Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmisiä luokassa valmistautumassa ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. 31.5.2022

Opiskelija Otto Haarala kertoo opiskelijoiden kiristyvästä rahatilanteesta: "Pienellä kauhulla odotamme, mitä tapahtuu vuokrille"

Ennätyksellinen inflaatiotahti pakottaa niukkojen tulojen kanssa elämään tottuneet opiskelijat miettimään rahojensa riittämistä entistä tarkemmin.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Opintolainaa nostetaan nyt ennätysmääriä – näin inflaatio vaikuttaa opintovelkoihin

Opintoetuuksilla elävien opiskelijoiden talous on ajautumassa inflaation myötä ahtaammalle. Opintolainaa nostettiinkin tammikuussa ennätysmäärä. Valmistunut saattaa myös hyötyä inflaatiosta.

Julia Siimento lukee lehteä

Turussa opiskeleva Julia Siimento, 21, säästää enemmän kesätyörahoja elinkustannusten nousun takia – pienikin hinnannousu näkyy opiskelijan arjessa

Taloustilanne kurittaa nyt kotoa muuttavia nuoriakin. Kun esimerkiksi ruoka ja asuminen kallistuvat, he joutuvat miettimään tarkemmin, mihin rahat riittävät.

HOAS:in opiskelija-asunto 7. elokuuta 2015.

Opiskelijoiden asumistukiuudistus tuli arvioitua kalliimmaksi, kertoo Valtiontalouden tarkastusvirasto

Vuonna 2017 tehty opiskelijoiden asumistukiuudistus osoittautui yli kaksi kertaa kalliimmaksi kuin arvioitiin. Myös opintolainahyvityksen menoarvio ylittyi huomattavasti.

Opiskelijat Maria Nurminen ja Arttu Pyykönen ovat molemmat sijoittaneet opintolainaansa.

Kurssit ovat punaisella, mutta sijoittamista ei kannata arastella, sanovat Arttu Pyykönen, 22, ja Maria Nurminen, 25, ja antavat neuvonsa kriisiin

Ukrainan sota on viimeisin suuri pörssikursseja heilutellut kriisi, ja sijoittajat välttävät nyt äkkinäisiä liikkeitä. Mutta mitä kannattaa tehdä, jos haluaisit aloittaa sijoittamisen nyt?

SYLn hallituksen jäsen Tiina Pajukari.

24-vuotias Tiina Pajukari oppi vaikeuksien kautta miten opinnot ja toimeentulo yhdistetään – tammikuussa opintolainan nostoissa tehtiin ennätys

Opiskelijat velkaantuvat nyt vauhdilla. Opintolainakanta on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Takuusäätiön mukaan viime vuonna opintolaina oli myös osasyy yhä useamman alle 30-vuotiaan velkaongelmiin.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Government parties, student unions oppose debt forgiveness proposal

The plan, based on a similar model in Norway, would offer full or partial student debt relief to graduates of courses such as medicine or teaching if they move to a rural area.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Opiskelijajärjestöltä ja hallituspuolueista melko tiukka vastustus opintolainan hyvitykselle maallemuutossa: Aluepolitiikka haiskahtaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) esitys niin kutsutun Norjan mallin käytöstä syrjäseudulle muuttavan osaajan opintolaina hyvittämisestä saa ristiriitaisen vastaanoton muilta hallituspuolueilta. Kurvinen on kertonut tavoittelevansa lainsäädäntöä valmiiksi tällä vaalikaudella.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraili Ylen aamussa 20. elokuuta.

Minister proposes student debt relief scheme as incentive to move to rural areas

A similar model in Norway offers full or partial student debt relief to graduates if they move to sparsely populated regions.

Ministeri Antti Kurvinen lupaa opintolainahyvityksiä syrjäseuduille muuttaville osaajille

Ministeri lupaa syrjäseuduille muuttaville opintolainaa anteeksi – opiskelijat epäilevät, saisiko edes raha heitä muuttamaan pikkukuntaan

Niin sanottua Norjan mallia on selvitetty ja vatvottu vuosia. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoo nyt, ettei asia jää vain selvittelyksi, vaan hän aikoo viedä opintolainahyvitysmallin eduskuntaan.

Suomeen kaavailtu niin kutsuttu Norjan malli voisi tuoda helpotusta työvoimapulaan Kainuussa

"Jäisin tänne siinä tapauksessa." – Opintolainan anteeksiantaminen kiinnittäisi opintonsa päättävät Kainuun työelämään

Opintolainan anteeksianto tai maksuhelpotukset voisivat auttaa Kainuuta saamaan työvoimaa. Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden mielestä porkkana olisi hyvä, mutta myös työpaikkoja tulisi saada lisää.

Valtiovarainministeri Anni Saarikko vieraili Kajaanissa maanantaina.

Opintolainat anteeksi -kokeilu lähtee liikkeelle – Norjasta tutusta mallista apu Kainuun työvoimapulaan?

Keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko tapasi vierailullaan Kainuun maakuntaliiton ja Kajaanin kaupungin johtoa.

SYL:in puheenjohtaja Annika Nevanpää: opiskelijat haluavat tulorajat ylös

Opiskelijoiden tulorajat ovat jääneet jalkoihin, mutta onko niiden nostaminen ja töihin kannustaminen oikea ratkaisu? Kelan päällikkö epäilee

Hallitus päätti budjettiriihessä nostaa opintotuen tulorajaa 20–25 prosenttia ensi vuodeksi. Kelan etuuspäällikkö kyseenalaistaa, onko töihin kannustaminen tulorajoja laskemalla oikea keino, kun moni uupuu jo nyt opiskellessaan ja tehdessään töitä.

Samuli Kenttämies

Korona-aika on kurittanut eniten ihmisiä, jotka joutuvat muutenkin tinkimään arjessaan – valtaosa arvioi, että taloudellinen tilanne on säilynyt ennallaan

Kelan tutkimuspäällikön mukaan ihmisillä, jotka ovat pystyneet tekemään etätöitä, taloudellinen tilanne on voinut parantua, kun tulot ovat pysyneet ennallaan ja menot pienentyneet.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Aikuista lasta ei saa kontrolloida rahalla

Hyvää tarkoittava vanhempi voi aiheuttaa lapselleen raha-ahdistusta. Näennäisen pyyteettömästi annettu lahja voi muuttua taakaksi, kun vanhempi alkaakin vaatia aikuiselta lapselta kaikenlaista vastineeksi, kirjoittaa Thurén. Kolumnin voi myös kuunnella.

Ivalon kylän keskustaa huhtikuussa 2021.

Suomessa halutaan seurata Norjan mallia: harvaan asutuille alueille muuttaville verohuojennuksia ja opintolainaa anteeksi

Saamelaisen korkeakoulun opiskelija Stigo Holm saa opintolainastaan anteeksi joka vuosi kymmenen prosenttia, mikäli jää työskentelemään Pohjois-Norjaan. Suomessa kokeilu Norjan mallin mukaisista helpotuksista aloitetaan mahdollisimman pian.

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton puheenjohtaja Jutta Vihonen.

Opiskelijoiden velkataakka kasvaa, ministeriö väläyttää muutoksia opintotukeen – opiskelijajärjestöt: "Toimeentulo ei saisi olla kiinni lainoista"

Vuoden 2017 opintotukiuudistuksen jälkeen osa nuorimmista opiskelijoista on joutunut talousvaikeuksiin.

katunäkymä Enontekiön Hetasta

Esitys: syrjäseudulle töihin muuttava saisi opintolainoja anteeksi 2600 euroa vuodessa – Norjan malli nytkähtämässä eteenpäin

Aluepoliittisilla porkkanoilla ja tukitoimilla halutaan turvata syrjäseutujen työvoima ja elinvoimaisuus.

Opiskelijan taloudellinen arki, kuvassa opiskelija Lilli Hatinen Helsingin Mellunmäessä.

Kun Lilli Hatinen, 23, muutti Helsinkiin, elämisen kalleus iski tajuntaan – käteen ei jää juuri mitään ylimääräistä

Korona mutkisti myös opiskelijoiden arkea entisestään. Yle seuraa kuukauden ajan 23-vuotiaan Lilli Hatisen taloudellista arkea.

Elsamari Tihula

Kun Elsamari Tihula, 22, muutti omilleen, rahankäyttö lähti käsistä – moni nuori putoaa samaan ansaan: "Ostan tosi paljon turhaan"

Nuorten talousosaaminen on kahtiajakautunutta. Koulutetut ja työssäkäyvät osaavat käyttää rahaa paremmin kuin esimerkiksi koulutuksen ulkopuolelle jäävät.

Ella Vainikka, Helsinki, 18.09.2020

Monen opiskelijan talous on tänä syksynä poikkeuksellisen tiukilla – "Niukasti kun elää, niin selviää kevääseen", arvelee Ella Vainikka

Kesätyöt ja osa-aikatyöt ovat monelle opiskelijalle tärkeä tulonlähde. Kun ne päättyivät osalta koronan vuoksi, syksyn taloustilanne on nyt aiempia vuosia hankalampi.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Energiatilanne kulissien takana

Kierrätys-opettavainen kansalaiskertomus Kajolta.

Kaisa Saarinen ja Marja Puolakkainen

Brexit katkaisee monen suomalaisen tien Britannian huippuyliopistoihin – Oxfordin lääketieteen opiskelijoille jopa 50 000 euron vuosimaksu

EU-maista tulevat eivät vuodenvaihteen jälkeen voi enää opiskella englantilaisessa korkeakouluissa samoilla säännöillä kuin britit.

Oona Löytänen Oodissa

Koronakeväästä uhkasi tulla osalle opiskelijoista tuhansien eurojen lasku – ministeriö lupailee muutosta opintotukilakiin

Useilla aloilla korkeakouluopiskelijoiden valmistuminen lykkääntyi, kun oppitunteja ja harjoitteluita peruttiin.

Miisa Tervala

"Onko minulla enää tulevaisuutta, jota olin suunnitellut?" kysyy Miisa Tervala, 21 – parikymppiset pelkäävät laman vievän työt ja hyvinvoinnin

Koronaepidemian talousvaikutukset ovat tähän mennessä iskeneet erityisesti nuoriin. Samalla horjuu usko tulevaisuuteen.

Helsingin yliopiston kirjasto

Opintolainoja nostettiin ennätysmäärä

Lainamäärän lisääntyminen johtuu opintotukiuudistuksesta, alhaisista koroista ja opintovelallisten määrän kasvusta.

Opintotukihakemus

Student debt doubles in a decade

Nearly half a million people in Finland owe money in state-backed student loans, according to Kela.

taskulaskin, kädet ja rahapino

Pohjalaisopiskelijat ottavat entistä enemmän opintolainaa

Opintolainasumma on kasvanut viime vuosina hurjasti.

Opintotukihakemus

Kuopiolaisten opiskelijoiden lainasummat ovat maan suurimpia – lainat ovat kasvaneet nopeasti

Nousua selittää se, että nostettavan opintolainan enimmäismäärää on korotettu ja opintorahan osuutta laskettu.

Opintotukihakemus

Opintolainan ottaminen voi olla järkevää myös säästämismielessä

Opintolaina nähdään nykyään hyväksyttävämpänä kuin aiemmin. Myös opiskelijat ovat valveutuneempia opintolainan eri käyttömahdollisuuksista.

viisi opiskelijaa työskentelee tietokoneella. Viikin normaalikoulun lukiolaisilla läppärit ovat ahkerassa käytössä melkein joka tunnilla.

Toisen asteen opiskelijan tukiin tukku muutoksia, vanhempien tulot vaikuttavat entistä vähemmän – "Nyt on se hetki, kun kannattaa niitä hakea"

Oppimateriaalilisä, alaikäisen opintotuki ja lainojen takaukset, moni toisen asteen opiskelijan tuki on muuttunut.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: Yhteiskunnan syy

Aikuisilta voisi joskus vaatia myös aikuisuutta, kirjoittaa Roope Lipasti

-

Keskiviikko 7.8.2019 (radio)

Teknologiateollisuudessa on töitä. Koulut alkavat. Suojatiellä pitää varoa. Opintolainan korko on matala. Sää on pilvinen.

Hoitoloihin toimitettavat siilit kärsivät monesti nestehukasta tai ovat nälkiintyneitä. Tavoite on vapauttaa jokainen takaisin luontoon, mutta välillä siili ei toivu hyvästäkään hoidosta huolimatta.

Keskiviikko 7.8.2019 (tv)

Koulut alkavat. Opiskelijan kannattaa ottaa opintolaina. Viljapellot kuivuvat. Tanja Nevala hoitaa siilinpoikasia. Sää on sateinen.

opiskelija kirjojen kimpussa

Opintolainojenkin korot nyt ennätyksellisen alhaalla – jos negatiivinen vuoden euribor viitekorkona, maksat ainoastaan pankin marginaalin

Opintolaina on nyt halpaa lainarahaa, etenkin jos valtio maksaa hyvityksenä osan lainastasi valmistuessasi tavoiteajassa.

Kirjapino kassapöydällä.

Helpotus pienituloisimpien perheiden lukiolaisille ja ammattikoululaisille: Kela alkaa maksaa oppimateriaalilisää ensi viikolla

Järjestöt ovat huolissaan siitä, että yhä useampi opiskelija velkaantuu jo toisen asteen opintojen aikana.

taskulaskin, kädet ja rahapino

Ammattikoululaisilla on muita opiskelijoita useammin vaikeuksia maksaa opintolainaa takaisin

Tamperelainen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) teki opiskelijoiden talousvaikeuksista kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Nainen kantaa muuttolaatikkoa.

Pääsitkö opiskelemaan? Tee tukihakemukset mahdollisimman nopeasti, säilytä palkkakuitit ja kerro muutoksista Kelalle

Opintoraha, huoltajakorotus, opintolaina, asumistuet, palkkakuitit ja muut todistukset. Tässä muistilistaa avuksesi.

Bernie Sanders puhumassa kannattajilleen Clinton Collegessa, Etelä-Carolinassa 22. kesäkuuta.

Presidentiksi pyrkivä Bernie Sanders ehdottaa kaikkien yhdysvaltalaisten opintolainojen anteeksiantamista

Amerikkalaisen politiikan vasenta laitaa edustavan Sanders ehdottaa myös julkisista yliopistoista lukukausimaksuttomia.

Naisen silhuetti ikkunaa vasten

Tiistai 14.5.2019 (tv)

Poliisi puuttuu kunniaväkivaltaan uudella tavalla. Moni on käyttänyt vaihtoehtoisia hoitoja. Opintolaina on suositumpaa kuin ennen. Moni nuori opiskelee sirkustaidetta ulkomailla. Sää lämpenee.

Opintotukimielenosoitus maaliskuussa 2016.

Opintotuki on tänään suurimmaksi osaksi velkaa – ja sitä otetaan ennätystahtia

Suomalaiset ovat huolissaan asuntolainoista, pikavipeistä ja valtion velasta, mutta opintovelka on "sijoitus tulevaisuuteen".

Ashani Williams tähtää poliitikon uralle.

Opintolainat, ilmastonmuutos, siirtolaispolitiikka – Yhdysvalloissa nuorilla on omat vaaliteemansa, mutta puoluejako pysyy tiukassa

Demokraatit vetoavat opiskelijoihin opintolainojen leikkaamisella ja ilmaisilla yliopistopaikoilla.

Meeri Smolander

Miten hallituksen koulutuspolitiikka toimi? Kysyimme asiantuntijoilta: Irti "hankehumpasta" ja leikkauksista, lisää pitkäjänteisyyttä

Leikkausten jälkeen tehdyt paikkaukset korkeakoulujen rahoitukseen eivät ole korjanneet syntyneitä ongelmia.

opiskelu.

Valtio yrittää houkutella opiskelijoita valmistumaan ripeästi

Kela maksaa osan opintolainasta, jos opiskelija valmistuu määräajassa.

Kolikoita kädellä.

Report: More people using income support to meet benefits shortfall as poverty rises in Finland

Benefits account for 90 percent of the annual income of a quarter of a million people in Finland.

hiihtolatu peltomaisemassa

Tulevaisuudessa maaseudulle työn perässä muuttava saattaa saada verokevennyksiä ja opintolainan hyvityksen

Työryhmän mukaan verohelpotukset olisivat merkittäviä osaavan työvoiman saamiseksi harvaan asutuille alueille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle