Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koivun siitepölyallergian siedätyshoito on helpottunut – 28-vuotias Mari Reunanen nappaa tabletin joka päivä kolmen vuoden ajan

Aiemmin koivun siitepölyallergiaan sai siedätystä vain pistoshoitoina terveydenhuollossa. Tablettihoito vapauttaa jatkuvista käynneistä erikoissairaanhoidossa.

Lasten ruoka-allergiat ovat vähentyneet viime vuosina

Etenkin maito, kananmuna ja viljat aiheuttavat lapsille oireita.

Toimiiko siedätyshoito keliakiaan? Suomalaistutkimuksen mukaan uusi hoitomuoto on mahdollinen

Helsingin yliopiston tutkija on kehittänyt ja testannut siedätystä keliakian hoitoon. Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta hoidon mahdolliseen käyttöönottoon on vielä matkaa.

Lasten koivun siitepölyallergian hoito hankaloitui – pistoskammoisille tuskaa

Moni lapsi pelkää pistoksia. Se on kuitenkin jäämässä ainoaksi siedätyshoitokeinoksi alle 12-vuotiaille.

Ahdistaako tuntematon numero, siirrätkö asioita soittopelon takia? Ada Nokkala, 18, tietää, miltä se tuntuu: "Olen nytkin lykännyt virallista puhelua viikon"

Myös puhelupelosta kärsinyt jyväskyläläinen Kaj Niemitalo voitti pelkonsa haastamalla itseään ja ennakoimalla puheluita.

Koivu siitepölyttää rajusti – allergialääkkeet tekevät kauppansa

Koivun siitepölyä on Keski-Suomessa ilmassa runsaasti.

Allergiaoireita helpotetaan yhä useammin siedätyshoidoilla

Kevään siitepölykaudesta odotetaan keskimääräistä vaikeampaa.

Siitepölyä ilmassa jo runsaasti – Erikoislääkäri: Näin helpotat allergiaoireitasi

Lepän siitepölyä on levinnyt viime viikkoina lähes koko maahan. Useimmat koivun siitepölylle allergiset ovat allergisia myös lepälle ja heinille.

Allergiaa parantava tai helpottava siedätyshoito yhä liian vähän käytetty – Lääkäri: "Hoitoa tuntuu saavan vain, jos sitä osaa itse pyytää"

Siitepöly- ja eläinallergikkoja on Suomessa arviolta yli 1,5 miljoonaa. Siedätyshoitoa heistä saa silti vain runsas 7000 vuosittain.

Siitepölyallergian siedätyshoidon aloittaminen jälleen ajankohtaista

Parhaimmillaan siedätyshoito helpottaa jo seuraavan kevään oireita.

Ampiaisenpistot työllistävät hoitohenkilökuntaa ja ampiaistilanne vielä pahenee loppukesällä – Allergikoille elintärkeiden adrenaliinikynien saatavuudessa ongelmia

Aikuisille tarkoitetut Epipen-kynät ovat osittain loppuneet apteekeista. Korvaavaa valmistetta on saatavilla kaikkina vahvuuksina.

"En meinannut nähdä autolla ajaa, kun silmistä valui vesi" – vaikea allergia sai Saana Mannisen hakeutumaan siedätyshoitoon

Allergiaoireita helpottavat siedätyshoidot ovat pikkuhiljaa yleistymässä. Nykyään myös piikkikammoisille on tarjolla apukeino oireiden hillitsemiseen, sillä viime vuosina pistosten rinnalle ovat tulleet kielen alle laitettavat tipat ja tabletit.

Tutkimus: Maapähkinän siedätyshoito voi onnistua myös laastarilla

Laastareiden tehokkuus havaittiin varsinkin 6–11-vuotiailla. Havainnot ovat kuitenkin vielä alustavia.

Mira Laine rakentaa itsetuntoaan ehjäksi alastonmallina: "Riisun itseni, jotta oppisin näkemään itseni muiden silmin"

Masennus vei Mira Laineen syviin, muilta saavuttamattomiin vesiin. Syöksyn pysäytti huoli omista lapsista, ja pohjalta nouseminen on vaatinut Miralta rohkeita tekoja.

Siedätyshoito voi tuottaa mahdollisesti pysyvän helpotuksen pähkinäallergiaan

Neljä vuotta hoitojen päättymisestä pähkinäsiedätyshoitoa saaneista lähes 70 prosenttia oli kyennyt jatkamaan maapähkinöiden syömistä.

Ampiaisen pisto on kahdelle sadasta hengenvaarallinen – tunnista nopeaa apua vaativat oireet

Päivystykseen on syytä lähteä myös esimerkiksi silloin, kun ampiainen tai mehiläinen pistää lasta suun sisälle tai kaulaan.

2-vuotiaan Leon allergiat tulivat kalliiksi – lääkärilaskut ja hoidot nielleet jo 10 000 euroa: "Meitä ei uskottu"

Monet perheet kokevat, että ruoka-allergioiden hoitosuositukset ajavat lääkärit, päiväkodit ja koulut sulkemaan silmänsä lasten oireilta. Myös lastenlääkärin mukaan kansallisen allergiaohjelman pääviesti on ymmärretty väärin.

Ahdistaako siitepöly sisälläkin? Allerginen voi saada avun suodattimista ja siedätyksestä

Siitepölylle allergisen olo voi olla tukala jopa sisätiloissa. Allergisen kannattaakin tarkistaa kotinsa ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet.

Pieni muru maapähkinää oli tappava annos 11-vuotiaalle Otolle – Perheen kuolemanpelko poistui siedätyshoidon myötä

Suomessa on tutkittu siedätystä osana lasten vaikeiden ruoka-aineallergioiden hoitoa jo 12 vuotta. Ruokasiedätykselle haetaan yhteisiä kansainvälisiä pelisääntöjä.

Suomalainen tutkijaryhmä kehittää uudenlaista hoitomuotoa allergioihin – "Vastaavaa lähestymistapaa ei ole kenelläkään muulla"

Espoolainen biokemisti Pekka Mattila törmäsi immunoterapiaa tutkivaan ryhmään, perusti sen ympärille firman ja julkistaa lähivuosina ainutlaatuisen allergiarokotteen.

Kevät tuo näppyjä valoihottumasta kärsivälle – Annele sai avun siedätyshoidosta ja pystyy taas nauttimaan auringosta

Sisällä nyhjääminen vaihtui kesästä nauttimiseen, kun valoihottumasta kärsivälle järjestettiin valohoitoa.

Allergioiden siedätyksestä puhutaan paljon – Mutta miten se oikeastaan tapahtuu?

Kliinisen allergologian professorin mukaan nyt on jo liian myöhäistä aloittaa siitepölysiedätys kevään siitepölykaudelle.

Perjantai 24.2.2017 (radio)

Kasvisruoka on suosittua. Palvelualalle syntyy uusia työpaikkoja. Koivuallergiaa voidaan hoitaa uudella tavalla. Ensi viikolla sataa vettä.

Ärhäkät oireet pitävät koivuallergikon sisällä – liuoshoidosta toivotaan apua Nikolle

Koivun kiivain kukinta-aika on tarkoittanut kahdeksanvuotiaalle Niko Kuparille sisällä pysyttelyä. Nyt oireet saattavat lieventyä.

"Maistajat näyttävät siltä kuin heidät olisi yllätetty piilokamerasta" – Keittiömestari kehitteli kummallisen jäätelömaun

Jäätelömarkkinoille on putkahdellut viime aikoina pienten tuottajien omintakeisia makuelämyksiä. Keski-Suomessa italialainen kone jauhaa homejuustojäätelöä.

Meneillään on erinomaisen hyvä hyttyskesä – ilmassa yhtä aikaa tuhansia miljardeja inisijöitä

Kuluvan kesän hyttysrunsauden taustalla ovat kevään ja alkukesän runsaat sateet. Pelkästään Suomen sääskirikkaimmilla soilla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on ilmassa yhtä aikaa yli 7000 miljardia hyttystä. Jos lämmintä ja kosteaa riittää, saadaan hyttysiä vielä toinenkin sukupolvi.

Suomalaiset hoitavat allergioitaan monin tavoin – tieteellisesti tutkitut hoitokeinot toistaiseksi tehokkaimpia

Allergia- ja Astmaliiton neuvoja: "En kavahda vaihtoehtohoitoja, mutta niiden hyödystä ei ole tutkittua näyttöä".

Hyviä uutisia allergikoille – koivun siitepölyä luvassa tänä keväänä tavallista niukemmin

Koivun siitepölyä on tänä keväänä ilmassa keskimääräistä vähemmän, lupailee Luonnonvarakeskuksen norkkolaskenta. Allergikoille se tarkoittaa tavallista helpompaa kevättä. Siitepölykauden aloittavat leppä ja pähkinäpensas, joiden kukinnan arvioidaan alkavan Suomessa lähiviikkoina.

Lemmikki ja allergiaperhe ei ole mahdoton yhtälö – oireet voivat jopa väistyä

Kajaanilaisperheessä lapset ovat moniallergikkoja, mutta perheen suomenpystykorva ei aiheuta oireita. Allergiat ovat hyvin yksilöllisiä ja oireet voivat muuttua. Siedätyshoito on mahdollinen allergian hoitomuoto, mutta sitä annetaan eläinallergioissa harvoin – eikä koskaan rutiinitoimenpiteenä.

Allergiatutkimus: Siedätyshoito voi lyhentyä vuosista viikkoihin

Tuotteen saaminen käyttöön kestää 5–10 vuotta. Tällä hetkellä aineelle haetaan kaupallistajaa.

Professori: Trollauksen kanssa on opittava elämään – ”Raivovapaata tietoa ei ole”

Kesti lähes kymmenen vuotta ennen kuin sosiaalisen median vapaa itseilmaisu muuttui vihanpidon, kiusaamisen ja propagandan välineeksi. Netin provosoijia on opittava sietämään, sillä heistä ei pääse eroonkaan, tietää Maanpuolustuskorkeakoulun professori Aki-Mauri Huhtinen. Seuraavaksi hän odottelee jo kuvatrolleja.

Raivostuttaako ruoan maiskutus? Et ole hullu, sinulla voi olla misofonia

Perhe on kokoontunut illalliselle. Isä alkaa syödä. Tytär ponnahtaa raivoissaan ylös tuolistaan, huutaa "älä mässytä!" ja juoksee ovet paukkuen huoneeseensa. Kyseessä ei ehkä olekaan vain huono käytös vaan reaktion takana voi piillä misofonia.

Älä siinä huido! – Hyttysten pistoilta ei voi välttyä kokonaan, mutta niihin voi totutella

Hyttyskesä on käynnistymässä näillä näppäimillä. Etelä- ja Keski-Suomessa yksilöt ovat aloittaneet lentonsa. Myös pohjoisimmassa Lapissa lammikoissa ensimmäiset yksilöt ovat aloittaneet lentonsa.

Prisma: Apua allergiaan

Miksi allergisten määrä on kasvanut? Mitä voidaan tehdä?

Lapsen siitepölyallergiaa testataan entistä harvemmin – jos lääkehoito tepsii, sitä jatketaan

Siitepölyallergiaa on lapsella syytä epäillä, jos nuhaoireet keväällä pitkittyvät. Myös iho-oireita ja yllättäviä kutinoita esimerkiksi hedelmistä tai mausteista voi ilmaantua, kun siitepölyallergia puhkeaa.

Lääkkeet kuntoon nyt: Siitepölykausi alkaa

Leuto kevätsää on saanut siitepölykauden alkamaan. Joka viides suomalainen saa siitepölystä oireita. Yleisin oireiden aiheuttaja on koivun siitepöly. Epämukavuudesta huolimatta vain murto-osa allergisista hakeutuu koivusiedätyshoitoon.

Koira-allergiaan löytymässä tehokkaampi ja nopeampi siedätyshoito

Siedätyshoito koira-allergiaan kestää nykyään vuosia. Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus antaa toivoa siedätyshoidon nopeutumisesta ja sen sivuvaikutusten vähenemisestä.

Suomi siedättää lapset eroon kananmuna- ja maitoallergioista ainoana Pohjoismaana

Suomi on siedätyshoitojen edelläkävijä Pohjoismaissa. Turku on puolestaan ensimmäinen suomalaiskaupunki, jossa on tutkittu lasten kananmuna-allergian hoitoa siedätyksellä. Valtaosa lapsista pääsee eroon allergiasta siedätyksen avulla.

Oletko allerginen ampiaisille? Ota myrkkypistos

Paha ampiaiskesä on lisännyt pistoksen aiheuttamia vakavia allergisia reaktioita Suomessa. Myös siedätyshoitoihin on hakeutunut tavallista enemmän väkeä.

Ampiaisallergikko juoksee pakoon ja lujaa

Ampiaisille allerginen viettää kuumat loppukesän päivät sisällä, ulos lähtiessään hän varustautuu adrenaliinipiikeillä ja lähimmän terveyskeskuksen osoitetiedoilla. Eija Talvitiellä on vartti aikaa saada apua ennen kuin ampiaisen myrkky vie hengen. Puoli vuotta sitten alkanut siedätyshoito antaa toivoa tulevaisuuteen.

Siedätyshoito hyttysenpistoille ei kannata

Hyönteistutkijan mukaan on urbaanilegendaa, että hyttysten pistoille olisi loppukesästä immuuni, jos antaa hyttysten pistää alkukesästä.

"Hyttysarmeijat alkavat kuoriutua – niitä näyttäisi tulevan reilusti"

Ensimmäiset, ärhäkät hyttyset ovat jo liikkeellä. Sää ei tässä vaiheessa juurikaan vaikuta hyttyskantaan. Siedätyshoidolla hyttysen pistoista voi selvitä vähemmillä reaktioilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle