Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sieriniemi Kemijoessa Rovaniemellä 1.6.2021

Sierilän luukkuaseman poikkeamisluvan oikaisuvaatimukset käsittelyssä

Rovaniemen yhdyskuntasuunnittelun lautakunta käsittelee tänään Sierilän voimalaitoksen luukkuaseman rakentamisen poikkeuslupapäätöksestä tehtyjä oikaisuvaatimuksia.

Purovesistön kunnostusta

Kemijoen sivuvesissä suuri kunnostuksen tarve

Ojitus on aiheuttanut esimerkiksi kutu- ja poikastuotantoalueiden katoamista uomien lietyttyä.

Oopperalaulaja Mari Palo iloitsee, että Karvalakkioopperan kantaesitys on padotun joen varrella Rovaniemellä

Kipeä tarina mahtavan lohijoen valjastamisesta tehtiin oopperaksi – ”Olen armahtanut isieni sukupolven ja antanut anteeksi”, sanoo idean isä

Huippusopraano Mari Palon tähdittämä lappilainen suurtuotanto viedään myös Kansallisoopperaan. Karvalakkioopperassa kerrotaan Kemijoen valjastamisen vakavista seurauksista ihmisille ja luonnolle.

kesätekemisen keskus Roiskeen hallituksen pj. Petteri Savolainen seisoo vesiseikkailuradan edessä elokuussa 2022

Kelluva vesiseikkailurata on hitti – Roiskeen yrittäjä on tyytyväinen toiseen kesään Rovaniemellä ja toivoo kaupungin kehittävän vesistömatkailua entisestään

Kaksi kesää Rovaniemen Ounaspaviljongilla toiminut kesätekemisen keskus Roiske alkaa löytää yleisönsä. Tänä vuonna myynti on kaksinkertaistunut edelliseen kesään verrattuna.

Lohi nousee Oulujoessa Merikosken voimalaitoksen kalaportaita pitkin

Lohi ei ole löytänyt Isohaaran kalateihin tänä kesänä – Lohijokitiimi perää yhä ratkaisua voimalaitoksen katkokäyttöön

Kemijoen Isohaaran voimalaitoksen katkokäyttö on vuodesta toiseen noussut tapetille, kun kalateiden toimivuutta on puntaroitu. Voimayhtio PVO kertoo satsaavansa Isohaaraan jatkossa.

Kaksi henkilöä koekalastaa joella.

Sähkökoekalastus on antanut lupaavia merkkejä lohenpoikasten selviytymisestä Tervolan Runkausjoella – jokiosuus kunnostettiin vuosi sitten

Kemijoki Oy:n mukaan lohenpoikasia on löytynyt kaikilta koealoilta. Merkkejä on myös taimenen ja harjuksen levittäytymisestä uusille alueille.

Polisbil med nödnummer 112 på sidan.

Poliisi on etsinyt Kemijärvellä kadonnutta veneilijää maastosta ja vesistöstä – havaintoja kaivataan yhä

Mahdolliset havainnot tuntomerkkeihin sopivasta kadonneesta kalastajasta tai alkuviikosta Kemijoella ajelehtineesta veneestä pyydetään ilmoittamaan hätänumeroon.

Ruoppausalus vedessä ruoppaamassa jokea.

Kemijoen uitto on tulossa tiensä päähän – yli 100 vuotta sitten perustettu Kemijoen Uittoyhdistys lakkautetaan

Kemijoen Uittoyhdistys lakkautetaan, sillä uiton omaisuus on myyty. Uiton jälkiä on siistitty vuosia vuonna 1991 loppuneen uiton päättymisen jälkeen. Uppopuiden nostosta käytiin oikeutta 2000-luvulla Korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Sierilän voimalaitoksen vastainen soututapahtuma Rovaniemellä 21.7.2017

Sierilän puolesta ja voimalaitosta vastaan soudetaan jälleen

Sierilän suojelun puolesta soudetaan nyt kuudetta kertaa ja soutuun on tulossa viitisenkymmentä osallistujaa.

Rosa blommor.

Kemin siirtolapuutarhan kaavoitus etenee

Asemakaavan valmisteluaineisto sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on asetettu nähtäville elokuun puoliväliin saakka.

Isohaaran voimalaitos Keminmaassa

Kemijoen kalatalousvelvoitteen muutoksesta saadaan päätös aikaisintaan ensi vuonna

Lapin ely-keskuksen hakemus on ollut Pohjois-Suomen aluehallintoviraston käsiteltävänä jo yli viisi vuotta. Avin mukaan hakemuksen käsittely on jo tähän mennessä vaatinut valtavasti työtä.

Entisen Metsäntutkimuslaitoksen toimitilat, jotka aiotaan purkaa.

Rovaniemen kaupunki hankkii tontteja Etelärannasta – tavoitteena kaavoittaa alue asuinkortteliksi

Kaupungin on myös tarkoitus varata tonteille suojavyöhyke mahdollista Kemijoen ylittävän sillan ja tiealueen varausta varten.

Tornionjoki on vapautunut jäistä toukokuussa Pellossa. Ilma on sumuinen ja joessa on vielä muutamia jäälohkareita.

Lapin joet ovat vapautumassa jäistä – kylmenevä sää hidastaa virtaamien kasvua

Lapissa lumet ovat jo sulaneet monin paikoin, mutta lunta on edelleen paljon vesistöalueiden latvoilla. Ounas- ja Tornionjoelta jäät ovat lähteneet tällä viikolla.

Valajaskosken voimalaitoksen tulvaluukut droonikuvassa.

Kemijoki Oy kokeilee vesivoimatuotannon ja sähkövaraston yhteiskäyttöä

Yhtiö päättää mahdollisesta sähkövarastojen laajemmasta käyttöönotosta hankkeesta saatujen tulosten perusteella.

Kemijoen Isohaaran voimalaitokset ilmakuvassa pohjoista kohti.

Kunta saattaa myydä Isohaaran vaelluskalatiet

Keminmaan kunta selvittää, kannattaisiko Isohaaran kaksi kalatietä myydä sähköyhtiö Pohjolan Voimalle. Kunnan mukaan PVO voisi paremmin investoida kalateihin, jos se omistaisi ne.

Mustikkamaan terminaalialueella haketetaan energiapuuta Suosiolan voimalaitokseen.

Napapiirin Energia ja Vesi teki ennätystuloksen

Yhtiön mukaan hyvää tulosta siivitti etenkin sähkön markkinahinnan nousu. 

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Rovaniemen Pöyliörannan asemakaavamuutos etenee valtuuston hyväksyttäväksi

Pöyliörannan alueelle voidaan kaavamuutoksen myötä rakentaa 260–315 asuntoa, joissa voisi olla jopa 740 asukasta.

Tervakari on yksi viimisistä koskipaikoista Kemijoen pääuomassa Kemijärven alapuolella. Sierilän vesivoimala hävittäisi nämä viimeiset kosket.

Sierilän voimalaitoksen rakentamisen aloitukselle jatkoaika – Yhtiö: "Valitusprosessit ovat viivästyttäneet hanketta kohtuuttoman pitkään"

Aluehallintovirasto on myöntänyt kolmen vuoden jatkoajan Rovaniemelle suunnitellun Sierilän voimalaitoksen rakentamistöiden aloittamiselle. Kemijoki Oy on tyytyväinen päätökseen.

Kuva kartasta, johon on merkitty sulakohta.

Rovaniemellä vaarallinen sulapaikka joen jäällä Salmenojalla

Jokien ja järvien jäät voivat olla virtapaikoissa ohuita. Yksi sellainen kohta löytyy läheltä Rovaniemen keskustaa, Salmenojalta.

Mies ottaa kirjaa kirjahyllystä.

Radiodokumentti Kemijoen lohen surmasta ja luontoelokuvatrilogia palkittiin tiedeviestinnästä – vuoden tiedetoimittaja on Ilpo Salonen

Suomen Tiedetoimittajain liitto on palkinnut tiedeviestintäpalkinnolla toimittaja Tapani Niemen Lohen surma -radiodokumenttisarjasta ja elokuvaohjaaja Marko Röhrin kolmiosaisesta Luontotrilogiasta. Vuoden tiedetoimittaja on monella saralla ansioitunut Ilpo Salonen.

Taivalkosken voimalaitos Keminmaassa kuvattuna tammikuussa 2022

Vaelluskala-aktiivit kritisoivat Kemijoen kalatiesuunnitelmaa – myös tutkijat pitäisivät luonnonmukaista uomaa parempana ratkaisuna

Taivalkosken voimalaitokseen suunnitellaan 700 metrin kalauomaa. Hanketta arvostelevien mielestä vesivoimayhtiön pitäisi rakentaa uoma, jossa hyödynnettäisiin ympäristövirtaamia ja joka mahdollistaisi myös jokiluonnon elpymisen.

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä istumassa omalla paikallaan eduskunnan istuntosalissa.

Lappilaiset kansanedustajat Taivalkosken voimalaitoksen kalauomasta: "Olemme erittäin iloisia, että nyt otettiin askeleita eteenpäin"

Lappilaiset kansanedustajat iloitsevat Taivalkosken voimalaitoksen kalauoman luvitusprosessin käynnistämisestä.

Taivalkosken voimalaitos Keminmaassa kuvattuna tammikuussa 2022

Vesivoimayhtiö haluaa rakentaa ensimmäisen kalauoman Kemijoen alajuoksulle ja se ilahdutti jokivartiset: "Toivotaan, että asia menee eteenpäin"

Kemijoki Oy:ltä on vaadittu toimivien ohitusratkaisujen rakentamista Kemijoen kaikkiin voimalaitoksiin. Nyt 700 metriä pitkä kalauomaratkaisu on edennyt luvitusvaiheeseen joen alajuoksulla Keminmaassa.

Rovaniemeläinen Reijo Saari istuu pilkillä Kemijoen Illinaltaalla.

Lapin talvi vuoden lopussa on ulkoilijan ilo: Paksuimmat lumet Käsivarren Lapissa, vähiten Perämeren rannikolla ja Ylä-Lapissa

Lapissa alkutalvi on suosinut talvilajien harrastajia. Lumista talvea on piisannut marraskuusta saakka. Lumen syvyys vaihtelee rannikon paristakymmenestä sentistä Käsivarren reiluun puoleen metriin. Lähipäivinä tulee lisää lunta.

Jasper Pääkkönen

"Harva Helsingissä tietää, millainen trauma se on" – Jasper Pääkkönen tekee elokuvan pohjoisen lohijokien patoamisesta ja lohen tuhosta

Intohimoisena perhokalastajana ja virtavesien ystävänä tunnettu näyttelijä haluaa elokuvaprojektilla kantaa kortensa kekoon lohen paremman tulevaisuuden puolesta.

Paljon nahkiaisia saavissa

Kemijokisuun nahkiaissaalis jäi tavanomaisen heikoksi – ylisiirtovelvoite saatiin kuitenkin täytettyä Ii- ja Oulujoen avulla

Tänä syksynä on siirretty jälleen 100 000 nahkiaista lisääntymään Kemijokeen kahden padon väliin.

Kelluva kalatie on vesivoimalan alapuolella. Järjestelmästä lähtee putkia ohi voimalan.

Ensimmäiset järvitaimenet ovat jo nousseet Kalasydäntä pitkin Leppikosken voimalaitoksen yli – kutualueille ohjaava kalatie otettiin käyttöön tänään

Parin kuukauden koekäytön aikana yli 60 senttisiä järvitaimenia on lähtenyt jo nousemaan padon yläpuolisille kutualueille.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vanhojen kapioarkkujen etsintä on käynnissä – haussa ovat erityisesti Tervolan, Rovaniemen ja Kemijärven alueen noin 200 vuotta vanhat arkut

Arktikum etsii tulevaa näyttelyään varten vanhoja kapioarkkuja. Lappilaisia kapioarkkuja ja -kirstuja esittelevä näyttely avautuu vuoden kuluttua.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Jumiskon vesivoimala avattiin Kemijärvellä peruskorjauksen jälkeen

Pohjolan voiman omistama Jumiskon vesivoimalaitos Kemijärvellä otettiin peruskorjauksen jälkeen käyttöön elokuun puolessa välissä.

Henkilö kertoo huolensa Soklin kaivoshankkeesta.

Soklin kaivoshankkeen tulevaisuus on käsillä – KHO jalkautui Itä-Lappiin ja päättää vuosikymmeniä puhuttaneen kaivoksen ympäristöluvasta

Valtion malminjalostusyhtiö selvittää kiistellyn hankkeen toteuttamismahdollisuuksia Savukoskella. Jopa kaivosmyönteiset kritisoivat ympäristölupaa. KHO voi ratkaista kaivoksen kohtalon, mutta sitä joudutaan ehkä odottamaan ensi vuoteen.

Ossauskosken voimalaitos Tervolassa

Suhangon kaivoksen purkuputkesta jätettiin lausunnot: Kemijokivarressa pelätään kaivosvesien pilaavan joen virkistyskäytön sekä pohjavedet

Esimerkiksi Tervolan kunta perää selvitystä muun muassa siitä, onko kaivosalueella mahdollisuutta vesien suljettuun kiertoon ja käsittelyyn.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Veneilijä hukkui Simossa

Rovaniemellä Kemijokeen joutunut pääsi omin avuin rantaan.

Ossauskosken voimalaitos Tervolassa

Suhangon kaivoksen purkuvesien lasku Ossauksen altaaseen herättää vastustusta Tervolassa – ympäristövaikutukset huolettavat asukkaita

Tervolan kunnanvirastossa järjestetty Suhangon kaivoshankkeen purkuputkea koskeva yleisötilaisuus veti paikalle yli 50 henkeä. Paikallisten huolena on Kemijoen vesistön tila ja purkuvesien vaikutukset siihen.

Tervolan kunnanvirasto.

Tervolassa järjestetään yleisötilaisuus kaivosyhtiön suunnittelemasta purkuputkesta

Tilaisuudessa yleisölle esitellään purkuputken ympäristövaikutuksen arviointiohjelmaa ja yleisö voi keskustella siitä.

Kyrkösjärven pato

Eri puolilla Suomea on lähes 90 patoa, jotka sortuessaan aiheuttaisivat suuren tulvan ja välittömän vaaran ihmisille, ympäristölle ja omaisuudelle

Suomi on täynnä patoja, jotka pitelevät vesimassoja. Asiantuntijat nimesivät vahinkovaaraltaan merkittäviksi esimerkeiksi Porin tulvapadot, Seinäjoen Kyrkösjärven ja Kemijärven Seitakorvan. Pahimpia uhkia on treenattu pelastusharjoituksissa.

Rovaniemi kuvattuna Kemijoelta

11 putosi veteen, kun moottorivene kaatui viime yönä – kellään ei ollut pelastusliivejä

Illanviettäjät olivat siirtyneet lautalta moottoriveneeseen, joka kaatui. Kaksi henkilöä oli vielä vedessä, kun pelastuslaitoksen pintapelastajat pääsivät kohteeseen.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

 Kuorma-auto tuhoutui tulipalossa

Soralastissa ollut kuorma-auto syttyi palamaan Rovaniemellä Kemijoen itäpuolentiellä.

Närbild av två poliser

Rovaniemen poliisilla kiirettä viikonloppuna

Helteinen kesäviikonloppu oli kiireinen Rovaniemen poliisilla, kun keskustassa oli useita pahoinpitelyitä ja järjestyshäiriöitä.

Får.

Rovaniemen Koivusaareen etsitään lampaita laiduntamaan perinnemaisemaa

Hoidosta aiheutuvat kustannukset korvataan kokonaisuudessaan luonnonsuojelulain tuella.

Veitsiluodon Kalamiesten hallituksen väkeä seisoo Veitsiluodon kalapaikan laiturilla.

Veitsiluodon suosittu kalapaikka Kemissä on uhattuna tehtaan sulkemisen vuoksi – palkitun luontokohteen uskotaan kuitenkin pelastuvan

Vuoden 2020 lähikalastuspaikaksi valitun Kemin Veitsiluodon kalapaikan eli makeavesialtaan tulevaisuus on epäselvä. Aluetta ylläpitävä yhdistys toivoo saavansa pian tietoa, miten vedensaanti altaaseen voidaan turvata, kun Veitsiluodon tehdas suljetaan.

Stora Enson Veitsiluodon tehdas. Etualalla näkyy vesialue, rannassa varastoja ja kuvan keskellä sellutehtaan rakennuksia.

Stora Enson suunnitelmat kaukolämmön tuotantotavasta ja makean veden pumppaamisesta Kemissä ovat vielä auki

Kaukolämmön tuotanto lähialueelle turvataan, mutta mahdollisesta tuotantotavasta Stora Enso ei vielä kerro. Yhtiöstä todetaan, että moni asia on kiinni siitä, saadaanko alueelle uusia toimijoita.

Läheltä

Alakorkalon uimaranta on suljettuna rakennustöiden ajan

Esteetön uimapaikka valmistuu juhannukseen mennessä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Malminetsintäyhtiö ja GTK etsivät keinoja malminetsinnän nopeuttamiseksi

Helikopterilennoilla toteutettavat tutkimukset tehdään kesän aikana Kuusamossa, Posiolla, Sallassa ja Rovaniemellä. Lentotutkimukset alkavat heinäkuussa Rovaniemellä Kemijoen eteläpuolisilla alueilla.

Kaivuri tekee hiekasta tulvaestettä Kittilän vanhainkodin edustalla.

Kittilässä lähestytään tulvahuippua – sateet saattavat nostaa tulvan yli vahinkorajan

Ounasjoen tulva on huipussaan viikonvaihteen tuntumassa. Lapin ely-keskuksen mukaan tulva nousee Kittilän kohdalla ainakin vahinkorajan tuntumaan. Mikäli lähipäivinä sataa vettä, vahinkoraja saattaa kuitenkin ylittyä.

Valajaskosken voimalaitos tulvassa.

Kemijoki Oy ja Lapin ely-keskus eri mieltä Kemijoen tilasta: jokiyhtiö vastustaa kalateiden rakentamista

Ely-keskus katsoo joen olevan tyydyttävässä tilassa, mutta Kemijoki Oy pitää tilaa hyvänä.

Simojoki toukokuussa 2019

Sään lämpeneminen nostaa Lapin jokien virtaamia nopeasti: Simojoella virtaaman huippu viikon lopulla

Lapin joissa ensimmäinen virtaamahuippu tulee tällä viikolla ja toinen toukokuun lopulla tai vasta kesäkuun alussa.

Tornionjoki on jo hieman sulanut.

Kylmä sää viivästyttää Lapin kevättulvia: ainoastaan Tornionjoelle ennustetaan keskimääräistä isompaa tulvaa

Suomen ympäristökeskuksen mukaan useimpien Pohjois-Suomen jokien tulvahuiput ajoittuvat toukokuun loppupuolelle tai jopa kesäkuun alkuun. Simojoen tulvahuippua ennakoidaan todennäköisimmin toukokuun puolivälin paikkeille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle