Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Joanna Lumleyn matkassa Karibialle, Intiaan, Siperiaan ja Kreikkaan

Huikeiden matkojen opppaana toimii Joanna Lumley.

Hemingway, härät ja minä

Kävin härkätaistelussa kirjailija Hemingwayn takia.

Pamplonan härkäjuoksu Hemingwayn merkeissä: Vanhoja pappoja ja puuhärät (video)

Kaupungissa järjestetään vuosittain kirjailijaa kunnioittava viikon kestävä Hemingway Days celebration.

Veren ja hurmoksen fiesta Pamplonassa

Hiki virtaa, härkien mylvintä täyttää kapeat kujat San Ferminin verenpunaisessa juhlassa. Espanjan Pamplonassa on juostu härkiä pakoon jo vuosisatoja. Ihmisten ja härkien mittelöistä kirjoitti Ernest Hemingway esikoisteoksessaan "Ja aurinko nousee".

Hemingway & Gelhorn

Kahden kulttuuripersoonan kiihkeä suhde syttyi Key Westissä.

Ruumiinavaus vahvisti kreikkalaiskirjailijan joutuneen murhaajan uhriksi

83-vuotias Menis Koumandareas kirjoitti romaaneja, novelleja ja esseitä sekä käänsi Hemingwayn ja Fitzgeraldin kirjoja.

Kreikkalaiskirjailija Koumandareas on kuollut – epäillään murhaa

Palkittu kreikkalaiskirjailija löydettiin asunnostaan kuolleena. Poliisi tutkii tapausta ja etsii mahdolliselle murhalle motiivia.

Pamplonan San Fermin alkoi – jopa puoli miljoonaa seuraa härkäjuoksuja

Pamplonan San Fermin -festivaali avattiin sunnuntaina perinteisellä ilotulitusraketilla kaupungintalon parvekkeelta. Yhdeksänpäiväinen festivaali tunnetaan parhaiten härkäjuoksuistaan kaupungin halki. Ensimmäinen juoksu oli maanantaiaamuna.

Pulitzer-voittajat julkistetaan New Yorkissa

Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet muun muassa kirjailijat Ernest Hemingway, John Updike ja Tennessee Williams.

Philip Roth sai tarpeekseen kirjoittamisesta

Roth on ainakin toistaiseksi jäänyt ilman Nobel-palkintoa.

Legendaarinen kuubalaisbaari täytti vuosia

Kuuban pääkaupungissa Havannassa sijaitseva Bodeguita del Medio -niminen baari on 70-vuotias. Baari on etenkin taiteiljoiden ja turistien suosiossa.

Hemingwaylle löytyi kaksoisolento

Matt Gineo valittiin Floridassa järjestetyn Ernest Hemingway-näköiskilpailun voittajaksi 120 kandidaatin joukosta.

Madridin Broadway juhlii vuosisataansa

Madridin teatterikeskittymässä, kaupungin Broadwayksi kutsutulla alueella on vietetty 100-vuotisjuhlia. Pääkatu Gran Via suljettiin juhlallisuuksien vuoksi. Espanjan kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia paljastivat Gran Vian pronssisen ja alumiinisen muistolaatan merkkipäivän kunniaksi.

Mielenosoittajat vaativat härkätaistelujen kieltämistä Madridissa

Sadat eläinten oikeuksien puolustajat ovat osoittaneet mieltään Madridissa Espanjassa härkätaisteluja vastaan. Mielenosoittajien julisteissa luki "Kidutus ei ole kulttuuria" - he julistivat härkätaistelujen myös vahingoittavan Espanjan mainetta maailmalla, ja voivan jopa vaikeuttaa maan ulkomaankauppaa vaikean taantuman oloissa.

Härkätaistelujen kieltämisestä alueiden kiista Espanjassa

Madridin aluehallitus haluaa nostaa härkätaistelun osaksi maan kulttuuriperintöä. Hallituksen ilmoitusta pidetään välistävetona Kataloniassa, jossa alueparlamentti keskustelee parhaillaan härkätaistelujen kieltämisestä.

Merisäätarralle vinoiltiin aamulähetyksessä

Kumpi on merkittävämpi suomalainen: Oskar Merisäätarrakanto vai Veijo Merisäätarra? Uljain lintu ainakin on merisäätarrakotka.

55-vuotias Keltainen kirjasto toi suomalaisille Hemingwayn ja Greenen

Tammen Keltainen kirjasto on tarjonnut korkealaatuista käännöskirjallisuutta suomalaisille jo 55 vuotta. Suomen pitkäikäisin kirjasarja syntyi vuonna 1954 Suomeen, jossa oli pulaa kaikesta – myös hyvästä käännöskirjallisuudesta. Keltaisessa kirjastossa on julkaistu teoksia 126 kirjailijalta, joista 24 on saanut Nobel-palkinnon. Tänä syksynä ilmestyy sarjan 400. kirja.

Fidel Castro -juhlanäyttelyssä terveen näköinen päivänsankari

Havannassa on avautunut vallasta astuneen Fidel Castron valokuva- ja taidenäyttely. Kommunistijohtaja poseeraa muun muassa Che Guevaran ja Ernest Hemingwayn kanssa, mutta kiinnostavin otos on kaikkein viimeaikaisin kuva Castrosta.

Pamplonan härät runnoivat juoksijan kuoliaaksi ensi kertaa 14 vuoteen

Pohjois-Espanjassa Pamplonan härkäfestivaali on vaatinut kuolonuhrin. Espanjan television mukaan nuori mies jäi härkien jalkoihin juoksun neljäntenä päivänä lähellä kaupungintaloa. Hän kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa. Kuolonuhri oli ensimmäinen sitten vuoden 1995.

Juoksijat karkasivat häriltä Pamplonassa, neljälle ruhjeita

Pohjois-Espanjassa juostaan jälleen härkiä karkuun. Pamplonan kaupungissa järjestettävän festivaalin ensimmäinen päivä on sujunut ilman pahoja loukkaantumisia. Neljää ihmistä on kuitenkin hoidettu sairaalassa ruhjeiden ja kolhujen vuoksi.

Kuuba avasi Hemingway-arkiston tutkijoille

Kuuba on avannut merkittävän Ernest Hemingway -arkiston tutkijoille. Digitaaliseen arkistoon on skannattu tuhansia asiakirjoja, kirjoja ja valokuvia kirjailijan Kuuban-vuosilta.

Panu Rajalan Waltari-elämäkerta valaisee kirjailijan nuoruusvuosia

Lokakuussa ilmestyvä Waltari-elämäkerta Unio Mystica - Mika Waltarin elämä kuljettaa lukijaansa kirjailijan lapsuusvuosien ja kuuluisan Tulenkantajat-nuoruuden halki muun muassa Pariisiin.

Liki sata sai vammoja Pamplonan härkäjuoksussa - Katso video

Ainakin kolmetoista ihmistä joutui käymään sairaalahoidossa Espanjan Pamplonan härkäjuoksun ensimmäisenä päivänä maanantaina. Lisäksi noin 90 osallistujaa sai pienempiä vammoja. Suurin osa kärsi kolhuista ja naarmuista, kaksi sai aivotärähdyksen.

Härkäjuoksuun valmistautuvassa Pamplonassa suuren urheilujuhlan tuntua - katso video

Pohjois-Espanjan Pamplonassa kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat sunnuntaina kaupungintalon aukiolle maailmankuulun San Fermín -festivaalin avajaistapahtumaan, Chupinazoon.

Useita loukkaantunut härkäjuoksussa Espanjassa

Espanjassa useita ihmisiä on loukkaantunut Pamplonan kaupungin härkäjuoksussa. Yhden loukkaantuneen tila on vakava. Osa vammoja saaneista on espanjalaisia ja osa ulkomaalaisia. Heidän joukossaan on muun muassa ranskalainen ja senegalilainen.

Espanjassa osoitettiin mieltä härkäjuoksua vastaan

Espanjassa Pamplonassa ainakin tuhat ihmistä on osoittanut mieltään perinteistä härkäjuoksua vastaan.

Napoleonin rakkauskirje vaihtoi omistajaa huippuhintaan

Keisari Napoleonin rakkauskirje on myyty huippuhintaan huutokaupassa Lontoossa. Tuntemattomaksi jäänyt ostaja tarjosi kirjeestä 409 000 euroa. Ennakkoon arvioitu hinta ylittyi viisinkertaisesti.

Hemingwayn kodista Kuuballe turistihoukutin

Kuuba kunnostaa yhdysvaltalaisen kirjailijan Ernest Hemingwayn Kuuban-kotia turistikohteeksi. Fianca Vigian tila on tälläkin hetkellä avoin yleisölle, mutta termiitit ovat pureskelleet rakennuksia pahoin ja kosteus on syönyt irtaimistoa.

Hemingwayn Andalusiaa – valoa, varjoa ja härkätaisteluita

Kirjailija Ernest Hemingwayn jäljillä Etelä-Espanjassa 1969

Hemingwayn perintö yritetään pelastaa

Ryhmä yhdysvaltalaisia konservaattoreita matkustaa Kuubaan tutkimaan, mitä olisi tehtävissä kirjailija Ernest Hemingwayn kalastusveneen pelastamiseksi. Hänen kerrotaan kirjoittaneen Pilar-aluksella monet nimekkäimmistä teoksistaan.

Hemingwayn julkaisematon novelli löytyi

Roomasta on löytynyt kirjailija Ernest Hemingwayn julkaisematon novelli vuodelta 1924.