Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Korouoman rotkolaakso ja luonnonpuisto Posiolla.

Itä-Lapin kunnat haluavat ottaa käyttöön Norjan mallin – opintolainahyvitys käyttöön jo vuonna 2025?

Itä-Lapin kuntayhtymä ajaa harvaan asutuille alueille muuttaville verohuojennuksia sekä opintolainaa anteeksi.

Kolmen Helsingin yliopiston opiskelijan kuvakollaasi, jossa reunoilla kaksi miestä ja keskellä nuori nainen.

Opiskelijoilla on kova huoli toimeentulostaan pääkaupunkiseudulla – Helsingin kansanedustajat haluavat heille erillisen tuen

Yle kysyi Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajilta, pitäisikö opiskelijoiden elinkustannusten nousuun vastata erillisellä tuella pääkaupunkiseudulla.

Kahden kuvan yhdistelmä, joista toisessa on Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Lotta Leinonen ja toisessa Suomen opiskelijakuntien liitto Samokin puheenjohtaja Joonas Soukkio.

Opiskelijoiden maksamattomat velat yleistyvät, ja luvassa on lisää kiristyksiä – ”Ei ihme, että on ongelmia”

Opintotuki uudistettiin muutama vuosi sitten, ja seuraukset näkyvät nyt huimasti yleistyneenä velanperintänä. Taustalla ovat myös korkeat korot ja inflaatio.

Grafiikka näyttää Kelan perimät opintolainat. Kelan maksettavaksi tulevia opintolainan valtiontakauksia oli vielä vuonna 2018 16,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 määrä oli noussut 31,4 miljoonaan euroon. Tänä vuonna Kelan arvioidaan perivän 80 miljoonan euron edestä opintolainoja.

Opintotuki uudistettiin muutama vuosi sitten – seuraukset näkyvät nyt huimasti yleistyneenä velanperintänä

Uusi lakiesitys saattaa kasvattaa takaukseen päätyviä opintolainoja tulevaisuudessa entuudestaan.

Kokoomusnuorten uusi puheenjohtaja, 25-vuotias Binga Tupamäki Tampereella.

Kokoomusnuorten uusi puheenjohtaja kannustaa leikkauksia vastustavia opiskelijoita menemään töihin

25-vuotias oikeustieteen maisteri Binga Tupamäki on Kokoomusnuorten uusi puheenjohtaja. Hän haluaa terävöittää nuorisojärjestön sanomaa ja petrata järjestöä arvokeskustelussa.

Banderolleja ja ihmisiä opiskelijoiden valtaaman Helsingin yliopiston päärakennuksen pääsisäänkäynnin edessä.

Analyysi: Sivistysyliopisto ei ole mediaseksikäs, mutta se on makkaratehdasta parempi

Hallitus aikoo panostaa korkeakouluihin, mutta se ei sivistysyliopistoa välttämättä turvaa, kirjoittaa Tuukka Pasanen.

Grafiikka näyttää, minkä verran opintorahaa, -lainaa ja asumistukea Suomessa ja Norjassa opiskelijoille maksetaan. Norjassa opintoraha on suurempi kuin Suomessa, mutta toisaalta siellä ei makseta asumistukea lainkaan. Suomessa maksimisumma on 1348 euroa, Norjassa 1160 euroa.

Kuinka paljon suomalainen opiskelija saa tukia verrattuna ruotsalaiseen, norjalaiseen ja tanskalaiseen? Selvitimme

Korkeakouluopiskelijoiden tuet poikkeavat merkittävästi toisistaan Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Tanskalaisen opiskelijan saama opintoraha on suuri suhteessa lainaan.

Mielenosoitukseen osallistuvat Humakin opiskelijat Maija Heikkilä ja Noora Hartikainen istuvat yliopiston päärakennuksen aulassa. He ovat varustautuneet tapahtumaan kyltein ja makuupussein.

Grafiikka kertoo, että opintotuki on pian suurempi kuin koskaan

Ylen kokoama grafiikka näyttää, miten opintorahan ja lainan osuus opintotuessa ovat muuttuneet puolen vuosisadan aikana.

Opiskelija Lauri Niemelä istuu opiskelija-asuntonsa sohvalla ja nojaa käteensä.

Lähes 24 000 euron opintolaina ahdistaa, mutta se on ollut pakko ottaa, sanoo Lauri Niemelä

Opiskelijat ottavat lainaa ja käyvät töissä, vaikka niillä on myös haittavaikutuksia. Asiantuntijan mielestä tukien pitäisi olla suurempia, jotta opiskelijat voisivat keskittyä opiskeluun.

Opiskelijat suojatiellä. Anonyymi kuva.

Danske Bank: Opintotuen lainapainotteisuus lisää opiskelijoiden taloudellista eriarvoisuutta

Jos otettuna on iso opintolaina, varallisuuden kerryttäminen voi vaikeutua. Velkataakka vaikuttaa siihenkin, paljonko pankki antaa lainaa ensiasuntoon tai saako lainaa ensinkään.

Kahden kuvan yhdistelmä, joista toisessa on Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Lotta Leinonen ja toisessa Suomen opiskelijakuntien liitto Samokin puheenjohtaja Joonas Soukkio.

Näin opiskelijajärjestöt kommentoivat opiskelijoiden lainatilannetta: ”Ongelma iskee kovaa etenkin pienituloisiin”

Korkojen nousu on saanut opiskelijat huomaamaan, mikä ”ilmaisena” pidetyn lainan hinta on. Kelan asiantuntijan mukaan huolilla lainan kustannusten kasvusta voi olla merkitystä opiskeluhalukkuuteen.

Anonyymit opiskelijat yliopiston rappusissa.

Minna, 22, katuu 22 000 euron opintolainaa – tuhannet ovat pulassa korkojen kanssa, apua haetaan nyt Kelasta

Korkojen nousu pistää pienituloisten talouden ahtaalle. Avustusta opintolainan korkokuluihin tarvitsevien määrä on kasvanut nopeasti, ja lainan takaisinmaksuongelmat ovat lisääntyneet.

Kuvakollaasissa kuva kädestä ja kolikoista sekä kuva toimittaja Mikko Pienipaavolasta.

Korkojen nousu on avannut opintolainaa lyhentäville erikoisen porsaanreiän

Kelan perittäväksi siirtyneen opintolainan korko voi olla pienempi kuin pankille maksettava korko. Ristiriidan hyödyntäminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta.

Nuoria kävelee Nordean pankin ohi.

Korot syövät nyt monien opintolainaa maksavien taloutta – tässä viisi vinkkiä, joiden avulla laina hoituu mahdollisimman mukavasti

Korkojen nousu iskee valmistuneiden talouteen. Opintolainaa takaisin maksavilla on kuitenkin paljon liikkumavaraa maksuista sopimisessa.

Hirviöksi pukeutunut mies Porin torilla.

Velkademoni piinaa opiskelijoita – lapset ja asunnon hankinta saavat odottaa

Porin torilla seikkaili tiistaina Suomi-areena -vieraiden keskellä myös vanha vihtahousu, Suomen ylioppilaskuntien paikalle manaama velkademoni.

Jenny Kasongo katsoo kameran ohi, taustalla vihreä puu ja Kalasataman tornitalot.

Opiskelijat kertoivat Ylelle opintolaina-ahdingosta: ”Olen pudonnut asunnonostajien junasta todennäköisesti loppuelämäkseni”

Nuoret aikuiset kertovat Ylelle ahdingosta, johon reipas opintolainan ottaminen voi johtaa korkojen ja elinkustannusten noustessa.

Nuoria kävelee Nordean pankin ohi.

Opiskelijoiden lainataakka on kasvanut merkittävästi, ja sillä voi olla vaikutuksia oman asunnon ostoon

Etsimme haastateltavaksi ihmisiä, joiden opintolaina on muuttanut asunnonostosuunnitelmia. Kerro kokemuksestasi Ylelle.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Korkojen nousu kurittaa keskiluokkaa, mutta siihen on hyvä syy

Lainojen korkojen nousu pakottaa miettimään, mistä säästetään. Korkojen nousussa on kuitenkin myös hyvät puolensa, pohtii Thurén.

Opiskelijat, kollaasikuva.

Inflaatio osuu kipeästi opiskelijoiden elämään – kaksi asiaa vaikeuttavat nyt arkea ja tulevaisuutta

Opiskelijoiden tulot koostuvat opintorahasta ja -lainasta. Inflaatio on heikentänyt tulojen ostovoimaa samalla, kun lainarahan korot ovat nousset jyrkästi. Asiantuntija on jo huolissaan tilanteesta.

Kahden kuvan yhdistelmä, joista toisessa on Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Lotta Leinonen ja toisessa Suomen opiskelijakuntien liitto Samokin puheenjohtaja Joonas Soukkio.

Lukukausimaksuja monille, amikset lyhyemmäksi, tukia leikkuriin – opiskelijat järkyttyivät valtiovarainministeriön ehdottamista säästöistä

Vaalien alla puhutaan kauniisti koulutuksesta, mutta opiskelijoita vaivaa luottamuspula. Järjestöt kannustavat nuoria vaaliuurnille.

Kuvitus, jossa käsi on klikkaamassa korkoprosenttia Ylen opintolainalaskurissa. Jos lainaa on 32 100 euroa kuuden vuoden opiskeluajalle 10 vuoden takaisinmaksuajalla ja 3,7 prosentin korolla, lainan kuukausierä on 293 euroa, josta 91 euroa on korkoa.

Opintolainan kuukausilyhennys voi nousta jopa 100 euroa – testaa Ylen laskurilla, miten korko muuttaa sinun lainaasi

Ylen opintolainalaskurissa voit vertailla, miten korkojen nousu vaikuttaa eri suuruisiin opintolainoihin. Laskuri näyttää myös, kuinka suuren opintolainahyvityksen voit saada.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Opiskelijan kurimus pahenee nyt, kun opintolainan korko nousee – voi johtaa jopa pikavippeihin

Inflaatio ja opintolainan yllättävä koronnousu puhututtaa oppilaitoksissa. Korkeakouluopiskelijoiden pelätään kuormittuvan entisestään.

Opiskelija Vili Nurmi Helsingin yliopiston pääkirjastossa. Taustalla kirjaston hyllyjä.

Vili Nurmi ei olisi halunnut ottaa opintolainaa – nyt vielä nousevat sen korotkin: ”Käytännössä ei ole kohteita, mistä voisi säästää”

Opintolainaa on aiemmin pidetty hyvin edullisena sen maltillisen koron ja joustavan takaisinmaksun vuoksi. Yleinen taloustilanne ja korkojen nousu ovat kuitenkin vaikuttaneet myös sen kustannuksiin.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Kainuuseen muuttava ei saa opintolainojaan anteeksi – alueellinen opintolainahyvitys kaatui

Hallituksen uusi kannustin Itä- ja Pohjois-Suomeen opintolainojen anteeksi antamisessa jää toteutumatta.

kuvassa opiskelijat Jonna Castrén, Elmeri Pälikkö, Alex Korhonen, He vastaavat jutussa olevassa videossa kysymykseen: mitä muutoksia toivot opintotukeen.

Puolueet aikovat remontoida opintotuen – opiskelijat katsovat lainapaineen sorsivan heitä verrattuna aiempiin sukupolviin

Opintolainojen määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina. Opiskelijoiden mukaan toimeentulovaikeudet näkyvät mielenterveysongelmina.

Piirretty kuvituskuva. Keltaisia kerrostaloja, jotka muuttuvat tummiksi pylväskaavioiksi. Pylväiden päällä ja juurella on pieniä ihmishahmoja.

Joka toisella kotitaloudella on velkaa – ovatko sinun taloutesi velat suomalaista keskiarvoa?

Oma asunto, iso remontti, auto, opiskelija-arjen rahoittaminen... Harva meistä selviää elämästä ilman velan tarjoamaa vipuvartta.

Emmi Lainpelto istuu pöydän takana.

Opintolainojen korkokatto suojaisi koronnousun riskeiltä – Emmi Lainpeltoa, 25, jännittää, paljonko opintovelka kasvaa

Kelan Ilpo Lahtinen uskoo, että pankkien kanssa olisi mahdollista sopia valtion kustantamasta opintolainan korkokatosta. Näin opiskelijan ei tarvitsisi kantaa korkoriskiä yksin.

Opettajaopiskelijat Henna Uusitalo, Milja Sieppi ja Eevi Rusila istuvat sohvalla Lapin yliopiston käytävällä.

Opintolainakokeilu nostattaa toiveita Itä-Lapissa – savukoskelainen ei tosin kannustinta kaipaa eikä helsinkiläistä saa rahallakaan maalle

Lähivuosina aiotaan testata, saako opintolainojen anteeksianto korkeakoulutettuja muuttamaan syrjäseudulle. Itä-Lapin kunnanjohtajat odottavat, että muitakin kannustuskeinoja otetaan käyttöön.

Kaksi ihmistä pitää kädessään rahaa. Toisella on 10 euron seteli ja toisella on kolikoina 4,50.

Kunnanjohtajat: Rautavaaralla ja Sonkajärvellä olisi töitä opintolainahyvityksen nuorille vastavalmistuneille

Sonkajärven ja Rautavaaran kunnanjohtajien mukaan kunnissa olisi töitä korkeakoulutetuille nuorille. Tällä hetkellä kunnissa on ollut pulaa osaavista korkeakoulutetuista ammattilaisista.

Hallitus päättää budjettiriihessä alueellisesta opintolainahyvityksestä.

Suunnitelma opintolainan hyvityskokeilusta etenee: Arviolta satoja vastavalmistuneita pääsisi mukaan

Lakiesityksessä ei rajata ennakkoon aloja, joilta kokeiluun valittavien tulee valmistua.

Rautavaaran kylänraitti ja keskuskatu huhtikuussa 2021.

Itä-Suomen yliopiston selvitys puoltaa opintolainahyvityksen kokeilua – sadat korkeakouluopiskelijat olivat kiinnostuneita mahdollisuudesta

Asiantuntijan mukaan kokeilu olisi mahdollista toteuttaa aikataulun puolesta jo vuoden 2024 alussa, tarvittaessa aiemminkin. 

Hallitus päättää budjettiriihessä alueellisesta opintolainahyvityksestä.

Pohjois-Pohjanmaalla seurataan kiinnostuneina valtion opintolainakokeilun tarjoamia mahdollisuuksia

Opintolainan hyvityskokeiluun on tulossa mukaan 25 kuntaa Itä- ja Pohjois-Suomesta. Kainuu olisi kokonaisuudessaan kokeilualuetta ja Pohjois-Pohjanmaalta suunnitelmissa on mukana kuusi kuntaa.

Katri Mure, Roosa Mäkelä ja Henna Karsikas opiskelevat opettajaksi Lapin yliopistossa

Muuta maalle tai tunturiin, saat opintolainaa anteeksi – hallitus kokeilee uutta kannustinta Itä- ja Pohjois-Suomessa

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan alueellisen opintolainahyvityksen yksityiskohdista ja tarkemmista summista sovitaan tarkemmin hallituksen esityksen yhteydessä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puristaa nyrkkiä voitonriemuiseen eleeseen.

Bidenin opintolainahyvitys sai republikaaneilta kritiikkiä – Valkoinen talo kuittailee julkistamalla poliitikkojen saamia yrityslainahyvityksiä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti keskiviikkona, että valtion takaamaa opintolainaa ottaneet voivat saada helpotusta velkaansa. Kriitikoiden mukaan lainahyvitykset ovat vastuutonta ja epäreilua politiikkaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Biden päätti: Vähintään 10 000 dollaria opintolainaa anteeksi –jenkkiopiskelija voi valmistua 200 000 dollarin veloissa

Joe Biden pitää lupauksensa opintolainakriisin helpottamisesta ja jopa 43 miljoonaa yhdysvaltalaista saa valtion takaamia opintolainoja anteeksi.

Ihmisiä luokassa valmistautumassa ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. 31.5.2022

Opiskelija Otto Haarala kertoo opiskelijoiden kiristyvästä rahatilanteesta: "Pienellä kauhulla odotamme, mitä tapahtuu vuokrille"

Ennätyksellinen inflaatiotahti pakottaa niukkojen tulojen kanssa elämään tottuneet opiskelijat miettimään rahojensa riittämistä entistä tarkemmin.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Opintolainaa nostetaan nyt ennätysmääriä – näin inflaatio vaikuttaa opintovelkoihin

Opintoetuuksilla elävien opiskelijoiden talous on ajautumassa inflaation myötä ahtaammalle. Opintolainaa nostettiinkin tammikuussa ennätysmäärä. Valmistunut saattaa myös hyötyä inflaatiosta.

Julia Siimento lukee lehteä

Turussa opiskeleva Julia Siimento, 21, säästää enemmän kesätyörahoja elinkustannusten nousun takia – pienikin hinnannousu näkyy opiskelijan arjessa

Taloustilanne kurittaa nyt kotoa muuttavia nuoriakin. Kun esimerkiksi ruoka ja asuminen kallistuvat, he joutuvat miettimään tarkemmin, mihin rahat riittävät.

HOAS:in opiskelija-asunto 7. elokuuta 2015.

Opiskelijoiden asumistukiuudistus tuli arvioitua kalliimmaksi, kertoo Valtiontalouden tarkastusvirasto

Vuonna 2017 tehty opiskelijoiden asumistukiuudistus osoittautui yli kaksi kertaa kalliimmaksi kuin arvioitiin. Myös opintolainahyvityksen menoarvio ylittyi huomattavasti.

Opiskelijat Maria Nurminen ja Arttu Pyykönen ovat molemmat sijoittaneet opintolainaansa.

Kurssit ovat punaisella, mutta sijoittamista ei kannata arastella, sanovat Arttu Pyykönen, 22, ja Maria Nurminen, 25, ja antavat neuvonsa kriisiin

Ukrainan sota on viimeisin suuri pörssikursseja heilutellut kriisi, ja sijoittajat välttävät nyt äkkinäisiä liikkeitä. Mutta mitä kannattaa tehdä, jos haluaisit aloittaa sijoittamisen nyt?

SYLn hallituksen jäsen Tiina Pajukari.

24-vuotias Tiina Pajukari oppi vaikeuksien kautta miten opinnot ja toimeentulo yhdistetään – tammikuussa opintolainan nostoissa tehtiin ennätys

Opiskelijat velkaantuvat nyt vauhdilla. Opintolainakanta on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Takuusäätiön mukaan viime vuonna opintolaina oli myös osasyy yhä useamman alle 30-vuotiaan velkaongelmiin.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Government parties, student unions oppose debt forgiveness proposal

The plan, based on a similar model in Norway, would offer full or partial student debt relief to graduates of courses such as medicine or teaching if they move to a rural area.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Opiskelijajärjestöltä ja hallituspuolueista melko tiukka vastustus opintolainan hyvitykselle maallemuutossa: Aluepolitiikka haiskahtaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) esitys niin kutsutun Norjan mallin käytöstä syrjäseudulle muuttavan osaajan opintolaina hyvittämisestä saa ristiriitaisen vastaanoton muilta hallituspuolueilta. Kurvinen on kertonut tavoittelevansa lainsäädäntöä valmiiksi tällä vaalikaudella.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraili Ylen aamussa 20. elokuuta.

Minister proposes student debt relief scheme as incentive to move to rural areas

A similar model in Norway offers full or partial student debt relief to graduates if they move to sparsely populated regions.

Ministeri Antti Kurvinen lupaa opintolainahyvityksiä syrjäseuduille muuttaville osaajille

Ministeri lupaa syrjäseuduille muuttaville opintolainaa anteeksi – opiskelijat epäilevät, saisiko edes raha heitä muuttamaan pikkukuntaan

Niin sanottua Norjan mallia on selvitetty ja vatvottu vuosia. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoo nyt, ettei asia jää vain selvittelyksi, vaan hän aikoo viedä opintolainahyvitysmallin eduskuntaan.

Suomeen kaavailtu niin kutsuttu Norjan malli voisi tuoda helpotusta työvoimapulaan Kainuussa

"Jäisin tänne siinä tapauksessa." – Opintolainan anteeksiantaminen kiinnittäisi opintonsa päättävät Kainuun työelämään

Opintolainan anteeksianto tai maksuhelpotukset voisivat auttaa Kainuuta saamaan työvoimaa. Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden mielestä porkkana olisi hyvä, mutta myös työpaikkoja tulisi saada lisää.

Valtiovarainministeri Anni Saarikko vieraili Kajaanissa maanantaina.

Opintolainat anteeksi -kokeilu lähtee liikkeelle – Norjasta tutusta mallista apu Kainuun työvoimapulaan?

Keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko tapasi vierailullaan Kainuun maakuntaliiton ja Kajaanin kaupungin johtoa.

SYL:in puheenjohtaja Annika Nevanpää: opiskelijat haluavat tulorajat ylös

Opiskelijoiden tulorajat ovat jääneet jalkoihin, mutta onko niiden nostaminen ja töihin kannustaminen oikea ratkaisu? Kelan päällikkö epäilee

Hallitus päätti budjettiriihessä nostaa opintotuen tulorajaa 20–25 prosenttia ensi vuodeksi. Kelan etuuspäällikkö kyseenalaistaa, onko töihin kannustaminen tulorajoja laskemalla oikea keino, kun moni uupuu jo nyt opiskellessaan ja tehdessään töitä.

Samuli Kenttämies

Korona-aika on kurittanut eniten ihmisiä, jotka joutuvat muutenkin tinkimään arjessaan – valtaosa arvioi, että taloudellinen tilanne on säilynyt ennallaan

Kelan tutkimuspäällikön mukaan ihmisillä, jotka ovat pystyneet tekemään etätöitä, taloudellinen tilanne on voinut parantua, kun tulot ovat pysyneet ennallaan ja menot pienentyneet.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Aikuista lasta ei saa kontrolloida rahalla

Hyvää tarkoittava vanhempi voi aiheuttaa lapselleen raha-ahdistusta. Näennäisen pyyteettömästi annettu lahja voi muuttua taakaksi, kun vanhempi alkaakin vaatia aikuiselta lapselta kaikenlaista vastineeksi, kirjoittaa Thurén. Kolumnin voi myös kuunnella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle