Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

THL: Everyone in Finland consumes too much salt

The health watchdog says residents should reduce their appetite for salt.

G7-kokouksen päivällisellä tarjoiltiin pääruokana erittäin uhanalaista kalaa

Illallisen oli valmistanut paikallinen huippukokki Cedric Bechade.

Makuelämyksiä leipäjonosta? Innokas kotikokki opetteli tekemään jämistä monipuolisia annoksia

Työttömyys ajoi Markku Karjalaisen leipäjonoon. Rajallisista aineksista kokkaaminen on pakottanut kotikokin luovaksi.

Tuppisuiden paratiisissa suomalainen on suulas – Kyyjärveläinen Ville Peltovuori palkattiin Tyynenmeren saarivaltion talouden pelastajaksi

Marshallinsaarilla pyydetään nyt tonnikalaa. Seuraavaksi valtio haluaisi pyydystää rahaa omalla virtuaalivaluutalla.

Pekka Juntin kolumni: Tavallaan kaikki maat ovat toistensa siirtomaita

Luonnon tuho on sisäänkirjoitettu yhteiskuntaan sellaisin avainsanoin kuin "kasvu" ja "omistaminen", huomauttaa Pekka Juntti.

Tonnikala halutaan pois Mikkelin kaupungin ruokalistoilta – valtuustoaloite etenee

Tonnikalan tulevaisuus kaupungin joukkoruokailussa on valinkauhassa.

Mielentilatutkimuksen tuloksia

Vaihtumattoman vaate- ja sapuskamaun etuja pohtii M. Kajo

"Ahvenet ei lopu Suomen järvistä ja muikkukannat ovat vahvat"

Kaupalliset hyötykalakannat ovat vähentyneet dramaattisesti viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija. Suomessakin kuluttajien kannattaa olla tarkkana erityisesti tonnikalojen ostamisessa, kun menee kauppaan. Suomalainen kalakauppa on WWF:n mukaan kuitenkin vastuullista.

"Ei se tonnikalakaan niin edullista enää oo"

Opiskelijat Petra Vainio ja Roosa Takala miettivät, mistä menoista voisivat karsia, jos kaavaillut opintotukileikkaukset toteutuvat. Vaakakupissa ovat esimerkiksi terveellinen tai halpa ruoka sekä nykyistä useammat työvuorot tai täysipainoinen opiskelu. Naiset toivovat, että säästöt kohdistettaisiin tasapuolisesti eri ryhmiin, eikä opiskelijoilta vietäisi toimeentulon mahdollisuuksia pois kokonaan.

Professori ja EU-poliitikko: Kemikaalit laskevat ihmisen älykkyyttä

Sirpa Pietikäinen on huolissaan kemikaalien vaikutuksesta ihmisiin. Hänen mukaansa kokonaisvaikutus kasvaa viikkojen ja vuosien saatossa. Professori ja lääkäri Jorma Toppari nostaa esille PCB-yhdisteet, joilla on vaikutusta kehittyviin aivoihin.

Vaatimattomasta villiruoasta kypsyy gourmeta, kun se tarjoillaan oikein

Kuusamolainen arkiruoka tarjoillaan yhä useammin gourmena matkailijalle. Villiruoka voi olla hyvä bisnes lähivuosina.

Moderniin kotivaraan kuuluu myös kännykän virtapankki

Mitä jos ankaran flunssan takia ei pääse kauppaan pariin päivään? Tai jos sähkökatko pimentää tuvan? Ammottavatko kaapit siinä tapauksessa tyhjyyttään? Jääkö puhelin lataamatta ja uutiset kuulematta? Martat neuvovat pitämään kotona poikkeuspäivän varalle kotivaraa.

YK huolestui: Nepalin viranomaiset hidastavat avun toimittamista

Nepalin hallituksen mukaan maahan virtaa turhaakin apua.

Japanilaisakvaariossa ihmetellään tonnikalojen massakuolemaa – video

Tokion merieläinpuistossa pohditaan syytä sille, miksi lähes kaikki akvaarion sinievätonnikalat ovat kuolleet. Mysteeri on vienyt hengen jopa sadoilta tonnikaloilta ja enää jäljellä on vain yksi.

Boniitti on opiskelijoiden perusruokaa – mutta kuinka moni tietää syövänsä sitä?

Monien tonnikalasäilykkeiden ainesosaluettelossa mainitaan vielä purkin sisältävän tonnikalaa. Tonnikaloiksi lasketaan kuitenkin monia lajeja, ja Suomessa myydään enimmäkseen boniittia. Jatkossa pakkausmerkintöjen on oltava entistä selkeämpiä.

Kobessa kolisee kokeellinen taide

Luonnonkatastrofin jälkeen perustetusta C.A.P.-taiteilijatalosta on tullut Japanissa malliesimerkki yhteisöllisestä paikasta, jossa tehdään ei-kaupallista ja kokeellista taidetta.

Vuoden ensimmäinen tonnikala myytiin Tokiossa 30 000 eurolla – video

Tokion vuoden ensimmäinen tonnikalahuutokauppa on pidetty maanantaina. Arvostettu vuoden ensimmäinen kala maksoi ostajalleen vähän yli 30 000 euroa. Asiantuntijoiden mukaan lajin tulevaisuus on kuitenkin edelleen epävarma.

What can your phone do? Ten helpful apps that used to be separate items

Pocket dictionaries, baby monitors, pedometers... These and other practical implements have been used as individual hand-held tools for years. Now you can have them and a slew of other life-easing functions right in your phone.

Italia vaatii EU-maita kantamaan vastuuta venepakolaisten pelastamisesta

Maa aikoo nostaa maahanmuuton keskeiseksi kysymykseksi pian alkavan EU:n kiertävän puheenjohtajuutensa aikana.

Kokoomuksen Kataja: Jokainen veronkorotus ei hidasta talouskasvua

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan, kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) mukaan veronkorotuksilta ei vältytä kevään budjettiriihessä. Osa veronkorotuksista ei hänen mukaansa hidasta talouskasvua.

Finnwatchin raportti: Kauppojen ananasmehuja tehdään edelleen karuissa oloissa

Finnwatchin mukaan useiden vähittäiskauppojen käyttämän thaimaalaisen mehutehtaan toiminnassa on viitteitä ihmiskaupasta ja pakkotyöstä.

Tonnikalaa sujahti jauhelihapitsapakkauksiin

Saarioisten tonnikalapitsoja on myyty jauhelihapitsapakkauksissa.

Järjestö: Atlantin tonnikalan kalastuskiintiöt pidettävä ennallaan

Kalateollisuus on painostanut hallituksia höllentämään nykyisiä pyyntisäännöksiä.

Näin teet syysloman retkiruuan - katso ohje

Syyslomaruoka pitää olla nopeasti tehtävä ja helposti syötävä. Pannaripizza valmistuu reilussa puolessa tunnissa. Pannaripizza on helppo pakata reppuun ja kätevä nauttia kun lähtee reippailemaan tai vaikka marjametsään.

Hongkongin vieraat jäävät jatkossa ilman haineväkeittoa

Kiinan erityishallintoalueen johto haluaa näyttää hyvää esimerkkiä poistamalla ruokalistoiltaan hainevät ja sinievätonnikalat.

Hauki pelastaa kalavedet

Suomessa pyydetään runsaasti haukea mutta syödään paljon vähemmän kuin tonnikalaa. Asiantuntijoiden mukaan hauki hoitaa vesistöjä ja kalakantoja. Suurharjusten ja suurahventen vesistöissä on myös hyvä haukikanta. Vesiemme suurpedon arvostusta halutaan lisätä.

FT: Maailman kalahinnat nousivat kaikkien aikojen ennätykseen

Kiinan kasvava ruokahalu mereneläviin kallistaa hintoja

Italian merivartiosto pelasti satoja siirtolaisia merestä

Italiaan on tullut viikonlopun aikana yli 900 siirtolaista. Nuorin pelastettavista oli laivamatkan aikana syntynyt tyttö.

Kouluruokagallup: makua halutaan lisää, mutta hyvääkin löytyy

Mikä kouluruuassa mättää? Kokkolassa keskustelu ruuan maukkaudesta on vellonut jo pitkään. Ruuan väitetään maistuvan huonommin kuin aiemmin. Maaliskuussa tehtiin suppea kysely kahden koulun oppilaille ja opettajille. Huhtikuussa on luvassa laajempi selvitys ruuan laadusta. Mitä sanovat oppilaat tässä vaiheessa?

Tonnikalasta maksettiin Japanissa 1,3 miljoonaa euroa

Tonnikalan kilohinnaksi tuli huutokaupassa noin 5 800 euroa.

Uimarannalta löytyi valtava silmämuna

Mikä eläin on kadottanut valtavan silmän floridalaiselle uimarannalle? Hai, valas, tonnikala, vaiko ehkä jättiläiskalmari?

Jokaisella polkaisulla Saimaa tutummaksi

Viikon pyöräretkellä ehtii polkea monen kuntarajan yli Saimaan muotoja mukaillen. Päivämatkasta ei kannata suunnitella liian vaativaa, neuvoo lomaansa pyöräillen viettävä Kati Koskiranta Kouvolasta.

WWF: Välimerellä kalastavat sala-alukset uhkaavat sinievätonnikaloja

Osa laivoista seilaa Kiinan lipun alla. "Alusten signaalijärjestelmät ovat olleet pitkiä aikoja pois päältä."

Jauheliha on tämän päivän opiskelijan tonnikala

Vielä 1990-luvulla opiskelijoiden ruokaympyrän runko syntyi tonnikalasta ja makaronista. Tonnikalan hinta on pompsahtanut opiskelijoiden tavoittamattomiin, mutta tilalle on tullut edullinen jauheliha. Myös kasvisten käyttö on lisääntynyt opiskelijaporukoissa.

Säilykepurkit kelpasivat Lieksan mökkivarkaille

Lieksassa, Pankajärventiellä murtauduttiin kesäasuntona käytettyyn taloon talven aikana, kun asunto ei ollut käytössä. Talosta vietiin useita kymmeniä purkkeja tonnikalaa, liha- ja hernesäilykkeitä, sillipurkkeja, suklaata ja rusinoita.

Jo kivikauden ihminen kävi kalassa kaukana merellä

Australialaiset arkeologit ovat löytäneet todisteita siitä, että ihmiset kykenivät kalastamaan syvissä vesissä jo kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Uusien löytöjen joukossa ovat myös maailman vanhimmat tunnetut ongenkoukut.

Kalanruodot paljastivat: Esi-ihmiset taitoivat syvänmerenkalastuksen

Ihminen oppi jo esihistoriallisella ajalla taitavaksi kalastajaksi, selviää uudesta tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan jo 42 000 vuotta sitten eläneet ihmiset osasivat pyytää syvänmerenkaloja kuten tonnikaloja.

Kokous keskittyy pelastamaan tonnikalan sushiravintoloista

Turkin Istanbulissa on alkanut perjantaina kansainvälinen kokous pyrkii saamaan Atlantin sinievätonnikalan salakalastuksen kuriin. Sinievätonnikalan kannat ovat huvenneet vaarallisen uhanalaisiksi runsaan kalastuksen vuoksi. Tonnikalaa käytetään erityisesti sushiravintoloissa kautta maailman.

Pitsa maistui jääkaappiin eksyneelle lukille

Hämähäkkieläimet ovat petoja, jotka popsivat työkseen hyönteisiä. Kajaanilaisperheen jääkaappiin vahingossa joutunut lukki jauhoi leuoillaan frutti di mare -pitsasta tonnikalaa. Hyönteistutkijan mielestä tonnikala on lukille kesyä evästä sen normaaliin ravintoon verrattuna.

Kasvikset syrjäyttävät perunalisukkeet ravintoloiden lautasilla

Hiilihydraattitietoiset kuluttajat ovat saaneet tahtonsa läpi ravintoloiden ruokalistoilla. Yhä useampi ravintola tarjoaa vähähiilihydraattisia ruokavaihtoehtoja, ja jopa joka neljäs ruokailija vaihtaa annoksensa perunalisukkeen esimerkiksi lämpimiin kasviksiin.

Tonnikala vaihtuu haueksi Seinäjoella

Seinäjoen kaupunki tukee lähiruokaa yhtenäistämällä keittiöidensä ruokalistat. Koulut ja päiväkodit saavat oman listansa ja vanhusten- ja terveydenhuolto omansa. Järjestelyllä tavoitellaan myös synergiaetuja.

Tehe sieki itte voileipäkakku!

Voileipäkakun tekeminen on helppoa kun on anopin antamat aiheet. Laura Holappa auttoi miestä mäessä kun Vesan Jarilla on juhlapaineita tulevalle viikonlopulle. Niinpä Laura ja Jari suuntasivat kaupan kautta köökkiin ja tekaisivat Lauran anopin ohjeiden avulla ruotsalaistyylisen tonnikala-tilli-majoneesi-kinkku-tomaatti-paprika-kurkku-tomaattipyree-juusto -voileipäkakun.

Paikallinen kala kadonnut tiskeiltä

Paikallinen järvikala on lähes kadonnut eteläsavolaisten kauppojen kalatiskeiltä. Haukia ja ahvenia saadaan pieniä määriä katiskoista, mutta kuhaa ei lainkaan, kertoo Mari Ovaska Ovaskala Oy:stä.

Kalansyönti voi vähentää luukatoa

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kalan syöminen ainakin kolmesti viikossa saattaa vähentää luiden haurastumista seitsemänkymppisenä. Suojavaikutus liittyi mm. loheen, tonnikalaan, sardiineihin ja makrilleihin.

WWF kehottaa suosimaan suomalaista kalaa

Ympäristöjärjestö WWF suosittelee ruokapöytiin lähes kaikkia kotimaisia kalalajeja. Järjestö on julkistanut uudistetun kalaoppaansa ympäristötietoisille kuluttajille.

Jättiläistonnikala myytiin ennätyshinnalla

Japanissa on myyty jättiläiskokoinen tonnikala ennätyshinnalla. Kaksi ravintoloitsijaa maksoi 342 kiloa painavasta tonnikalasta 32,49 miljoonaa jeniä eli noin 295 000 euroa. Edellinen hintaennätys syntyi vuonna 2001, kun 202 kiloa painanut tonnikala myytiin 20,2 miljoonalla jenillä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle