmannekseen 20 vuodessa

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma vaatii lehden haastattelussa tutkimusten nykymäärän tuplaamista.

Lauerma: Itsensäpaljastaja yleensä muuten vaaraton

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma sanoo, että itsensäpaljastaminen liittyy monenlaisiin häiriöihin. Jyväskylässä on tehty havaintoja itsensäpaljastajasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle